Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
EU: Koronapass gyldig i ni måneder etter vaksinasjon
25. november kl 17:35av NTB
DEL
De fleste EU-borgere ble fullvaksinert i løpet av sommeren eller i høst. Dermed vil koronapasset de har fått ha utløpt når neste års sommerferie begynner. Foto: AP / NTB
De fleste EU-borgere ble fullvaksinert i løpet av sommeren eller i høst. Dermed vil koronapasset de har fått ha utløpt når neste års sommerferie begynner. Foto: AP / NTB

Hvis man er fullvaksinert bør det kunne gi gyldig koronapass til reiser i ni måneder etter siste stikk, foreslår EU-kommisjonen.

Forslaget kommer etter anbefaling fra Det europeiske smittevernbyrået (ECDC), skriver EU-kommisjonen i en pressemelding.

EU-kommisjonens mål er å sikre at reglene for hvor lenge vaksinasjon gjelder som koronapass er samstemt på tvers av medlemslandene.

De fleste EU-borgere ble fullvaksinert i løpet av sommeren eller i høst. Dermed vil koronapassets gyldighet for mange være utløpt når sommerferien begynner i 2022.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Uvaksinerte får ikke ta T-banen i Italia

  Italia innleder uken med innstramming av flere koronatiltak.

  Bare folk som er vaksinert eller som har vært koronasmittet, får fra mandag av lov til å spise innendørs på restauranter, gå på kino, utesteder og fotballkamper.

  Reglene ble vedtatt av regjeringen i slutten av november og skal vare til 15. januar.

  Det blir også innstramminger på offentlig transport og hoteller. Til nå har folk måttet være vaksinert, blitt friskmeldt fra korona eller testet negativt, for å kunne reise med langdistansetog.

  Fra mandag må folk oppfylle de samme kravene for å reise med T-bane, busser og lokaltog. Kontrollen skjer ved at folk må skanne en kode på mobiltelefonen.

 • av NTB
  DEL
  Overlege tror det går mot ny nedstengning
  Overlege Mads Gilbert frykter at det kan gå mot en ny nedstengning av Norge. Han peker på økningen i dødstallene den siste tiden og antall innlagte som krever intensivbehandling.
  Overlege Mads Gilbert frykter at det kan gå mot en ny nedstengning av Norge. Han peker på økningen i dødstallene den siste tiden og antall innlagte som krever intensivbehandling. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

  De høye dødstallene gjør at overlege Mats Gilbert frykter at det kan gå mot en ny nedstengning av Norge.

  Koronapandemien har så langt krevd 1.093 menneskeliv i Norge. Om lag 17 prosent av dødsfallene har funnet sted den siste måneden, skriver Klassekampen.

  – Jeg tror vi kan gå mot en ny mulig stenging, sier Mads Gilbert.

  Han er overlege, professor emeritus og spesialist i anestesiologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

  – Dødstallene har økt uke for uke nå, noe som er meget tankevekkende. Vi er bakpå med smittebekjempelsen. Vi vet heller ikke hvor mye skjult omikron-smitte det er i Norge nå, sier Gilbert.

  Han peker også på at selv om Norge har en høy grad av vaksinerte, så ser ikke det til å stoppe den nye varianten. Antall innlagte som trenger intensivbehandling er høyere enn før og ser ut til å øke.

 • av NTB
  DEL
  2576 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 2576 koronasmittede i Norge. Det er 855 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 3510 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 2572, så trenden er stigende.

  Fredag var 262 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før.

  68 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 45 på respirator. Det er fire flere på intensiv og seks flere på respirator sammenlignet med dagen før.

  Ved midnatt natt til mandag var det utført 8,5 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 285.494 personer testet positivt.

 • av NTB
  DEL
  Restaurant i Oslo åpner etter å ha vært smittestengt
  Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge åpner igjen etter å ha vært stengt på grunn av koronasmitte. Smitteutbruddet som oppsto etter et julebord fredag 26. november i har til nå rammet 120 personer.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge åpner igjen etter å ha vært stengt på grunn av koronasmitte. Smitteutbruddet som oppsto etter et julebord fredag 26. november i har til nå rammet 120 personer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Louise Restaurant & Bar I Oslo åpner dørene igjen på mandag etter å ha vært stengt etter at et julebord førte til et større smitteutbrudd.

