Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Koronatestbestilling var ute av drift i Oslo
03. desember 2021 kl 09:39av NTB
DEL
Grunnet tekniske problemer på Oslo kommunes nettside var det fredag morgen ikke er mulig å bestille koronatest. Foto: Skjermbilde / NTB

Tekniske problemer på Oslo kommunes nettside gjorde at det ikke var mulig å bestille koronatest fredag morgen.

Ved 9.30-tiden var problemene løst, og det var igjen mulig å bestille seg en koronatest i hovedstaden, melder NRK.

Det var i 8-tiden at kommunen meldte om problemer med teknikken på sine nettsider for testbestilling.

Siste innlegg
 • av NTB-DPA
  DEL
  New York øker beredskapen mot korona

  New Yorks ordfører Eric Adams øker beredskapen som følge av en betydelig økning av koronatilfeller i byen.

  Antall innleggelser på sykehus på grunn av koronasmitte har økt jevnt og trutt de siste månedene etter hvert som stadig flere newyorkere tester positivt.

  New Yorks helsekommissær Ashwin Vasan ber folk ta valg som beskytter dem mot smitte, og han understreker at byen har verktøyene som trengs for å bremse epidemien, slik som tester, munnbind og tilgang til behandling.

  Dagen før opplyste Vasan at 16 millioner hjemmetester skal fordeles til befolkningen, samtidig som han kom med en sterk anbefaling om å bruke munnbind på offentlig sted.

 • av NTB
  DEL
  Vaksineprodusent beklager etter bivirkninger
  Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Vaksinemakeren AstraZeneca beklager at friske, uskyldige mennesker ble rammet av bivirkningen som stanset bruken av denne vaksinen i Norge. Fem mennesker døde.

  Norge tok AstraZeneca-vaksinen ut av bruk etter flere meldinger om uvanlige blodpropper. Flere ble syke, og fem helsearbeidere som hadde fått vaksinen, døde.

  – Det som skjedde, er utrolig sørgelig og trist. Vi har kondolert til familiene som har tatt kontakt med oss, og de har selvsagt vår dypeste medfølelse, sier kommunikasjonsdirektør for AstraZeneca, Jacob Lund, til VG.

  – Vi beklager at uskyldige, friske mennesker ble rammet. Samtidig har vaksinen også vært med på å spille en avgjørende rolle i å slå tilbake pandemien, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Nord-Korea melder om 15 nye koronadødsfall

  Nord-Korea melder søndag om 15 nye dødsfall forårsaket av «feber». Nylig ble det første offisielle tilfelle av koronavirus registrert, og landet har stengt ned.

  I alt har 42 personer dødd, og over 820 mennesker er blitt smittet av en febersykdom siden slutten av april, melder det statlige nyhetsbyrået KCNA. Minst 324.000 får behandling.

  Landets leder Kim Jong-un sier at utbruddet er en «stor forstyrrelse», men at landet kan komme seg gjennom krisen.

  Nord-Korea bekreftet torsdag at den svært smittsomme omikronvarianten var oppdaget i hovedstaden Pyongyang, noe som førte til en landsomfattende nedstenging.

  KCNA melder at «alle provinser, byer og fylker i landet har blitt fullstendig nedstengt».

 • av NTB
  DEL
  Norge ble kalt inn på teppet over Aztra Zeneca-vaksinen

  Da Norge i fjor stanset bruken av Astra Zeneca-vaksinen og sa den kunne føre til blodpropp, endte det i oppvaskmøte hos EUs legemiddelverket EMA.

  – Internasjonalt møtte vi jo mye motstand. Vi ble kalt inn på teppet til EMA, altså det europeiske legemiddelkontoret, sier overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk til VG.

  11. mars i fjor stanset Norge bruken av Astra Zeneca-vaksinen etter at fem mennesker døde med blodpropp, lave blodplater og blødninger etter å ha tatt vaksinen.

  En uke senere konkluderte leger ved Rikshospitalet at det var vaksinen som førte til disse sjeldne blodproppene hos ellers helt friske mennesker. Det falt ikke i god jord hos EMA.

  – De syntes vi gikk for tidlig ut med for dårlig grunnlag, og var redde for omdømmet til vaksineringen, sier Hortemo til avisen.

  EMA konkluderte først med at blodproppene ikke kunne knyttes til vaksinen, men snudde senere i saken.

 • av NTB
  DEL
  21 koronadødsfall i Nord-Korea

  Nordkoreanske myndigheter melder om 21 dødsfall fredag og 174.440 nye personer med febersymptomer knyttet til utbruddet av covid-19 i landet.

