Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
FHI: 19 positive prøver med omikronsmitte
i dag kl 08:18av NTB
DEL

Per 3. desember var det bekreftet 19 positive prøver med omikronvarianten i Norge, ifølge en pressemelding fra Folkehelseinstituttet (FHI).

De 19 tilfellene inkluderer to tilfeller i Øygarden kommune, 13 bekreftede tilfeller knyttet til julebordet i Oslo og fire reisende til Oslo lufthavn Gardermoen fra Sør-Afrika.

– Det viktigste nå er at de som er smittet, og deres nærkontakter, følger reglene om isolasjon og karantene, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  4.191 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert nye 4.191 koronasmittede personer. Det er 1.249 flere enn samme dag i forrige uke og ny rekord på ett døgn i Norge.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 3.235 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 2.458, så trenden går nå bratt oppover.

  Fredag var 262 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før.

  68 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 45 på respirator. Det er fire flere på intensiv og seks flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

 • av NTB
  DEL
  Smitteeksplosjon i Sør-Afrika – knyttes til omikron

  Antall bekreftede koronatilfeller har passert 3 millioner i Sør-Afrika, som gir omikronvarianten skylden for den kraftige smitteøkningen.

  Fredag ble det rapportert om over 16.000 nye smittetilfeller siste døgn.

  – Økningen utgjør en andel positive tester på 24,3 prosent, sier det nasjonale instituttet for smittsomme sykdommer NICD i en oppdatering.

  Til sammenligning ble det påvist rundt 200 smittetilfeller daglig i midten av november, mens antallet var i underkant av 3.000 for en uke siden.

  Forskere i Sør-Afrika var først ute med å varsle om den nye omikronvarianten i en prøve fra landets mest folkerike provins Gauteng. Siden har viruset blitt påvist i nesten alle landets provinser.

  Mye er usikkert om varianten. De første funnene kan tyde på at den er svært smittsom, men forårsaker relativt milde symptomer hos vaksinerte, men det er ennå ikke bekreftet.

  Sør-Afrika har på kort tid opplevd en smitteøkning uten sidestykke som følge av omikron.

  Varianten overrasker ved at den tilsynelatende fører til økt smittespredning også blant barn.

  – Det er en økning i sykehusinnleggelser av barn i aldersgruppen opp til fem år, sa NICD-forsker Michelle Groome fredag.

  Hun oppgir ikke konkrete tall eller detaljer om barnas tilstand, men sier at utviklingen avviker fra tidligere smittebølger. Det er fortsatt for tidlig å trekke noen konklusjoner fra de tilgjengelige dataene.

  De unge pasientene har det til felles at foreldrene er uvaksinert, ifølge NICD. Barn under tolv år vaksineres ikke i Sør-Afrika. Rundt 36 prosent av den voksne befolkningen er fullvaksinert, ifølge myndighetene.

 • av NTB
  DEL
  Irland skjerper koronatiltakene til over nyttår

  Irland stenger nattklubber og gjeninnfører sosial distansering i noen sammenhenger. Tiltakene begrunnes med økt smitte og skal vare til over nyttår.

  Fra tirsdag neste uke og fram til 9. januar innføres det avstandsregler i alle barer, restauranter og hoteller, og serveringsstedene får kun ha bordservering.

  Kultur- og idrettsarenaer må operere med 50 prosents kapasitet, og gjester må bruke munnbind. Samtidig ber myndighetene om at besøk i private hjem begrenses til tre gjester om gangen.

  Rundt 90 prosent av befolkningen i Irland over 12 år er fullvaksinert. Landet åpnet helt 22. oktober.

 • av NTB
  DEL
  Over halvparten av omikron-smittede i Storbritannia er fullvaksinert
  Belgia, Tyskland, Spania og Storbritannia har alle meldt om tilfeller av omikron som ikke har noen direkte forbindelse til reisevirksomhet. Her er pendlere på en jernbanestasjon i London.
  Belgia, Tyskland, Spania og Storbritannia har alle meldt om tilfeller av omikron som ikke har noen direkte forbindelse til reisevirksomhet. Her er pendlere på en jernbanestasjon i London. Foto: Foto: Matt Dunham,AP/NTB

  Over halvparten av dem som har fått påvist omikron-smitte i Storbritannia, har fått to doser av koronavaksinen, ifølge helsemyndighetene.

