Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Lege: Ikke alvorlig sykdom blant omikron-smittede
i dag kl 09:01av NTB
DEL

Personer som er smittet med den nye koronavarianten omikron, er ikke blitt alvorlig syke, opplyser lederen for Sør-Afrikas legeforening.

– Pasientene klager for det meste over vondt i kroppen og trøtthet, ekstrem trøtthet, og vi ser det i den unge generasjonen, ikke blant eldre personer, sier Angelique Coetzee, leder i landets legeforening Sama, til BBC.

Hun understreker at forskningen på virusvarianten fortsatt er i et svært tidlig stadium, og legger til at kun 24 prosent av den sørafrikanske befolkningen er fullvaksinert.

Coetzee har overfor andre medier uttrykt bekymring for hvilken virkning varianten har på eldre mennesker med underliggende sykdom.

Legen skal ha vært den første som varslet sørafrikanske myndigheter om at det muligens fantes en ny mutert koronavariant 18. november.

Hun ble bekymret etter at hun i begynnelsen av november begynte å få henvendelser fra pasienter som klaget over at de var ekstremt utmattet.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Første tilfelle av omikron i Australia

  Australske myndigheter bekreftet søndag at de har påvist koronavarianten omikron hos to passasjerer som kom fra det sørlige Afrika.

  De to ble testet etter å ha ankommet flyplassen i Sydney lørdag.

  Virusvarianten er fra før registrert i Sør-Afrika, Botswana, Hongkong, Israel, Belgia, Storbritannia, Tyskland og Italia.

  Flere andre land, deriblant Danmark, mistenker smitte blant personer som nylig har ankommet fra Sør-Afrika.

 • av NTB
  DEL
  USA roser Sør-Afrika for å ha oppdaget ny virusvariant
  USAs utenriksminister Antony Blinken sier i en uttalelse at Sør-Afrikas åpenhet om den nye koronavarianten bør være en modell for resten av verden. Foto: Leah Millis / Pool via AP / NTB
  USAs utenriksminister Antony Blinken sier i en uttalelse at Sør-Afrikas åpenhet om den nye koronavarianten bør være en modell for resten av verden. Foto: Leah Millis / Pool via AP / NTB

  USA berømmet lørdag Sør-Afrika for raskt å identifisere den nye varianten av covid-19 kalt omikron og for å dele informasjonen med verden.

  Lovprisingen er et lite tilslørt stikk mot Kinas håndtering av det opprinnelige utbruddet av koronaviruset, skriver nyhetsbyrået AFP.

  Utenriksminister Antony Blinken snakket med Sør-Afrikas minister for internasjonale relasjoner og samarbeid Naledi Pandor, og de to diskuterte et samarbeid for å vaksinere folk i Afrika mot koronaviruset, opplyser det amerikanske utenriksdepartementet.

 • av NTB
  DEL
  349 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  I Oslo ble det siste døgn registrert 349 koronasmittede. Det er 284 færre enn forrige døgn og 110 flere enn samme dag i forrige uke.
Foto: Javad Parsa / NTB
  I Oslo ble det siste døgn registrert 349 koronasmittede. Det er 284 færre enn forrige døgn og 110 flere enn samme dag i forrige uke. Foto: Javad Parsa / NTB

  Det er registrert 349 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 110 flere enn samme dag forrige uke, men 284 færre enn fredag.

  Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene er det i snitt blitt registrert 475 smittede pr. dag.

  Smittetallene er høyest i Søndre Nordstrand bydel. Tallene er lavest i bydelene Vestre Aker, Nordre Aker og Ullern.

  Smittetoppen i Oslo var 30. august i år med 680 tilfeller på ett døgn.

  Til sammen er 67.445 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Nye demonstrasjoner mot vaksinekrav i Østerrike

  Nærmere 40.000 personer demonstrerte lørdag i Østerrike mot forslaget om å gjøre vaksine mot koronaviruset obligatorisk for alle innbyggere.

  Den største markeringen var i landets nest største by Graz. Her deltok opp mot 30.000 personer, som ropte «Fred, frihet og ikke diktatur».

  Det var også protester i Sankt Pölten, Klagenfurt og Innsbruck. De gikk for det meste rolig for seg, men mange av deltakerne brukte ikke munnbind.

  Regjeringen i Østerrike vil gjøre koronavaksine obligatorisk i februar, og forslaget legges fram i den andre uken i desember.

  Dette er andre helg på rad at det arrangeres massedemonstrasjoner mot planene om vaksinekrav.

  Forrige mandag ble det er innført nedstenging i hele Østerrike. Det gjennomsnittlige smittetallet for de siste sju dagene har siden minket noe og var på lørdag 1.030 nye tilfeller per 100.000 innbyggere.

