Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Biontech og Moderna i gang med omikronvaksiner
10. januar kl 19:43av NTB
DEL
Moderna sier de utvikler en koronavaksine rettet mot omikronvarianten. Den kan være klar allerede til høsten. Illustrasjonsfoto: Charles Krupa / AP / NT
Moderna sier de utvikler en koronavaksine rettet mot omikronvarianten. Den kan være klar allerede til høsten. Illustrasjonsfoto: Charles Krupa / AP / NT

En egen vaksine rettet mot omikronvarianten av koronaviruset kan være klar til høsten, sier Moderna. Også Biontech/Pfizer er i gang med utvikling.

Det er snakk om en oppfriskningsdose fra Moderna, men som er rettet spesifikt mot omikronvarianten. Ifølge selskapet er vaksinen nå gjenstand for kliniske studier. Moderna-direktør Stephane Bancel sier til CNBC at vaksinen trolig kan gis til folk allerede til høsten.

Vaksineprodusenten har allerede signert kjøpsavtaler verdt 18,5 milliarder dollar med Storbritannia, Sør-Korea og Sveits.

Konkurrenten Biontechs vaksine som er rettet mot omikronvarianten, kan være klar allerede i mars, opplyste selskapets administrerende direktør Ugur Sahin til Svenska Dagbladet søndag.

Siste innlegg
 • av NTB
  DEL
  Tirsdag kommer regjeringens koronalettelser
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helse- og omsorgsminister
Ingvild Kjerkol (Ap) har sammen med justisminister Trygve Slagsvold Vedum invitert til pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag neste uke. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har sammen med justisminister Trygve Slagsvold Vedum invitert til pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag neste uke. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB

  Regjeringen har varslet store lettelser i koronarestriksjonene neste uke. Tirsdag får vi svar på hva som endres, og når.

  Mange har etterlyst raske lettelser, deriblant opposisjonen, etter de nye rådene fra helsemyndighetene.

  – Jeg kan allerede nå varsle at vil bli betydelige lettelser, og disse vil bli kommunisert ut på en pressekonferanse i neste uke, sa helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en skriftlig uttalelse til NTB onsdag.

  Hun og regjeringen venter på faglige råd fra Folkehelseinstituttet (FHI), Helsedirektoratet og en ekspertgruppe som ledes av økonomiprofessor Steinar Holden.

  – Denne gruppen gjør nå også en vurdering av tiltaksnivå og innretninger på tiltak og vil gi råd til regjeringen, sier Kjerkol.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringen holder pressekonferanse tirsdag

  Statsminister Jonas Gahr Støre inviterer til pressekonferanse om koronasituasjonen sammen med finansministeren og helseministeren tirsdag kveld.

  Regjeringen har denne uken bekreftet at det ville komme endringer i koronarestriksjonene neste uke, men det har ikke blitt oppgitt noe tidspunkt for dette.

  Mange har etterlyst raske lettelser, deriblant opposisjonen, etter de nye rådene fra helsemyndighetene.

 • av NTB
  DEL
  Vil ikke gi koronavaksine til småskolebarn

  Svenske helsemyndigheter vil ikke anbefale koronavaksine til barn mellom fem og elleve år. Fordelene er ikke store nok, lyder konklusjonen.

  – Vaksinene er trygge, det er veldig gode vaksiner, men vi fokuserer nå på de medisinske fordelene til hvert enkelt barn, og vi kan ikke se at fordelene er store nok til å anbefale den til hele gruppen, sier Britta Björklund fra Folkhälsomyndigheten torsdag.

  Hun legger til at de ikke vil vaksinere en hel gruppe barn for samfunnets skyld.

  – Vi ønsker å se at det har en klar fordel for barna selv og det enkelte barn, så det er derfor vi ikke anbefaler det for øyeblikket, sier Björklund, som åpner for at avgjørelsen kan endres hvis helsesituasjonen endrer seg.

  Heller ikke norske myndigheter anbefaler koronavaksine for alle barn mellom fem og elleve år, kun for de med underliggende sykdom.

 • av Kristoffer Rønneberg / Siril Thesen
  DEL
  Huitfeldt besøkte kongen rett før hun testet positivt
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

  UD bekrefter at utenriksminister Anniken Huitfeldt var i audiens hos kong Harald torsdag. Like etterpå testet hun positivt for korona.

