Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
WHO: Kan være økt fare for reinfeksjon med omikron
28. november 2021 kl 19:40av NTB
DEL
Sekvensering av virus på Ullevål sykehus. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
Sekvensering av virus på Ullevål sykehus. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

Innledende studier tyder på at omikron-varianten kan gi økt fare for at folk som allerede har hatt korona, får viruset igjen, opplyser WHO søndag.

– Innledende studier tyder på at det kan være økt risiko for reinfeksjon med omikron sammenlignet med andre bekymringsvarianter, men informasjonen er begrenset. Mer informasjon om dette blir tilgjengelig de nærmeste dagene og ukene, skriver WHO i en oppdatering.

I oppdateringen skriver de ellers at det foreløpig ikke er tydelig hvorvidt omikron smitter lettere sammenlignet med andre varianter, inklusive deltavarianten.

De skriver også at det ennå ikke er tydelig om omikron gir mer alvorlig sykdom sammenlignet med andre varianter, inklusive delta.

– Innledende data antyder at det er høyere sykehusinnleggelsesrate i Sør-Afrika, men dette kan være på grunn av en økning i antall folk som blir smittet, snarere enn et resultat av infeksjon med omikron spesifikt, skriver de.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  11.031 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 11.031 koronasmittede i Norge. Det er 4491 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 10.359 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 6622, så trenden er stigende.

  Mandag var 240 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var ni flere enn dagen før.

  79 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 55 respiratorbehandling. Det er tre flere på intensiv og fire flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  I alt har 523.424 personer nå testet positivt for korona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet. Til sammen er 1382 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. 15. januar 2022 ble det registrert 12.360 smittede i Norge, som er høyeste døgntall hittil.

 • av NTB
  DEL
  Satser på kombivaksine mot korona og influensa
  Stephane Bancel, administrerende direktør i legemiddelprodusenten Moderna, under mandagens digitale konferanse om koronapandemien på Verdens økonomiske forum. Forumet er digitalt, i år som i fjor. Foto: Salvatore Di Nolfi /AP / NTB
  Stephane Bancel, administrerende direktør i legemiddelprodusenten Moderna, under mandagens digitale konferanse om koronapandemien på Verdens økonomiske forum. Forumet er digitalt, i år som i fjor. Foto: Salvatore Di Nolfi /AP / NTB

  Den amerikanske legemiddelprodusenten Moderna håper å kunne få ferdig en vaksine som virker mot både korona og influensa innen utgangen av 2023.

  Vaksinen skal kunne beskytte mot covid-19, influensa og RS-virus, og den kan komme på markedet i 2024 dersom det går slik legemiddelprodusenten håper.

  – Vårt mål er å kunne utvikle en enkelt, årlig påfyllingsdose slik at vi unngår situasjoner der folk må ha to eller tre doser hver vinter men i stedet kan nøye seg med én, sa Moderna-sjef Stephane Bancel på en digital rundebordskonferanse under Verdens økonomiske forum mandag.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Næringslivet reagerer etter statlige bonuser
  Foto: Terje Pedersen / NTB

  Næringslivet reagerer etter at Politihøgskolen delte ut 3,5 millioner i bonus til de ansatte i november, melder NRK.

  Begrunnelsen for bonusen, som var på opptil 10.000 kroner, er at "det har vært utvist en vilje og evne til ekstra innsats av alle ansatte" i korona-perioden.

  - Vi vurderte det slik at det var riktig å gi denne ekstra kompensasjonen for den innsatsen som ansatte har lagt ned for å sikre at studentene kom gjennom på normert studietid, sier Nina Skarpenes, rektor ved Politihøgskolen, til NRK.

  Bonuspengene kommer fra "mindreforbruk inneværende år".

  Også andre offentlige arbeidsplasser, som Statens vegvesen, Oslo Met og Statsforvalteren i Trøndelag har utbetalt bonuser under pandemien, skriver de videre.

  NRK har snakket med flere i det private næringslivet som mener dette er umusikalsk, og at det splitter samfunnet.

 • av NTB
  DEL
  Ny type koronatest godkjent for salg i EU

  Et finsk selskap har fått godkjent en koronahurtigtest som sporer koronavirus på pusten til folk. Den kan så gi resultater i løpet av et minutt.