 • av NTB
  DEL
  To mistenkte tilfeller av omikron i Danmark

  Danske helsemyndigheter mistenker at to personer er smittet med omikron. Begge har vært på reise i Sør-Afrika

  Det opplyser det danske helsedepartementet i en pressemelding lørdag.

 • av NTB
  DEL
  Raymond Johansen hardt ut mot Høyres koronautspill
  Byrådsleder Raymond Johansen, her under en orientering om håndtering av koronaviruset under bystyremøte i Oslo kommune tidligere denne uken. Foto: Heiko Junge / NTB
  Byrådsleder Raymond Johansen, her under en orientering om håndtering av koronaviruset under bystyremøte i Oslo kommune tidligere denne uken. Foto: Heiko Junge / NTB

  Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo langer ut mot Høyres tiltakspress og kaller partiets uttalelser «ekstremt uansvarlige».

  Både på politisk kvarter hos NRK og i et intervju med VG har leder av helse- og omsorgskomiteen Tone Wilhelmsen Trøen fyrt løs mot regjeringens pandemihåndtering.

  Hun har blant annet talt opp koronadødsfall, kalt den politiske ledelsen i landet «fraværende og passive» og hevdet at mange savner tidligere helseminister Bent Høie.

  I tillegg har Høyres gruppeleder i Oslo, Anne Haabeth Rygg, rykket ut og etterlyst handling fra byrådet. Overfor VG svarer byrådslederen kraftfullt på kritikken.

  – Uttalelsene er oppsiktsvekkende uansvarlige. Ekstremt uansvarlige. Nå må hun tenke seg om og ikke bidra til panikk, sier Johansen til avisen.

  Han understreker at tiltak må være forholdsmessige, og mener Høyre-toppen bidrar til å drive fram unødvendige tiltak i hovedstaden.

  – Vi har, noe som er veldig forståelig, en lettskremt befolkning, etter å ha opplevd mye de siste 21 månedene. Jeg kan ikke stenge ned en by med 700.000 innbyggere bare «for sikkerhets skyld», sier Johansen.

 • av NTB
  DEL
  Politiet stoppet ulovlig vaksinering på flyplass

  Eieren av flyplassen i Lübeck tilbød egenutviklet vaksine til reisende. Lørdag ble den uautoriserte vaksineringen stoppet av politiet.

  Da politiet ankom stedet var omkring 80 personer samlet utenfor flyplassen. Omtrent 150 mennesker, som ville bli vaksinert, ventet ved innsjekken.

  Lübeck flyplass eies av entreprenøren og legen Winfried Stöcker, som selv har utviklet koronavaksinen som ble delt ut. Kontoret hans bekreftet i april 2020 at vaksinen var under utvikling, og at Stöcker testet den på seg selv.

  Ettersom vaksinen ikke er godkjent for bruk, var kampanjen et brudd på den tyske legemiddelloven. Politiet tok beslag i vaksineprøver, brukte kanyler og lister over personer som hadde fått vaksinen. Politiet anslår at om lag 50 mennesker hadde blitt vaksinert før det ble stoppet.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Bekrefter Tsjekkias første tilfelle av omikronsmitte

  Det regionale sykehuset i Liberec bekreftet lørdag at en kvinnelig pasient var smittet med omikronvarianten av koronaviruset.

  Talsmann for sykehuset, Vaclav Ricar, orienterte om situasjonen på tsjekkisk fjernsyn lørdag kveld.

  Tidligere lørdag opplyste en talsmann for landets folkehelsemyndighet at de etterforsket et mistenkt tilfelle av omikronsmitte hos en person som hadde vært i Namibia.

  Det er stor smitte i det østeuropeiske landet. Torsdag erklærte statsminister Andrej Babis unntakstilstand i 30 dager for å håndtere den økende smitten.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  WHO droppet to greske bokstaver da de navnga omikron

  Verdens helseorganisasjon ville ikke kalle den nye koronavarianten «Xi» eller «Nu». Derfor hoppet de over to bokstaver i det greske alfabetet.

  I mai begynte Verdens helseorganisasjon (WHO) å bruke greske bokstaver som navnesystem på de ulike variantene av koronaviruset. Det var for å gjøre offentlig kommunikasjon om varianter letter og mindre forvirrende, sier FN-organisasjonen til New York Times.

  For eksempel har varianten som ble oppdaget i India fått navnet «delta» heller enn betegnelsen B. 1.617.2. Delta er den fjerde bokstaven i det greske alfabetet.

  Da den nye varianten som ble påvist i Sør-Afrika skulle navngis, hoppet de over «nu» og «xi», og gikk heller til den femtende bokstaven i alfabetet, nemlig omikron.

  – «Nu» er for lett å forveksle med «new» og «Xi» ble ikke brukt fordi det er et vanlig etternavn, forteller WHO-talsperson Tarik Jasarevic.

