Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Norge har kjøpt vaksiner for 2 milliarder hittil i år
25. november kl 08:25av NTB
DEL
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

Det er bevilget totalt 3,7 milliarder til koronavaksiner i år og foreslått 3,2 milliarder til innkjøp og vaksinasjon neste år. – Småpenger, sier Espen Nakstad.

Hittil i år er det brukt 2 milliarder kroner på innkjøp av koronavaksiner i Norge.

– Når du ser hva pandemien har kostet både Norge og andre land i ett og et halvt år, er disse summene bare småpenger, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til P4.

I april anslo koronakommisjonen at pandemien og smitteverntiltakene ville føre til en reduksjon i Norges bruttonasjonalprodukt på 330 milliarder kroner fra 2020 til 2023, sammenlignet med hvordan økonomien ville klart seg uten korona.

Til nå har 4.229.770 personer fått første dose av koronavaksinen i Norge, 3.796.698 personer har fått andre dose, mens 401.398 har fått tredje dose.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Wasim Riaz
  DEL
  316 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

  Torsdag var 316 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på ni pasienter fra dagen før.

  50 av pasientene får respiratorbehandling, og 103 ligger på intensivavdeling.

  Det er to flere på respirator og åtte flere på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  207 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sørøst, 50 er innlagt i Helse Midt-Norge, 43 er innlagt i Helse vest, og 16 er innlagt i Helse nord.

  76 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sørøst, elleve er innlagt hos Helse Midt-Norge, ti er innlagt hos Helse vest, og seks er innlagt hos Helse nord.

  Siden februar i fjor har 300.013 personer fått påvist koronasmitte her i landet.

 • av NTB
  DEL
  Ny smitterekord i Bergen – kommunen legger frem nye tiltak

  Det er registrert 471 nye smittetilfeller av covid-19 i Bergen det siste døgnet. Torsdag legger kommunen frem nye tiltak.

  – I dag har vi fått enda en smitterekord i Bergen. Situasjonen er bekymringsfull, og senere i dag vil Bergen kommune komme med nye tiltak for å få kontroll med smitten, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik i en pressemelding.

  Kommunen har innkalt til pressekonferanse klokken 14 torsdag.

  Aldersfordelingen blant de smittede holder seg veldig jevn, mens det er en kraftig økning i alle aldersgrupper under 60 år.

  – Mange av de eldste har nå fått en boosterdose, noe som kan tyde på at denne har en god beskyttende effekt, sier Voltersvik.

 • av NTB
  DEL
  FHI: 140 personer koronasmittet etter Aker brygge-julebordet

  73 prosent av gjestene på julebordet på Aker brygge er koronasmittet. 17 personer har fått påvist omikronsmitte. FHI antar at de fleste er smittet med omikron.

  I tillegg er det påvist smitte hos mer enn 60 personer som besøkte restauranten samme kveld som julebordet, viser undersøkelser Folkehelseinstituttet (FHI) har gjort sammen med Oslo kommune.

  Til sammen er dermed 140 personer koronasmittet.

  Undersøkelsen er blant annet bygget på telefonintervjuer med deltagerne i løpet av helgen, og 95 prosent av deltagerne har svart på spørreundersøkelsen.

  Les mer her.

 • av NTB
  DEL
  Omikronsmitte på Gjøvik – trolig stort utbrudd

  Det er påvist omikronsmitte på Gjøvik. Ifølge kommunen skal utbruddet være stort.

  Kommunen varsler at de skal holde en pressekonferanse om utbruddet senere i dag, opplyser NRK.

  Det er ikke kjent hvor mange som er smittet.

 • av NTB
  DEL
  Reiselivsmesse settes på vent
  Reiselivsmessen på Telenor Arena i 2019 trakk mange besøkende. Nå blir messen i januar utsatt.
  Reiselivsmessen på Telenor Arena i 2019 trakk mange besøkende. Nå blir messen i januar utsatt. Foto: Heiko Junge, NTB

  På grunn av koronasituasjonen og smitteverntiltak er den store reiselivsmessen TravelXpo blitt utsatt. Den skulle gått av stabelen i januar.

  – Alle utstillere fra inn- og utland, medarrangører og samarbeidspartnere trenger forutsigbarhet for god planlegging og gjennomføring, skriver arrangøren Compass Fairs i en pressemelding torsdag.

  TravelXpo skulle etter planen vært arrangert på Telenor Arena 14.–16. januar, men er altså utsatt på ubestemt tid.

  Ny dato vil bli offentliggjort på et senere tidspunkt, opplyser Compass Fairs.