  Testen fra selskapet Deep Sensing Algorithms har fått såkalt CE-merking, som betyr at produktet består alle sikkerhets-, helse- og miljøkrav i EU, skriver den finske kringkasteren YLE.

  Det er den første testen av sitt slag, og ventes særlig å bli tatt i bruk på flyplasser og grensekontroller. Selskapets direktør Pekka Rissanen foreslår også at den tas i bruk i bedrifts- og skolehelsetjenester, samt tannhelsetjenesten.

  Testen fungerer ved at personen puster inn i et håndholdt apparat, der nanosensorer analyserer pusten deres. Testresultatet kan så leses av i løpet av 45 sekunder.

 • av NTB
  DEL
  Russland venter voldsomt koronasmittehopp

  Russiske myndigheter melder mandag om et stort hopp i nye koronatilfeller, trolig drevet av omikronvarianten. Nå ventes det at økningen vil fortsette.

  30.726 nye smittetilfeller ble registrert i løpet av det siste døgnet. Det er nær dobbelt så mange som for en uke siden. I tillegg er det 670 nye dødsfall i Russland.

  Lederen for de russiske folkehelsemyndighetene, Anna Popova, sier at tallet på nye smittetilfeller i Russland snart kan bli sekssifret hver dag.

  Siden begynnelsen av koronapandemien er det registrert 10,8 millioner smittetilfeller i Russland, samt 321.990 dødsfall. Det russiske statistikkbyrået, som bruker noe bredere kriterier, anslår at dødstallet er dobbelt så høyt. Det er generelt milde koronarestriksjoner i Russland, og kun halvparten av befolkningen er fullvaksinert.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  240 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

  Mandag var 240 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på ni pasienter fra dagen før.

  79 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 55 respiratorbehandling.

  Det er fire flere på respirator og tre flere på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt mandag.

  154 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 48 er innlagt i Helse vest, 26 er innlagt i Helse Midt-Norge, og tolv er innlagt i Helse nord.

  58 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, 15 er innlagt hos Helse vest, fire er innlagt hos Helse nord, og to er innlagt hos Helse Midt-Norge. (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Nå er greske eldre pålagt å vaksinere seg

  Om man er 60 år eller eldre og ikke har vaksinert seg mot koronaviruset, risikerer man nå å få bot i Hellas.

  Påbudet om vaksinering for eldre trådte i kraft mandag. Boten for å bryte påbudet ligger på rundt 1000 kroner.

  Inntektene fra bøter skal brukes for å finansiere greske sykehus. Allerede før påbudet trådte i kraft, har det vist seg å være svært effektivt. Siden regelen ble kunngjort sent i november, har drøyt 217.000 greske eldre latt seg vaksinere. Andelen vaksinerte i denne aldersgruppen nå ligger på rundt 90 prosent.

  Statsminister Kyriakos Mitsotakis har utelukket obligatorisk vaksinering for andre aldersgrupper. Grunnen til at det er innført påbud for eldre, er at det i stor grad var de som ble innlagt med alvorlig koronasykdom, sier han.

 • av NTB
  DEL
  FHI venter smittetopp ved månedsskiftet
  Avdelingsdirektør Line Vold og Folkehelseinstituttet tror Norge vil nå smittetoppen i månedsskiftet januar-februar. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Avdelingsdirektør Line Vold og Folkehelseinstituttet tror Norge vil nå smittetoppen i månedsskiftet januar-februar. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Den pågående smittebølgen vil trolig nå toppen ved månedsskiftet eller tidlig i februar, anslår Folkehelseinstituttet (FHI).

  De venter også at antallet sykehusinnleggelser vil gå ned på dette tidspunktet, opplyser avdelingsdirektør Line Vold i FHI til VG.

  – I Sør-Afrika hadde de veldig rask økning i smitte, og så fikk de en ganske rask nedgang etter at de hadde vært gjennom smittetoppen, sier Vold.

  Ifølge FHIs siste beregninger av hvordan smitten vil utvikle seg, vil færre enn 50.000 bli smittet med dagens tiltaksnivå. Scenarioet tilsier mellom 100 og 400 innleggelser pr. dag. Det betyr mellom 500 og 2500 innlagte pasienter samtidig og mellom 25 og 150 innlagte på respiratorbehandling.

