Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
5 millioner koronatilfeller i California
29. desember 2021 kl 05:38av NTB
DEL
Folk i kø for å hente ut gratis hurtigtest i Los Angeles. California har som første delstat i USA registrert mer enn 5 millioner koronatilfeller siden pandemien brøt ut. Foto: Richard Vogel / AP / NTB
Folk i kø for å hente ut gratis hurtigtest i Los Angeles. California har som første delstat i USA registrert mer enn 5 millioner koronatilfeller siden pandemien brøt ut. Foto: Richard Vogel / AP / NTB

California er blitt USAs første delstat med mer enn 5 millioner registrerte koronatilfeller.

Dermed har hver åttende innbygger i delstaten, som med 40 millioner er USAs mest folkerike, fått påvist covid-19.

Det første smittetilfellet i California ble påvist 25. januar 2020, og det tok 292 dager før det var registrert 1 million tilfeller. Deretter gikk det nye 44 dager før totalen var 2 millioner.

Etter California følger Texas med 4,4 millioner registrerte smittetilfeller og Florida med 3,9 millioner. Det er registrert mer enn 75.500 dødsfall blant koronapasienter i California.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Støre skal snakke med Det hvite hus om Ukraina

  Statsminister Jonas Gahr Støre reiser til USA for å lede FNs sikkerhetsråd. Norge har nemlig presidentskapet i Sikkerhetsrådet i januar.

  Under besøket vil han også treffe USAs sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

  - Bekymringen over situasjonen rundt Ukraina vil stå sentralt, sier Støre til Aftenposten. - Det er positivt at USA konsulterer allierte tett. Fra amerikansk side er man interessert i vår erfaring fra nordområdene og vår vurdering av forholdet til og samarbeid med Russland. Det deler vi gjerne.

  Støre skal lede to debatter i Sikkerhetsrådet, den 25. og 26. januar.

 • av NTB
  DEL
  Nye smitterekorder i Russland
  Passasjerer på T-banen i St. Petersburg kontrolleres for vaksinepass og munnbindbruk.
Fotyo: Sophia Sandurskaya / Moscow News Agency photo via AP / NTB
  Passasjerer på T-banen i St. Petersburg kontrolleres for vaksinepass og munnbindbruk. Fotyo: Sophia Sandurskaya / Moscow News Agency photo via AP / NTB

  For andre dag på rad registrerte russiske myndigheter lørdag rekordmange nye smittede av koronaviruset.

  57.212 nye tilfeller ble registrert lørdag, langt flere enn den forrige rekorden på 49.513 som ble satt fredag.

  Bortsett fra en kort nedstengning ved begynnelsen av pandemien har Russland vegret seg for å innføre strenge tiltak i håp om i stedet å beskytte økonomien.

  Men i forrige uke advarte president Vladimir Putin om at landet må forberede seg på en smittebølge, drevet fram av omikronvarianten. Han ba om mer testing og mer vaksinering.

  Likevel er bare rundt halvparten av Russlands befolkning vaksinert, noe som skyldes utbredt mistillit til myndighetene og til den russiske Sputnik V-vaksinen.

  Ifølge offisiell statistikk har 325.433 russere dødd som følge av viruset, det høyeste tallet i Europa. Men landets statistiske sentralbyrå Rosstat mener at antall døde i virkeligheten er dobbelt så høyt.

 • av NTB
  DEL
  Risikerer 20 års fengsel for munnbindnekt på fly

  En ire som nektet å bruke munnbind på en flygning fra Dublin til New York, risikerer 20 års fengsel om han kjennes skyldig i overfall.

  Den 29 år gamle iren fra Galway anklages for gjentatte ganger å ha nektet å ta på seg maske, for å ha kastet drikkevarer på kabinpersonalet og for å ha trukket ned buksa og vist baken.

  Mannen var på vei til Florida på et Delta Air Lines-fly for å starte i jobb på en fotballinstitusjon. Han ble løslatt mot en kausjon på 20.000 dollar mens han venter på rettssak i New York.

