Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Vil godkjenne Pfizer-vaksinen for barn over fem år
25. november kl 12:58av NTB
DEL

Det europeiske legemiddelverket (EMA) anbefaler godkjennelse av Pfizers vaksine for barn i alder fem til elleve år.

Det er første gang EMA har godkjent en covid-19-vaksine for bruk hos små barn.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Ny rekord: 5138 nye koronasmittede på ett døgn

  Det siste døgnet er det registrert 5138 koronasmittede i Norge. Det er det høyeste antall smittede i løpet av et døgn under pandemien.

  Fra teststasjonen på grenseovergangen ved Svinesund lørdag kveld
  Fra teststasjonen på grenseovergangen ved Svinesund lørdag kveld Foto: Hans O. Torgersen

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 3446 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 3003, så trenden er stigende.

  Tirsdag var 320 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 25 flere enn dagen før.

  90 av pasientene ligger på intensivavdeling, og 50 av dem er på respirator. Det er åtte flere på intensiv og tre flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Folketeateret avlyser forestillinger
  Foto: NTB

  Koronatiltakene som gjelder fra midnatt torsdag gjør at Folketeateret i Oslo avlyser sine forestillinger i desember.

  Det går utover blant annet oppsetninger av «Mamma Mia» og «Reisen til Julestjernen», skriver VG.

  På Facebook opplyser produksjonsselskapet Scenekvelder at dette vil gjelde forestillingene som er satt opp fra de nye tiltakene trer i kraft torsdag 9. desember og i fire uker fremover.

  Den oppsatte forestillingen av «Mamma Mia» onsdag 8. desember vil imidlertid gå som planlagt.

  Publikum med billetter til de avlyste forestillingene vil få beskjed om nye datoer i 2022.

  (©NTB)

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Studie: Pfizer gir lavere beskyttelse mot omikron

  Vaksinen fra Pfizer gir bare delvis beskyttelse mot omikronvarianten – men boosterdose kan hjelpe.

  Det viser ny forskning fra Det afrikanske helseforskningsinstituttet AHRI, ifølge Bloomberg.

  De innledende forskningsresultatene fra AHRI tyder på at antigener fra Pfizervaksinen kan være opptil 40 ganger mindre effektive mot omikron enn mot andre varianter, ifølge Sky News.

  Studien viser at personer som har blitt vaksinert eller har vært koronasmittet, har vesentlig mer motstandsdyktige antigener enn uvaksinerte som ikke har gjennomgått sykdomsforløpet. Det kan være gode nyheter.

  AHRIs forskningssjef Alex Sigal sier at en tredje dose kan gjøre beskyttelsen mot omikron bedre.

  Forsøkene i denne studien er svært begrenset, med bakgrunn i prøver fra bare 12 mennesker, men det er det første beviset vi har for hvor effektive vaksinene kan være mot den nye varianten. (NTB)

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  WHO: Ingen tegn på at omikron er alvorligere enn delta

  Det finnes ingen indikasjon på at omikronvarianten kan gi alvorligere sykdomsforløp enn deltavarianten av koronaviruset, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

  WHO opplyser også at de eksisterende koronavaksinene bør kunne beskytte folk mot de alvorligste utfallene av covid-19.

  – Vi har svært effektive vaksiner som har vist seg effektive mot alle variantene til nå når det gjelder alvorlig sykdom og sykehusinnleggelse, og det er ingen grunn til å tro at det ikke vil være slik også for omikronvarianten, sier WHOs krisedirektør Michael Ryan i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

  Men han understreker at det trengs mer forskning.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Rødt fremmer hasteforslag om dagpengeordningen
  Mímir Kristjánsson og resten av Rødt skal foreslå at dagpengeordningene forlenges. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Mímir Kristjánsson og resten av Rødt skal foreslå at dagpengeordningene forlenges. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Rødt vil at de spesielle kriseordningene for arbeidsledige og permitterte skal forlenges utover 1. januar. Onsdag vil de fremme hasteforslag i Stortinget.

  I representantforslaget som partiet skal fremme, krever de at regjeringen forlenger maksimal stønadsperiode for mottakere av dagpenger, samt forlenger andre spesialordninger som har vært i kraft under koronapandemien for blant annet kompensasjonsgrad, minstekrav til inntekt og antall ventedager.

  – Pandemien er åpenbart ikke over, heller ikke for vanlige arbeidsfolk. Da er det sjokkerende at regjeringen ikke forlenger de ekstraordinære kriseordningene for arbeidsløse som vi har hatt hele pandemien, sier stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson.

  Partiet håpet at slike forlengelser ville følge med de nye koronarestriksjonene som ble kunngjort tirsdag kveld.

  – I stort har vi hatt en periode med veldig stor etterspørsel etter arbeidskraft, og mange er på jakt etter arbeidskraft. Vi ønsker å gå tilbake til de vanlige, solide ordningene vi har, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB.

