Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
577 omikrontilfeller i Danmark
08. desember 2021 kl 16:08av NTB
DEL

Antallet registrerte omikrontilfeller i Danmark har steget til 577 onsdag. De er oppdaget i perioden 22. november til 7. desember.

Tirsdag var tallet 398.

Danmark opplevde også sin høyeste smitte på et døgn onsdag, med 6629 nye tilfeller, ifølge tall fra Statens Serum Institut (SSI).

Den danske regjeringen skal holde pressekonferanse kl. 18.30 onsdag, hvor det er ventet at de vil komme med nye tiltak.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  2205 nye koronasmittede i Oslo siste døgn
  Det siste døgnet er det registrert 2205 nye koronasmittede i Oslo. Foto: Annika Byrde / NTB
  Det siste døgnet er det registrert 2205 nye koronasmittede i Oslo. Foto: Annika Byrde / NTB

  Det er registrert 2.205 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 57 færre enn samme dag forrige uke, og 715 færre enn lørdag.

  Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene er det i snitt registrert 2912 smittede pr. dag.

  Smittetallene er høyest i Søndre Nordstrand bydel og lavest i bydelene Nordstrand, Frogner og Nordre Aker.

  Til sammen er det registrert 149.636 smittetilfeller i Oslo siden mars 2020.

 • av NTB
  DEL
  WHO: Avgjørende veiskille i pandemien
  WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse i slutten av desember. Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone / AP / NTB
  WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse i slutten av desember. Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone / AP / NTB

  Verden befinner seg ved et avgjørende veiskille i koronapandemien, ifølge lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO).

  – Vi må samarbeide for å få en slutt på den akutte fasen av denne pandemien, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferansen mandag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

  Han advarte mot å la pandemien dra ut i tid og å «hoppe frem og tilbake mellom panikk og mangel på handling».

  Tedros opplyste også at Tyskland er blitt WHOs største økonomiske bidragsyter. Tidligere var det USA som hadde denne posisjonen.

  WHOs Europa-sjef Hans Kluge sa søndag at omikronvarianten kan lede til slutten på pandemien i Europa. Han anslo at 60 prosent av befolkningen kan bli smittet innen mars, og at vi deretter får en periode med stor grad av immunitet i den europeiske befolkningen.

 • av NTB
  DEL
  Smitterekord i Trondheim i helgen
  I helgen ble det, som ventet, satt nye smitterekorder i Trondheim.
  I helgen ble det, som ventet, satt nye smitterekorder i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Til sammen ble det registrert 2596 nye smittetilfeller i Trondheim fredag og lørdag. Aldri før har det blitt registrert flere tilfeller i kommunen.

  Fredag ble det registrert 1368 nye tilfeller i Trondheim. Lørdag var tallet 1228.

  Forrige smitterekord ble satt torsdag 20. januar med 1160 tilfeller. Da sa kommuneoverlege Tove Røsstad i Trondheim at de ventet nye rekorder.

  Mandag er 16 pasienter innlagt med covid-19 på St. Olavs hospital. Av dem mottar tre pasienter intensivbehandling, og to er på respirator. Det er en nedgang i antall koronapasienter sammenlignet med før helgen, da antallet var totalt 23 innlagte.

 • av NTB
  DEL
  FHI vil fjerne testkravet ved innreise
  Folkehelseinstituttet anbefaler at innreisetesting avvikles, og mener at testing før reiser ikke bør prioriteres. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Folkehelseinstituttet anbefaler at innreisetesting avvikles, og mener at testing før reiser ikke bør prioriteres. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  FHI vil ikke lenger at positive hurtigtester tatt ved grensepasseringer skal bekreftes med PCR. Bakgrunnen er at det tar opp for mye av testkapasiteten.

  FHI anbefalte allerede i midten av desember å fjerne testkravet ved innreise, men Helsedirektoratet anbefalte derimot å opprettholde kravet.

  I sine faglige vurderinger skriver FHI i tillegg at testing før reise, såkalt «fit-for-flight»-testing, ikke bør prioriteres.

  – Det vil medføre at de medisinsk-mikrobiologiske laboratoriene må bruke mye ressurser på testing med liten nytte. Dermed vil analysetiden bli lenger for andre prøver, sier overlege Preben Aavitsland til Dagbladet om konsekvensene for at disse ordningene videreføres.

