Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Canada bekrefter første tilfelle av ny virusvariant
28. november 2021 kl 23:22av NTB
DEL

To personer som nylig var på reise i Nigeria, er smittet av den nye koronavarianten omikron, opplyser canadiske myndigheter søndag.

Begge er innlagt på isolat på sykehus i Ottawa, og helsemyndighetene har startet arbeidet med å spore nærkontakter, heter det i en uttalelse fra delstatsmyndighetene i Ontario.

Koronavarianten omikron har i helgen blitt oppdaget i stadig flere land. Det er påvist hos 13 personer i Nederland, og det kan fort vise seg å være flere. Danmark har bekreftet to tilfeller.

Også Tyskland meldte søndag om et nytt omikrontilfelle, dagen etter at landet bekreftet de to første tilfellene av den nye varianten. Den er også påvist i Tsjekkia og Italia.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Sondre Myhre
  DEL
  60 til 90-åringer har fått blødninger av vaksine

  Legemiddelverket har totalt mottatt 236 meldinger fra kvinner etter overgangsalder som har fått uventede underlivsblødninger etter koronavaksinering, viser tall P4-nyhetene har fått fra Statens Legemiddelverk.

  18 av disse meldingene var fra personer mellom 60 og 90 år, forteller overlege ved Statens Legemiddelverk, Ingrid Aas til P4-Nyhetene:

  - Ja, noen av meldingene vi har fått gjelder blødninger mange år etter overgangsalder.

 • av NTB
  DEL
  Forsker frykter bølge av senvirkninger

  Nesten alle kommer til å bli smittet av koronaviruset nå, hvis modelleringene om omikron slår til. Forsker frykter mange vil få langvarige plager.

  Forsker og lege Arne Søraas ved Universitetet i Oslo leder koronastudien som følger 150.000 nordmenn gjennom pandemien. Han sier vi vet lite om omikron og vaksiners effekt mot senskader.

  – Dersom omikron ligner på de andre variantene av koronaviruset, så blir det mye «long covid», sier Søraas til NRK.

  Søraas anslår at 1 av 14 kan få hukommelsesproblemer og 1 av 6 dårligere helse på sikt hvis utenlandske studiers antydning om 50 prosents vaksinebeskyttelse treffer.

  Forskeren vil ha tiltak for å stoppe omikronbølgen, noe helsemyndighetene anser som nær umulig uten svært kraftig nedstengning.

  Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet sier man ser en viss andel som får senplager, men at det for mange avtar over tid. Han sier at omikronbølgen uansett ikke kan stoppes.

 • av NTB
  DEL
  24.530 nye koronasmittede registrert siste døgn
  Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB
  Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB

  Det er registrert 24.530 nye koronatilfeller i Norge det siste døgnet. Det er 8.543 flere enn samme dag i forrige uke. Smittetrenden er stigende.

  Onsdag var 245 koronapasienter innlagt på sykehus. Det er åtte færre enn dagen før.

  51 av pasientene med covid-19 ligger på intensivavdeling, en nedgang på ni fra dagen før. Koronapasientene på intensivavdelingene utgjør 21 prosent av alle landets intensivpasienter.

  Av koronapasientene på intensiv får 36 respiratorbehandling. Det er like mange som dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt onsdag.

  24. januar gjorde Folkehelseinstituttet (FHI) store endringer i overvåkingen av covid-19, som fører til at færre positive tester vil bli registrert i MSIS. Derfor er ikke tall etter 25. januar direkte sammenlignbare med eldre smittetall.

  Omleggingen innebærer at flere ikke lenger trenger å ta PCR-test etter å ha testet positivt på selvtest, og dermed blir smitten heller ikke registrert hos FHI. Folk oppfordres likevel til å registrere positive tester hos sin kommune.

  FHI bruker nå i større grad andre måter å overvåke pandemien på enn smittetall. Hovedgrepet er å følge med på sykehusinnleggelser.