  12 av 22 kjente tilfeller fram til 30. november var blant fullvaksinerte, melder Sky News, som viser til det britiske helsesikkerhetsorganet UKHSA fredag.

  Tallene forteller ikke hvor godt vaksiner beskytter mot omikronvarianten av korona. Flertallet av dem som er smittet med deltavarianten, er også fullvaksinert, ettersom over 80 prosent av den britiske befolkningen over 12 år har fått to doser.

 • av NTB
  DEL
  Ytterligere 20–30 koronasmittet etter julebord

  Ytterligere 20–30 personer er registrert smittet av koronaviruset etter et julebord på en restaurant i Oslo i slutten av november, skriver NRK.

  De smittede besøkte restauranten Louise Restaurant & Bar på Aker brygge samtidig som det ble avholdt et julebord på restauranten. De kommer dermed i tillegg til de rundt 60 juleborddeltagerne som allerede er registrert smittet, melder NRK.

  – Vi gikk ut med en oppfordring og ba alle som var på Louise fredag mellom klokken 22.30 og 3, om å teste seg, sier assisterende bydelsoverlege i Frogner, Tine Ravlo.

  Hun sier at man fortsatt er i en tidlig fase.

  – Vi kan vente at det vil komme flere positive prøver inn etter hvert, så vi må nok regne med at dette tallet stiger, sier hun

  Til TV 2 sier hun at ti av de 20–30 smittede sannsynligvis er smittet av omikronvarianten.

  I 16-tiden fredag bekreftet Oslo kommune at det var påvist tolv nye omikrontilfeller etter julebordet.

  – Disse tolv er bekreftet smittet med omikronvarianten etter sekvensering av prøvene, opplyste Ravlo til NTB.

  Dermed er totalt 13 tilfeller av omikron påvist etter julebordet.

  Alle som var på julebordet var friske, symptomfrie, hadde negativ hurtigtest og var fullvaksinerte.

 • av NTB
  DEL
  NHO og Virke avlyste julebordene sine
  Administrerende direktør Ole Erik Almlid Stortinget i NHO opplyser at organisasjonen var nødt til å avlyse fredagens julebord. Foto: Lise Åserud / NTB
  Administrerende direktør Ole Erik Almlid Stortinget i NHO opplyser at organisasjonen var nødt til å avlyse fredagens julebord. Foto: Lise Åserud / NTB

  Julebordene som NHO og Virke skulle hatt fredag kveld, ble avlyst. Samtidig oppfordrer hovedorganisasjonene andre til ikke å avlyse sine julebord.

  – Vi er så uheldig at vi er over 100 ansatte, så vi har måttet avlyse julebordet vi skulle hatt nå i kveld, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO til Dagbladet/Børsen.

  Samtidig rykket administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv ut med en sterk oppfordring til Oslo-borgere:

  – Ikke avlys helt lovlige julebord, konferanser og arrangementer. Hver eneste restaurant trenger de kundene de kan få. Ta på munnbind og smil, ikke avlys, sier hun.

  Hovedorganisasjonen for handels- og servicenæringen, Virke, organiserer mange av dem som er hardest rammet av de nye tiltakene. Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke forteller om avbestillinger i stort monn og sviktende omsetning. Men heller ikke på dette hovedkontoret ble det noe av julebordet som var planlagt fredag.

  – Samtidig bør alle som kan holde julebord, gjøre det. Jeg skulle gjerne hatt julebord, og det er beklagelig å måtte avlyse, men antallsreglene gir oss ikke noe valg, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Russland: Nesten 75.000 koronadødsfall

  Oktober ble pandemiens hittil dødeligste måned i Russland med nesten 75.000 koronarelaterte dødsfall, opplyser landets statistiske byrå.

  Til sammen har Rosstat registrert over 520.000 koronarelaterte dødsfall siden Russland registrerte sitt første smittetilfelle.

  Tallet er langt høyere enn det regjeringen oppgir på sin nettside, som er i underkant av 280.000.

  Før fredagens tall ble kjent, var juli den dødeligste måneden med drøyt 51.000 dødsfall knyttet til covid-19, skriver nyhetsbyrået Reuters.

 • av NTB
  DEL
  39 sannsynlige omikron-prøver på Pandemilab ved OUS

  Siden 30. november har Pandemilab ved Oslo universitetssykehus (OUS) screenet 1.901 koronaprøver, hvorav 39 har vært positive for omikron-varianten.

