Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Nå kan danske arbeidsgivere kreve grønt vaksinepass
25. november kl 13:48av NTB
DEL

Etter en hastebehandling vedtok det danske Folketinget torsdag en lov som tillater at arbeidsgivere krever gyldig vaksinesertifikat på jobb.

Lovforslaget ble vedtatt med bredt flertall, og kun de mindre partiene Nye Borgerlige og Frie Grønne stemte imot. Mange statlige arbeidsplasser i Danmark vil bli omfattet av kravet allerede fra fredag.

Hvis en ansatt ikke overholder kravet, kan arbeidsgiverne ilegge dem arbeidsrettslige sanksjoner.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Svindlere utgir seg for å være Helsenorge

  Tjenesten Helsenorge brukes for tiden i epostsvindel. Falske eposter inneholder en lenke til en falsk nettside som etterligner innloggingssiden IDporten.

  De falske epostene er forsøk på å svindle til seg informasjon som kan bli brukt til økonomisk vinning, skriver Norsk helsenett i en pressemelding.

  De oppfordrer brukere til ikke å oppgi informasjonen det bes om eller trykke på lenker og vedlegg dersom man mistenker at man har mottatt en slik svindel-epost.

  – Hvis du har gitt kort- og kodeopplysninger som ble etterspurt fra en slik falsk epost, sperr kort og kontoer så raskt som mulig. Hvis du har gitt personopplysninger, kan disse brukes til flere svindelforsøk, så vær oppmerksom i tiden fremover, står det i pressemeldingen.

  Norsk helsenett legger til at Helsenorge aldri vil be om kredittkortinformasjon og sikkerhetskoder via tekstmelding eller epost.

 • av NTB
  DEL
  Smitte i over ti kommuner etter utbrudd på Norefjell

  Smitteutbruddet ved Norefjell Ski & Spa vokser i omfang. Så langt er det bekreftet smitte i over ti kommuner.

  Mandag ble det kjent at 700 personer som i helgen besøkte Norefjell Ski & Spa, har fått beskjed om å teste seg. I tillegg ble over 80 ansatte testet i regi av hotellet selv.

  Årsaken er mistanke om smitte som knyttes til omikronsmitten i Oslo. Nå ser det ut som smitten har spredt seg til flere kommuner.

  Til Børsen i Dagbladet opplyser helse- og omsorgssjef Anne Marie Tangen i Krødsherad kommune at hun onsdag har fått telefon fra mellom 10 og 15 kommuner som har fått bekreftet smitte hos innbyggere som har besøkt hotellet.

  Også i Krødsherad kommune har det kommet bekreftede tilfeller av smitte som knyttes til hotellet.

 • av NTB
  DEL
  Bekreftet omikronsmitte på Oslo-skole

  En ansatt ved Grefsen skole i Oslo er smittet med omikronvarianten, bekrefter bydelsoverlegen.

  – Jeg kan bekrefte at én person har testet positivt på omikron. Beskjeden kom sent tirsdag kveld, og vi jobber nå med smittesporing, sier bydelsoverlege Tom Berner Sundar i bydel Vestre Aker til TV 2.

  Skolen har over 700 elever.

  – Alle elevene har blitt oppfordret til å teste seg, sier Sundar.

 • av NTB
  DEL
  Storbritannia strammer inn på tiltakene

  Storbritannia innfører flere koronarestriksjoner fra neste uke. Det blir blant annet munnbindkrav flere steder, og koronapasset skal tas i bruk flere steder.

  Det kunngjorde statsminister Boris Johnson på en pressekonferanse onsdag, ifølge Sky News.

  Folk blir fra mandag oppfordret til å ha hjemmekontor hvis de kan. Fra fredag må man ha på munnbind de fleste innendørslokaler. Det inkluderer teatre og kinoer.

  Koronapass vil nå kreves for innpass på utesteder og arenaer der store grupper av mennesker samles. Det gjelder for lokaler innendørs med over 500 personer som har sitteplasser, uteplasser med over 4.000 mennesker og alle lokaler med mer enn 10.000 mennesker. Dette kravet vil tre i kraft om en ukes tid, sier Johnson.

  I stedet for å isolere seg, vil folk bli pålagt å ta en daglig koronatest.