  Regjeringen har foreløpig ikke kunngjort hvordan de stiller seg til FHIs anbefaling, men har åpnet for at personer som har fått tre vaksinedoser eller har fått to vaksinedoser og har gjennomgått covid-19-infeksjon de siste tre måneder, slipper å ta bekreftende PCR-test.

 • av NTB
  DEL
  Kina opphever nedstengingen av Xi'an
  Innbyggere i Xi'an på vei inn i et supermarked forrige mandag. Foto: Chinatopix via AP/NTB
  Innbyggere i Xi'an på vei inn i et supermarked forrige mandag. Foto: Chinatopix via AP/NTB

  Den kinesiske storbyen Xi'an åpnes igjen etter over en måned med nedstenging på grunn av et koronautbrudd.

  Byen med 13 millioner innbyggere har vært nedstengt siden 22. desember, men søndag åpnet man igjen for rutefly til og fra byen, og mandag kom kunngjøringen om gjenåpning.

  Xi'an har vært sentrum for det regjerende kommunistpartiets nulltoleranse for koronautbrudd. Partiet pålegger nedstenging, reiserestriksjoner og massetesting hvor enn et koronatilfelle blir registrert.

  I forbindelse med OL i Beijing, som begynner 4. februar, er en bydel i Beijing og flere nærliggende byer blitt stengt ned i løpet av de siste dagene.

 • av NTB
  DEL
  Norad: Pandemien har sendt ekstrem fattigdom til værs
  Pandemien har økt antallet ekstremt fattige med 100 millioner, ifølge Norad. Her en foreldreløs jente i slummen i Bangladeshs hovedstad Dhaka. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB
  Pandemien har økt antallet ekstremt fattige med 100 millioner, ifølge Norad. Her en foreldreløs jente i slummen i Bangladeshs hovedstad Dhaka. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB

  Over 700 millioner mennesker lever i ekstrem fattigdom. Det er 100 millioner flere enn det ville vært uten koronapandemien, anslår Norad i en ny rapport.

  Under 17 kroner dagen. Det er hva de som lever under den definerte fattigdomsgrensen på 1,90 dollar, har å rutte med.

  I 2015 vedtok FN et ambisiøst mål om å utrydde all ekstrem fattigdom i verden innen 2030. Frem til 2019 var målet innen rekkevidde – men så veltet et piggete virus planene.

  – Etter en hel generasjon med fremgang har situasjonen snudd, konstaterer Norad-direktør Bård Vegar Solhjell.

  Pandemien har forårsaket det største økonomiske tilbakeslaget siden andre verdenskrig, skriver Norad i en rapport som lanseres i forbindelse med konferansen «Vendepunkt» tirsdag.

  Den økende ekstremfattigdommen rammer i særlig grad barn.

 • av NTB
  DEL
  Strengere regler for uvaksinerte i Frankrike
  Frankrike har registrert 3300 smittetilfeller pr. 100.000 innbygger de siste sju dagene. Foto: Michel Euler / AP / NTB
  Frankrike har registrert 3300 smittetilfeller pr. 100.000 innbygger de siste sju dagene. Foto: Michel Euler / AP / NTB

  Franskmenn som ikke har tatt koronavaksine eller vært syke med covid-19, får ikke lenger lov til å gå på restaurant, bar, kultur- og sportsarrangementer eller reise med langdistansetog.

  Tiltaket kommer samtidig som Frankrike innfører vaksinepass. Passet trengs for å kunne delta i det offentlige liv. Det er ikke lenger nok med en negativ koronatest.

  Det er gjort unntak for dem som har bestemt seg for å la seg vaksinere den nærmeste tiden.

  Frankrike har registrert 3300 smittetilfeller pr. 100.000 innbyggere de siste sju dagene og er for tiden ett av landene i verden med størst smittetrykk. Lørdag ble det registrert 390.000 nye smittede.

  I Norge er det til sammenligning registrert rundt 1300 smittetilfeller pr. 100.000 innbyggere den siste uken.

 • av NTB
  DEL
  12.646 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 12.646 koronasmittede i Norge. Det er 5042 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 15.743 koronasmittede pr. dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 9717, så trenden er stigende.

  Søndag var 227 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var tre flere enn dagen før. 67 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 45 respiratorbehandling. Det er like mange på intensiv og to færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  I alt har 622.596 personer nå testet positivt for korona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

  Til sammen er 1414 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall.

 • av NTB
  DEL
  Voldelig koronaprotest i Belgia

  Politiet avfyrte vannkanoner og tåregass mot steinkastende demonstranter da titusenvis av mennesker deltok i en protest mot koronareglene i Brussel søndag.