  – Jeg skulle av hele mitt hjerte ønske at jeg ikke testet positivt samme dag som jeg hadde audiens hos kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon. Jeg testet meg i dag tidlig og den var negativ, men testet meg igjen da jeg fikk akutt hodepine i ettermiddag, sier Huitfeldt til Aftenposten.

  - Slottet ble varslet med en gang. Som alle er jeg redd for å smitte andre. Og jeg håper selvsagt inderlig at jeg ikke har smittet hans majestet kongen, dronningen eller kronprinsen selv om jeg hadde munnbind på og holdt avstand, fortsetter hun.

  Huitfeldt møter kongen ukentlig for å avlegge rapport om norsk utenrikspolitikk.

  - Kongeparet og kronprinsen mottok utenriksministeren i audiens i dag. I ettermiddag ble vi varslet om at utenriksministeren hadde testet positivt for covid-19. Kongeparet og kronprinsen vil derfor, i henhold til smittevernreglene, teste seg. Det sier Sven Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff til Aftenposten.

  Andre som har vært på møtet med utenriksministeren har også blitt varslet.

  Les hele saken her:

  teaser
  Mindre enn 3 time siden
  Utenriksministeren er koronasmittet – besøkte kongeparet rett før hun testet positivt
 • av Kristoffer Rønneberg
  DEL
  Utenriksministeren har korona
  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau via AP/NTB

  Utenriksminister Anniken Huitfeldt har koronaviruset. Huitfeldt testet positivt på torsdag, får Aftenposten bekreftet fra UD.

  – Hun testet positivt i ettermiddag og er i isolasjon, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide i UD, og legger til:

  – Hun testet seg fordi hun plutselig fikk hodepine, men har bare milde symptomer.

  Dette betyr blant annet at hun ikke kan reise til Beijing for å representere Norge ved åpningsseremonien til årets vinter-OL.

  Det var ikke bekreftet at Huitfeldt skulle dra til Beijing, men hun har tidligere gjort det klart at hun ikke støtter en diplomatisk boikott av lekene.

  USA, Storbritannia, Canada og en rekke andre land velger å holde sine politikere hjemme fra OL på grunn av Kinas brudd på menneskerettighetene.

  teaser
  Mindre enn 3 time siden
  Utenriksministeren er koronasmittet – besøkte kongeparet rett før hun testet positivt
 • av NTB
  DEL
  Ordensforstyrrelse på vaksinesenter i Oslo

  Om lag 30 vaksinemotstandere samlet seg torsdag utenfor vaksinesenteret ved det gamle Munchmuseet i Oslo. To av dem er kjørt til arresten.

  I alt var det mellom åtte og ti av vaksinemotstanderne som tok seg inn i selve vaksinesenteret.

  – Dette er vaksinemotstandere som har stått på innsiden og utsiden av vaksinesenteret for å ytre sin motstand mot vaksiner, sier operasjonsleder Cathrine Sylju i Oslo politidistrikt til NTB.

  Da politiet kom til stedet, ga de vaksinemotstanderne pålegg om å forlate vaksinesenteret. Flertallet etterkom dette, men to av dem nektet og blir kjørt til arresten for å nekte å etterkomme politiets pålegg.

  – Vi ga dem tilbud om å stå utenfor senteret og ytre seg, men to nektet, sier Sylju.

  Det skal ikke være skader hverken på person eller materiell, men vaksinemotstanderne skal ha vært verbalt utagerende.

  – De har laget støy og ytret sin motstand mot vaksiner, forklarer Sylju.

  Hun sier politiet i første omgang trodde det dreide seg om en demonstrasjon som ikke var meldt inn, men skjønte da de ankom stedet, at det dreide seg om noe annet.

  – Vi rykket ut for å ivareta ro og orden, sier Sylju.

  Hun legger til at politiet fortsatt er på stedet for å notere ned personalia på de involverte.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Oslo-skolene slutter med jevnlig koronatesting

  Oslo-skolene slutter med jevnlig koronatesting tirsdag 8. februar. Det fremgår i en melding sendt ut til skolene i dag.