  I alt har 27 personer dødd, og over 500.000 mennesker er blitt rammet av en febersykdom siden slutten av april, ifølge landets myndigheter. Nærmere 300.000 isoleres i forbindelse med behandling.

  Statlige medier spesifiserer ikke hvor mange av de febersyke og dødsfallene som er bekreftede tilfeller av covid-19. Landets befolkning er uvaksinert, og Sør-Korea planlegger å sende koronavaksiner til nabolandet.

  Torsdag ble det innført en landsomfattende nedstenging etter at Nord-Korea registrerte sitt første offisielle tilfelle av koronavirus.

  Landets leder Kim Jong-un sier at utbruddet er en «stor katastrofe», men at landet kan komme seg gjennom krisen.

 • av NTB
  DEL
  Stigende koronasmittetall i Afrika
  Koronasmitten er stigende i Afrika. Bildet viser folk, noen med munnbind, andre uten, ved et kjøpesenter i Johannesburg i Sør-Afrika. Foto: Themba Hadebe /AP / NTB

  Flere afrikanske land opplever stigende koronasmitte, advarer Den afrikanske unions (AU) helseorgan Africa CDC.

  Africa CDCs leder John Nengasong peker blant annet på en vekst i antall smittetilfeller i Sør-Afrika på 57 prosent gjennom de siste fire ukene. For hele kontinentet anslås veksten i tilfeller å være på 25 prosent.

  Helseorganet har registrert 11,5 millioner smittetilfeller i Afrika siden pandemiens begynnelse og har klart å koble 252.000 dødsfall til covid-19.

  Imidlertid er det bare utført 106 millioner koronatester på kontinentet hittil, av en befolkning på 1,4 milliarder.

  Ifølge Africa CDCs tall er bare 17,3 prosent av befolkningen fullvaksinert. Egypt, Kapp Verde, Mauritius, Rwanda, Sao Tome og Principe og Tunisia har alle en vaksinasjonsgrad på over 35 prosent.

 • av NTB
  DEL
  Over 2 millioner koronarelaterte dødsfall

  Antall bekreftede koronarelaterte i dødsfall i Europa har nå passert 2 millioner, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

  – En fryktelig milepæl er nådd ettersom antall bekreftede koronadødsfall i land i WHOs Europa-region har oversteget 2 millioner, skrive WHO i en kunngjøring torsdag.

  WHOs Europa-region omfatter 53 land og regioner, deriblant flere i Sentral-Asia. Ifølge organisasjonens oversikt er det nå registrert 2.002.058 koronarelaterte dødsfall i regionen siden pandemien startet.

  Torsdag ble det kjent at antall bekreftede koronarelaterte dødsfall i USA har passert 1 million, flest av alle land i verden.

 • av Siril Thesen
  DEL
  USA markerer 1 million døde av koronaviruset
  Foto: Tiffany Blanchette / The Daily Journal via AP

  Torsdag markerte USA at de har tapt en million amerikanske liv til koronaviruset, skriver Washington Post.

  President Joe Biden kaller det en "tragisk milepæl", og sier at landet må fortsette å kjempe mot pandemien.

  Samtidig ba han Kongressen om å få fortgang i å vedta en pakke på ti milliarder dollar som skal brukes til å øke tilgangen til tester, behandling og vaksiner landet over.

 • av NTB
  DEL
  Koronasmittet Stoltenberg avlyser NHO-deltagelse
  Nato-sjef Jens Stoltenberg er smittet av koronaviruset. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg avlyser deltagelsen på NHOs årskonferanse torsdag etter at han ble koronasmittet.

  Stoltenberg har fått påvist koronasmitte, og planen var opprinnelig at han skulle delta på NHOs årskonferanse digitalt. Det blir ikke noe av.

  – Stoltenberg har besluttet at han heller deltar fysisk på NHOs årskonferanse i 2023. Han har fortsatt milde symptomer og jobber hjemmefra, sier presserådgiver Sissel Kruse Larsen til NTB.

  Nato opplyste tirsdag at Stoltenberg følger belgiske retningslinjer og jobber hjemmefra de kommende dagene. Til helgen er det utenriksministermøte i Berlin.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Fortsatt nedgang i innlagte koronapasienter
  Smittetrenden er synkende, ifølge FHI. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Koronasmitten er fortsatt synkende, men synker trolig ikke like raskt som i mars og april, mener FHI. Hittil denne uken er det 62 nye innlagte mot 79 uken før.

  Det viser Folkehelseinstituttets (FHI) ukerapport for koronasituasjonen.

  Fem nye pasienter er innlagt på intensivavdeling mot ni uken før. Tallene for både innlagte og pasienter på intensivavdeling ventes å bli oppjustert.