 • av NTB
  DEL
  Ti av elleve fylker mangler hurtigtester
  Det nye testregimet krever svært mange hurtigtester. Innlandet er det eneste fylket i Norge som har nok, skriver NRK. Foto: Erik Johansen / NTB
  Det nye testregimet krever svært mange hurtigtester. Innlandet er det eneste fylket i Norge som har nok, skriver NRK. Foto: Erik Johansen / NTB

  Det nye testregimet krever svært mange hurtigtester. Innlandet er det eneste fylket i Norge som har nok, skriver NRK.

  Det ble lagt frem nye regler mandag. De innebærer at nærkontakter til koronasmittede slipper å gå i karantene om de tar hurtigtest hver dag. Selvtestene deles ut gratis fra kommunene fra onsdag, men Helsedepartementet har erkjent at mange kommuner ikke har nok.

  Statsforvalterne var i møte med Helsedirektoratet onsdag ettermiddag, og fylkeslege Anne Grethe Olsen i Troms og Finnmark forteller til NRK at kun Innlandet sa de ikke mangler tester.

  Årsaken er at testene Helsedirektoratet har bestilt, ikke har kommet fort nok, skriver kanalen.

  – Jeg har et inntrykk av at det er bestilt inn ganske mye. Men når smitten øker, kan det jo være at det ikke er nok. Jeg tenker at det er bra vi kan erstatte karantene med hurtigtesting, men vi kunne kanskje ventet til kommunene var klare, sier Olsen.

 • av NTB
  DEL
  3.805 koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  Det er registrert 3.805 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 466 flere enn samme dag forrige uke, men 154 færre enn tirsdag. Foto: Javad Parsa / NTB
  Det er registrert 3.805 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 466 flere enn samme dag forrige uke, men 154 færre enn tirsdag. Foto: Javad Parsa / NTB

  Det er registrert 3.805 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 466 flere enn samme dag forrige uke, men 154 færre enn tirsdag.

  Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 3.275 smittede pr. dag.

  Tidligere innebar testregimet at en større andel av befolkningen ble anbefalt å ta en PCR-test etter å ha testet positivt på selvtest. Omleggingene i testregimet har påvirket antallet registrerte tilfeller.

  Smittetallene er for tiden jevnt høye over hele Oslo, og ingen bydeler peker seg voldsomt ut hverken den ene eller den andre veien.

  Smittetoppen i Oslo var 22. januar 2022 med 4.568 tilfeller på ett døgn. Til sammen er 162.847 smittetilfeller registrert i Oslo siden mars 2020.

 • av NTB
  DEL
  De fleste koronarestriksjonene avvikles i England
  Helseminister Sajid Javid da han i forrige uke varslet at de fleste koronarestriksjonene i England skulle avvikles denne uka. Foto: Henry Nicholls / AP / NTB
  Helseminister Sajid Javid da han i forrige uke varslet at de fleste koronarestriksjonene i England skulle avvikles denne uka. Foto: Henry Nicholls / AP / NTB

  Påbud om munnbind og krav om vaksinepass i nattklubber og ved andre tilstelninger er blant koronareglene som avvikles i England fra torsdag.

  Antall smittede har falt kraftig de siste to ukene, og dermed avvikles de såkalte Plan B-tiltakene som ble innført i desember da statsminister Boris Johnson advarte mot en tidevannsbølge av omikron.

  Likevel sier noen butikker at de fortsatt vil kreve munnbind av kundene, og munnbind vil fortsatt være påbudt på Londons kollektivtransport.

  Helseminister Sajid Javid sier at kombinasjonen av vaksinering, testing og utvikling av behandling gjør at man nå kan vende tilbake til det normale.

  84 prosent av alle over briter over tolv år er dobbeltvaksinert, og av dem som har fått tilbudet, har 81 prosent fått tredje dose.

 • av NTB
  DEL
  Moderna tester booster-vaksine mot omikron

  Moderna har startet klinisk testing av en oppfriskningsvaksine som er spesielt rettet mot omikronvarianten.

  Over 600 voksne personer er involvert i testingen. Halvparten av dem har fått to doser Moderna-vaksine for minst seks måneder siden, og den andre halvparten har fått to doser pluss en oppfriskningsdose.

  Vaksinen er spesielt innrettet mot omikronvarianten og skal kunne brukes både som tredje og fjerde dose.