  Myndighetene anslår at om lag 50.000 mennesker gikk gjennom gatene i den belgiske hovedstaden. Søndagens protest er den største i en rekke av demonstrasjoner de siste månedene.

  Urolighetene brøt ut nær EUs hovedkvarter. Politiet brukte vannkanoner og tåregass for å presse tilbake hundrevis av demonstranter som kastet stein og antente fyrverkeri.

  Politifolk ble senere tvunget til å søke ly på en T-banestasjon da folkemengden kastet metallbarrierer etter dem.

  70 personer ble innbrakt, blant dem rundt 12 personer som skal ha begått mer alvorlige lovbrudd som å kaste gjenstander eller å forårsake skade på eiendom. Tre politifolk og tolv demonstranter ble brakt til sykehus, men ingen ble livstruende skadet.

 • av Ole Alexander Saue
  DEL
  Israel: Dose fire gir tre ganger så god beskyttelse

  I begynnelsen av januar begynte Israel å gi en fjerde dose av Pfizers koronavaksine til alle over 60 år.

  Nå rapporterer de om lovende resultater.

  En foreløpig studie tyder på at den gir tre ganger så god beskyttelse som tre doser, mot alvorlig sykdom, ifølge helsedepartementet i Israel. Det skriver Reuters.

  De som har fire doser, har i tillegg dobbelt så god beskyttelse mot smitte, ifølge departementet.

 • av NTB
  DEL
  WHO: Omikron kan bety slutten på pandemien i Europa
  Folk i handlegaten i tyske Gelsenkirchen overholder anbefalingen om munnbind. Nå varsler WHO at man trolig kan se enden på pandemien. Foto: AP Photo/Martin Meissner/NTB
  Folk i handlegaten i tyske Gelsenkirchen overholder anbefalingen om munnbind. Nå varsler WHO at man trolig kan se enden på pandemien. Foto: AP Photo/Martin Meissner/NTB
  En kvinne går forbi statuen utenfor togstasjonen St. Pancras i London. Storbritannia var et av landene som opplevde omikron-bølgen først. Viruset viste seg å smitte lett, og overtok for deltavarianten, som trolig gir mer alvorlig sykdom. Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB
  En kvinne går forbi statuen utenfor togstasjonen St. Pancras i London. Storbritannia var et av landene som opplevde omikron-bølgen først. Viruset viste seg å smitte lett, og overtok for deltavarianten, som trolig gir mer alvorlig sykdom. Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB

  Det er rimelig å anta at omikronvarianten kan føre til at pandemien i Europa går mot slutten, sier WHOs Europa-sjef Hans Kluge. Han sier at 60 prosent av befolkningen kan bli smittet innen mars.

  – Det er plausibelt at regionen nå beveger seg mot pandemiens sluttfase, sier han til AFP, men oppfordrer likevel til forsiktighet på grunn av virusets evne til å mutere.

  Når den nåværende omikron-bølgen i Europa avtar, vil det i ganske mange uker og måneder være en global immunitet, mener Kluge. Det er takket være koronavaksinen, at folk har immunitet på grunn av gjennomgått infeksjon, samt at smitten senkes ved sesongvariasjon.

  – Vi venter at det vil være en stille periode før covid-19 kan komme tilbake mot slutten av året, men ikke nødvendigvis at pandemien kommer tilbake, sier Kluge.

  EU-kommissær Thierry Breton, som har ansvar for vaksineproduksjon, mener det vil være mulig å tilpasse eksisterende vaksiner til alle nye varianter som måtte dukke opp.

 • av NTB
  DEL
  Testsenter i Bergen stengt etter stor pågang
  En sykepleier utfører en koronatest ved Spelhaugen teststasjon i Fyllingdalen.
Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB
  En sykepleier utfører en koronatest ved Spelhaugen teststasjon i Fyllingdalen. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB

  Politiet rykket ut til teststasjonen på Spelhaugen i Bergen søndag etter meldinger om trafikkaos og stor pågang. I 13-tiden ble teststasjonen stengt.

  De som ikke allerede hadde kjørt inn på parkeringsplassen, ble møtt av et skilt som ba dem prøve igjen dagen etter, skriver Bergens Tidende.

  – De siste sju dagene er det i snitt registrert 659 koronatilfeller pr. dag. Tilsvarende antall for sju dager siden var 383. Det betyr en smitteøkning på 72 prosent siste uke, sier assisterende smittevernoverlege Kjell Haug i en pressemelding.

