Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Helseministeren varsler ny koronastrategi
25. november kl 16:50av NTB
DEL

Regjeringen vurderer endringer i den nasjonale koronastrategien, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til NRK.

– Jeg er helt enig med ordførerne i Bergensregionen om at den strategien som lå til grunn for gjenåpning 25. september ikke er formålstjenlig lenger. Derfor jobber vi nå med å revidere den, sier Kjerkol til NRK.

Torsdag fikk Helsedirektoratet et brev, signert flere ordførere fra Bergensregionen, som ber om nasjonale tiltak. Ifølge ordførerne er det kapasiteten i helsetjenesten sprengt, og tar til orde for at den nasjonale koronastrategien må endres.

– Vi føler at vi er litt tilbake til situasjonen i fjor høst hvor kommunene ble overlatt til seg selv. Med det tenker jeg at det ikke er noen klar nasjonal strategi på hvordan vi skal møte dette. Skal vi møte det med å få mange syke og håndtere det, eller prøve å dempe smitten, spør Øygarden-ordfører Tom Georg Indrevik (H) til NRK.

«Lokale oppfordringer og råd har liten effekt slik situasjonen er nå», heter det i brevet.

Det er denne oppfordringen helseministeren nå har sagt seg enig i.

– Nå jobber vi med å innhente innspill fra partene i arbeidslivet, vi har hatt møte med tillitsvalgte på sykehusene i dag, hatt tett og direkte kontakt med kommunene og statsforvalterne, og det er innspill som vi trenger for å treffe riktige vurderinger når vi skal vurdere om vi skal ha nye tiltak, sier Kjerkol.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  13 personer har fått påvist omikron på fly i Nederland

  Den nye koronavarianten omikron er påvist hos 13 personer på fly fra Sør-Afrika som landet i Nederland fredag, opplyser smitteverndirektør Frode Forfang i FHI.

  Det melder VG søndag formiddag.

  Av de 600 passasjerene på flyene, har 61 testet positivt for korona, hvorav 13 har fått påvist den nye virusvarianten, ifølge Forfang.

  Opplysningene er foreløpig ikke bekreftet av nederlandske myndigheter.

  De to flyene fra Cape Town og Johannesburg landet fredag morgen på Schiphol ved Amsterdam. Passasjerene og besetningen måtte vente i flere timer før de fikk forlate flyene, og alle ble testet for korona. Prøvene er nå blitt analysert.

  Søndag kom Folkehelseinstituttet med sin risikoanalyse vedrørende den nye muterte koronavarianten. Der ble det klart at omikron-varianten allerede kan være i Norge, og at den etter alt å dømme vil komme før eller senere.

 • av Vilde Bratland Hansen
  DEL
  FHI: Lite sannsynlig at omikron gir mer alvorlig sykdom

  Søndag formiddag la Folkehelseinstituttet (FHI) frem en risikorapport om den nye omikron-varianten.

  Der står det at omikron-varianten av koronaviruset er ikke påvist i Norge ennå, men at det er en mulighet for at den har kommet også til Norge uten at den er påvist.

  Det er sannsynlig at varianten er mer smittsom enn deltavarianten og vil spres til Norge, men det er så langt lite sannsynlig at varianten gir mer alvorlig sykdom. FHI har forsterket samarbeidet med medisinsk-mikrobiologiske laboratoriene og kommunelegene i landet om å oppdage omikron-varianten.

  FHI skriver videre at det tyder på at omikron-varianten har høyere spredningsevne enn deltavarianten i befolkningen der, men det er usikkert om det samme vil gjelde i Europa og i Norge.

  – Det er fortsatt veldig begrenset kunnskap om denne nye varianten. Det er derfor stor usikkerhet om variantens egenskaper og den videre utviklingen. Kunnskapen vil øke dag for dag framover, sier Camilla Stoltenberg.

  Det er foreløpig ukjent hvor omikronvarianten oppsto.

