Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Omikronsmitte ved skoler og treningssenter i Bærum
08. desember 2021 kl 14:49av NTB
DEL

Ett treningssenter og flere skoler i Bærum kommune er berørt av omikronsmitte, melder Budstikka.

Det var kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen som orienterte om dette under onsdagens formannskapsmøte i kommunen, ifølge avisen.

– Det er flere skoler som har omikronsmittede, som berører skolene og setter mange elever og lærere i karantene, sa han.

De fleste omikronsmittetilfellene så langt er nærkontakter til deltagere på julebordet på Aker brygge, ifølge kommuneoverlegen.

Bærum kommune innførte tirsdag gult tiltaksnivå på skolene. Onsdag har kommuneoverlegen også lagt frem flere anbefalinger for barn og unge.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Stengte skoler rammer en hel generasjon barn
  Stengte skoler under koronapandemien har fratatt flere hundre millioner barn muligheten til å få skikkelig utdanning. Foto: AP / NTB
  Stengte skoler under koronapandemien har fratatt flere hundre millioner barn muligheten til å få skikkelig utdanning. Foto: AP / NTB

  Stengte skoler har fratatt flere hundre millioner barn helt grunnleggende utdanningen under pandemien, konstaterer FNs barnefond (Unicef).

  Minst 616 millioner barn verden over er fortsatt rammet av helt eller delvis nedstengte skoler, og i mange land har barna også mistet de eneste regelmessige måltidene de har fått, slår Unicef fast.

  Foruten å frata barn muligheten til å lære helt grunnleggende ting, har de stengte skolene også påvirket den psykiske helsen, medført økt risiko for overgrep, barneekteskap og barnearbeid, påpekes det i rapporten.

  – Vi er ganske enkelt vitne til et nesten uoverstigelig tap når det gjelder skolegang for barn, sier Unicefts utdanningssjef Robert Jenkins.

  I lavinntektsland har stengte skoler resultert i at opptil 70 prosent av tiåringene nå ikke er i stand til å lese enkle tekster, mot 53 prosent før pandemien.

  Også i rike land som USA har pandemien resultert i tapt læring, noe som er påvist i flere delstater, blant dem Texas, California og Maryland.

 • av NTB
  DEL
  Snart tomt for hurtigtester i Trondheim
  Kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim frykter at kommunen går tom for hurtigtester før de får ny forsyning. Foto: Annika Byrde / NTB
  Kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim frykter at kommunen går tom for hurtigtester før de får ny forsyning. Foto: Annika Byrde / NTB

  Trondheim kommune kan gå tom for hurtigtester før de får nye forsyninger. Dermed risikerer innbyggerne å måtte sitte i karantene selv om man kan teste seg ut.

  – Det er veldig lite tester i hele regionen vår nå. Noen av nabokommunene våre har allerede gått tomme. Vi er i ferd med å gå tom, sier kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim til Nidaros.

  Han mener det må en kraftig økning av leveranser til for å imøtegå de nye reglene. Fra natt til onsdag kan smittekarantenen for husstandsmedlemmer av koronasmittede erstattes med daglig testing i opptil elleve døgn.

  – Det er antydet at vi får en del tester på fredag. 200.000 tester. Men det holder ikke lenge i Trondheim hvis alle husstandsmedlemmer skal kunne teste seg hver dag for å gå på jobb, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Koronaviruset kan ha vært i Norge allerede i 2019

  Forskere ved Ahus har funnet antistoffer mot covid-19 helt tilbake til desember 2019, en måned før det første tilfellet ble påvist i Europa.

  – Dette var veldig overraskende. Vi undersøkte blodprøver tilbake til desember for å være helt sikre på å gå langt nok tilbake i tid, så vi hadde ikke ventet å finne positivt utslag så tidlig, forteller prosjektleder for studien, Anne Eskild.

  Det første tilfellet i Europa ble påvist 27. januar 2020, mens det i Norge først ble påvist 24. februar samme år.

  Funnet Ahus har gjort, er fra samme tidsrom som det første påviste tilfellet ble konstatert i Kina.

 • av NTB
  DEL
  Delta ga alvorlig sykdom hos uvaksinerte gravide

  Gravide innlagt i intensivavdeling da deltavarianten av koronaviruset dominerte, var i stor grad uvaksinerte, viser overvåking fra flere europeiske land.