  Han peker på at regjeringen allerede har forlenget ordningen én gang ettersom den skulle utløpe 1. november.

 • av NTB
  DEL
  Utdanningsforbundet: Må også teste lærere
  Utdanningsforbundets leder Steffen Handal ber om at lærere også testes.
Foto: Terje Pedersen / NTB
  Utdanningsforbundets leder Steffen Handal ber om at lærere også testes. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet er fornøyd med at det blir mer testing på skoler med høyt smittetrykk, men forutsetter at det også gjelder lærere.

  Handal er likevel ikke overbevist om at de nye tiltakene holder for å gjøre noe med høy smitte og mye sykdom blant ansatte i skoler og barnehager.

  – Så tror jeg mange lærere og ledere i skoler og barnehager spør seg i kveld hva det egentlig betyr at det kommer et «påbud om smittevernfaglig forsvarlig drift for barnehager, skoler». Det håper jeg at statsråden kan klargjøre når vi møter henne i morgen, sier Handal.

  Han åpner også for å planlegge for kortere skoledager og redusert åpningstid i barnehagene, på grunn av høyt sykefravær.

  Skolenes landsforbund er fornøyd med at regjeringen ber kommunene ta i bruk trafikklysmodellen igjen.

  – Kommuner med smitte bør raskt bort fra grønt nivå, og opp på gult eller rødt nivå, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Bergens smittevernoverlege mener tiltakene burde vært strengere

  Regjeringen kunne gjerne gått enda litt lengre med noen av tiltakene, mener smittevernoverlege Marit Voltersvik i Bergen kommune.

  – Jeg mener vi kunne brukt munnbind på alle steder nå, og vet egentlig ikke hvorfor regjeringen er så redd for å innføre påbud alle steder innendørs i det offentlige rom. Det skaper forvirring, sier Voltersvik til Bergensavisen.

  – Jeg skulle også ønske at nærkontakter i familien til smittetilfeller blir satt i karantene i noen dager, også når det ikke er omikron. Det er et stort inngrep, men hadde nok begrenset smitten og skaffet oss bedre kontroll i skolene og også i forhold til smitte generelt, fortsetter hun.

  Mange av de nye tiltakene, blant annet bruk av munnbind og som reisende i kollektivtrafikken, og krav til sitteplasser på serveringssteder, er allerede påbud i bergensregionen.

  (©NTB)

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Høyre: Flere må få tilbud om tredje dose raskt

  Høyres Tone W. Trøen mener det er leit at vi igjen behøver strengere koronatiltak. Hun mener at flere nå må få tilbud om tredje vaksinedose raskt.

  – Vi står i en alvorlig situasjon, og det er leit at vi igjen er der at strengere koronatiltak er nødvendig, sier Høyres helsepolitiske talsperson i en uttalelse til NTB.

  Hun mener det er viktig at alle nå bidrar til at belastningen på helsetjenesten reduseres og følger anbefalingene regjeringen gir. Samtidig mener hun at flere må få tilbud om en tredje vaksinedose raskt.

  – Vaksinen er det aller viktigste tiltaket vi har. Jeg håper alle takker ja til vaksinen, og at tempoet i vaksineringen økes. Flere må få tilbud om tredje dose raskt, sier Trøen.

  (©NTB)

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  LO-lederen håper regjeringen legger til rette for fortsatt aktivitet

  LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier det er nødvendig, men synd med strenge tiltak. Hun kommer med en oppfordring til regjeringen.

  – Det er nødvendig med strenge tiltak når de helsefaglige rådene tilsier det. Det er synd, og vi håper regjeringen i størst mulig grad fortsatt legger til rette for at friske og vaksinerte kan fortsette å handle, spise ute og reise innenlands, slik at vi holder folk i jobb, sier Følsvik.

  – Mitt viktigste budskap er likevel å ikke holde ansatte borte fra jobben sin, men legge til rette for hurtigtesting, vaksinering og smittevern på arbeidsplassene, sier LO-lederen.

  (©NTB)

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Guldvog: Omikron er nok en gamechanger

  Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at ansatte i helsevesenet ikke kan senke skuldrene nå. Omikron endrer spillereglene, sier han.

  Helsedirektoratet mener situasjonen er mer bekymringsfull nå enn tidligere i pandemien. De strenge tiltakene som ble lagt fram tirsdag, er ikke nok til at helsevesenet kan senke skuldrene, sier Guldvog.

  – Det er en god pakke. Men belastningen på helsetjenesten er stor nå, og det er ikke sånn at mine kolleger der ute blir kvitt den belastningen, så å senke skuldrene er å ta litt hardt i, sier Guldvog.