 • av NTB
  DEL
  Aavitsland om omikron: – Bare et spørsmål om tid
  Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet mener det er bare et spørsmål om tid før den ny koronavarianten omikron kommer til Norge. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet mener det er bare et spørsmål om tid før den ny koronavarianten omikron kommer til Norge. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet mener det bare er et spørsmål om tid før den ny koronavarianten omikron kommer til Norge.

  Folkehelseinstituttet (FHI) legger fram en risikorapport om omikron søndag formiddag.

  – Risikorapporten sier at viruset vil komme til Norge, men vi vet ikke når, sier han til TV 2.

  Aavitsland understreker at vi vil vite mer om én til to uker.

  Når varianten kommer til Norge, mener han at det blir viktig å veie opp sykdomsbyrden og tiltak. Derfor er det viktig å se hvordan viruset oppfører seg i et land som Norge, som har mange vaksinerte.

  – Vi må veie tiltakenes byrde mot sykdomsbyrden og finne en god balanse så vi ikke får for mye sykdom, samtidig som vi ikke stenger ned hele samfunnet, sier han.

  Aavitsland sier at det kan være at de vaksinene vi har nå, er nødt til å utvikles mer i fremtiden, men at de er gode nok nå.

  – Vi vet ikke hvor godt vaksinen fungerer mot den nye varianten, men vi regner med at den er god nok.

  Han understreker at det skal mye til for at nye varianter helt fjerner beskyttelsen vaksinen gir mot alvorlig sykdom. Overlegen legger til at det nå er viktig at folk tar vaksine og hører på hvilke beskjeder som blir gitt.

  – Jeg vil ikke skremme folk, men jeg vil jo ikke bagatellisere det heller, sier Aavitsland.

  Pasienter som er smittet av omikron, får symptomer som utmattelse og ellers generelt vondt i kroppen.

 • av Vilde Bratland Hansen
  DEL
  FHI med risikovurdering av omikron-varianten

  Søndag kl. 11.30 vil Folkehelseinstituttet (FHI) komme med en risikovurdering av omikron-varianten, skriver VG.

  Det er grunn til å anta at de vil svare på de samme fire sentrale spørsmålene som i risikovurderingen for deltavarianten:

  • Hva er risikoen for at omikron gir mer alvorlig sykdom hos ubeskyttede enn delta?
  • Hva er risikoen for at omikron er mer smittsom enn delta?
  • Hva er risikoen for at gjennomgått sars-cov-2-infeksjon gir lavere beskyttelse mot omikron enn mot delta?
  • Hva er risikoen for at vaksinasjon (med mRNA-vaksiner) gir lavere beskyttelse mot omikron enn mot delta?
 • av NTB
  DEL
  Nordmenn kontakter UD om utreise fra Sør-Afrika
  Utenriksdepartementet har fått mange henvendelser fra bekymrede nordmenn, som ønsker å reise ut av Sør-Afrika. Foto: Lise Åserud / NTB
  Utenriksdepartementet har fått mange henvendelser fra bekymrede nordmenn, som ønsker å reise ut av Sør-Afrika. Foto: Lise Åserud / NTB

  Utenriksdepartementet har fått mange henvendelser fra bekymrede nordmenn som ønsker å reise ut av Sør-Afrika.

  Departementet opplyser til TV 2 at 250 personer har gitt beskjed om at de befinner seg i enten Sør-Afrika eller et av nabolandene.

  Foreløpig har ikke norske myndigheter kommet med en lik oppfordring som svenskene. Lørdag ba Sveriges ambassadør i Sør-Afrika, Håkan Juholt, alle svenske borgere om å forlate landet umiddelbart på grunn den nye koronavarianten omikron.

  – Vi innførte nye reiseråd på fredag, hvor vi fraråder alle reiser til Sør-Afrika. Foreløpig råder vi ikke nordmenn til å forlate landet umiddelbart, sier departementets pressetalsperson Ane Haavardsdatter Lunde.