  Det kommer frem i en artikkel skrevet av en internasjonal forskergruppe ledet av professor Marian Knight fra National Perinatal Epidemiology Unit ved Universitetet i Oxford, publisert i The Lancet.

  – Andelen vaksinerte gravide varierte mellom landene, men felles for alle landene var at alvorlig sykdom var knyttet til manglende vaksinasjon, sier overlege Hilde Engjom ved Medisinsk fødselsregister i FHI, som er førsteforfatter på artikkelen.

  Manglende krav om forskning på bruk til gravide i den tidlige utviklingen av vaksiner og andre legemidler, kan ha bidratt til uklare råd og vaksinenøling blant helsepersonell og gravide, skriver FHI.

  – Det er fortsatt betydelig vaksinasjonsnøling blant gravide i flere land. En holdningsendring til retningslinjene for farmasøytisk utvikling og kliniske studier kan trolig bidra til raskere forskningsresultater og klarere veiledning – og dermed til høyere vaksinasjonsandel og beskyttelse for gravide kvinner, sier Engjom.

  Ifølge forskergruppen er det viktig å nå ut med budskapet om at vaksinen beskytter gravide og fostre/nyfødte mot alvorlig sykdom.

 • av NTB
  DEL
  Mener FHI kunne ha forsket på tiltakene likevel

  En pensjonert FHI-forsker mener en feiltolkning av loven kan ha gjort at vi ikke vet nok om smitteverntiltakenes effekt.

  Det er lite kunnskap om hvordan tiltakene som er blitt innført mot koronapandemien, har effekt i praksis. Folkehelseinstituttet mener helseforskningsloven har gjort det vanskelig å få sikker kunnskap om effekten av tiltakene.

  Pensjonert seniorforsker Erik Nord mener FHI kunne ha valgt en annen fremgangsmåte og dermed fått til viktig forskning på effekten, skriver Khrono. Han får støtte fra jurist Anne Kjersti Befring ved Universitetet i Oslo, som er fungerende nestleder i Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag.

  Nord sier at man ikke trenger personopplysninger eller individdata som utløser krav om samtykke, men at gruppedata og statistikk er nok.

  Fagdirektør Atle Fretheim i FHI er ikke enig og sier at et slikt forskningsprosjekt ville ha vært i strid med loven.

 • av NTB
  DEL
  Anbefaler 4. dose til personer med alvorlig svekket immunforsvar
  Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI anbefaler personer med alvorlig svekket immunforsvar om å ta en fjerde dose med koronavaksine.
Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI anbefaler personer med alvorlig svekket immunforsvar om å ta en fjerde dose med koronavaksine. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Flere med alvorlig svekket immunforsvar bør ta en fjerde dose med koronavaksine for å sikre fortsatt god beskyttelse, mener Folkehelseinstituttet (FHI).

  Så langt har kun om lag 6.000 personer av de som trenger det, fått en fjerde dose, opplyser FHI.

  Det er bekymringsfullt, mener assisterende direktør Geir Bukholm i FHI. Han påpeker at det er 75.000 brukere av immunsupprimerende legemidler i Norge.

  Personer som har alvorlig svekket immunforsvar på grunn av sykdom eller bruk av immundempende behandling, har dårligere respons på vaksiner. I tillegg er risikoen for å bli alvorlig syk høyere ved koronasmitte.

  En del av disse pasientene ble derfor høsten 2021 anbefalt tre doser koronavaksine som del av grunnvaksinasjonen. For denne gruppen blir dermed oppfriskningsdosen dose nummer fire, opplyser FHI.

  Denne kan gis allerede tre måneder etter tredje dose.

  FHI har informert kommunene og spesialisthelsetjenesten om viktigheten av å gi denne gruppen rask tilgang til oppfriskningsdosen.

 • av NTB
  DEL
  Utdanningsetaten i Oslo ber om å få droppe gult nivå
  Direktør Marte Gerhardsen i Utdanningsetaten ønsker seg større handlingsrom og fleksibilitet i Osloskolen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Direktør Marte Gerhardsen i Utdanningsetaten ønsker seg større handlingsrom og fleksibilitet i Osloskolen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Økende smitte og høyt sykefravær gjør at Utdanningsetaten i Oslo vil bort fra trafikklysmodellen. Skolebyråden sier de skal vurdere tiltaksnivået denne uken.