 • av NTB
  DEL
  Vil ikke regne koronasykdom som samfunnskritisk
  Fra og med tirsdag blir det ingen koronarestriksjoner igjen å se i Danmark.
Foto: Philip Davali / NTB
  Fra og med tirsdag blir det ingen koronarestriksjoner igjen å se i Danmark. Foto: Philip Davali / NTB

  Fra og med tirsdag blir det ingen koronarestriksjoner igjen å se i Danmark, og sykdom fra koronaviruset vil ikke lenger anses som samfunnskritisk.

  Den danske regjeringen har besluttet å fjerne alle landets koronarestriksjoner, opplyste en smilende statsminister Mette Frederiksen på en pressekonferanse.

  – Om få dager vil Danmark igjen være åpent, sa hun.

  Samtidig skal koronaviruset ikke lenger bli regnet som en samfunnskritisk sykdom.

  Frederiksen brukte også anledningen til å takke danskene som har vaksinert seg mot koronaviruset.

  – Den høye tilslutningen til vaksineringen viste seg å bli som vi trodde: Vårt supervåpen. Vi er gjennom den kritiske fasen. Vi sier farvel til restriksjoner og velkommen til det livet som vi kjente før korona, sa Frederiksen.

  Reiserestriksjoner som test og karantene ved innreise til Danmark vil bestå for enkelte.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringen forbereder store lettelser i tiltakene

  Regjeringen planlegger betydelige lettelser i smitteverntiltakene neste uke, etter det NTB kjenner til.

  Det bekrefter også helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) til TV2, og sier at alle kan forvente seg lettelser neste uke.

  Etter det NTB forstår, venter regjeringen nå på de siste faglige innspillene fra Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet (FHI) og ekspertgruppen som ledes av økonomiprofessor Steinar Holden.

  En beslutning vil så bli tatt i regjering neste uke.

  Det tas forbehold om at det faglige grunnlaget må vurderes grundig. Men etter at FHI la frem sin nye risikovurdering onsdag, regnes det som overveiende sannsynlig at det vil være rom for større lettelser i smittevernrestriksjonene, får NTB opplyst.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Har klare forventninger om snarlige lettelser

  - Nå er det tid for å åpne.

  Det sier byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), til VG.

  Johansen mener nå at belastningen folk opplever først og fremst handler om tiltakene, og ikke om smitte.

  – Det er veldig viktig å si at folkehelse handler om så mye mer enn fravær av sykdom. Nå er det på tide å våge å ta livene våre tilbake. Veldig mange lever mye strengere enn de må. Folk trenger å leve og møtes og være sammen.

  I går sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG at vi må ha litt is i magen, og at han ikke kunne love at korona-tiltakene forsvinner 31. januar.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Oslo Universitetssykehus opphever besøksforbudet

  Det generelle besøksforbudet til pasienter på Oslo Universitetssykehus oppheves torsdag 27. januar kl. 12.

  Det skriver sykehuset på egne hjemmesider.

  Selv om besøksforbudet oppheves, vil noen restriksjoner fortsatt gjelde. Blant annet må besøk avtales med avdelingen på forhånd, og hver pasient kan ha maks 1-2 besøkende per døgn.

  Munnbind skal brukes der det er mulig, og besøkende må holde avstand til andre, også pasienten de besøker.

 • av NTB
  DEL
  To smittetilfeller i Norges EM-tropp i håndball

  Keeper Torbjørn Bergerud og linjespiller Magnus Gullerud har avgitt positive virusprøver under håndball-EM.

  Det er de to første smittetilfellene i den norske troppen. Lege Thomas Torgalsen informerte om smittesituasjonen på et pressemøte onsdag.

  Han opplyste at de positive testene ble avgitt etter tirsdagens kamp mot Sverige.

  – De to spillerne er friske. Den ene har hatt lette influensasymptomer som han er blitt bra av, og den andre har ingen symptomer, sa Torgalsen.

  Bergerud og Gullerud er nå isolerte på sine rom i Bratislava. De ble ikke med da den norske troppen forflyttet seg til Budapest onsdag.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Bedre for fullvaksinerte å bli smittet nå enn senere

  Omikronvarianten gir mindre risiko for alvorlig sykdom, og for fullvaksinerte er det bedre å bli smittet nå enn på et senere tidspunkt, skriver FHI.