  Han legger til at WHO forsøker å «unngå å fornærme noen kulturelle, sosiale, nasjonale, regionale, profesjonelle eller etniske grupper.»

  Det er bare de mest fremtredende variantene, som WHO betegner som bekymringsvarianter eller interessante varianter, som blir navngitt innenfor systemet.

 • av NTB
  DEL
  Stjørdal holder gjenåpningsfest tross økt smitte

  Stjørdal kommune har besluttet å gjennomføre en planlagt gjenåpningsfest, selv om smitten er høy, og helsemyndighetene vurderer nye nasjonale tiltak.

  – Her skal det festes. Denne grå jakken skal av. Det blir en heidundrende folkefest, sa kommunedirektør Tor Jakob Reitan ifølge Adressa da han i slutten av september lanserte planene om en folkefest for å markere at stjørdalingene tar hverdagen tilbake.

  Siden da har imidlertid smittetallene nådd nye høyder, og helsetjenesten er under press flere steder i landet.

  Arrangementet har fått navnet «Jul i Stjørdal». Det er planlagt konserter, ulike arrangement for barn, kunstutstilling, og kaffeslabberas med gammeldans og julemarked.

  Kommuneoverlege i Stjørdal, Leif Edvard Muruvik Vonen, sier at kommunen helt til det siste har vært skeptisk til å arrangere gjenåpningsfest nå.

  – Vi mener det er forsvarlig. Men pandemi er uberegnelige greier. Så vi har ikke noen garanti for at det går bra, sier Vonen til Adressa.

 • av NTB
  DEL
  Fauci: Omikron kan allerede ha kommet til USA

  Omikronvarianten av koronaviruset kan allerede ha kommet til USA, sier USAs smitteverntopp Anthony Fauci lørdag.

  Selv om de ikke har oppdaget noen tegn på at omikronvarianten har krysset havet fra Afrika, burde man være på vakt, sier USAs smitteverntopp Anthony Fauci.

  – Når du har et virus som viser så høy smittegrad, og du allerede ser tilfeller som følge av reise i Israel og Belgia og andre steder, så vil den nesten helt sikkert rekke over hele verden etter hvert, sa Fauci under et intervju på the Today Show.

  Lørdag har Storbritannia, Tyskland og Italia bekreftet smittetilfeller med omikron. Det har foreløpig ikke kommet meldinger om tilfeller på det amerikanske kontinentet.

 • av NTB
  DEL
  Første tilfelle av omikronsmitte i Italia

  Italia har fått sitt første smittetilfelle med omikronvarianten, skriver nyhetsbyrået AFP

  Lørdag opplyste italienske helsemyndigheter at de hadde oppdaget sitt første tilfelle av koronasmitte med omikronvarianten. Den smittede skal ha reist til landet fra Mosambik.

  – Pasienten og familien er ved god helse, sier det Nasjonale helseinstituttet i en uttalelse.

  Italia er det hittil siste landet i Europa som har påvist den nye koronavarianten som først ble påvist i Sør-Afrika.

  Både Belgia, Storbritannia og Tyskland har bekreftet smittetilfeller. I Tsjekkia etterforskes et mistenkt tilfelle av omikron som ble oppdaget hos en person som var i Namibia.

  Omikron har blitt klassifisert som en bekymringsvariant (VOC) av Verdens helseorganisasjon (WHO).

 • av NTB
  DEL
  Storbritannia strammer inn på koronareglene
  Statsminister Boris Johnson sier på en pressekonferanse at Storbritannia vil stramme inn i koronareglene som følge av omikronvarianten. Bilde fra en pressekonferanse 16. november. Foto: Leon Neal / Pool via AP / NTB
  Statsminister Boris Johnson sier på en pressekonferanse at Storbritannia vil stramme inn i koronareglene som følge av omikronvarianten. Bilde fra en pressekonferanse 16. november. Foto: Leon Neal / Pool via AP / NTB

  Statsminister Boris Johnson sa på en pressekonferanse lørdag at Storbritannia strammer inn på koronareglene som følge av omikronvarianten.

  Det skriver Reuters. Det er oppdaget to smittetilfeller med omikron i landet.

  Ifølge Johnson skal personer som det mistenkes at er smittet med omikronvarianten, eksempelvis nærkontakter, isolere seg i 10 dager. Det gjelder både vaksinerte og uvaksinerte.

  Det blir også påbud om bruk av munnbind i butikker og på offentlig transport.

  Storbritannia strammer også inn i de generelle innreisereglene. Alle passasjerer som kommer fra utlandet må i karantene fram til de kan vise til en negativ koronatest.

  – Vi må nå gå lenger og implementere et nytt testregime, sa Johnson på pressekonferansen.