  Rådene UD har gitt til nordmenn i de afrikanske landene, er å følge de lokale smittevernrådene og følge utviklingen nøye i internasjonale medier.

  – Alle oppfordres til å registrere seg i appen Reiseklar. Da kan vi gi dem oppdatert informasjon fra norske myndigheter hvis situasjonen endrer seg, sier Haavardsdatter Lunde.

 • av NTB
  DEL
  Sverige ber svensker forlate Sør-Afrika

  Sveriges ambassadør i Sør-Afrika oppfordrer alle svensker som befinner seg i Sør-Afrika, til å forlate landet så fort som mulig.

  – Det er ingen grunn til å bli værende for å se hva som kommer til å skje, sier ambassadør Håkan Juholt.

  – Har man en hjemreise om 14 dager, sørg for å booke om så fort som mulig. Vi vet ikke hvordan situasjonen er om 14 dager, sier han videre.

  Svensk UD anslår at det vinnes cirka 4000 svensker i det sørlige Afrika, hvorav de fleste i Sør-Afrika.

 • av NTB
  DEL
  Lege: Ikke alvorlig sykdom blant omikron-smittede

  Personer som er smittet med den nye koronavarianten omikron, er ikke blitt alvorlig syke, opplyser lederen for Sør-Afrikas legeforening.

  – Pasientene klager for det meste over vondt i kroppen og trøtthet, ekstrem trøtthet, og vi ser det i den unge generasjonen, ikke blant eldre personer, sier Angelique Coetzee, leder i landets legeforening Sama, til BBC.

  Hun understreker at forskningen på virusvarianten fortsatt er i et svært tidlig stadium, og legger til at kun 24 prosent av den sørafrikanske befolkningen er fullvaksinert.

  Coetzee har overfor andre medier uttrykt bekymring for hvilken virkning varianten har på eldre mennesker med underliggende sykdom.

  Legen skal ha vært den første som varslet sørafrikanske myndigheter om at det muligens fantes en ny mutert koronavariant 18. november.

  Hun ble bekymret etter at hun i begynnelsen av november begynte å få henvendelser fra pasienter som klaget over at de var ekstremt utmattet.

 • av NTB
  DEL
  Første tilfelle av omikron i Australia

  Australske myndigheter bekreftet søndag at de har påvist koronavarianten omikron hos to passasjerer som kom fra det sørlige Afrika.

  De to ble testet etter å ha ankommet flyplassen i Sydney lørdag.

  Virusvarianten er fra før registrert i Sør-Afrika, Botswana, Hongkong, Israel, Belgia, Storbritannia, Tyskland og Italia.

  Flere andre land, deriblant Danmark, mistenker smitte blant personer som nylig har ankommet fra Sør-Afrika.

 • av NTB
  DEL
  USA roser Sør-Afrika for å ha oppdaget ny virusvariant
  USAs utenriksminister Antony Blinken sier i en uttalelse at Sør-Afrikas åpenhet om den nye koronavarianten bør være en modell for resten av verden. Foto: Leah Millis / Pool via AP / NTB
  USAs utenriksminister Antony Blinken sier i en uttalelse at Sør-Afrikas åpenhet om den nye koronavarianten bør være en modell for resten av verden. Foto: Leah Millis / Pool via AP / NTB

  USA berømmet lørdag Sør-Afrika for raskt å identifisere den nye varianten av covid-19 kalt omikron og for å dele informasjonen med verden.

  Lovprisingen er et lite tilslørt stikk mot Kinas håndtering av det opprinnelige utbruddet av koronaviruset, skriver nyhetsbyrået AFP.

  Utenriksminister Antony Blinken snakket med Sør-Afrikas minister for internasjonale relasjoner og samarbeid Naledi Pandor, og de to diskuterte et samarbeid for å vaksinere folk i Afrika mot koronaviruset, opplyser det amerikanske utenriksdepartementet.