  – Mange har nå ganske fersk oppfriskningsdose og meget god beskyttelse mot alvorlig sykdom. For dem er det bedre å bli smittet nå enn senere, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en oppdatert risikovurdering av omikronvarianten.

  Risikoen for alvorlig sykdom og død som følge av epidemien, er mindre nå, særlig for vaksinerte, fordi omikronvarianten har mindre evne til å gi alvorlig sykdom, skriver FHI.

  Les mer her:

  teaser
  i går 15:06
  FHI vil fjerne smittetiltakene: – Jo lenger tiltak beholdes, jo lenger varer epidemien
 • av NTB
  DEL
  FHI: De fleste tiltakene kan gradvis trappes ned

  De aller fleste koronatiltakene kan nå gradvis trappes ned over kort tid uten at det gir betydelig sykdomsbyrde, opplyser FHI.

  Folkehelseinstituttet (FHI) skriver i sin risikovurdering at tiltakene kan trappes ned uten at det i et lengre perspektiv gir betydelig økt sykdomsbyrde.

  Det er flere forhold som gir grunnlag for å endre håndteringen av pandemien her til lands, skriver FHI.

  Blant annet er spredningsevnen til omikronvarianten så stor at en betydelig bremsing av smitten nå vil kreve svært strenge tiltak over tid.

  Dessuten er tiltaksbyrden betydelig, tiltakene koster mye, og byrden av tiltakene er for mange verre enn det sykdommen ville vært, skriver FHI.

  – Sterk bremsing av epidemien forskyver problemet ut i tid, det er i lengden vanskelig å bli unngå å bli smittet, heter det i rapporten.

  Tiltakene med størst tiltaksbyrde for barn og unge bør fjernes først, skriver FHI.

  Les mer her:

  teaser
  i går 15:06
  FHI vil fjerne smittetiltakene: – Jo lenger tiltak beholdes, jo lenger varer epidemien
 • av NTB
  DEL
  Østerrike letter på koronarestriksjoner
  En demonstrasjon mot de strenge koronarestriksjonene i Østerrike i Wien tidligere denne måneden. Foto: Lisa Leutner / AP / NTB
  En demonstrasjon mot de strenge koronarestriksjonene i Østerrike i Wien tidligere denne måneden. Foto: Lisa Leutner / AP / NTB

  Regjeringen i Østerrike vil neste uke oppheve noen av Europas strengeste restriksjoner for uvaksinerte.

  Den såkalte nedstengingen for uvaksinerte tar slutt over helgen, opplyser statsminister Karl Nehammer onsdag.

  Et ekspertpanel har konkludert med at restriksjonene ikke lenger er nødvendige. Selv om smittetallene er høye, har risikoen for overbelastning av intensivavdelingene på sykehusene avtatt.

  Dermed vil uvaksinerte nå få lov til å forlate hjemmene sine uten en spesifikk god grunn.

  De vil likevel være utestengt fra en rekke offentlige steder. De får ikke dra på restaurant eller fysisk handle noe annet enn helt nødvendige varer.

  I tillegg trer det østerrikske vaksinepåbudet snart i kraft. Det vil først bli håndhevet fra midten av mars, men etter dette kan de uvaksinerte bli ilagt høye bøter.

 • av NTB
  DEL
  Nye regler for koronapass i EU
  Fra 1. februar gjelder nye regler for koronasertifikatet i EU. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Fra 1. februar gjelder nye regler for koronasertifikatet i EU. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  1. februar endrer EU reglene for hva som gir gyldig koronasertifikat. Her er de viktigste endringene:

  * Har det gått mer enn 270 dager (ca. 9 måneder) siden du ble koronavaksinert? I så fall må du dokumentere at du har fått en oppfriskningsdose.

  * Om du har hatt covid-19 i løpet av det siste halvåret (180 dager), slipper du å dokumentere oppfriskningsdose.

  * Et gyldig koronasertifikat viser at du har tatt 3 av 3, eventuelt 4 av 4, vaksinedoser. For dem som har tatt éndosevaksine, skal det stå «2 av 1» i sertifikatet (vaksine + oppfriskningsdose).