  – Sånn situasjonen er nå med høy smitte i samfunnet og liten sannsynlighet for alvorlig sykdom, ønsker vi en mest mulig normal skolehverdag. For å få til det ønsker vi fleksibilitet og mulighet til å kunne innføre hjemmeundervisning og redusert tilbud på enkeltskoler dersom situasjonen blir for krevende, uavhengig av trafikklysmodellen, sier direktør Marte Gerhardsen i Utdanningsetaten til Dagsavisen.

  Én av fire skoler i Oslo svarte før helgen at de har kritisk mangel på personell, ifølge Utdanningsetatens undersøkelser.

  Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) svarer at de vil vurdere tiltakene denne uken, og åpner for at smittesituasjonen i ytterste konsekvens kan bety hjemmeskole for noen elever i en kortere periode.

  – Skoler skal drives smittevernfaglig forsvarlig. Da vil smittetallene og bemanningssituasjonen være det som avgjør hvordan tjenestene kan organiseres. Målet er at ingen skoler må stenge eller gå til kun digital undervisning. Vi vil at barn og unge skal få mest mulig fysisk tilstedeværelse og oppfølging, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  3.777 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  Til sammen er det registert 153.772 smittetilfeller i Oslo siden mars 2020. Det utgjør nesten en firedel av befolkningen. Her er Oslo sett fra Ekeberg lillejulaften 2021. Foto: Torstein Bøe / NTB
  Til sammen er det registert 153.772 smittetilfeller i Oslo siden mars 2020. Det utgjør nesten en firedel av befolkningen. Her er Oslo sett fra Ekeberg lillejulaften 2021. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Det er registrert 3.777 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 1.387 flere enn samme dag i forrige uke.

  Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 2.970 smittede pr. dag.

  Koronasmitten er nå jevnere fordelt utover Oslo enn noen gang tidligere i pandemien. Smittetallene er høyest i Østensjø, Søndre Nordstrand og Sagene bydel. Tallene er lavest i bydelene Nordstrand, Frogner og Stovner.

  Smittetoppen i Oslo var 22. januar 2022 med 4.568 tilfeller på ett døgn.

  Til sammen er det registrert 153.772 smittetilfeller i Oslo siden mars 2020. Det utgjør nesten en fjerdedel av befolkningen.

 • av NTB
  DEL
  Rotevatn krever at påbud om hjemmekontor oppheves
  – Regjeringen bør fjerne påbudet om hjemmekontor så fort som mulig. Det er et veldig inngripende tiltak, som rammer fryktelig mange, sier Sveinung Rotevatn. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  – Regjeringen bør fjerne påbudet om hjemmekontor så fort som mulig. Det er et veldig inngripende tiltak, som rammer fryktelig mange, sier Sveinung Rotevatn. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Venstres Sveinung Rotevatn sier til VG at han mener koronatiltakene kan være vel så problematiske som sykdommen. Nå vil han ha bort kravet om hjemmekontor.

  – Vi har fått så mange positive koronanyheter de siste ukene at det nå er på tide å gi folk friheten, sier Sveinung Rotevatn til VG tirsdag.

  Mandag ble i vel 18.500 personer registrert koronasmittet i Norge, det er 7.500 flere enn forrige mandag. Likevel har antallet intensivpasienter falt til 67, som nesten er halvparten så mange som nivået på toppen i desember i fjor.

  Rotevatn viser at tallene for innleggelser og intensivkapasitet viser at systemene holder godt, selv om mange er smittet.

  – Regjeringen bør fjerne påbudet om hjemmekontor så fort som mulig. Det er et veldig inngripende tiltak, som rammer fryktelig mange, sier han.

 • av NTB
  DEL
  18.542 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 18.542 koronasmittede i Norge. Det er 7511 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 16.816 koronasmittede pr. dag. Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 10.359, så smittetrenden er stigende.

  Mandag var 255 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 28 flere enn dagen før.

  67 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 44 respiratorbehandling. Det er like mange på intensiv og én færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  I alt har 641.138 personer nå testet positivt for korona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

  Til sammen er 1414 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall.