  Søndag formiddag ble det bekreftet at 120 personer er smittet i forbindelse med julebordet på restauranten på Aker Brygge forrige fredag. Minst 13 av de smittede har fått påvist omikronvarianten av viruset.

  Søndag kveld bekrefter administrerende direktør Joppe Gjelseth overfor Børsen i Dagbladet at restauranten åpner igjen etter smitteutbruddet.

  Restauranten måtte stenge ettersom store deler av personalet måtte i karantene etter utbruddet.

  Gjelseth opplyser til avisen at ingen av de ansatte ved utestedet har fått påvist omikronvarianten av viruset.

 • av NTB
  DEL
  Flere til sykehus etter korona-protester i Belgia

  Belgisk politi brukte vannkanon og tåregass for å spre noen ulydige demonstranter i Brussel, der flere tusen andre protesterte fredelig mot nye koronatiltak.

  To politibetjenter og fire demonstranter er lagt inn på sykehus etter sammenstøtene. Det opplyser belgisk politi søndag kveld. 20 personer ble pågrepet, melder nyhetsbyrået AFP.

  Belgiske myndigheter presenterte før helgen nye innstramminger etter en kraftig smittebølge i landet.

 • av NTB
  DEL
  USA strammer inn testkravet

  Fra og med mandag strammer USA inn testkravet ved innreise til landet.

  Det vil si at alle internasjonale reisende før innreise til USA må bevise at de er fullvaksinert og har tatt en negativ koronatest innen en dag før avreise.

  På hjemmesiden til USAs Senter for sykdomsbekjempelse og forebygging (CDC) fremgår det også at man kan legge frem bevis på at man har vært koronasmittet og blitt erklært frisk igjen innen de siste 90 dagene, i stedet for den negative testen.

  Barn under to år er unntatt fra kravet om test.

  Tidligere var kravet at man skulle avlegge en negativ test tre dager innen avreise, men innstrammingen skjer på grunn av uro for den nye omikronvarianten.

 • av Margrete Sveinsdatter Rydjord
  DEL
  Stenger Steinerskole i Oslo

  Steinerskolen i bydel Vestre Aker i Oslo stenger i to dager på grunn av et mulig omikron-utbrudd på skolen. Det skriver Dagbladet.

  Oslo kommune opplyste i en pressemelding søndag kveld at det mistenkes at én elev ved skolen er smittet med omikron.

  Det er ikke kjent hvor eleven ble smittet, og smitteteamet og FHI samarbeider tett for å kartlegge dette.

 • av NTB
  DEL
  Finlands utenriksminister koronapositiv

  Finlands regjering tar forholdsregler etter at utenriksminister Pekka Haavisto har testet positivt for covid-19.

  Et flertall av ministrene deltok på et regjeringsmøte fredag sammen med Haavisto. Han deltok også på OSSE-møtet i Sverige tidligere i uka, sammen med blant andre utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

  Haavisto er symptomfri og jobber hjemmefra.

  Statsminister Sanna Marin har testet negativt etter møtet med Haavisto, men skal testes på nytt mandag.

 • av NTB
  DEL
  Sanitetskvinnenes vaksineinnsats hedres med Frivillighetsprisen

  Sanitetskvinnenes omsorgsberedskap vinner Frivillighetsprisen 2021 for sitt bidrag på de lokale vaksinasjonsprogrammene rundt om i landet.

  I mange kommuner over hele landet har Sanitetskvinnene hjulpet til med å sette vaksiner. Sammen med mange tusen frivillige fra ulike foreninger har de jobbet over 100.000 timer.

  – Spesielt har Sanitetskvinnenes omsorgsberedskapsgrupper gjort en enormt god innsats, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge i en pressemelding.