  Amerikanske flyselskaper melder om et høyt antall episoder med folk som nekter å bruke munnbind. Tidligere i uka snudde et American Airlines-fly som var på vei fra Miami til London, fordi en passasjer nektet å bruke munnbind.

 • av NTB
  DEL
  Ny rekord: 24.958 nye koronasmittede

  Det siste døgnet er det registrert 24.958 koronasmittede i Norge. Det er 12.598 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 14.328 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 8773, så trenden er stigende.

  Noe av den voldsomme økningen skyldes en rutineomlegging i rapporteringen inn til Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

  Det gjør at det kan komme etterregistrering av smittetilfeller fra lørdag 15. januar på mellom 5000–8000 tilfeller, melder Folkehelseinstituttet. Døgnantallet kan dermed være noe misvisende.

  Fredag var 230 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 19 færre enn dagen før.

  66 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 46 respiratorbehandling. Det er fire færre på intensiv og fem færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  I alt har 596.613 personer nå testet positivt for korona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

  Til sammen er 1414 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Forrige døgnrekord for Norge var 21. januar 2022. Da ble det registrert 16.877 smittede.

 • av NTB
  DEL
  Irland avvikler koronatiltak etter fall i smittetallene

  De fleste smitteverntiltakene avvikles i Irland, kunngjorde statsminister Michael Martin fredag. Landet har ridd av omikron-stormen, kunngjorde han.

  Strenge regler ble innført i desember da omikronvarianten førte til en kraftig smitteøkning. Blant annet måtte nattklubber stenge, og det ble innført en rekke begrensninger for utelivet og krav om hjemmekontor.

  Lørdag er det imidlertid slutt, i alle fall i denne omgang.

  – Jeg har stått her på mange mørke dager, men i dag er en god dag, sa Martin i en TV-sendt tale.

  – Vi har konkludert med at restriksjonene ikke lenger kan rettferdiggjøres. Mesteparten av tiltakene som vi har vært nødt til å leve med, vil bli fjernet, sa han, men advarte samtidig om at pandemien ikke er over.

  Irland, som har en befolkning på 5 millioner, har hatt mer enn 6.000 koronadødsfall.

 • av Nora Berntzen
  DEL
  Åpner for at de med tre vaksinedoser slipper PCR-test

  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol åpner for at personer som har tatt tre doser vaksine eller har tatt to doser og gjennomgått koronainfeksjon siste tre måneder skal slippe å ta en bekreftende PCR-test.

  Det betyr at dersom disse personene tester positivt med selvtest, trenger de ikke å ta en bekreftende PCR-test.

  Kjerkol har nå bedt Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om å ha dialog med kommunene, slik at de kan oppdatere anbefalingene om hvem som skal ta bekreftende PCR-tester.

  Alle som tester positivt med selvtest, oppfordres fortsatt til å registrere seg i kommunens løsninger.

 • av NTB
  DEL
  Kulturministeren inviterer til nytt møte
  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) inviterer til kulturen, idretten og frivilligheten til dialogmøte. I februar kommer en ny vurdering av tiltakene retter på kultur, idrett og andre fritidsaktiviteter. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) inviterer til kulturen, idretten og frivilligheten til dialogmøte. I februar kommer en ny vurdering av tiltakene retter på kultur, idrett og andre fritidsaktiviteter. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) inviterer mandag kulturen, idretten og frivilligheten til møte om koronasituasjonen.

  På møtet kan den som vil, både komme med kommentarer og stille spørsmål om reglene som gjelder for smittevern nå, opplyser Kultur- og likestillingsdepartementet i en pressemelding.

  14. januar presenterte regjeringen lettelser i smitteverntiltak med betydning for blant annet kulturlivet og idretten, og denne uken åpnet de for flere i publikum på arrangementer med faste tilviste plasser. Mange aktører mener likevel reglene er altfor strenge.

  En ny vurdering av smittetallene er varslet i starten av februar. I mellomtiden skriver departementet at de ønsker en god og tett dialog for å finne gode løsninger for kulturen, idretten og frivilligheten.