  Det opplyser fagansvarlig bioingeniør Lise Andresen ved Pandemilab til Dagbladet.

  Screening er en prøve som ikke gir endelig resultat. For å kunne bekrefte at det faktisk dreier seg om omikron, må prøvene gjennom helgenomsekvensering, eller det må gjennomføres andre tester.

 • av NTB
  DEL
  Gult nivå på barneskolene i Asker fra mandag

  Fra mandag og fram til juleferien vil det være gult tiltaksnivå på barneskolene i Asker.

  Årsaken er at det er mye smitte blant barn og unge i kommunen, skriver Budstikka.

  – Særlig gjelder dette barn som ikke har fylt tolv år, og som derfor ikke er vaksinert. Vi innfører gult nivå ut skoleåret for å bremse de høye smittetallene noe og samtidig opprettholde undervisning på skolen, opplyser kommuneoverlege Meera Grepp i en pressemelding.

  Gult nivå innebærer blant annet at de faste klassene/gruppene regnes som kohorter, at det innføres ulike tider for friminutt, at det innføres avstand mellom kohortene i klasserom og at det blir utført overflaterenhold inne med hjelp av elevene en gang om dagen.

  Asker er en av kommunene som er omfattet av de regionale tiltakene regjeringen innførte fra midnatt natt til fredag.

 • av NTB
  DEL
  Bayern München må spille for tomme tribuner
  Bayern München må spille for tomme tribuner framover. Foto: Martin Meissner / AP / NTB
  Bayern München må spille for tomme tribuner framover. Foto: Martin Meissner / AP / NTB

  Fra lørdag blir det ingen tilskuere på Bayern Münchens hjemmekamper. Det har myndighetene i den tyske delstaten Bayern bestemt.

  Tyskland er blitt hardt rammet av koronasmitte i løpet av den siste tiden, noe som har fått flere delstater i landet til å innføre tiltak for å begrense smitten.

  Torsdag ble det klart at lokale og nasjonale myndigheter setter en øvre grense på 15.000 tilskuere, og nå har lokale myndigheter i Berlin satt sin grense på 5000 tilskuere.

  Fredag bestemte lokale myndigheter i Bayern seg for at det ikke blir noen tilskuere på arrangementer i delstaten. Det er ikke kjent hvor lenge tiltakene vil vare.

  Tiltakene trer i kraft lørdag, men da spiller Bayern bortekamp mot Erling Braut Haalands Dortmund. Der blir det trolig 15.000 tilskuere på tribunen.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Regionale smitteverntiltak i flere vestlandskommuner
  Bergen er blant kommunene som nå får strengere tiltak.
  Bergen er blant kommunene som nå får strengere tiltak. Foto: Marianne Løvland / NTB

  Regjeringen innfører regionale tiltak i flere kommuner i Vestland for å få ned smitten, heter det i en pressemelding fra helse- og omsorgsdepartementet.

  Tiltakene vil tre i kraft i dag, fredag 3. desember klokka 21, og gjelde inntil videre.

  Tiltakene er de samme som ble iverksatt for Oslo og flere andre kommuner i Innlandet og Viken fylke i går.

  Forskriften om regionale tiltak gjelder for følgende kommuner i foretaksområdet til Helse Bergen:

  Alver, Askøy, Austevoll, Austrheim, Bergen, Bjørnafjorden, Kvam, Osterøy, Modalen, Samnanger, Vaksdal, Voss og Øygarden.

  Samtidig vurderes kontinuerlig behovet for forsterkede råd og tiltak i Eidfjord, Fedje, Gulen, Masfjorden og Ulvik.

  Les om hvilke tiltak som innføres her:

  teaser
  i går 10:29
  Vanskelig å holde oversikt? Slik var det siste koronadøgnet.
 • av NTB
  DEL
  Gjør om alle eksamener til hjemmeeksamener
  Rektor Petter Aasen ved Universitetet i Sørøst-Norge har besluttet at alle eksamener ved universitetet skal gjennomføres som hjemmeeksamener. Økt smittetrykk er noe av begrunnelsen.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
  Rektor Petter Aasen ved Universitetet i Sørøst-Norge har besluttet at alle eksamener ved universitetet skal gjennomføres som hjemmeeksamener. Økt smittetrykk er noe av begrunnelsen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

  Universitetet i Sørøst-Norge har bestemt å gjøre alle eksamener før jul til hjemmeeksamener. Årsaken er et økende smittetrykk på flere av skolens campuser.