 • av NTB
  DEL
  Omikron-mistanke på skole i Oslo

  Det er mistanke om at en elev ved Steinerskolen i Bydel Vestre Aker er smittet med omikron, opplyser Oslo kommune i en pressemelding.

  – Foreløpig prøvesvar viser «sannsynlig omikron», og alle nærkontakter håndteres derfor etter ny forskrift for smitte med omikron med forsterket karantene og isolasjon, heter det i meldingen.

  Det er ikke kjent hvor eleven ble smittet, og smitteteamet og FHI samarbeider tett for å kartlegge dette.

  Sist helg deltok eleven på et julemarked ved skolen, som har 470 elever.

  – Alle som har vært på julemarkedet, oppfordres til å ha lav terskel for å teste seg ved symptomer, skriver kommunen.

 • av Margrete Sveinsdatter Rydjord
  DEL
  Over 40 smittet etter potetgull-julebord

  42 personer har så langt fått påvist korona i etterkant av et julebord hos potetgullprodusenten Maarud lørdag 27. november.

  Kommuneoverlegen mener det er grunn til å tro at det i dette smitteutbruddet er snakk om omikronvarianten, men kommunen har foreløpig ikke fått svar på testene som er sendt til Ahus for sekvensering.

  Det opplyser Sør-Odal kommune på sin Facebook-side.

  De smittede inkluderer ansatte i bedriften, vertskap, underholdningsaktører og et fåtall husstandsmedlemmer til personer som deltok på julebordet.

  Omtrent halvparten av de smittede er bosatt i Sør-Odal.

 • av NTB
  DEL
  Fauci om omikronvarianten: Oppmuntrende funn

  Foreløpige funn om alvorlighetsgraden av omikronvarianten av koronaviruset er «litt oppmuntrende», ifølge USAs smitteverntopp Anthony Fauci.

  – Det er for tidlig å gi noen definitive uttalelser, men så langt ser det ikke ut som varianten er så veldig alvorlig. Så langt er funnene litt oppmuntrende, sa Fauci i et intervju med CNN søndag.

  Han understreket at mer informasjon om varianten, som ble oppdaget i Sør-Afrika i forrige uke, fortsatt er nødvendig.

 • av Margrete Sveinsdatter Rydjord
  DEL
  Regionale smitteverntiltak i Drammen og Lier kommune

  Regjeringen innfører regionale tiltak i Drammen og Lier kommune i Viken fylke. Tiltakene er de samme som de siste dagene har blitt iverksatt for Oslo kommune og flere kommuner i Innlandet, Viken og Vestland fylke. Det skriver Helsedepartementet i en pressemelding.

  Blant tiltakene er påbud om munnbind der det ikke er mulig å holde minst én meters avstand, og påbud om hjemmekontor hele eller deler av uken der det er mulig uten at det går ut over nødvendige arbeidsoppgaver.

  Forskriften trer i kraft fra og med midnatt natt til 6. desember 2021.

 • av NTB
  DEL
  Tåregass mot korona-demonstranter i Belgia

  Belgisk politi brukte vannkanon og tåregass for å spre noen ulydige demonstranter i Brussel, der flere tusen andre protesterte fredelig mot nye koronatiltak.

  Belgiske myndigheter presenterte før helgen nye innstramminger for tredje uke på rad. Bakteppet er en kraftig smittebølge som legger press på helsevesenet.

  Blant annet må barnehager og barneskoler stenge en uke før juleferien skulle ha startet, og skolebarn helt ned til seks år må nå bruke munnbind.

 • av NTB
  DEL
  Villsmitte i Danmark: 183 omikron-tilfeller påvist
  Det er nå pågående smittekjeder, der smitten ses blant folk som ikke har vært på reise eller har forbindelse til reisende, ifølge direktør i Statens Serum Institut (SSI) Henrik Ullum. Her er han på et pressemøte tidligere i september. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / NTB
  Det er nå pågående smittekjeder, der smitten ses blant folk som ikke har vært på reise eller har forbindelse til reisende, ifølge direktør i Statens Serum Institut (SSI) Henrik Ullum. Her er han på et pressemøte tidligere i september. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / NTB
  Så sent som fredag var det 18 bekreftede tilfeller av omikronvarianten av koronaviruset i Danmark. Foto: Vidar Ruud / NTB
  Så sent som fredag var det 18 bekreftede tilfeller av omikronvarianten av koronaviruset i Danmark. Foto: Vidar Ruud / NTB

  I Danmark er det nå påvist 183 tilfeller av omikronvarianten, flere enn i hele Europa til sammen. – En bekymrende stigning, fastslår folkehelsedirektøren.