  Det er registrert totalt 3.061 dødsfall frem til 8. mai. Denne uken er det hittil registrert 37 dødsfall, mot 70 uken før.

  – Tallene for de siste ukene, spesielt den siste uken, forventes oppjustert, skriver FHI.

  Medianalder for de som døde i uke 18, var 84 år, og 59 prosent døde på annen helseinstitusjon enn sykehus, primært sykehjem.

 • av NTB
  DEL
  Jens Stoltenberg koronasmittet
  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er koronasmittet, men har milde symptomer. Dette bildet av ham ble tatt i Brussel 28. april. Foto: AP / NTB

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har testet positivt for covid-19, opplyser presserådgiveren hans.

  – Stoltenberg har testet positivt for korona. Han er fullvaksinert og har milde symptomer, sier Sissel Kruse Larsen.

  – Han følger belgiske retningslinjer og jobber hjemmefra de kommende dagene, opplyser Natos talsperson Oana Lungescu på Twitter.

  63 år gamle Stoltenberg skulle etter planen ha deltatt på NHOs årskonferanse i Oslo torsdag.

  – Vi planlegger for at han deltar digitalt, sier Kruse Larsen.

  Stoltenberg skulle også ha ledet Natos utenriksministermøte i Berlin i helgen, men har meldt avbud.

 • av NTB
  DEL
  WHO: Kinas korona-strategi er ikke bærekraftig
  Kinesiske myndigheter har innført omfattende tiltak for å hindre spredning av koronaviruset. Foto: AP / NTB

  Kinas såkalte null covid-strategi for å bekjempe pandemien er ikke bærekraftig, mener Verdens helseorganisasjon (WHO).

  – Når vi snakker om en null covid-strategi, tenker vi ikke at det er bærekraftig, gitt virusets oppførsel nå og hva vi venter i fremtiden, sier WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus.

  Kina har i over to år opprettholdt en strategi der målet er ingen koronasmitte. Også i møte med den svært smittsomme omikronvarianten av viruset har kinesiske myndigheter forsøkt å slå ned alle smitteutbrudd med harde restriksjoner. Det omfatter hyppige nedstengninger, massetesting og reisebegrensninger.

  De siste månedene har dette vært praktisert blant annet i millionbyene Shanghai og Beijing.

 • av NTB
  DEL
  EU: Forventet levealder ligger fortsatt under 2019-nivå
  Forventet levealder i EU er fortsatt lavere enn før pandemien. Foto: Frank May/NTB

  Nivået på forventet levealder ligger fortsatt lavere i europeiske land i dag enn det gjorde før koronapandemien. Det viser tall fra EUs statistikkontor.

  Korona har en negativ effekt som gir redusert levealder i nesten halvparten av EU-landene, viser data fra Eurostat. Foreløpige tall som ble sluppet fredag, viser utviklingen fra 2020 til 2021.

  Verst var det i Slovakia og Bulgaria. Der har forventet livslengde sunket med 2,2 år. Luxembourg er eneste land hvor det ventes at folk vil leve lengre, ifølge Eurostat.

 • av NTB
  DEL
  Britisk politi åpner koronasak mot Labour-lederen
  Labour-leder Keir Starmer møter støttespillere i Barnet i forbindelse med det britiske lokalvalget. Foto: Jonathan Brady / PA via AP / NTB

  Den britiske opposisjonslederen Keir Starmer skal etterforskes av politiet etter et bilde av at han drakk øl med kolleger under en valgkamptur i koronatiden.

  Det var restriksjoner for hvor mange som kunne være samlet og krav til sosial avstand på tidspunktet. Bildet har ført til sterk kritikk fra de konservative.

  Saken ble etterforsket tidligere i år og politiet sa da at de ikke mente det dreide seg om et lovbrudd. Men politiet i Durham opplyser nå at de åpner saken på nytt etter at betydelig ny informasjon har dukket opp.

  Starmer har selv sagt at han heller vil snakke om politikk enn å kommentere kritikken.

  Britisk politikk ble i vinter rystet av skandaler knyttet til fester på statsminister Boris Johnsons kontor. Johnson er bøtelagt og granskes for flere fester som brøt med koronareglene.

 • av NTB
  DEL
  Afrikanske land rammet av en femte koronabølge
  En kvinne iført munnbind passerer et veggmaleri av Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela. Koronasmitten øker kraftig i landet, og helseministeren sier man trolig er inne i en ny smittebølge som kom tidligere enn ventet. Foto: AP Photo/Themba Hadebe/NTB

  Koronasmitten øker i Afrika, men viruset blir mindre og mindre dødelig, ifølge en folkehelseorganisasjon.