 • av NTB
  DEL
  Nytt omikrontilfelle i Øygarden

  Ett av 34 nye koronatilfeller i Øygarden kommune onsdag er av den nye omikronvarianten.

  Det opplyser Øygarden kommune i en pressemelding.

  Smittevernlege Bjørg Møllerløkken opplyser at smitten oppsto etter at sju personer kom til Norge etter en utenlandsreise. Fem av dem har fått påvist koronasmitte, og ett av tilfellene er bekreftet å være omikronvarianten.

  – Vi regner det som sannsynlig at også de fire andre er smittet av denne varianten, sier Møllerløkken.

  Tilfellene har ingen tilknytning til omikronsmitten som ble påvist i Øygarden i forrige uke.

 • av NTB
  DEL
  Danske skoler stenger neste uke

  Danske skoleelever kan glede seg over en ekstra lang juleferie. Myndighetene har besluttet at skolene skal ta juleferie fra 15. desember for å bremse smitten.

  Et flertall i Folketingets epidemiutvalg vedtok onsdag at skolene skal holdes stengt fra 15. desember til 5. januar, opplyser undervisningsminister Pernille Rosenkranz-Theil.

  Den danske regjeringen skal holde en pressekonferanse klokka 18.30 onsdag der nye koronatiltak skal legges frem.

 • av NTB
  DEL
  Smitteutbrudd i Ullersmo fengsel

  Sju innsatte og sju ansatte i Ullersmo fengsel er koronasmittet. Ledelsen vet ikke hvor smitten kom fra og frykter at den vil spre seg.

  Det opplyser assisterende fengselsleder Marte Bruer-Skarsbø i Romerike fengsel til TV 2.

  Ullersmo er en høysikkerhetsavdeling underlagt Romerike fengsel og har plass til 286 innsatte.

  – Det er klart at smittesituasjonen i fengselet byr på utfordringer både for ansatte og innsatte, men vi jobber i tett samarbeid med lokal helsetjeneste om håndtering av situasjonen, sier Bruer-Skarsbø.

 • av NTB
  DEL
  Omikron registrert i 19 delstater i USA

  Omikronvarianten er onsdag oppdaget i 19 av USAs 50 delstater, ifølge Det hvite hus. Det er ventet at tallet vil stige de kommende ukene.

  Ifølge The Washington Post har varianten blitt oppdaget i 21 delstater.

  – Akkurat nå har vi rundt 100.000 nye koronatilfeller daglig i USA. Vi må jobbe sammen for å møte utfordringene dette skaper. Foreløpig er det hovedsakelig deltasmitte, men vi må forberede oss på muligheten for mer omikron, sier CDC-sjef Rochelle Walensky på en pressekonferanse.

  Tirsdag ble det rapportert 108.930 nye smittetilfeller i landet, som tar det totale antallet smittetilfeller gjennom pandemien til svimlende 49.389.503.

 • av NTB
  DEL
  577 omikrontilfeller i Danmark

  Antallet registrerte omikrontilfeller i Danmark har steget til 577 onsdag. De er oppdaget i perioden 22. november til 7. desember.

  Tirsdag var tallet 398.

  Danmark opplevde også sin høyeste smitte på et døgn onsdag, med 6629 nye tilfeller, ifølge tall fra Statens Serum Institut (SSI).

  Den danske regjeringen skal holde pressekonferanse kl. 18.30 onsdag, hvor det er ventet at de vil komme med nye tiltak.

 • av NTB
  DEL
  Omikronsmitte ved skoler og treningssenter i Bærum

  Ett treningssenter og flere skoler i Bærum kommune er berørt av omikronsmitte, melder Budstikka.

  Det var kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen som orienterte om dette under onsdagens formannskapsmøte i kommunen, ifølge avisen.

  – Det er flere skoler som har omikronsmittede, som berører skolene og setter mange elever og lærere i karantene, sa han.

  De fleste omikronsmittetilfellene så langt er nærkontakter til deltagere på julebordet på Aker brygge, ifølge kommuneoverlegen.

  Bærum kommune innførte tirsdag gult tiltaksnivå på skolene. Onsdag har kommuneoverlegen også lagt frem flere anbefalinger for barn og unge.