 • av NTB
  DEL
  Nær halvparten sier de er lite bekymret for å få korona
  Utestedene i Oslo fikk i helgen igjen skjenke alkohol etter å ha vært stengt siden desember på grunn av korona. En undersøkelse fra Norstat viser at nær halve folket nå er lite bekymret for få korona. Foto: Javad Parsa / NTB
  Utestedene i Oslo fikk i helgen igjen skjenke alkohol etter å ha vært stengt siden desember på grunn av korona. En undersøkelse fra Norstat viser at nær halve folket nå er lite bekymret for få korona. Foto: Javad Parsa / NTB

  45 prosent svarer at de er lite eller svært lite bekymret for å få korona, i en ny spørreundersøkelse fra Norstat.

  Totalt 1000 mennesker har svart på undersøkelsen, som er gjort for NRK. Den viser at det er aldersgruppen 50–59 år som er minst bekymret, samt at menn er mindre bekymret enn kvinner.

  Psykolog Peder Kjøs sier til NRK at han ikke er overrasket.

  – Jeg tror man blir sliten og lei av å være redd. Etter en tid når man en grense for hvor lenge man greier å gå og være aktivt bekymret, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Ny smittetopp i Kina før OL
  En mann blir testet for koronavirus i Beijing søndag. I helgen ble det registrert lokalt overført omikronsmitte for første gang i Kinas hovedstad. Foto: Andy Wong / AP / NTB
  En mann blir testet for koronavirus i Beijing søndag. I helgen ble det registrert lokalt overført omikronsmitte for første gang i Kinas hovedstad. Foto: Andy Wong / AP / NTB

  Antallet tilfeller av korona er på sitt høyeste siden mars 2020 i Kina. Det er mindre enn tre uker til vinterlekene i Beijing setter i gang.

  Mandag ble det meldt om 223 tilfeller. 80 av dem er i havnebyen Tianjin, og ni er i Guangdong. Flere av tilfellene skal dreie seg om omikronsmitte.

  Flere idrettsutøvere, ledere og funksjonærer har allerede ankommet i hovedstaden for å forberede seg til vinter-OL som starter 4. februar. Samtlige går inn i en kontrollert boble og vil ikke ha noen fysisk kontakt med resten av befolkningen.

  I helgen registrerte Beijing for første gang lokalt overført omikronsmitte i byen.

  Selv om antallet er lavt, vil omikronvarianten trolig bli en utfordring for Kinas nullsmitte-strategi så tett opp til vinterlekene. Strategien er basert på massetesting, portforbud, strenge karanteneregler og nedstenginger.

 • av NTB
  DEL
  2229 nye smittede registrert i Oslo siste døgn
  Køene til teststasjonen på Adamstuen i Oslo har vært lange for personer som ønsker å teste seg. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Køene til teststasjonen på Adamstuen i Oslo har vært lange for personer som ønsker å teste seg. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Det er registrert 2229 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 1326 flere enn samme dag forrige uke, og 95 flere enn lørdag.

  Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene er det i snitt registrert 2041 smittede pr. dag.

  Smittetallene er høyest i Søndre Nordstrand bydel. Her er det et smittetrykk på 5206 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

  Deretter følger Grorud og Gamle Oslo bydel med henholdsvis 4797 og 4745.

  Tallene er lavest i bydelene Nordre Aker, Nordstrand og Ullern.

  Smittetoppen i Oslo var 11. januar 2022 med 3296 tilfeller på ett døgn.

  Til sammen er 128.198 smittetilfeller registrert i Oslo siden mars 2020.

 • av NTB
  DEL
  7604 nye smittede registrert siste døgn
  Kø ved teststasjonen på Grønland Torg nylig. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Kø ved teststasjonen på Grønland Torg nylig. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 7604 koronasmittede i Norge. Det er 3420 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 9717 koronasmittede pr. dag. Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 6435, så trenden er stigende.

  Søndag var 231 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var tre flere enn dagen før.

  76 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 51 respiratorbehandling. Det er tre færre på intensiv og fire færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  I alt har 512.393 personer nå testet positivt for korona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

  Til sammen er 1381 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall.