 • av NTB
  DEL
  Omikronsmitte påvist i Nordre Follo

  En person er smittet med omikronvarianten i Nordre Follo. Dette er det første tilfellet i kommunen, og de venter et raskt økende antall omikrontilfeller.

  – Vi venter raskt økende antall omikrontilfeller, og at varianten vil være dominerende i Nordre Follo i løpet av kort tid, opplyser kommunen i en pressemelding.

  Onsdag kveld ble det første tilfellet med omikronsmitte i Nordre Follo bekreftet.

  – Smitten relateres til utenlandsreise utenfor Europa, opplyser kommunen.

  Det er også mistanke om omikronsmitte ved en bedrift i Nordre Follo. Dette har sammenheng med utbruddet på Norefjell Ski & Spa, hvor 700 personer har fått beskjed om å teste seg.

 • av NTB
  DEL
  142 nye smittede i Trondheim

  Det er registrert 142 nye tilfeller av covid-19 i Trondheim. Det er ni færre enn dagen før, men 34 flere enn samme dag i forrige uke.

  Rundt halvparten av de smittede er under 30 år, ifølge kommunen. I tillegg er kun tre av de 142 smittede over 70 år gamle.

  Det ble onsdag gjennomført 765 PCR-tester i Trondheim.

 • av NTB
  DEL
  Syntetisk koronacocktail fra Astra Zeneca godkjent i USA
  USA har godkjent bruken av legemiddelet Evusheld, som inneholder syntetiske antistoffer, for å beskytte mot koronasykdom. Foto: AstraZeneca via AP / NTB
  USA har godkjent bruken av legemiddelet Evusheld, som inneholder syntetiske antistoffer, for å beskytte mot koronasykdom. Foto: AstraZeneca via AP / NTB

  Amerikanske helsemyndigheter har godkjent bruken av syntetiske antistoffer for å forebygge koronasykdom hos enkelte. Legemiddelet er godkjent for personer som ikke kan vaksineres mot koronaviruset. Det er utviklet av Astra Zeneca.

  Dette er første gang US Food and Drug Administration (FDA) har godkjent et slikt legemiddel mot koronaviruset. Det må gis før en person blir smittet.

  Legemiddelet Evusheld inneholder to typer syntetiske antistoffer og gis i form av to sprøyter rett etter hverandre.

  FDA baserer godkjenningen på en klinisk studie. Den viser at risikoen for å utvikle koronasykdom reduseres med 77 prosent.

 • av NTB
  DEL
  Tegn på at omikron gir mildere sykdom. Forsiktig optimisme i Sør-Afrika

  Leger og forskere i Sør-Afrika har anskaffet sykehusdata som tyder på at omikronvarianten fører til mildere sykdom enn tidligere varianter.

  Foreløpige resultater fra et sykehus i Sør-Afrikas hovedstad Pretoria, som står i sentrum av omikronutbruddet, viste at det den 2. desember bare var ni av de 42 pasientene på koronaavdelingen som hadde behov for oksygen. Det skriver Financial Times.

  – Mine kolleger og jeg har alle lagt merke til hvor mange pasienter som slipper oksygenbehandling, sier Dr. Fareed Abdullah, forsker og infeksjonslege.

 • av NTB
  DEL
  Britisk minister: Kan nå en million omikrontilfeller innen januar
  Den britiske helseministeren Sajid Javid sier landet kan overstige en million omikrontilfeller innen slutten av desember. Arkivfoto: Toby Melville / AP / NTB
  Den britiske helseministeren Sajid Javid sier landet kan overstige en million omikrontilfeller innen slutten av desember. Arkivfoto: Toby Melville / AP / NTB

  Storbritannia har registrert 568 tilfeller av omikronvarianten.

  – Det britiske helseinstituttet (UKHSA) anslår at antallet smittede med omikron er omtrent 20 ganger høyere enn antallet av bekreftede tilfeller. Trolig er det nåværende tallet på smittede med omikron nærmere 10.000, sa Storbritannias helseminister Sajid Javid onsdag kveld ifølge The Guardian.

  – UKHSA anslår også at om det fortsetter slik vi ser det nå, at tallene dobler seg med to til tre dagers mellomrom, kan vi ha over en million smittede med omikron ved slutten av desember.

  Det bor omtrent 68 millioner mennesker i Storbritannia.

 • av NTB
  DEL
  Nok en smitterekord i Oslo – 1137 nye koronasmittede

  Det er registrert 1137 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 53 flere enn samme dag forrige uke.

  Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene er det i snitt registrert 803 smittede pr. dag.

  Smittetallene er høyest i Søndre Nordstrand bydel. Her er det et smittetrykk på 2527 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

  Deretter følger Bjerke og Nordstrand bydel med henholdsvis 1909 og 1887.

  Tallene er lavest i bydelene Nordre Aker, Frogner og Sagene.

  Forrige smittetopp i Oslo var 09. desember 2021. Da ble det ble registrert 1117.

  Til sammen er 77.409 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

  Rettelse, 09.12.2021 kl. 07.18: Denne saken inneholdt feil tall. Den er oppdatert med gjennomsnitt for antall smittede de siste to uker og totalt antall smittede i Oslo.

 • av NTB
  DEL
  Østerrike åpner igjen for vaksinerte
  Østerrikes statsminister Karl Nehammer lemper på restriksjonene, men kun for vaksinerte. Foto: AP / NTB
  Østerrikes statsminister Karl Nehammer lemper på restriksjonene, men kun for vaksinerte. Foto: AP / NTB

  Østerrikes omfattende koronarestriksjoner oppheves søndag, men kun for dem som har vaksinert seg, eller som tidligere har hatt covid-19.

  Uvaksinerte må fortsatt forholde seg til alle restriksjoner, opplyser landes nye statsminister Karl Nehammer onsdag.

  Han beskriver situasjonen som at de «åpner med sikkerhetsbeltet på».

  – Gjenåpningen vil bli fulgt av et minimum av beskyttelsestiltak for å hindre en ny oppblomstring av koronasmitte, sa Nehammer.

  Blant annet blir det påbud om munnbind med høyere beskyttelsesgrad, såkalt FFP2-munnbind, innendørs. Det generelle påbudet om munnbind på kollektivtransport, i butikker og på offentlige steder skal fortsatt gjelde, også for vaksinerte. I tillegg må restauranter stenge klokken 23.

 • av NTB
  DEL
  WHO: Omikron påvist i 57 land

  57 land har påvist omikronvarianten av koronaviruset, opplyste WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse onsdag.

  – Vi begynner nå å se et konsekvent bilde av en rask økning i smitte, sa Ghebreyesus.

  Han understreker også at det fortsatt er mye man ikke vet om den nye varianten. Men data fra Sør-Afrika kan tyde på at det er økt risiko for smitte med omikronvarianten sammenlignet med deltavarianten, la han til.

  – Det finnes foreløpige bevis for at den også forårsaker et mildere sykdomsforløp enn deltavarianten, sa WHO-sjefen.

  Samtidig ber han folk om å ta koronavaksinen.

  På spørsmål om de oppfordrer folk til å ta en oppfriskningsdose med koronavaksine, svarte WHO at det er for tidlig å si om vaksinen virker dårligere mot omikronvarianten.

  – Det er viktig å forske globalt mer på dette og ikke trekke forhastede slutninger, sa WHOs sjefforsker Soumya Swaminathan.

 • av NTB
  DEL
  5259 nye koronasmittede – høyeste antall så langt
  Det siste døgnet er det registrert 5.259 koronasmittede i Norge og 121 flere tilfeller enn forrige døgn. Det er også 1.479 flere enn samme dag i forrige uke.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Det siste døgnet er det registrert 5.259 koronasmittede i Norge og 121 flere tilfeller enn forrige døgn. Det er også 1.479 flere enn samme dag i forrige uke. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 5259 koronasmittede i Norge. Det er ny rekord og 1479 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 4055 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 2889, så trenden er stigende.

  Forrige døgn var det registrert 5138 tilfeller, 121 færre enn siste døgn.

  Tirsdag var 320 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 25 flere enn dagen før.

  90 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 50 på respirator. Det er åtte flere på intensiv og tre flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  Ved midnatt natt til torsdag var det utført 8,6 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor.

  I alt har 300.013 personer testet positivt.

  Til nå har 4.250.356 personer fått første dose av koronavaksinen, 3.862.221 personer har fått andre og 765.514 har fått tredje dose.

  Til sammen er 1134 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  59,4 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 26 dødsfall i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Svindlere utgir seg for å være Helsenorge

  Tjenesten Helsenorge brukes for tiden i epostsvindel. Falske eposter inneholder en lenke til en falsk nettside som etterligner innloggingssiden IDporten.

  De falske epostene er forsøk på å svindle til seg informasjon som kan bli brukt til økonomisk vinning, skriver Norsk helsenett i en pressemelding.