 • av Magnus Kallelid
  DEL
  Olaug Bollestad melder seg frivillig til å sette vaksiner
  KrF-leder og sykepleier Olaug Bollestad i Stortinget onsdag.
  KrF-leder og sykepleier Olaug Bollestad i Stortinget onsdag. Foto: Olav Olsen

  KrF-leder Olaug Bollestad er bekymret for et sprengt helsevesen. I romjulen tilbyr hun seg derfor å være med og sette koronavaksiner frivillig.

  - Hvis det er like store utfordringer med kapasiteten mellom jul og nyttår, så skal jeg stille opp hjemme og være med og vaksinere, sier hun til Aftenposten.

  Bollestad er utdannet intensivsykepleier og arbeidet på Stavanger universitetssjukehus frem til 2007. Hun vil bidra dersom hjemkommunen Gjesdal i Rogaland trenger det.

  - Du kan fortsatt sette en sprøyte?

  - Ja, kjære deg, jeg er intensivsykepleier og må kunne klare det tross alt, sier Bollestad.

  I Stortinget onsdag foreslo hun at helsearbeidere i alle slags stillingsprosenter bør få et stjernetillegg for ekstravaktene de tar.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Smitteøkning på 42 prosent i forrige uke

  Koronasmitten økte med 42 prosent i forrige uke, noe som er en åttedobling siden midten av oktober, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

  I forrige uke ble det registrert 26.271 smittetilfeller av covid-19 i Norge, noe som er en økning på 42 prosent fra uka før, ifølge FHIs ukesrapport.

 • av NTB
  DEL
  307 koronasmittede innlagt på sykehus

  Onsdag var 307 koronasmittede pasienter innlagt på norske sykehus. Det er 13 færre enn dagen før.

  95 av de innlagte ligger på intensivavdeling, mens 48 får respiratorbehandling, skriver TV 2.

  Tallet på koronapasienter har gått raskt oppover den siste tiden og var tirsdag oppe på 320. Det er kun fem pasienter unna rekordtallet fra april i fjor da 325 pasienter var innlagt med covid-19. På dette tidspunktet lå 99 pasienter på respirator.

 • av NTB
  DEL
  Smitterekord i Danmark

  Danmark har registrert 6629 nye koronatilfeller det siste døgnet. Det er det høyeste antallet på et døgn siden starten av pandemien.

  Det viser tall fra Statens Serum Institut (SSI).

  Antallet innlagte med koronavirus på danske sykehus falt med fire, til 461.

  Landet har også registrert ytterligere sju dødsfall med korona.

 • av NTB
  DEL
  WHO: Liten nedgang i koronatilfeller og -dødsfall

  Verdens helseorganisasjon registrerte en liten nedgang i antall smittede og døde i koronapandemien i Europa i forrige uke, etter flere uker med oppgang.

  WHO har også notert seg tall som viser at alle de 212 bekreftede omikron-tilfellene i 18 EU-land har vist seg å være enten uten eller med milde symptomer.

  I sin ukentlige rapport som ble publisert tirsdag meldte WHO at det ukentlige antallet nye koronatilfeller i 53 europeiske land falt med 2 prosent i forrige uke, sammenlignet med uken før.

  Tyskland og England var landene som registrerte flest smittetilfeller.

  I tillegg ble det registrert 3 prosent færre dødsfall i Europa i forrige uke sammenlignet med uken før.

 • av NTB
  DEL
  FHI: 38 nye koronadødsfall registrert

  FHI har rapportert 38 nye dødsfall i sine systemer. I går var det totale antallet 1096, nå er det 1134.

  Det er usikkert om tallet er nytt eller gammelt, men det har ikke vært registrert i FHIs systemer tidligere.

  Fem dødsfall er registrert blant kvinner over 90 år, mens det er registrert ett dødsfall blant menn i samme aldersgruppe.

  Blant folk i 80-årene er det registrert 14 nye dødsfall. Blant folk i 70-åriene er det 12 nye dødsfall. To dødsfall er registrert blant pasienter i 60-årene. Ett er registrert blant folk i 50-årene, ett blant folk i 40-årene, og to dødsfall er notert blant personer mellom 0 og 39 år.