  – Det at vi har fått mikron inn, er på en måte en gamechanger. Nå er det nødvendig å agere raskere og kraftigere, sier Guldvog.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Innendørsidretten må nedjustere antall tilskuere
  Det blir kun lov til å ha 600 publikummere i Jordal Amfi når Vålerenga spiller hjemmekamper i eliteserien i ishockey. Foto: Fredrik Hagen / NTB
  Det blir kun lov til å ha 600 publikummere i Jordal Amfi når Vålerenga spiller hjemmekamper i eliteserien i ishockey. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Norsk ishockey merker de nye koronainnstramningene. Klubbene kan maksimalt slippe inn 600 tilskuere i innendørshaller.

  Det kom fram da regjeringen la fram nye skjerpede koronatiltak tirsdag kveld. Innendørs kan man ha 200 personer i tre kohorter med faste tilviste sitteplasser.

  Vålerenga opplyser at de nasjonale innstramningene gjør at kun sesongkortholdere får se lagets hjemmekamper i eliteserien ishockey på Jordal Amfi framover.

  «Da vi endelig trodde den verste bølgen var over, blusset den opp på ny. Igjen må vi følge nye restriksjoner i hverdagen», skriver Oslo-klubben i en uttalelse.

  Regjeringen skrev også følgende om tilskuere i innendørshaller:

  «På arrangement hvor alle i publikum sitter på faste tilviste plasser, er det tilstrekkelig avstand dersom arrangøren legger til rette for at publikum har minst ett ledig sete mellom seg på samme seterad fra de ankommer arrangementet. Personer fra samme husstand kan sette seg nærmere hverandre etter ankomst».

  Utendørs kan arenaene fortsatt være fullsatt, men det må brukes munnbind om man ikke kan holde minst én meters avstand.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Regjeringen ber kommunene forberede seg på gult nivå

  Trafikklysmodellen kan være på vei tilbake i skolene. Regjeringen ber kommunene forberede seg på gult nivå.

  Det sa statsminister Jonas Gahr Støre på pressekonferansen tirsdag der nye tiltak ble lagt fram.

  Allerede nå skal kommunene ta i bruk trafikklysmodellen i skoler og barnehager ved behov, med utgangspunkt om grønt nivå.

  Det skal innføres jevnlig testing i skoler med høyt smittetrykk. Foreløpig er det ikke ilagt begrensninger på sammenkomster for barn i barneskole og barnehage, i sin egen klasse.

  Regelen om en meters avstand gjelder heller ikke for barn i barnehager og barneskoler, ei heller voksne som jobber med tilbud for barn og unge.

  (NTB)

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  De nye nasjonale påbudene og anbefalingene trer i kraft klokka 24 natt til torsdag

  Natt til torsdag 9. desember klokka 24 trer regjeringens nye koronapåbud og -anbefalinger i kraft.

  Det gjorde helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) klart på tirsdagens koronapressekonferanse.

  Fra da stenger skjenkekranene ved midnatt, det blir bordservering på serveringssteder, det innføres nasjonalt munnbindpåbud, og meteren gjeninnføres, blant annet.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Maks 20 på trening innendørs
  Statsminister Jonas Gahr Støre under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen.
  Statsminister Jonas Gahr Støre under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: NTB

  Voksne over 20 år skal ikke være mer enn 20 personer når de driver organisert trening innendørs. Barn og unge og toppidretten skjermes.

  Det opplyste statsminister Jonas Gahr Støre på tirsdagens pressekonferanse.

  Selv om det innføres en anbefalt maksgrense på antall som kan trene samtidig, blir det ikke krav om én meters avstand.

  – Vi gir heller ikke anbefaling om gruppestørrelse for barn og unge under 20 år når de trener og deltar på idretts-, kultur- og fritidsaktiviteter. De kan fortsatt trene sammen som de har gjort, påpeker helseminister Ingvild Kjerkol.

  Ved høyintensiv trening anbefaler regjeringen at det holdes to meters avstand.

  Toppidrett kan gjennomføres som normalt.

  Ellers bør fritidsaktiviteter gjennomføres utendørs så langt det er mulig, og garderober bør holdes stengt.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  13 smittet på Oslo-skole

  13 ansatte ved Holmen skole på Oslos vestkant har testet positivt for koronavirus etter en tilstelning på skolen fredag.

  – Vi har ingen kobling til omikron fra før, men vi reagerer på den raske spredningen og følger derfor nøye med, sier bydelsoverlege Jorunn Thaulow i Vestre Aker til VG.

  Til sammen 30 ansatte skal ha deltatt ved tilstelningen. Det første tilfellet ble oppdaget søndag. I hovedsak skal det være ansatte ved AKS (SFO) og lærere som er rammet, og AKS ved skolen holder stengt ut uka

 • av Øystein Kløvstad Langberg
  DEL
  Næringsministeren avbryter USA-tur

  Næringsminister Jan Christian Vestre reiser hjem til Norge tirsdag kveld, to dager før planen.