  11 land opplever nå sin femte koronabølge, og smittetallene er høyere enn forrige gang, sier Ahmed Owell, nestleder for den panafrikanske helseorganisasjonen.

  Likevel er antall dødsfall lavere nå i enn i tilsvarende smittebølger tidligere.

  Siden starten av pandemien er 11,4 millioner mennesker blitt smittet på det afrikanske kontinentet. 252.000 koronarelaterte dødsfall er registrert. Eksperter mener antallet urapporterte smittetilfeller er høyt.

  Til sammen har afrikanske land anskaffet 784 millioner vaksinedoser, men bare 17 prosent av befolkningen er fullvaksinert.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  WHO: Mellom 13 og 16 millioner døde av korona

  Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at langt flere mennesker har dødd av koronapandemien enn det de offisielle tallene fra verdens land viser.

  Ifølge helseorganisasjonen kan mellom 13,3 og 16,6 millioner dødsfall knyttes direkte til koronapandemien mellom januar 2020 og utgangen av 2021.

  Det dreier seg både om pasienter som er døde av covid-19, og pasienter som har dødd på grunn av svekket helsetilbud som følge av pandemien.

  WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus sier at tallene bør få verdens land til å investere i økt kapasitet for å kunne møte fremtidige helsekriser.

  Statistikken over antall mennesker som er døde med påvist covid-smitte, viser knapt 6,3 millioner dødsfall.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Danmark sliter med etterslep etter korona

  Måneder etter at dansker flest la fra seg munnbindet, fører koronapandemien fortsatt til avlyste operasjoner og lang ventetid ved danske sykehus.

  De fem lederne for de danske regionene skal derfor holde et digitalt møte med helseminister Magnus Heunicke (S) torsdag formiddag.

  Anders Kühnau, som leder regionsrådet for Midtjylland og er leder for fellesrådet Danske Regioner, sier i forkant av møtet at regionene sliter med å redusere køene.

  Samlet sett ligger sykehusene på mellom 75 og 95 prosent av aktivitetsnivået de hadde før pandemien. Men det er lokal variasjon mellom regionene, ifølge Kühnau.

 • av NTB
  DEL
  USAs utenriksminister koronasmittet
  USAs utenriksminister Antony Blinken har testet positivt på koronaviruset. Foto: AP / NTB

  USAs utenriksminister Antony Blinken har testet positivt på korona, opplyser det amerikanske utenriksdepartementet.

  Blinken er fullvaksinert og har kun milde symptomer. Han fortsetter å jobbe digitalt, heter det i en pressemelding fra departementet.

  Videre heter det at utenriksministeren ikke har møtt president Joe Biden på flere dager. Presidenten regnes derfor ikke som nærkontakt.

  Blinken møtte imidlertid Sveriges utenriksminister Ann Linde onsdag.

 • av NTB
  DEL
  Danske tall: Koronadødeligheten var nesten dobbelt så høy for menn

  Tall fra Danmark viser at dødeligheten for pasienter som var smittet med koronavirus, var nesten dobbelt så høy for menn som for kvinner.

  Tallene kommer fra Danmarks Statistik og baserer seg på dødsfall fra 1. mars 2020 til utgangen av 2021. Det dreier seg om tall på pasienter som har dødd med koronasmitte, ikke nødvendigvis av covid-19.

  Justert for alder var dødeligheten for kvinner på 46 av 100.000. For menn var tallet 81 av 100.000.

  – Kvinner blir i gjennomsnitt eldre enn menn, og når vi tar høyde for det ved å aldersjustere i forhold til befolkningens alder, kan vi se at overdødeligheten hos menn er mer markant, sier Anne Vinkel Hansen i statistikkbyrået.

  Tallene viser at alder er den mest betydningsfulle faktoren for dødelighet med koronavirus.

 • av NTB
  DEL
  Hopp i Pfizers inntekter
  En Pfizer-dose blir satt på et helsesenter i Pennsylvania. Foto: Matt Rourke / AP / NTB

  Det er fortsatt gode tider for vaksinemakeren Pfizer. I første kvartal steg inntektene med 77 prosent.

  Pfizers inntekter var i første kvartal 25,7 milliarder dollar. Det er en vekst på 77 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2021, da vaksinen nettopp hadde blitt rullet ut.

  Koronavaksinen til Pfizer står for 13,2 milliarder dollar av inntektene.

  Ifølge Pfizer ligger overskuddet i år an til å bli mellom 6,25 og 6,45 dollar per aksje. Det er en nedgang på 10 prosent fra forrige anslag.

Les mer om

 1. Koronaviruset