 • av NTB
  DEL
  Tyskland bekrefter to tilfeller av omikronsmitte

  Helseministeren i delstaten Bayern i Tyskland bekreftet lørdag at de har to smittetilfeller med omikronvarianten, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

  De to personene som er smittet med omikron kom med fly fra Sør-Afrika 24. november, sier helseminister i delstaten Bayern, Klaus Holetschek.

  Omikron har blitt klassifisert som en «variant of concern» (VOC) av Verdens helseorganisasjon (WHO).

  Det europeiske smittevernbyrået ECDC har sagt at varianten kan redusere effektiviteten av tilgjengelige vaksiner og øke risikoen for smitte.

 • av NTB
  DEL
  FHI analyserer alle prøver som ikke er delta
  Sekvensering av virus på Ullevål sykehus i Oslo. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
  Sekvensering av virus på Ullevål sykehus i Oslo. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

  FHI har bedt laboratoriene være ekstra på vakt i leting etter omikron-varianten av koronaviruset og ber dem sende alle prøver som ikke er delta, til FHI.

  Fagdirektør Frode Forland bekrefter lørdag ettermiddag til Dagbladet at varianten ennå ikke er påvist i Norge.

  – Vi har varslet laboratoriene om å være ekstra på vakt og sende alle prøver som ikke er delta til FHI for helgenomsekvensering. Vi intensiverer virusovervåkingen for hurtig å kunne påvise tilfeller med ny variant, sier han til avisen.

  I Norge er det nå 100 prosent dominans av deltavarianten i prøver FHI får inn til analyse.

 • av NTB
  DEL
  Eksperter usikre på vaksinering av barn i Norge
  Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
  Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

  Ekspertene er usikre på om Norge bør gjøre som Danmark og starte vaksinasjon av barn mellom fem og elleve år.

  Det europeiske legemiddelverket (EMA) godkjente denne uken Pfizer/Biontech-vaksinen for barn mellom fem og elleve år. Det forventes at FHI snart skal ta stilling til om Norge vil følge etter.

  Vaksineforsker Gunnveig Grødeland sier til TV 2 at barn ikke ser ut til å bli alvorlig syke av korona, og påpeker at Danmark vaksinerer sine barn for å hindre smitte og ikke for å beskytte barna.

  Samtidig påpeker hun at det alltid er risiko for bivirkninger.

  – Det er derfor det er så viktig å vurdere hvilken nytte vaksinen vil gi de som vaksineres, opp mot risikoen for bivirkninger, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Usikkert når folkehøgskoleelever i Sør-Afrika kan komme hjem

  Paragliderlinjen ved Folkehøgskolen Nord-Norge er på tur i Sør-Afrika i det Norge og flere andre land innfører strenge tiltak mot reiser fra landet.

  Nå jobber rektor ved skolen på spreng for å få dem hjem, skriver VG. Elevene befinner seg i den lille byen Wilderness på sørspissen av Sør-Afrika.

  – De har vært der siden 18. november og skulle etter planen tilbake 6. desember, men nå prøver vi å få dem hjem tidligere, sier rektor Stine Molund, som ifølge avisen lørdag jobber iherdig for å prøve å finne en alternativ hjemreise for elever og ansatte på tur.

 • av NTB
  DEL
  FHIs omikronrapport blir ikke klar lørdag

  Folkehelseinstituttets risikorapport om omikronvarianten, som er varslet i helgen, blir ikke klar lørdag.

  FHI opplyser til NTB at det jobbes på spreng med å ferdigstille og kvalitetssikre rapporten, men at den trolig ikke kan publiseres før søndag.

  Omikronvarianten ble først påvist i Sør-Afrika og har skapt frykt verden over ettersom ting tyder på at den er mer smittsom. Det er ikke klart om den gir mer alvorlig sykdom eller om vaksinene ikke fungerer like godt mot den.

  Det er de mange mutasjonene i piggproteinet i den nye virusvarianten som skaper frykt.

 • av NTB
  DEL
  Oslo: Sykehus strammer inn på reglene
  Rikshospitalet i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Rikshospitalet i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Alle besøkende må nå skanne QR-kode og besvare spørsmål for å slippe inn på Ullevål, Rikshospitalet og Aker sykehus i Oslo.

  Fra før gjelder anbefalingen om at alle skal bruke munnbind.

  – Besøkende må ta en koronaselvsjekk før de går inn i sykehuset, skriver medisinsk direktør Hilde Myhren ved Oslo universitetssykehus (OUS) i en epost til VårtOslo.

  Hun sier dette skjer gjennom å skanne en QR-kode som henger ved alle innganger, hvor man kommer til en rekke spørsmål som må besvares.

  – Når spørsmålene er besvart, får du beskjed om du kan gå inn eller ikke, opplyser Myhren.

  OUS opplyser også at de øker antallet sengeplasser øremerket koronapasienter, ettersom de venter en økning i innleggelser fremover.

Les mer om

 1. Koronaviruset