  Det opplyser han selv til Aftenposten.

  – Det skyldes situasjonen hjemme. Vi har hatt tett kontakt med partene i arbeidslivet herfra, men nå har vi besluttet å dra tilbake, sier han.

  Nyheten kommer dagen etter at olje- og energiminister Marte Mjøs Persen besluttet å avbryte sin tur.

  Begge har vært i USA de siste dagene for å promotere norsk næringsliv.

  Kronprins Haakon og utenriksminister Anniken Huitfeldt er også med i den norske delegasjonen. De reiser etter planen tilbake til Norge torsdag.

 • av NTB
  DEL
  Danmark gir opp å bremse omikronsmitte

  Omikronvarianten er for alvor på fremmarsj i Danmark, hvor helsemyndighetene nå gir opp målrettede tiltak for å bremse omikronsmitten.

  Det ble registrert over 5000 nye smittede i Danmark det siste døgnet. I tillegg er det nå registrert over 400 tilfeller av omikronsmitte i landet.

  Nå gir helsemyndighetene opp de målrettede tiltakene for å bremse omikronsmitten.

  – Vi har tidligere hatt en utvidet smittesporing som også omfattet nærkontakters nærkontakter slik at vi kunne forsinke spredningen av omikronvarianten i Danmark, sier visedirektør Helene Probst i Sundhedsstyrelsen.

  – Denne strategien er kun mulig i en periode med få smittede. Vi kan konstatere at det har skjedd en kraftig økning i antallet smittede med omikronvarianten med en rekke utbrudd i Danmark. Derfor endrer vi retningslinjene, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Mistanke om omikronsmitte hos skoleansatt i Lier

  Det er mistanke om at en ansatt på Nordal skole i Lier er omikronsmittet. 170 kolleger i Lier kommune, samt elever og ansatte ved skolen, er satt i karantene.

  De 170 kollegene i Lier kommune har vært nærkontakter på en jobbsamling, skriver kommunen i en pressemelding.

  Det er mistanke om omikronvariant fordi en hurtigscreening av den ansattes positive koronatest har vist at det ikke er snakk om deltavarianten.

  – Det blir nå gjort en full sekvensering av prøven. Det tar cirka en uke, og i mellomtiden setter vi inn tiltak, sier kommuneoverlege Ingrid Bjerring og assisterende kommuneoverlege Charlotte Sogn.

  Det betyr at alle elever og ansatte ved Nordal skole er i ventekarantene og skal teste seg på kommunens testklinikk. Det gjelder også for 170 kolleger i Lier kommune som var samlet på et jobbarrangemenet i forrige uke.

  Nordal skole er en aldersblandet skole og har rundt 30 elever fordelt på 1.–7. trinn, ifølge Lier kommunes nettsider.

 • av NTB
  DEL
  OUS vurderer å stoppe enda mer kirurgi
  OUS reduserer planlagt kirurgi på Ullevål sykehus og Rikshospitalet med 10 prosent. Foto: Terje Pedersen / NTB
  OUS reduserer planlagt kirurgi på Ullevål sykehus og Rikshospitalet med 10 prosent. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Stadig flere koronapasienter og høyt sykefravær gjør at Oslo universitetssykehus (OUS) vurderer å redusere den kirurgiske aktiviteten ytterligere.

  Fra før har OUS redusert den planlagte kirurgien på Ullevål sykehus og Rikshospitalet med 10 prosent.

  – Barn og kreftsyke skal ikke bli berørt av reduksjonen, sier medisinsk direktør Hilde Myhren ved Oslo universitetssykehus (OUS) til Avisa Oslo.

  Tirsdag er det 39 innlagte med covid, en økning på ni fra dagen før. 20 av pasientene ligger på intensiv, og 11 av disse får behandling med respirator.

  – Vi er svært presset, sier Myhren.

  Når regjeringen tirsdag kveld legger frem nye koronatiltak, ønsker sykehuset at det blir økt hastighet i vaksineringen, at flere følger smittevernreglene, og at folk holder avstand.

  – Tiltak som begrenser antall innleggelser, er det som er viktig for sykehuset, sier Myhren.

 • av NTB
  DEL
  Danmarks helseminister er koronasmittet
  Danmarks helseminister Magnus Heunicke er koronasmittet. Foto: Nils Meilvang / AP / NTB
  Danmarks helseminister Magnus Heunicke er koronasmittet. Foto: Nils Meilvang / AP / NTB

  Danmarks helseminister Magnus Heunicke testet tirsdag positivt på covid-19, opplyser landets helsedepartement.

  Heunicke befinner seg i Brussel, hvor han nå har gått i isolasjon på et hotell, opplyser departementet.

  Det er ikke kjent om han er smittet av omikron- eller deltavarianten.

Les mer om

 1. Koronaviruset