 • av NTB
  DEL
  Nye høye tall på smittede og innlagte i Danmark

  Det er registrert 42.018 nye smittede av koronaviruset i Danmark og 813 personer innlagt på sykehus. Begge tall er blant de høyeste hittil i vinter.

  Antall smittede er det nest høyeste som er meldt hittil i vinter, og det samlede antall innlagte på sykehus er steget igjen til over 800. Økningen på ett døgn er 32 pasienter, ifølge tallene til Statens Serum Institut.

  215 personer er innlagt siste døgn. At det samlede antallet innlagte ikke øker mer, skyldes at mange også blir utskrevet. I tillegg er 12 mennesker døde med koronaviruset siste døgn.

 • av NTB
  DEL
  Ny døgnrekord for smitte i Russland
  En kontrollør sjekker at folk bruker munnbind på offentlig transport i Moskva. Foto: Sophia Sandurskaya / Moscow News Agency photo via AP / NTB
  En kontrollør sjekker at folk bruker munnbind på offentlig transport i Moskva. Foto: Sophia Sandurskaya / Moscow News Agency photo via AP / NTB

  Koronasmitten skyter fart i Russland, og søndag ble det for tredje dag notert rekord i nye smittetilfeller på grunn av den svært smittsomme omikronvarianten.

  63.205 nye tilfeller ble registrert siste døgn. Forrige rekord ble notert lørdag, med 57.212 tilfeller.

  Bare i Moskva, som er episenter for pandemien i Russland, ble det søndag meldt om 17.528 nye smittede.

  Russland sliter med utbredt vaksinemotstand som skyldes liten tillit til myndighetene og til de fire russiske vaksinene som folk tilbys. Bare halvparten av befolkningen er så langt vaksinert.

  Offisielt er 326.112 russere døde av koronaviruset, men det russiske statistikkbyrået Rosstat, som har en annen tellemetode, mener det virkelige tallet er dobbelt så høyt.

 • av NTB
  DEL
  Pfizer ønsker årlig vaksine fremfor påfylling
  Administrerende direktør Albert Bourla i Pfizer håper selskapet kan tilby én vaksinedose årlig mot koronaviruset. Arkivfoto: Giannis Papanikos / AP / NTB
  Administrerende direktør Albert Bourla i Pfizer håper selskapet kan tilby én vaksinedose årlig mot koronaviruset. Arkivfoto: Giannis Papanikos / AP / NTB

  Pfizer jobber for å produsere en årlig vaksine mot koronavirus. Den skal erstatte hyppige oppfriskningsdoser.

  Det sier legemiddelselskapets administrerende direktør Albert Bourla, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

  Pfizer/Biontechs vaksine har vist seg å være effektiv mot alvorlig sykdom og død forårsaket av den smittsomme omikronvarianten. Den er derimot mindre effektiv i å hindre smitte.

  I et intervju med den israelske kanalen N12 News ble Bourla spurt om han ser for seg oppfriskningsdoser hver fjerde til femte måned også i fremtiden.

  – Det vil ikke være noe godt scenario. Det jeg håper, er at vi vil ha en vaksine som du kan ta én gang i året. En gang i året – det er lettere å overbevise folk om å gjøre det. Det er lettere for folk å huske, sier han.

  Israel tilbyr nå en fjerde vaksinedose til alle over 60 år og til ansatte i helsesektoren. En fjerde vaksinedose gir imidlertid i liten grad økt beskyttelse mot omikronvarianten av koronaviruset, viser en israelsk studie.

 • av NTB
  DEL
  2920 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn

  Det er registrert 2920 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 716 flere enn samme dag forrige uke, men 1648 færre enn fredag.

  Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene er det i snitt registrert 2810 smittede pr. dag.

  Smittetallene er høyest i Søndre Nordstrand bydel. Her er det et smittetrykk på 6793 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

  Deretter følger Østensjø og Sagene bydel med henholdsvis 6572 og 6092.

  Tallene er lavest i bydelene Nordstrand, Frogner og Nordre Aker.

  Smittetoppen i Oslo var 22. januar med 4568 tilfeller på ett døgn. Mye av dette skyldes imidlertid en etterrapportering av smittetilfeller på grunn av endrede rutiner for å melde disse inn til Folkehelseinstituttet.

 • av NTB
  DEL
  159 kommuner sliter med bemanningen

  Hele 159 kommuner melder at de sliter med bemanningen i pleie- og omsorgssektoren på grunn av koronasmitte og karantene.