  Slik lyder meldingen, ifølge VG:

  Jevnlig testing på 1. til 10. trinn: Fra 8. februar avsluttes jevnlig testing av elever på 1. til 10. trinn. Elever og foresatte kan hente selvtester på bydelenes utdelingssteder hvis de har symptomer på korona eller noen i husstanden er smittet. Skolene vil også få et lite beredskapslager av selvtester til elever.

 • av NTB
  DEL
  NHO ber regjeringen avvikle hjemmekontor
  Administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn.
Foto: Vidar Ruud / NTB
  Administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn. Foto: Vidar Ruud / NTB

  NHO mener det ikke lenger er forholdsmessig med koronarestriksjoner som for eksempel hjemmekontor.

  – Det er en feilslutning å si at hjemmekontor er et lite inngripende tiltak, mener Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

  Arbeidsgiverorganisasjonen skriver i en pressemelding at de mener hjemmekontor er et svært inngripende tiltak næringsmessig, og at de opplever det som belastende for mange ansatte.

  – Hjemmekontor snur rundt på livsstilen vår og rammer mange servicebransjer, fra frisører til kantiner. Tusenvis av ansatte i servicenæringen er fortsatt permittert, sier Kaltenborn.

 • av NTB
  DEL
  EMA godkjenner Pfizers koronapille

  Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) har godkjent den Pfizer-produserte koronamedisinen Paxlovid til bruk i EU.

  Pfizers koronapille blir dermed den første pillen som blir godkjent til bruk mot covid-19 i Europa.

  EMA anbefaler at Paxlovid godkjennes til bruk i behandling av covid-19 hos voksne som er i risikogruppe.

 • av Redaksjonen
  DEL
  Nettmøtet er avsluttet

  Takk til alle lesere som sendte inn spørsmål til vaksineforsker Gunnveig Grødeland.

  En oppsummering av de viktigste spørsmålene kan du lese her:

  teaser
  i dag 15:51
  Vaksineforskeren i nettmøte: «Med vaksine pluss smitte har du et bedre utgangspunkt for fremtiden»
 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Over 50.000 smittede i Danmark

  Danmark registrerte 51.033 nye koronasmittede siste døgn. Det er en ny topp i smittekurven.

  Landets regjering har besluttet at alle innenlandske restriksjoner skal opphøre fra 1. februar. Årsaken er at omikronvarianten gir mildere sykdom og mindre belastning på sykehusene enn tidligere varianter.

  Det lå 955 personer med koronasmitte på danske sykehus torsdag, 17 flere enn dagen før. Men mange av disse er innlagt av andre årsaker enn korona.

  37 lå på intensivavdeling, og 22 av disse måtte ha respiratorhjelp. Landet har registeret 18 nye koronarelaterte dødsfall siste døgn, skriver Berlingske.

 • DEL

  Mange under 45 ønsker å reise til utlandet. Bør de ta vaksine nr tre av den grunn?

  Lene

  Det er jo et valg man bør ta. Jeg tenker det første spørsmålet er når man har tenkt å reise til utlandet.

  Om det er til sommeren, kan man jo vente en stund og se om ikke EU etter hvert også går inn for de samme anbefalingene for vaksinering som FHI.

  av Gunnveig Grødeland
 • DEL

  Jeg har slitt mye med hormon/underlivsproblemer, og har påfallende mange venninner som har opplevd store endringer i syklus etter vaks. Lange blødninger eller opphørt mens f.eks. Mange av disse vil ha barn, og en har f.eks. mistet mens lenge nå. Dette gjør at jeg føler et kjempestort NEI i hele meg når jeg tenker på å ta vaksinen. Den eneste grunnen til å gjøre det er fordi jeg føler så mye stress av alt presset + litt for å få frihet i rundt 9 mnd... Hva vet vi SIKKERT om hvorfor det påvirker syklus (og evt. fertilitet)? Er vi sikre på at dette er trygt for unge jenter, også på lang sikt?

  Linn

  Det begynner å bli ganske overbevisende data på at vaksinen kan påvirke menstruasjonssyklusen. Det sagt, viser også data vi har så langt, at dette er ufarlig og ikke påvirker fertilitet.

  av Gunnveig Grødeland
 • DEL

  Gitt at man er fullvaksinert (3x), sett bort i fra selve opplevelsen av å bli syk, er det immunresponsmessig "bedre" å få delta-varianten enn omikron-varianten, eller motsatt?