 • av NTB
  DEL
  Frankrike gir grønt lys til omstridt vaksinepass
  Den franske nasjonalforsamlingen ga søndag den endelige godkjenningen til å innføre vaksinepass i landet. Arkivfoto: François Mori / AP / NTB
  Den franske nasjonalforsamlingen ga søndag den endelige godkjenningen til å innføre vaksinepass i landet. Arkivfoto: François Mori / AP / NTB

  Den franske nasjonalforsamlingen ga søndag den endelige godkjenningen til å innføre vaksinepass i landet.

  Vaksinepasset vil være nødvendig for at franske innbyggere skal kunne reise med intercitytog, delta på kulturarrangementer eller spise på restaurant.

  En negativ koronatest eller bevis på nylig gjennomført koronasykdom vil ikke lenger være nok, slik systemet har fungert så langt.

  I nasjonalforsamlingen stemte 215 representanter for, mens 58 stemte mot, og sju avsto fra å stemme.

  Innstramningen for dem som ennå ikke har vaksinert seg mot koronaviruset, har vært gjenstand for mye debatt i landet. Flere tusen har demonstrert mot vaksinepasset.

  Det er fortsatt uklart når bruken av vaksinepasset vil tre i kraft.

 • av NTB
  DEL
  458 nye smittetilfeller registrert i Bærum

  De er registrert 458 koronasmittede i Bærum det siste døgnet, 30 færre enn dagen før, men 333 flere enn samme dag i forrige uke.

  Totalt har 17.447 personer fått påvist covid-19 under pandemien i Bærum. Lørdag var siste døgns smittetall 488. Søndag forrige uke meldte kommunen om 125 registrerte smittetilfeller.

  I nabokommunen Asker melder kommunen om 196 nye smittetilfeller det siste døgnet, noe ned fra de siste dagene. Forrige søndag var tallet 149.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Risikoen for innleggelse med omikron er 2 promille
  Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier risikoen for innleggelse på sykehus med omikronsmitte er beregnet til 0,2 prosent. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier risikoen for innleggelse på sykehus med omikronsmitte er beregnet til 0,2 prosent. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Risikoen for innleggelse på sykehus med omikronsmitte er beregnet til 0,2 prosent, ifølge FHI.

  Nesten all koronasmitte i Norge nå er med omikronvarianten, som ser ut til å gi mindre alvorlig sykdom enn deltavarianten i alle aldersgrupper.

  Ifølge nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) er risikoen for å bli innlagt på sykehus med omkronsmitte så lav som 0,2 prosent, skriver TV 2.

  FHI har sett på antall registrerte koronasmittede og antall sykehusinnlagte fra uke 49 til 52, fordelt etter virusvariant.

  I disse ukene var det over 65.000 bekreftede smittetilfeller, rundt 30 prosent var omikrontilfeller. I de samme ukene var det 529 innleggelser – da var 41 av de innlagte smittet med omikronvarianten.

  – Ut fra beregningene anslår vi at risikoen for innleggelse med deltasmitte er omtrent 1 prosent. Risikoen med omikron er cirka 0,2 prosent, så den er vesentlig mindre, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til TV-kanalen.

  Onsdag ble det kjent at foreløpige analyser fra Norge tyder på at det er 69 prosent lavere risiko for å bli lagt inn på sykehus med omikronvarianten enn med deltavarianten.

 • av NTB
  DEL
  Østerrike vil innføre vaksinetvang fra februar
  En vaksinemotstander under en demonstrasjon i Wien forrige helg. Foto: Lisa Leutner / AP / NTB
  En vaksinemotstander under en demonstrasjon i Wien forrige helg. Foto: Lisa Leutner / AP / NTB

  Vaksinering mot covid-19 blir påbudt i Østerrike fra begynnelsen av februar, ifølge regjeringens lovforslag som ble publisert søndag.

  Forslaget er ventet å bli vedtatt av nasjonalforsamlingen torsdag.

  Påbudet vil gjelde for alle som har fylt 18 år. Opprinnelig ønsket regjeringen at det skulle gjelder for alle som har fylt 14 år.

  I midten av mars vil myndighetene begynne med tilfeldige kontroller, blant annet ved hjelp av trafikkontroller, opplyser helseminister Wolfgang Mückstein søndag.

  De som nekter å la seg vaksinere, risikerer en bot på mellom 600 og 3600 euro.

  Unntak gjelder for gravide og alle som ikke kan vaksineres av medisinske grunner. Alle som er blitt friske etter å ha vært koronasmittet, kan vente i 180 dager før de vaksinerer seg.