  Det kom frem i et nasjonalt pandemimøte denne uken, skriver VG.

  – Vi prioriterer det som er viktigst. Det kan være at vi må kutte noen av aktivitetstilbudene, omdisponere personalet, gå ned på tjenestekvalitet og bruke personalet til de helt grunnleggende helse- og omsorgstjenestene, sier direktør for helse- og velferd i Trondheim kommune, Wenche Dehli.

  I Fredrikstad sier direktør for helse- og velferd, Janka Ekrem Holstad, at høyere fravær av ansatte har slått mer til nå enn tidligere i pandemien.

  – Vi lønner studenter i praksis, og vi vurderer hvilke tjenester vi kan redusere uten at det går ut over kvaliteten, sier hun.

  I nord kan sykefravær blant personell på buss, båt og ferger skape trøbbel, skriver avisen.

 • av NTB
  DEL
  New Zealand på rødt nivå etter omikronutbrudd
  New Zealands statsminister er en av dem som blir rammet når landet innfører rødt nivå for å håndtere et smitteutbrudd av omikronvarianten. Foto: Mark Mitchell / New Zealand Herald via AP / NTB
  New Zealands statsminister er en av dem som blir rammet når landet innfører rødt nivå for å håndtere et smitteutbrudd av omikronvarianten. Foto: Mark Mitchell / New Zealand Herald via AP / NTB

  Statsminister Jacinda Ardern ble søndag tvunget til å avlyse sitt eget bryllup da hun skjerpet koronarestriksjonene i møte med et utbrudd av omikronvarianten.

  – Bryllupet mitt vil ikke gå som planlagt, bekreftet hun etter å ha gitt detaljer om de nye restriksjonene, som blant annet innebærer en grense på 100 fullvaksinerte personer på arrangementer.

  – Jeg har nettopp sluttet meg til mange andre newzealendere som har hatt en slik opplevelse på grunn av pandemien, og jeg er så lei meg for alle som er fanget i det scenarioet, sier Arden.

  Landet har registrert ni tilfeller av den mer smittsomme koronavarianten omikron og innførte fra søndag restriksjoner på rødt nivå.

  I tillegg til antallsbegrensninger, er munnbind igjen påbudt på offentlig transport og i butikker. Restriksjonene gjelder i første omgang til slutten av februar.

  New Zealand har registrert 15.104 smittetilfeller og 52 dødsfall siden starten av pandemien.

  Svært strenge innreiseregler og raske nedstenginger har kjennetegnet øylandets koronahåndtering de siste to årene.

 • av NTB
  DEL
  13.337 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 13.337 koronasmittede i Norge. Det er 4.860 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 15.023 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 9.229, så trenden er stigende.

  Lørdag var 224 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var seks færre enn dagen før.

  67 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 47 respiratorbehandling. Det er én flere på intensiv og én flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

 • av NTB
  DEL
  Helsevesenet kjøpte hurtigtester for 1,1 milliarder kroner uten anbud
  Flere antigen hurtigtester samlet. I løpet av pandemien har helsevesenet ved tre hurtigkjøp brukt 1,1 milliard kroner på kjøp av hurtigtester uten anbudsrunder. Foto: Erik Johansen / NTB
  Flere antigen hurtigtester samlet. I løpet av pandemien har helsevesenet ved tre hurtigkjøp brukt 1,1 milliard kroner på kjøp av hurtigtester uten anbudsrunder. Foto: Erik Johansen / NTB

  Gjennom tre innkjøp under pandemien har helsemyndighetene kjøpt til sammen 31 millioner hurtigtester til en verdi av 1,1 milliard kroner uten anbudskonkurranse.

  Innkjøpene er gjort ved tre ulike tidspunkter under pandemien og ble gjort som en hurtiganskaffelse, og derfor uten at det ble holdt noen form for anbudskonkurranse, skriver Dagens Næringsliv.

  – Ved en hurtiganskaffelse skal man ikke anskaffe mer enn det er akutt behov for, fram til en normal anskaffelse kan gjennomføres, sier administrerende direktør Bente Hayes i Sykehusinnkjøp HF.

  Hun benekter overfor DN for at noen av kjøpene skjedde i strid med reglene, men erkjenner at «noen detaljer kunne vært gjort bedre».

  Advokat Marianne H. Dragsten er ekspert på offentlige anskaffelser og mener ingen av de to siste tilfredsstiller lovkravene.

Les mer om

 1. Koronaviruset