  – Skulle vi legge om, så var dette tidspunktet. Det er en hel rekke forhold som gjør at jeg, sammen med beredskapsorganisasjonen, har landet på dette, sier rektor Petter Aasen til Khrono.

  Selv om det bare er Kongsberg campus som direkte er påvirket av regjeringens regionale koronatiltak, tenker Aasen at antallet kommuner dette vil gjelde, fort kan endre seg.

  – Vi har også i løpet av de siste dagene registrert et økende smittetrykk på mange av våre campuser. Det nærmer seg jo jul, så om en skulle være så uheldig å være nærkontakt, så kan det for noen studenter bety at hjemreisen står i fare, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Ytterligere tolv omikron-tilfeller bekreftet i Oslo

  Tolv nye omikron-tilfeller er påvist i Oslo etter utbruddet som startet i bydel Frogner, opplyser Oslo kommune.

  – Så langt er 13 tilfeller av omikron påvist ved sekvensering. Det ventes flere tilfeller, skriver kommunen.

  Utbruddet er sporet tilbake til et julebord som ble arrangert på Louise Restaurant & Bar på Aker brygge i Oslo fredag 26. november. En av gjestene hadde vært i Sør-Afrika.

  – Disse tolv er bekreftet smittet med omikronvarianten etter sekvensering av prøvene, sier assisterende bydelsoverlege Tine Ravlo i Frogner bydel til NTB.

  – Det dreier seg om gjestene på julebordet, men enkelte av de som nå er bekreftet smittet, er personer som ikke deltok på julebordet, men som var andre gjester på restauranten, sier hun videre.

  Ravlo venter ikke flere omikronbekreftelser fredag, men sier at det kan komme svar fra screeningtester.

  – Screening gir oss en sannsynlig indikasjon på om det er omikronsmitte, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Mistanke om omikron etter julebordsmitte i Sør-Odal

  Det er foreløpig påvist rundt 20 smittetilfeller etter et julebord ved Maarud i Sør-Odal. Kommuneoverlegen har grunn til å tro at det kan være omikronvarianten.

  Arrangementet fant sted lørdag 27. november, og da var det ikke restriksjoner knyttet til sosiale sammenkomster og arrangementer, skriver Glåmdalen.

  Pressekontakt Cathrine Moksnes i Maarud bekrefter opplysningene, men henviser til kommunens pressemelding.

  De smittede har milde eller ingen symptomer.

  «Kommuneoverlegen har grunn til å tro at det kan være snakk om omikron og har derfor iverksatt tiltak knyttet til testing, smittekarantene og isolasjon med utgangspunkt i nasjonale regler for mulig omikronsmitte. Kommuneoverlegen har bedt om sekvensering av tester på Ahus som et føre-var-tiltak, slik at man får klarhet i hva slags virusvariant dette er», skriver Sør-Odal kommune på sine nettsider.

  Kommunen venter at det vil bli påvist flere smittetilfeller i dagene som kommer.

  Et flertall av juleborddeltagerne er bosatt i Sør-Odal, men også nærliggende kommuner er berørt av smitteutbruddet, og smittesporingsarbeid er igangsatt.

 • av NTB
  DEL
  Omikronsmitte bekreftet i Moss

  Det er påvist et tilfelle av omikronsmitte i Moss, bekrefter Moss kommune. Smittetilfellet knyttes til utbruddet i Oslo.

  – Vi kan nå bekrefte at det dreier seg om omikronvarianten, sier kommunikasjonsrådgiver Lotte Olsen Jessa i Moss kommune til Moss Avis i 16-tiden fredag.

  Kommuneoverlege Kristian Krogshus i Moss sier at en må forvente at det kan komme flere omikrontilfeller til kommunen.

  – Vi vet at det vil komme flere tilfeller fra Oslo og andre kommuner siden flere av de smittede kan smitte videre uten at de vet det selv, sier Krogshus og legger til:

  – Vi kommer til å se mer av omikronvarianten i Moss.

 • av NTB
  DEL
  Drammen og Lier vil ha koronatiltak

  Både Drammen og Lier kommune slapp unna regjeringens strenge tiltak for Oslo-regionen. Men begge kommunene ønsker å omfattes av tiltakene.