  * Det vil gå frem av sertifikatet om man har gjennomgått covid-19.

  * Ulike land har ulike regler for om det kreves koronasertifikat for barn. Sjekk alltid hva som gjelder i det landet du skal reise til.

  * Koronasertifikatet finner du på helsenorge.no/koronasertifikat.

 • av NTB
  DEL
  Kunnskapsministeren har fått korona
  Tonje Brenna (Ap) under en pressekonferansen om koronasituasjonen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Tonje Brenna (Ap) under en pressekonferansen om koronasituasjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) er smittet av koronaviruset, opplyser hun til NRK.

  – Jeg testet positivt tirsdag kveld. Foreløpig er det som en lett forkjølelse, skriver Brenna i en tekstmelding til NRK.

  Kunnskapsministeren opplyser at hun holder seg hjemme i isolasjon de neste dagene.

 • av NTB
  DEL
  YS krever at påbudet om hjemmekontor oppheves
  Regjeringens påbud om hjemmekontor er ikke lenger forholdsmessig og må oppheves, mener YS-leder Erik Kollerud. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
  Regjeringens påbud om hjemmekontor er ikke lenger forholdsmessig og må oppheves, mener YS-leder Erik Kollerud. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

  Det nasjonale påbudet om hjemmekontor må oppheves, krever arbeidstagerorganisasjonen YS. Tiltaket er ikke lenger forholdsmessig, mener leder Erik Kollerud.

  – Slik koronapandemien nå står, er det nasjonale påbudet om hjemmekontor for inngripende. Isolasjon i måned etter måned gir en enorm belastning, både for arbeidstagerne, arbeidsgiverne og storsamfunnet, sier han.

  Påbudet om hjemmekontor har vært viktig for å begrense smitten og få bukt med pandemien, mener han.

  – Omikronvarianten har imidlertid vist seg å gi mindre sykdom. Få er innlagt på sykehus for behandling på grunn av covid, sier YS-lederen.

  Lokale myndigheter eller den enkelte virksomhet bør selv vurdere behovet for hjemmekontor, mener han.

 • av NTB
  DEL
  Trondheim vil prioritere hvem som får tester

  Mangelen på tilgjengelige koronatester gjør at Trondheim kommune må prioritere folk med symptomer eller i samfunnskritiske funksjoner.

  Man kan nå teste seg ut av smittekarantene. Men det er det ikke alle som får anledning til ettersom det er stor mangel på hurtigtester i flere kommuner.

  I Trondheim er testmangelen så prekær at det må prioriteres, melder kommunen. Personer med symptomer vil få tester, og det vil også folk som har smitte i husstanden og også er i en kritisk eller viktig samfunnsfunksjon.

 • av NTB
  DEL
  To kvinner i Bergen slipper koronabot etter fest
  Gulating lagmannsrett har bestemt at to kvinner som var dømt til å betale koronabot, frikjennes og slipper å betale. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Gulating lagmannsrett har bestemt at to kvinner som var dømt til å betale koronabot, frikjennes og slipper å betale. Foto: Marit Hommedal / NTB

  To kvinner i Bergen ble i tingretten dømt til å betale koronabøter etter en fest i november 2020. Nå er begge frikjent i lagmannsretten.

  Grunnen til at de nektet å betale bøtene, er at de mener Bergen kommunes forskrift var ugyldig, skriver Bergens Tidende.

  De to erkjenner å ha festet, og en av dem var arrangør av festen. På den tiden var det ikke lov å samles mer enn fem personer i private sammenkomster i Bergen, men det var minst 14 deltagere på festen.

  Kvinnene mener imidlertid at reglene ikke var godt nok begrunnet smittevernfaglig. Det er Gulating lagmannsrett enig i. Retten mener blant annet at den aktuelle forskriften på dette punkt gikk utover det bystyret kunne beslutte i medhold av smittevernloven.

  Dermed er grunnlaget for foreleggene ugyldig, og de tiltalte må frifinnes, slår lagmannsretten fast.

Les mer om

 1. Koronaviruset