 • av NTB
  DEL
  Høy smitte fører til tøffe prioriteringer i barnehager

  Rekordhøy smitte og store bemanningsproblemer i barnehagene i Trondheim gjør at de ansatte må prioritere hvilke barn som får komme, skriver Adresseavisen.

  Som følge av smittebølgen må flere av barnehagene operere med reduserte tilbud.

  – Det kan være alt fra at barnehagene må åpne senere på morgenen eller stenge tidligere på ettermiddagen, til at bare barn med særskilte behov eller foreldre med samfunnskritiske yrker kan få plass, sier kommunalsjef for barnehager i Trondheim, Ella Marie Ingdal til avisen.

  – Men de barnehagene som har det største trykket, sliter med å få gitt tilbud til alle enkelte dager, sier Ingdal.

  Når barnehagene må prioritere hvilke barn som får komme, er det barn med særskilte behov som blir prioritert. Deretter barn med foreldre i samfunnskritiske yrker.

  Ingdal sier videre at de så langt har greid å løse disse situasjonene gjennom dialog med foreldrene, men at hun er usikker på hvordan dette skal gå over tid.

 • av NTB
  DEL
  Kommune glemte å sende koronatester til analyse
  Teststasjonen på Langhus holder åpent to timer ekstra lørdag for at folk skal få teste seg på nytt. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
  Teststasjonen på Langhus holder åpent to timer ekstra lørdag for at folk skal få teste seg på nytt. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

  160 PCR-tester tatt i Nordre Follo kommune er ikke sendt videre til Ahus for analyse. Nå ber kommunen folk om å teste seg på nytt.

  Testene som ble tatt på Langhuset onsdag 19. januar, ble ikke sendt til analyse hos Akershus universitetssykehus HF (Ahus), skriver VG. Derfor ber de alle som denne dagen testet seg etter klokken 10, og som ikke har fått svar, om å ta en ny PCR-test.

  Teststasjonen på Langhus holder åpent to timer ekstra lørdag for at folk skal få teste seg på nytt.

  – Vi beklager ulempene for dere som må ta en ny test, skriver kommunen på sine nettsider.

 • av NTB
  DEL
  Helsedirektoratet med forslag til endringer i testsystemet
  Denne demo hurtigtesten viser et negativt resultat. Nå vil Helsedirektoratet legge til rette for at man kan registrere positive tester uten å ta PCR-test etter positiv hurtigtest. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Denne demo hurtigtesten viser et negativt resultat. Nå vil Helsedirektoratet legge til rette for at man kan registrere positive tester uten å ta PCR-test etter positiv hurtigtest. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Helsedirektoratet har laget et forslag til hvordan folk selv kan registrere positive selvtester uten behov for PCR-test. Løsningen kan være på plass i helgen.

  – Vi har utarbeidet forslag til hvordan de som har behov for en bekreftende test fortsatt kan få det, uten at kommunene og laboratoriene belastes for mye. Dette vil gjøre det mulig å møte behovet også ved videre smittevekst, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til VG.

  Det innebærer et system hvor man selv registrerer positive koronatester.

  I dag må personer som tester positivt på hurtigtest, i tillegg ta en PCR-test for at Folkehelseinstituttet (FHI) skal få oversikt over smittespredningen i landet. Flere kommuner har meldt at denne ordningen er en stor belastning for testsystemet på grunn av de høye smittetallene.

  – Vi tror det er mulig å få på plass løsninger som reduserer behovet for PCR-tester i løpet av kort tid, kanskje i løpet av helgen, men det avhenger av hvilke løsninger vi ender opp med, sier Nakstad.

 • av NTB
  DEL
  Forsinkelser på hurtigtest-leveranse grunnet været

  Stjørdal kommune i Trøndelag melder fredag om store forsinkelser på leveranser av hurtigtester. Årsaken er forsinkelser fra det nasjonale lageret i Oslo.

  – Konsekvensen er at vi ikke får full kontroll over smittesituasjonen, sier fagdirektør for helse og samfunn Marit Dypdal Kverkild hos Statsforvalteren i Trøndelag til Trønder-Avisa.

  Kommunen må i en periode gjøre harde prioriteringer om hvem som kan hente hurtigtest.