 • av NTB
  DEL
  Usikkerhet rundt 17. mai-feiringen i Oslo
  Slik har det sett ut på Karl Johans gate på 17. mai 2020 de siste par årene. I år er det usikkert. 
Foto: Lise Åserud / NTB
  Slik har det sett ut på Karl Johans gate på 17. mai 2020 de siste par årene. I år er det usikkert. Foto: Lise Åserud / NTB

  17. mai-komiteen i Oslo sier de er usikre på hva slags 17. mai-feiring det kan være i hovedstaden i år.

  Leder Anna Dåsnes (V) redegjorde for komiteens arbeid i bystyrets forretningsutvalg mandag ettermiddag.

  – Men alle har et veldig stort ønske om å få til et barnetog i år. Jeg opplever også at det er et veldig stort ønske fra komiteen om å strekke den avgjørelsen så lenge som mulig, og at man ikke avlyser et barnetog før det er virkelig nødvendig, sa Dåsnes ifølge NRK.

  Barnetoget på Karl Johan har blitt avlyst de to siste årene på grunn av pandemien.

 • av Siril Thesen / NTB
  DEL
  Avvikler krav om innreisekarantene

  Regjeringen avvikler kravet om innreisekarantene fra natt til onsdag. Årsaken er at det ikke lenger anses som smittevernfaglig nødvendig.

  Kravet opphører fra og med midnatt, natt til 26. januar 2022. De som allerede er i innreisekarantene kan gå ut av denne da.

  Reisende må fortsatt teste seg og registrere seg ved ankomst til Norge. Krav om attest for negativ test tatt før ankomst gjelder også fortsatt for dem som ikke har gyldig koronasertifikat.

  Les mer her:

  teaser
  i går 18:27
  Regjeringen avvikler innreisekarantene og endrer krav om smittekarantene for nærkontakter
 • av NTB
  DEL
  Bytter ut smittekarantene med testing

  Smittekarantene på ti døgn kan erstattes med daglig testing for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære av koronasmittede.

  Forskriftsendringen gjelder fra og med midnatt, natt til 26. januar, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

  – Svært mange blir nå sittende i karantene. Smittesituasjonen har ført til et kritisk behov for å iverksette justeringer av både prioriteringer og regler for teststrategi, karantenebestemmelser og bruk av PCR-kapasiteten. Det haster å gå over til et testregime som erstatning for karantene, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

  Les mer om hva smittekarantenen kan erstattes med her:

  teaser
  i går 18:27
  Regjeringen avvikler innreisekarantene og endrer krav om smittekarantene for nærkontakter
 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  Danskene kutter isolasjonstiden

  Danske helsemyndigheter reduserer tidsperioden for isolasjon ved koronasmitte til fire døgn, melder DR.

  - Vi vurderer at det er helsemessig forsvarlig å lempe på anbefalingene, fordi vi har så høy immunitet i befolkningen, og fordi vi har beskyttet gruppen med økt risiko for alvorlig sykdom, sier Sundhedsstyrelsens direktør Helene Probst.

 • av NTB
  DEL
  Smitterekorder i Asker og Bærum
  Til tross for rekordhøye smittetall i Bærum og Asker er det færre innlagte med covid-19 ved Bærum sykehus. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Til tross for rekordhøye smittetall i Bærum og Asker er det færre innlagte med covid-19 ved Bærum sykehus. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Mandag er det registrert rekordmange smittetilfeller i Asker og Bærum med til sammen 1577 nye tilfeller det siste døgnet.

  I Bærum er det registrert rekordmange 994 nye smittetilfeller det siste døgnet. Det er nesten 200 flere enn dagen før.

  I nabokommunen Asker er det også registrert rekordmange nye koronasmittede, med 583 tilfeller det siste døgnet.

  Ved Bærum sykehus er syv pasienter innlagt med covid-19 mandag, noe som er to færre enn dagen før. Antallet innlagte har ifølge Budstikka ligget på et stabilt lavt nivå i hele januar, til tross for høye smittetall. På det meste har 12 personer vært innlagt med korona.

 • av NTB
  DEL
  255 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

  Mandag var 255 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på 28 pasienter fra dagen før.

  Koronapasientene utgjør 3,1 prosent av de totalt 8158 innlagte pasientene på sykehus i Norge mandag.

  67 av pasientene med covid-19 ligger på intensivavdeling. Antallet er uendret fra dagen før. Koronapasientene på intensivavdelingene utgjør 26 prosent av alle landets intensivpasienter.