  De oppfordrer brukere til ikke å oppgi informasjonen det bes om eller trykke på lenker og vedlegg dersom man mistenker at man har mottatt en slik svindel-epost.

  – Hvis du har gitt kort- og kodeopplysninger som ble etterspurt fra en slik falsk epost, sperr kort og kontoer så raskt som mulig. Hvis du har gitt personopplysninger, kan disse brukes til flere svindelforsøk, så vær oppmerksom i tiden fremover, står det i pressemeldingen.

  Norsk helsenett legger til at Helsenorge aldri vil be om kredittkortinformasjon og sikkerhetskoder via tekstmelding eller epost.

 • av NTB
  DEL
  Smitte i over ti kommuner etter utbrudd på Norefjell

  Smitteutbruddet ved Norefjell Ski & Spa vokser i omfang. Så langt er det bekreftet smitte i over ti kommuner.

  Mandag ble det kjent at 700 personer som i helgen besøkte Norefjell Ski & Spa, har fått beskjed om å teste seg. I tillegg ble over 80 ansatte testet i regi av hotellet selv.

  Årsaken er mistanke om smitte som knyttes til omikronsmitten i Oslo. Nå ser det ut som smitten har spredt seg til flere kommuner.

  Til Børsen i Dagbladet opplyser helse- og omsorgssjef Anne Marie Tangen i Krødsherad kommune at hun onsdag har fått telefon fra mellom 10 og 15 kommuner som har fått bekreftet smitte hos innbyggere som har besøkt hotellet.

  Også i Krødsherad kommune har det kommet bekreftede tilfeller av smitte som knyttes til hotellet.

 • av NTB
  DEL
  Bekreftet omikronsmitte på Oslo-skole

  En ansatt ved Grefsen skole i Oslo er smittet med omikronvarianten, bekrefter bydelsoverlegen.

  – Jeg kan bekrefte at én person har testet positivt på omikron. Beskjeden kom sent tirsdag kveld, og vi jobber nå med smittesporing, sier bydelsoverlege Tom Berner Sundar i bydel Vestre Aker til TV 2.

  Skolen har over 700 elever.

  – Alle elevene har blitt oppfordret til å teste seg, sier Sundar.

 • av NTB
  DEL
  Storbritannia strammer inn på tiltakene

  Storbritannia innfører flere koronarestriksjoner fra neste uke. Det blir blant annet munnbindkrav flere steder, og koronapasset skal tas i bruk flere steder.

  Det kunngjorde statsminister Boris Johnson på en pressekonferanse onsdag, ifølge Sky News.

  Folk blir fra mandag oppfordret til å ha hjemmekontor hvis de kan. Fra fredag må man ha på munnbind de fleste innendørslokaler. Det inkluderer teatre og kinoer.

  Koronapass vil nå kreves for innpass på utesteder og arenaer der store grupper av mennesker samles. Det gjelder for lokaler innendørs med over 500 personer som har sitteplasser, uteplasser med over 4.000 mennesker og alle lokaler med mer enn 10.000 mennesker. Dette kravet vil tre i kraft om en ukes tid, sier Johnson.

  I stedet for å isolere seg, vil folk bli pålagt å ta en daglig koronatest.

 • av NTB
  DEL
  Nytt omikrontilfelle i Øygarden

  Ett av 34 nye koronatilfeller i Øygarden kommune onsdag er av den nye omikronvarianten.

  Det opplyser Øygarden kommune i en pressemelding.

  Smittevernlege Bjørg Møllerløkken opplyser at smitten oppsto etter at sju personer kom til Norge etter en utenlandsreise. Fem av dem har fått påvist koronasmitte, og ett av tilfellene er bekreftet å være omikronvarianten.

  – Vi regner det som sannsynlig at også de fire andre er smittet av denne varianten, sier Møllerløkken.

  Tilfellene har ingen tilknytning til omikronsmitten som ble påvist i Øygarden i forrige uke.

 • av NTB
  DEL
  Danske skoler stenger neste uke

  Danske skoleelever kan glede seg over en ekstra lang juleferie. Myndighetene har besluttet at skolene skal ta juleferie fra 15. desember for å bremse smitten.

  Et flertall i Folketingets epidemiutvalg vedtok onsdag at skolene skal holdes stengt fra 15. desember til 5. januar, opplyser undervisningsminister Pernille Rosenkranz-Theil.

  Den danske regjeringen skal holde en pressekonferanse klokka 18.30 onsdag der nye koronatiltak skal legges frem.

Les mer om

 1. Koronaviruset