  – Derfor er det de med symptomer på korona som nå kan hente test. Foruten disse er det kun ansatte innenfor liv og helse som blir prioritert nå som vi har få tester, opplyser Stjørdal kommune.

  Flere andre kommuner vil også ha færre hurtigtester enn ønskelig.

  Hovedårsaken er forsinkede leveranser fra det nasjonale lageret i Oslo. Det utfordrende været i Norge den siste tiden har noe av skylden for logistikkproblemene, sier Kverkild.

  Hun minner om at Norge har bestilt 50 millioner nye hurtigtester, men disse kommer først i neste uke. I slutten av neste uke vil kommunene ha fått fylt opp lagrene igjen, ifølge Kverkild.

 • av NTB
  DEL
  Nesten 47.000 nye smittetilfeller i Danmark

  Det er registrert 46.831 nye koronatilfeller i Danmark det siste døgnet, noe som er ny rekord så langt i pandemien.

  Danmark er det landet i verden som utfører klart flest koronatester i forhold til befolkningen, noe som er med på å forklare de skyhøye smittetallene. Samtidig har omikronvarianten fått virkelig fotfeste i det danske samfunnet.

  Tidligere i uken viste tallene at en tidel av den danske befolkningen hadde avlagt positiv test den siste måneden, og fredag ble det altså registrert nok en rekord i smittetallene.

  Samtidig faller antallet innlagte med koronavirus med 12 til 813.

 • av NTB
  DEL
  Polakker blir bedt om å jobbe hjemmefra

  Den polske statsministeren Mateusz Morawiecki oppfordrer landets innbyggere til å jobbe hjemmefra den neste tiden for å slå ned smittebølgen.

  Smittetallene har de siste dagene steget til rekordnivåer og fredag ble det registrert 36.665 nye tilfeller. Statsministeren sier at alle kan få gratis koronatester fra apotekene fra og med neste uke, mens leger vil dra på hjemmebesøk til eldre som er syke med korona.

  – Den femte bølgen er et faktum. Vi ser rekordtall på smittede og må håndtere en ny situasjon.

  Han oppfordrer alle til å jobbe hjemmefra den neste tiden og sier at offentlige ansatte blir beordret på hjemmekontor.

 • av NTB
  DEL
  Ny smittetopp i Russland

  Omikronvarianten fører til høye smittetall i Russland. Det siste døgnet er det registrert 49.513 nye smittetilfeller, ifølge den offisielle statistikken.

  Det er en ny døgnrekord i den offentlige statistikken fra russiske myndigheter. Forrige topp kom i november. Tallene russiske myndigheter opererer med er blitt kritisert for å være lavere enn de reelle tallene.

  Smitten har økt i store deler av Russland de siste dagene og myndighetene peker på omikronvarianten som sprer seg raskere.

  Russlands president Vladimir Putin sa forrige uke at landet har to uker til å forberede seg på en kraftig smittebølge. Myndighetene sliter med å få mange nok til vaksinere seg og oppfordrer folk sterkt til å ta vaksinen.

  Kun 47 prosent av den russiske befolkningen er fullvaksinert. I Norge ligger tallet på 73 prosent.

 • av NTB
  DEL
  Nye tall om bivirkninger fra vaksine
  Legemiddelverket har mottatt 51.985 meldinger om mistenkte bivirkninger etter koronavaksine.
Foto: Torstein Bøe / NTB
  Legemiddelverket har mottatt 51.985 meldinger om mistenkte bivirkninger etter koronavaksine. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Etter at over 10,6 millioner doser er satt, har Legemiddelverket mottatt 51.985 meldinger om mistenkte bivirkninger. 4.766 er klassifisert som alvorlige.

  21.647  meldinger er klassifisert som lite alvorlige, og totalt er 26.413 meldinger om bivirkninger behandlet, opplyser Statens legemiddelverk.

  – Det er ingen andre vaksiner vi har fått så mye kunnskap om på så kort tid, sier Unni Hjelmaas, enhetsleder i Legemiddelverket.

  Hjelmaas understreker at bivirkninger meldes på mistanke, og de vet derfor ikke om vaksinen er årsaken.