  Så sent som fredag var det 18 bekreftede og 48 mistenkte tilfeller av omikronvarianten av koronaviruset i Danmark.

  Før de nye tallene fra Danmark kom, hadde det europeiske smittevernsenteret ECDC i søndag registrert 182 endelige bekreftede omikrontilfeller i 17 land. Alle er milde eller asymptomatiske, og det er ikke registrert noen dødsfall.

  Danmark er blant landene i Europa med det mest avanserte systemet for sekvensering av koronavarianter.

  Danskene påviser derfor ofte flere tilfeller raskere enn sammenlignbare land, så tallene betyr ikke nødvendigvis at smitten er større. Økningen gir likevel grunn til uro, mener folkehelsemyndighetene.

  Flere smittekjeder

  – Vi ser en bekymringsfull stigning i antall omikronsmittede i Danmark, sier SSIs administrerende direktør Henrik Ullum.

  – Det er nå pågående smittekjeder, der smitten ses blant folk som ikke har vært på reise eller har forbindelse til reisende, sier han.

  De 183 omikrontilfellene i Danmark er påvist med PCR-tester og sekvensering, opplyser Statens Serum Institut (SSI) søndag. 151 av tilfellene er funnet med PCR-tester.

  Instituttet mener disse testene nå er så sikre at alle tilfellene kan regnes som bekreftet.

  Julefrokost

  Siden det første tilfellet ble bekreftet i Danmark for en uke siden, har myndighetene blant annet påvist et smitteutbrudd på Jylland etter en julefrokost med 150 mennesker.

  – Her har vi hittil blant gjestene registrert 55 smittede, sier Birgitte Drewes, visedirektør i Styrelsen for Pasientsikkerhed som står for smittesporingen.

  Smitten i Danmark har steget jevnt den siste uka. Søndag falt det daglige smittetallet for første gang under 4.000, men det settes i sammenheng med et lavere antall utførte PCR-tester.

  Smittetrykket i landet er for tiden på 1.023 smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager. I Norge er det tilsvarende tallet 778.

  Flere sykehusinnleggelser

  447 personer er innlagt på danske sykehus med covid-19. For en måned siden var antallet 260, mens det var rundt 80 for to måneder siden.

  En ekspertgruppe tilknyttet SSI har anslått at antallet koronainnlagte pasienter kan stige til mellom 550 og 750 fram mot midten av desember.

  Rundt 80 prosent er fullvaksinert i Danmark, mens over 900.000 innbyggere har fått tredje dose, ifølge helsemyndighetene.

  Fortgang på laboratorier

  Helsemyndighetene i Danmark satser nå på å forsinke utbredelsen av omikronsmitten parallelt med å få flere vaksinert.

  – Vi jobber nå på spreng for å bremse utviklingen med hurtig laboratoriepåvisning av virusvarianten, slik at smittesporingen kommer i gang så raskt som mulig, sier SSI-direktør Ullum.

  I Norge var det fredag 19 bekreftede tilfeller av omikron, ifølge FHI. Det reelle tallet kan imidlertid være langt høyere.

  Koronautbruddet på restauranten Louise i Oslo er blitt mistenkt for å være det største omikronutbruddet så langt utenfor Sør-Afrika. Fortsatt pågår arbeidet med å undersøke hvilke virusvarianter de smittede har i kroppen.

 • av NTB
  DEL
  Omikronmistanke: Sju smittet etter konferanse

  Det er sju bekreftede smittetilfeller etter en konferanse i Oslo i slutten av forrige måned. Bydelsoverlegen sier at tre av tilfellene sannsynligvis er omikron.