 • av NTB
  DEL
  349 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  I Oslo ble det siste døgn registrert 349 koronasmittede. Det er 284 færre enn forrige døgn og 110 flere enn samme dag i forrige uke.
Foto: Javad Parsa / NTB
  I Oslo ble det siste døgn registrert 349 koronasmittede. Det er 284 færre enn forrige døgn og 110 flere enn samme dag i forrige uke. Foto: Javad Parsa / NTB

  Det er registrert 349 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 110 flere enn samme dag forrige uke, men 284 færre enn fredag.

  Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene er det i snitt blitt registrert 475 smittede pr. dag.

  Smittetallene er høyest i Søndre Nordstrand bydel. Tallene er lavest i bydelene Vestre Aker, Nordre Aker og Ullern.

  Smittetoppen i Oslo var 30. august i år med 680 tilfeller på ett døgn.

  Til sammen er 67.445 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Nye demonstrasjoner mot vaksinekrav i Østerrike

  Nærmere 40.000 personer demonstrerte lørdag i Østerrike mot forslaget om å gjøre vaksine mot koronaviruset obligatorisk for alle innbyggere.

  Den største markeringen var i landets nest største by Graz. Her deltok opp mot 30.000 personer, som ropte «Fred, frihet og ikke diktatur».

  Det var også protester i Sankt Pölten, Klagenfurt og Innsbruck. De gikk for det meste rolig for seg, men mange av deltakerne brukte ikke munnbind.

  Regjeringen i Østerrike vil gjøre koronavaksine obligatorisk i februar, og forslaget legges fram i den andre uken i desember.

  Dette er andre helg på rad at det arrangeres massedemonstrasjoner mot planene om vaksinekrav.

  Forrige mandag ble det er innført nedstenging i hele Østerrike. Det gjennomsnittlige smittetallet for de siste sju dagene har siden minket noe og var på lørdag 1.030 nye tilfeller per 100.000 innbyggere.

 • av NTB
  DEL
  To mistenkte tilfeller av omikron i Danmark

  Danske helsemyndigheter mistenker at to personer er smittet med omikron. Begge har vært på reise i Sør-Afrika

  Det opplyser det danske helsedepartementet i en pressemelding lørdag.

 • av NTB
  DEL
  Raymond Johansen hardt ut mot Høyres koronautspill
  Byrådsleder Raymond Johansen, her under en orientering om håndtering av koronaviruset under bystyremøte i Oslo kommune tidligere denne uken. Foto: Heiko Junge / NTB
  Byrådsleder Raymond Johansen, her under en orientering om håndtering av koronaviruset under bystyremøte i Oslo kommune tidligere denne uken. Foto: Heiko Junge / NTB

  Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo langer ut mot Høyres tiltakspress og kaller partiets uttalelser «ekstremt uansvarlige».

  Både på politisk kvarter hos NRK og i et intervju med VG har leder av helse- og omsorgskomiteen Tone Wilhelmsen Trøen fyrt løs mot regjeringens pandemihåndtering.

  Hun har blant annet talt opp koronadødsfall, kalt den politiske ledelsen i landet «fraværende og passive» og hevdet at mange savner tidligere helseminister Bent Høie.

  I tillegg har Høyres gruppeleder i Oslo, Anne Haabeth Rygg, rykket ut og etterlyst handling fra byrådet. Overfor VG svarer byrådslederen kraftfullt på kritikken.

  – Uttalelsene er oppsiktsvekkende uansvarlige. Ekstremt uansvarlige. Nå må hun tenke seg om og ikke bidra til panikk, sier Johansen til avisen.

  Han understreker at tiltak må være forholdsmessige, og mener Høyre-toppen bidrar til å drive fram unødvendige tiltak i hovedstaden.