 • av NTB
  DEL
  Pfizer: Booster-dose gir god beskyttelse mot omikron

  Vaksineprodusenten Pfizer/Biontech opplyser at deres koronavaksine gir god beskyttelse mot omikronviruset etter en tredje dose.

  Det er ifølge en uttalelse fra selskapene laboratoriestudier som bekrefter dette.

  – Selv om to doser fortsatt kan gi beskyttelse mot alvorlig sykdom av omikronvarianten, er det klart fra disse studiene at en tredje dose forbedrer beskyttelsen, sier Pfizer-sjef Albert Bourla.

  – Å sikre at så mange som mulig får først to doser og så en oppfriskningsdose, er den beste måten å hindre spredningen av covid-19, sier han.

  Ifølge vaksineprodusenten viser studiene at en tredje vaksinedose gir samme beskyttelse som to doser ga mot tidligere virusvarianter.

  Selskapene opplyser også at de vil kunne ha en oppdatert vaksine mot omikronviruset klar i mars.

 • av NTB
  DEL
  FN advarer kraftig mot tvangsvaksinering
  Et glass med Moderna-vaksinen på et helsesenter i Jackson, USA. Foto: Rogelio V. Solis / AP / NTB
  Et glass med Moderna-vaksinen på et helsesenter i Jackson, USA. Foto: Rogelio V. Solis / AP / NTB

  FN mener at tvangsvaksinering mot koronaviruset ikke er greit under noen omstendigheter, og at det bryter menneskerettighetene.

  Land som vurderer å innføre vaksinepåbud eller obligatorisk vaksinering for å kjempe mot koronaviruset, må sørge for at de respekterer menneskerettighetene, sier FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet onsdag.

  – Ikke under noen omstendighet bør folk bli tvunget til å ta en vaksine, selv om en person som nekter å følge krav om vaksinering, kan møte andre konsekvenser, som for eksempel forholdsmessige bøter, sier Bachelet.

 • av NTB
  DEL
  The Sun: Premier League krever koronapass
  Manchester United-fans på Old Trafford under kampen mot Crystal Palace sist helg. Foto: Jon Super / AP / NTB
  Manchester United-fans på Old Trafford under kampen mot Crystal Palace sist helg. Foto: Jon Super / AP / NTB

  Ifølge regjeringskilder må publikum vise koronapass for å se Premier League-kamper fra og med i helgen, melder engelske The Sun.

  The Sun skriver at Boris Johnson-regjeringen er i ferd med å gå over til sin annonserte plan B fordi smitten er økende og for å hindre at omikronvarianten sprer seg enda mer.

  Det er ikke meldt hvor lenge den nye praksisen eventuelt vil gjelde.

  Hvis plan B blir iverksatt, betyr det at tilskuerne må bevise at de er dobbeltvaksinerte før de kan gå på kamper.

  PL-klubbene ble varslet om at dette kunne bli realiteten i et møte sist fredag.

  Tilskuerne har ikke sviktet klubbene sine i Englands øverste divisjon etter at samfunnet ble gradvis åpnet opp igjen. Tilskuertallene har vært like bra som før pandemien slo inn nasjonen.

 • av NTB
  DEL
  Grønt nivå på skoler og barnehager i Oslo

  Regjeringen besluttet tirsdag at trafikklysmodellen skal innføres igjen. Selv om smittetallene har gått kraftig opp, er det foreløpig riktig å ligge på grønt nivå, mener byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo.

  – På generelt grunnlag vil gult nivå ha liten effekt hvis man ikke også begrenser fritidsaktiviteter for barn. Men man må gjøre løpende vurderinger av om det er forholdsmessig, sier skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV).

  I Oslo har bydelsoverlegen også mulighet til å gjøre sine vurderinger og innføre strengere smittevernnivåer lokalt, påpeker hun.

  Alle elever fra femte til tiende trinn – til sammen 41.500 elever – får utdelt hurtigtester som de kan ta hjemme to dager i uken.

  Holmås Eidsvoll viser til at barnehager som ikke kan drifte forsvarlig fordi de ikke har god nok bemanning, også kan innskrenke åpningstidene.

Les mer om

 1. Koronaviruset