 • av NTB
  DEL
  Første positive koronatest fra tilreisende OL-deltager registrert i Kina

  En deltager fra en OL-tropp har testet positivt for koronaviruset ved ankomst i Kina, melder DPA.

  Det er den første positive testen blant de 153 utøverne og lagmedlemmene som er ankommet den kinesiske hovedstaden foran OL.

  I tillegg har tre akkrediterte personer som ikke skal delta i lekene, avlagt positiv prøve.

  Det er også avdekket to koronatilfeller internt i OL-boblen i Beijing.

 • av NTB
  DEL
  Én av fire skoler i Oslo sier de har kritisk mangel på personell
  Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen i Oslo sier at etaten følger situasjonen nøye og er i tett dialog med skolene om den vanskelige bemanningssituasjonen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen i Oslo sier at etaten følger situasjonen nøye og er i tett dialog med skolene om den vanskelige bemanningssituasjonen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  39 av 154 skoler i Oslo sier de ikke klarer å organisere skolefritidsordningen eller en normal skolehverdag med de ansatte de har tilgjengelig.

  Det viser en undersøkelse gjort av Utdanningsetaten. Størst mangel er det på skoleassistenter og AKS-ansatte.

  – Dette er en ventet utvikling gitt den økte smitten i samfunnet, og det kan dessverre se ut til at bemanningssituasjonen kan bli enda vanskeligere de neste ukene, sier direktør Marte Gerhardsen i Utdanningsetaten til Avisa Oslo.

  Mye av fraværet skyldes rekordhøye smittetall i Oslo, noe som fører til både syke ansatte og ansatte i karantene.

  – Jeg er imponert over hva de likevel får til under svært krevende forhold, sier Gerhardsen.

 • av NTB
  DEL
  Norsk ishockey prioriterer sluttspillet – poengsnitt kan avgjøre grunnserien
  Dommere Tor Olav Johnsen og Knut Einar Bråten kan se frem til å dømme sluttspillet i eliteserien. Foto: Carina Johansen / NTB
  Dommere Tor Olav Johnsen og Knut Einar Bråten kan se frem til å dømme sluttspillet i eliteserien. Foto: Carina Johansen / NTB

  Norsk ishockey ønsker å fastsette datoen for serieavslutningen og sikre at man får spilt sluttspill i eliteserien.

  Det opplyser sportssjef Petter Salsten i Norges Ishockeyforbund. Hockeyen har slitt tungt med koronasmitte, og mange kamper er blitt utsatt. Det har ført til skjevhet i antall spilte kamper og frykt for at man ikke får fullført serien med 45 runder som planlagt.

  I 2020 og 2021 ble NM-sluttspillet kansellert som følge av koronapandemien.

  – Jeg tror vi må ha en forutsigbarhet gjennom at vi setter en sluttdato for serien, og så går vi til det sluttspillet som alle ønsker.

  Vålerenga har spilt færrest kamper, 26, mens Grüner og Sparta står med 32 spilte kamper.

  Nå åpner forbundet for å regne ut et poengsnitt for lag som ikke rekker å fullføre alle kampene.

  – Hvis det blir så mange endringer framover at vi ikke får spilt alle kampene, så avsluttes serien som den står med en prosentvis utregning av poeng som gir en rangering i sluttspillet, sier Salsten.

 • av NTB
  DEL
  Helse Fonna går fra gul til grønn beredskap
  Helse Fonna har satt ned beredskapen til grønt nivå etter over to måneder med gul beredskap. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
  Helse Fonna har satt ned beredskapen til grønt nivå etter over to måneder med gul beredskap. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

  Helse Fonna, helseforetaket for Sunnhordland, Indre Hardanger og Nord-Rogaland, har satt ned beredskapen til grønt nivå etter over to måneder med gul beredskap. Årsaken er få koronapasienter med behov for intensivbehandling.

  – Antallet covidpasienter er stabilisert, og det er færre av dem som trenger intensivbehandling. Nå har vi kommet i gang igjen med operasjoner og prøver å ha en så normal drift som mulig, sier administrerende direktør Olav Klausen i Helse Fonna.

  Grønt nivå innebærer et avgrenset behov for ekstra ressurser, mens gult nivå krever ekstraordinære ressurser og tiltak.

Les mer om

 1. Koronaviruset