  – Vi har, noe som er veldig forståelig, en lettskremt befolkning, etter å ha opplevd mye de siste 21 månedene. Jeg kan ikke stenge ned en by med 700.000 innbyggere bare «for sikkerhets skyld», sier Johansen.

 • av NTB
  DEL
  Politiet stoppet ulovlig vaksinering på flyplass

  Eieren av flyplassen i Lübeck tilbød egenutviklet vaksine til reisende. Lørdag ble den uautoriserte vaksineringen stoppet av politiet.

  Da politiet ankom stedet var omkring 80 personer samlet utenfor flyplassen. Omtrent 150 mennesker, som ville bli vaksinert, ventet ved innsjekken.

  Lübeck flyplass eies av entreprenøren og legen Winfried Stöcker, som selv har utviklet koronavaksinen som ble delt ut. Kontoret hans bekreftet i april 2020 at vaksinen var under utvikling, og at Stöcker testet den på seg selv.

  Ettersom vaksinen ikke er godkjent for bruk, var kampanjen et brudd på den tyske legemiddelloven. Politiet tok beslag i vaksineprøver, brukte kanyler og lister over personer som hadde fått vaksinen. Politiet anslår at om lag 50 mennesker hadde blitt vaksinert før det ble stoppet.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Bekrefter Tsjekkias første tilfelle av omikronsmitte

  Det regionale sykehuset i Liberec bekreftet lørdag at en kvinnelig pasient var smittet med omikronvarianten av koronaviruset.

  Talsmann for sykehuset, Vaclav Ricar, orienterte om situasjonen på tsjekkisk fjernsyn lørdag kveld.

  Tidligere lørdag opplyste en talsmann for landets folkehelsemyndighet at de etterforsket et mistenkt tilfelle av omikronsmitte hos en person som hadde vært i Namibia.

  Det er stor smitte i det østeuropeiske landet. Torsdag erklærte statsminister Andrej Babis unntakstilstand i 30 dager for å håndtere den økende smitten.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  WHO droppet to greske bokstaver da de navnga omikron

  Verdens helseorganisasjon ville ikke kalle den nye koronavarianten «Xi» eller «Nu». Derfor hoppet de over to bokstaver i det greske alfabetet.

  I mai begynte Verdens helseorganisasjon (WHO) å bruke greske bokstaver som navnesystem på de ulike variantene av koronaviruset. Det var for å gjøre offentlig kommunikasjon om varianter letter og mindre forvirrende, sier FN-organisasjonen til New York Times.

  For eksempel har varianten som ble oppdaget i India fått navnet «delta» heller enn betegnelsen B. 1.617.2. Delta er den fjerde bokstaven i det greske alfabetet.

  Da den nye varianten som ble påvist i Sør-Afrika skulle navngis, hoppet de over «nu» og «xi», og gikk heller til den femtende bokstaven i alfabetet, nemlig omikron.

  – «Nu» er for lett å forveksle med «new» og «Xi» ble ikke brukt fordi det er et vanlig etternavn, forteller WHO-talsperson Tarik Jasarevic.

  Han legger til at WHO forsøker å «unngå å fornærme noen kulturelle, sosiale, nasjonale, regionale, profesjonelle eller etniske grupper.»

  Det er bare de mest fremtredende variantene, som WHO betegner som bekymringsvarianter eller interessante varianter, som blir navngitt innenfor systemet.

 • av NTB
  DEL
  Stjørdal holder gjenåpningsfest tross økt smitte

  Stjørdal kommune har besluttet å gjennomføre en planlagt gjenåpningsfest, selv om smitten er høy, og helsemyndighetene vurderer nye nasjonale tiltak.

  – Her skal det festes. Denne grå jakken skal av. Det blir en heidundrende folkefest, sa kommunedirektør Tor Jakob Reitan ifølge Adressa da han i slutten av september lanserte planene om en folkefest for å markere at stjørdalingene tar hverdagen tilbake.