  Foreløpige resultater har plassert tre av de sju tilfellene i kategorien «sannsynlig omikron», opplyser bydelsoverlege Jorunn Thaulow i Vestre Aker til VG.

  – Det er et svar som indikerer at det ikke er deltavarianten. Det er grunn til å tro at det er omikron, sier hun.

  De endelige prøvesvarene er ventet i løpet av søndag eller mandag, opplyser Thaulow, som legger til at samtlige av de smittede er fullvaksinerte. Kommunen jobber nå med smittesporingsarbeid for å kartlegge alle nærkontaktene.

 • av Torkjell Trædal
  DEL
  Julebord-utbruddet øker i omfang

  Rundt 120 er bekreftet smittet etter koronautbruddet på Louise Restaurant & Bar på Akerbrygge i Oslo. Det får NRK opplyst av assisterende bydelsoverlege Tine Ravlo.

  70 er tilknyttet bedriften Scatec som hadde julebordet, og nærmere 50 var øvrige gjester. Alle testene blir screenet, og foreløpig tyder ting på at over halvparten sannsynligvis er omikron.

  Var du på utestedet etter klokken 18 fredag 26. november, bør du kontakte Oslo kommune på 47697010, skriver NRK.

 • av NTB
  DEL
  916 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  Utsikt over Oslo, med Aker Brygge og Tjuvholmen i front. Foto: Cornelius Poppe / NTB
  Utsikt over Oslo, med Aker Brygge og Tjuvholmen i front. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Det er registrert 916 nye koronasmittede personer i Oslo det siste døgnet. Det er 567 flere enn samme dag i forrige uke, men fire færre enn dagen før.

  NTB får opplyst smittetallene fra Oslo kommune søndag formiddag.

  Kommunen har foreløpig ikke gitt ut ytterligere opplysninger eller detaljer vedrørende smitteutviklingen det siste døgnet.

  Onsdag var det smitterekord i hovedstaden med 1.075 nye koronasmittede.

 • av Odd Inge Aas
  DEL
  Halv konfirmantleir smittet av uvaksinert prest

  I den lille kommunen Lebesby i Finnmark har det vært 30 registrert koronasmittede siden november, skriver VG. Bakgrunnen for utbruddet er en konfirmantleir, som ble arrangert 19.–21. november.

  Prest Helge Helgesen bekrefter til avisen at det var han som var smittet. Han hadde testet seg på forhånd, siden det var smitte på rådhuset hvor han selv har kontor.

  Testen var negativ, men det viste seg likevel at han var smittet.

  Helgesen er ikke vaksinert.

  Kommuneoverlege Marius Lier sier til VG at smitten spredte seg videre fra konfirmanter og videre til familiemedlemmer.

  Rundt halvparten av de 15 konfirmantene ble smittet.

 • av NTB
  DEL
  Ekspert tror nesten alle vil bli smittet før ny vaksine kommer
  Vaksinasjonskø i Lyon i Frankrike lørdag. Foto: Laurent Cipriani / AP / NTB
  Vaksinasjonskø i Lyon i Frankrike lørdag. Foto: Laurent Cipriani / AP / NTB

  – Oppriktig talt kommer omikron til å dominere og overvelde hele verden innen tre til seks måneder, sier spesialist i infeksjonssykdommer, Leong Hoe Nam til CNBC.

  Den Singapore-baserte legen har liten tiltro til omikron-vaksiner som legemiddelselskaper har varslet. Spesialisten viser til at vaksiner riktig nok kan utvikles raskt, men de må testes over en periode på tre-seks måneder før man kan bevise at de gir immunitet mot varianten.

  – God idé, men det er ærlig talt ikke praktisk. Vi kommer ikke til å være i stand til å sende ut vaksinene tidsnok, og når de først er på plass, vil omtrent alle ha blitt smittet med omikron, gitt variantens høye smittsomhet og overførbarhet, sier Leong.

Les mer om

 1. Koronaviruset