  – Det er et meldesystem som skal fange opp det vi bør undersøke nærmere, ikke et tellesystem som viser antall faktiske bivirkninger, understreker Hjelmaas.

  Tallene kan altså ikke brukes til å vurdere årsakssammenhenger eller hvor ofte en bivirkning opptrer.

  – Dessverre opplever vi at tall fra bivirkningsrapporten blir brukt og tatt ut av sin sammenheng. Særlig i sosiale medier har vi sett flere eksempler på at vår informasjon misbrukes og spres med falske opplysninger, sier Hjelmaas.

  Hun oppfordrer folk til å være kritiske til kildebruk og til hva de deler videre.

 • av NTB
  DEL
  Japan strammer inn koronatiltakene
  Smittetallene har økt i Japan, og nå innfører myndighetene målrettede tiltak mot restauranter og barer. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB
  Smittetallene har økt i Japan, og nå innfører myndighetene målrettede tiltak mot restauranter og barer. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB

  Omikronvarianten har sørget for smitterekorder i Japan, som nå for første gang siden september innfører flere koronatiltak.

  Fra fredag må de fleste restauranter og barer stenge innen klokken 21. I Tokyo må stedene som serverer alkohol, stenge en time tidligere.

  Japanske myndigheter har i liten grad tydd til nedstengninger gjennom pandemien og har heller prioritert ulike skjenkeforbud og tidligere stengetider for serveringsstedene. I tillegg har munnbind og avstandsregler stått sentralt.

 • av Ole Alexander Saue
  DEL
  3785 nye smittede i Oslo siste døgn

  Det er registrert 3785 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 1565 flere enn samme dag i forrige uke, og 489 flere enn onsdag.

  Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene er det i snitt registrert 22441 smittede pr. dag.

 • av NTB
  DEL
  Ny rekord i antall koronasmittede

  Det siste døgnet er det registrert 16.877 koronasmittede i Norge. Det er 5280 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 12.529 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 7888, så trenden er stigende.

  Torsdag var 249 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var ni flere enn dagen før.

  70 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 51 respiratorbehandling. Det er 36 færre på intensiv og 21 færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  I alt har 571.655 personer nå testet positivt for korona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

  Til sammen er 1413 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall.

  Forrige døgnrekord for Norge var 20. januar i år. Da ble det registrert 15.987 smittede.

 • av NTB
  DEL
  Tusen operasjoner utsatt ved Haukeland grunnet korona
  Overlege Christian Beisland ved Haukeland universitetssjukehus. Her fra en pressekonferanse 14. mars 2020. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Overlege Christian Beisland ved Haukeland universitetssjukehus. Her fra en pressekonferanse 14. mars 2020. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Kreftpasienter er blant dem som er blitt rammet av at ca. 1000 operasjoner er utsatt ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen som følge av pandemien.

  Kirurgisk prioritør og overlege Christian Beisland ved sykehuset opplyser til Bergensavisen at de utsatte mellom 550 og 600 operasjoner allerede i løpet av pandemiens første uker. De ansatte måtte læres opp innen smittevern og intensivbehandling.

  Haukeland er igjen i full aktivitet denne og neste uke.

  Beisland vet ikke hvor lenge enkeltpasienter har måttet vente.

  – Jeg tror jeg har holdepunkter for at kreftpasientene ikke har fått dårligere prognose for overlevelse, men det er nok noen som har hatt det verre enn de kunne hatt det fordi de måtte vente, sier Beisland.

  Stavanger universitetssjukehus, Helse sørøst, St. Olav i Trondheim og Oslo universitetssykehus har også meldt om utsettelse av planlagte operasjoner.

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Anbefaler ny publikumsgrense

  Den nye anbefalingen er maks 1500 publikummere på offentlige innendørs arrangementer med faste, tilviste plasser.

  På utendørs arrangementer anbefaler helsemyndighetene inntil 3000 deltagere.

  Hvis anbefalingen tas til følge, blir arrangører bedt om å skape kohorter på 200 personer innendørs og 500 personer utendørs.

Les mer om

 1. Koronaviruset