  Nå ber begge kommunene landets nasjonale myndigheter om en ny vurdering, skriver Drammens Tidende.

  – Sykehuset melder om en presset situasjon, og det siste døgnet er det et økende antall covid-pasienter som trenger intensivbehandling. Slik situasjonen nå utvikler seg, ber sykehuset kommunene i deres nedslagsfelt om å ta nødvendige grep for å redusere smittespredningen, heter det i en pressemelding fra de to kommunene.

  Smittesituasjonen i Lier og Drammen er ikke alene grunnlag for å bli omfattet av tiltakene i en nasjonal forskrift, men situasjonen ved sykehusene gjør at kommunenes smittevernoverleger ønsker en ny, konkret faglig vurdering.

  Nabokommunene Øvre Eiker, Asker, Bærum og Oslo omfattes alle av de nye nasjonale tiltakene.

 • av NTB
  DEL
  Bergen: – Vi er helt på grensen til å måtte stenge skoler

  Skolene i Bergen sliter med høyt sykefravær blant de ansatte. Nå sier skoledirektøren i kommunen at de ikke er langt unna å måtte stenge skoler.

  Det er for tiden smitteutbrudd ved en rekke skoler i Bergen. Sykdom fører også til at fraværet blant skoleansatte i Bergen nå er svært høyt.

  Skoledirektør Frode Nilsen sier til Bergens Tidende at mange skoler er presset på grunn av høyt sykefravær blant de ansatte.

  – Vi får meldinger om stort arbeidspress og at en del sliter med å opprettholde ordinær drift. Vi har ennå ikke vært i den situasjonen at skoler er blitt stengt og elever sendt hjem. Men nå er vi helt på grensen, sier Nilsen.

 • av NTB
  DEL
  Dømt for å ha svindlet Nav for ti millioner i koronastøtte
  En mann er dømt for å ha svindlet Nav for nesten ti millioner kroner. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
  En mann er dømt for å ha svindlet Nav for nesten ti millioner kroner. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

  En mann i 30-årene er dømt til fem og et halvt års fengsel for å ha lurt Nav for 9,9 millioner kroner.

  Da rettssaken gikk i Oslo tingrett i høst erkjente mannen delvis straffskyld for å ha lurt til seg 9,9 millioner kroner i koronastøtte fra Nav, skriver Avisa Oslo.

  Politiet kom på sporet av saken sommeren 2020 da de i et møte med Nav ble varslet om at det forelå «sterke indikatorer» på at ansettelsesforhold i selskaper det ble søkt om koronastøtte for, ikke var reelle.

  35-åringen ble pågrepet 22. juli samme år og ble varetektsfengslet. Han ble løslatt i september, før han ble pågrepet i februar i år som følge av ytterligere etterforskning. Han sitter i dag i varetekt i Ullersmo fengsel.

  Oslo tingrett mener at mannen utnyttet den tillitsbaserte støtteordningen som ble gitt i forbindelse med koronapandemien, en ordning der myndighetene måtte bygge på opplysningene som søkeren formidlet til Nav.

  «For å begå lovbruddet skaffet siktede seg personnummeret til et stort antall personer. Han meldte identiteten inn i arbeidstagerregisteret for deretter å søke om lønnskompensasjon for flere foretak», står det i dommen fra Oslo tingrett.

  De dømte dermed mannen til fem og et halvt års fengsel.

 • av NTB
  DEL
  Ingen smitteboom etter landbruksmesse på Lillestrøm

  Seks personer er registrert som koronasmittet etter å ha besøkt landbruksmessen på Lillestrøm i slutten av november.

  Torsdag skrev VG at alle som var på landbruksmessen Agroteknikk på Lillestrøm i slutten av november ble anbefalt å teste seg. Dette dreier seg om i underkant av 37.000 mennesker.

  Kommuneoverlege Bettina Fossberg i Lillestrøm kommune sier til Romerikes Blad at de ikke har noen indikasjon på en smitteboom etter messen.

  Fredag er seks messebesøkende, hjemmehørende i Trøndelag, registrert koronasmittet.

  – Vi har fortsatt ingen bekreftelse på at de faktisk ble smittet på messen, sier Fossberg.

Les mer om

 1. Koronaviruset