 • av NTB
  DEL
  Kulturministeren håper å kunne øke publikumstallet
  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) ønsker å øke publikumsgrensen på kulturarrangementer.
Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) ønsker å øke publikumsgrensen på kulturarrangementer. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Kulturministrer Anette Trettebergstuen (Ap) har bedt helsemyndighetene om å komme med en mer fleksibel løsning for å øke publikumsgrensen på arrangementer.

  – Utover vinteren er det mange små og store festivaler som vi håper kan få flere gjester, sier kulturministeren til NRK.

  Torsdag oppjusterte regjeringen antallsbegrensningen fra 50 til 200, men det er ikke godt nok, mener flere i kulturlivet.

  – Vi må ha en smidigere løsning hvor man ser an antall folk opp mot antall kvadratmeter og innganger, slik at flest mulig kan gå på forskjellige arrangementer, sier Trettebergstuen.

  De nye tiltakene gjelder inntil videre i fire uker. Men kulturministeren håper å komme med nye antallsbegrensninger lenge før det.

  – Forhåpentlig innen en ukes tid, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Danskene kan igjen gå på teater og konsert
  Københavns tivoli og andre danske fornøyelsesparker kan igjen ta imot gjester søndag. Foto: Fredrik Hagen / NTB
  Københavns tivoli og andre danske fornøyelsesparker kan igjen ta imot gjester søndag. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Dansk kulturliv er tilbake etter en måneds nedstenging. Søndag åpner kinoer, teatre, konsertlokaler og museer dørene.

  Regjeringen har valgt å la opptil 500 mennesker få delta på kulturarrangementer.

  Lettelsene gjelder også for dyreparker og fornøyelsesparker. Dermed kan også tivoliet i København gjenåpne. På de fleste steder må imidlertid publikum vise frem et koronapass og bære munnbind.

  Restriksjonene for nattelivet er imidlertid ikke endret. Diskoteker og nattklubber må trolig holde stengt ut januar.

  Lørdag ble det registrert over 25.000 smittede i Danmark. Men samtidig fortsetter antall koronapasienter på sykehusene å synke.

  teaser
  15. januar
  Danmark ligger to skritt foran Norge i pandemien. Der er de optimister.
 • av NTB
  DEL
  Kina har registrert lokalt overført omikronsmitte

  Kina har registrert sitt første tilfelle av lokalt overført omikronsmitte. Tidligere har varianten kun blitt koblet til smitte med opphav i utlandet.

  Søndag ble det registrert i alt 65 lokalt overførte smittetilfeller i Kina, hvorav ett i Beijing, som i februar er vertsby for OL.

  Selv om antallet er lavt, vil omikron trolig bli en utfordring for Kinas nullsmittestrategi så tett opp til vinterlekene. Strategien er basert på massetesting, portforbud, strenge karanteneregler og nedstenginger.

  Minst fire andre områder i Kina har rapportert om koronatilfeller forårsaket av den svært smittsomme varianten. Blant annet gjelder dette i kystbyen Tianjin, som ligger like ved Beijing.

  Vinterlekene starter etter planen 4. februar med svært strenge koronaregler. Alle deltakerne holdes atskilt fra den vanlige befolkningen for å hindre infeksjoner utenfor OL-boblen.

 • av NTB
  DEL
  Sykepleiere i Italia tatt for å gi koronabevis uten å sette vaksine

  Italiensk politi har pågrepet to sykepleiere på Sicilia. De er mistenkt for å ha utstedt bevis på koronavaksinering uten å ha satt vaksine.

  Den ene kvinnen mistenkes for å ha satt sprøyte på et par som er vaksinemotstandere, ved å bruke en nål uten ampulle.

  Sykepleieren ble avslørt etter at hun ble sett på et sikkerhetskamera. Da klemte hun en full vaksinesprøyte inn i et tøystykke før hun satte den tomme sprøyten inn i overarmen til en person.

  Politiet har pågrepet en annen sykepleier på det samme vaksinasjonssenteret. Hun lot som om hun vaksinerte 11 personer ved å bruke en lignende metode i desember.

  En leder i en lokal vaksinemotstandsgruppe er blant personene som fikk koronabevis på denne måten, ifølge politiet.

Les mer om

 1. Koronaviruset