  Siden da har imidlertid smittetallene nådd nye høyder, og helsetjenesten er under press flere steder i landet.

  Arrangementet har fått navnet «Jul i Stjørdal». Det er planlagt konserter, ulike arrangement for barn, kunstutstilling, og kaffeslabberas med gammeldans og julemarked.

  Kommuneoverlege i Stjørdal, Leif Edvard Muruvik Vonen, sier at kommunen helt til det siste har vært skeptisk til å arrangere gjenåpningsfest nå.

  – Vi mener det er forsvarlig. Men pandemi er uberegnelige greier. Så vi har ikke noen garanti for at det går bra, sier Vonen til Adressa.

 • av NTB
  DEL
  Fauci: Omikron kan allerede ha kommet til USA

  Omikronvarianten av koronaviruset kan allerede ha kommet til USA, sier USAs smitteverntopp Anthony Fauci lørdag.

  Selv om de ikke har oppdaget noen tegn på at omikronvarianten har krysset havet fra Afrika, burde man være på vakt, sier USAs smitteverntopp Anthony Fauci.

  – Når du har et virus som viser så høy smittegrad, og du allerede ser tilfeller som følge av reise i Israel og Belgia og andre steder, så vil den nesten helt sikkert rekke over hele verden etter hvert, sa Fauci under et intervju på the Today Show.

  Lørdag har Storbritannia, Tyskland og Italia bekreftet smittetilfeller med omikron. Det har foreløpig ikke kommet meldinger om tilfeller på det amerikanske kontinentet.

 • av NTB
  DEL
  Første tilfelle av omikronsmitte i Italia

  Italia har fått sitt første smittetilfelle med omikronvarianten, skriver nyhetsbyrået AFP

  Lørdag opplyste italienske helsemyndigheter at de hadde oppdaget sitt første tilfelle av koronasmitte med omikronvarianten. Den smittede skal ha reist til landet fra Mosambik.

  – Pasienten og familien er ved god helse, sier det Nasjonale helseinstituttet i en uttalelse.

  Italia er det hittil siste landet i Europa som har påvist den nye koronavarianten som først ble påvist i Sør-Afrika.

  Både Belgia, Storbritannia og Tyskland har bekreftet smittetilfeller. I Tsjekkia etterforskes et mistenkt tilfelle av omikron som ble oppdaget hos en person som var i Namibia.

  Omikron har blitt klassifisert som en bekymringsvariant (VOC) av Verdens helseorganisasjon (WHO).

 • av NTB
  DEL
  Storbritannia strammer inn på koronareglene
  Statsminister Boris Johnson sier på en pressekonferanse at Storbritannia vil stramme inn i koronareglene som følge av omikronvarianten. Bilde fra en pressekonferanse 16. november. Foto: Leon Neal / Pool via AP / NTB
  Statsminister Boris Johnson sier på en pressekonferanse at Storbritannia vil stramme inn i koronareglene som følge av omikronvarianten. Bilde fra en pressekonferanse 16. november. Foto: Leon Neal / Pool via AP / NTB

  Statsminister Boris Johnson sa på en pressekonferanse lørdag at Storbritannia strammer inn på koronareglene som følge av omikronvarianten.

  Det skriver Reuters. Det er oppdaget to smittetilfeller med omikron i landet.

  Ifølge Johnson skal personer som det mistenkes at er smittet med omikronvarianten, eksempelvis nærkontakter, isolere seg i 10 dager. Det gjelder både vaksinerte og uvaksinerte.

  Det blir også påbud om bruk av munnbind i butikker og på offentlig transport.

  Storbritannia strammer også inn i de generelle innreisereglene. Alle passasjerer som kommer fra utlandet må i karantene fram til de kan vise til en negativ koronatest.

  – Vi må nå gå lenger og implementere et nytt testregime, sa Johnson på pressekonferansen.

Les mer om

 1. Koronaviruset