  Wilhelm

  Det vil immunresponsmessig gå litt ut på det samme. Smitte med alle varianter av SARS-CoV-2 trener opp immunsystemet til å gjenkjenne ulike deler av viruset, og noen av disse er felles eller veldig like for alle variantene.

  Derfor kan smitte gi bred beskyttelse mot mange ulike varianter av SARS-CoV-2.

  av Gunnveig Grødeland
 • DEL

  Hvorfor er det ikke hvor lang tid etter vaksine eller sykdom som teller for fritak fra karantene? Nå er det bare 3. vaksine som gir fritak. Hva med gjennomgått sykdom for 6 mnd siden og første vaksine for tre uker siden? Er ikke det like bra som tredje vaksine for tre uker siden?

  Geir Ståle Kleppe

  Biologisk sett er gjennomgått sykdom fullt på høyde med en vaksinedose, så hvorfor EU har satt de reglene de har for koronapass er, vel et spørsmål.

  av Gunnveig Grødeland
 • DEL

  Hei da høres det ut som det rette er å oppsøkesmitte nå, selv om konsekvensen blir ubehag. Blir ikke ubehaget større senere når noe av effekten av boosterdosen er borte?

  Anne-Grete Skofterød

  Ubehaget blir større når effekten av boosterdosen er redusert.

  Det sagt, så er det mulig at vi til høsten har tilgjengelig vaksiner som er oppdaterte mot omikron eller den varianten som sirkulerer da, så det er en vurdering hva man må gjøre:-)

  av Gunnveig Grødeland
 • DEL

  Hei. Beskytter nylig gjennomgått Corona beta nr. 4 forkjølelsesvirus mot Omikron?

  Beskytter coronavaksinen mot forkjølelsesviruset nevnt over? Vi var 3 i min familie som fikk Corona beta nr 4 forkjølelsesvirus. Den seneste vaksinerte ( 3 mnd) ble frisk etter 3 dager ( fra å være febersyk med snue,hoste på kveld nr 2, til helt frisk neste morgen. )Den med lengst tid fra siste vaksine ( 5/6 mnd ) ble mer syk med hoste i flere uker.

  hanne hertzberg

  Det er et interessant spørsmål, og noe det er mange forskere rundt omkring som vurderer.

  Det er likheter mellom de tidligere forkjølelsesvirusene og SARS-CoV-2, så vanskelig å se for seg at det ikke skal være dannet noen relevante immunresponser fra tidligere eksponering for disse.

  Det sagt, så vet vi ikke enda akkurat hvor mye de beskytter.

  av Gunnveig Grødeland
 • DEL

  Siden det er en god del med bivirkninger i forbindelse med vaksinen, hvorfor anbefales det ikke å gi bestemte tabletter mot covidvirus

  Turid Aspelund

  Alle medikamenter kan ha bivirkninger, også vaksiner.

  Medikamenter som nå testes og er tatt i bruk ulike steder har også en effekt som typisk er lavere enn vaksinene, så vaksinering er det tryggeste og beste valget for å forhindre sykdom.

  av Gunnveig Grødeland
 • DEL

  Hei, hvor lenge må man fortsette å ta doser som bare varer i 3-4 måneder? Det er vel ikke normalt eller gjøres med noen andre type virus?

  Frida

  Det stemmer. Husk at FHI anbefaler tredje dose til eldre og personer i ulike risikogrupper, så hensikten med gjentatte doser er å hindre alvorlig sykdom.

  For noen er fjerde dose nå også viktig, så tenker det er viktig å huske her at det ikke er ett svar som vil være det beste for alle personer i samfunnet.

  Vi er ulike, og ulike grupper har behov for ulike grader av beskyttelse.

  av Gunnveig Grødeland
 • DEL

  Hei! Jeg leser i Store medisinske leksikon at en vaksine er et preparat som stimulerer immunapparatet slik at den som vaksineres blir immun, uten å gjennomgå sykdom. Etter hva jeg forstår er de som har fått mRNA-preparatene i liten beskyttet mot sykdom forårsaket av omikron-mutasjonen. Med dette, og definisjonen av vaksine i tankene, er det fremdeles presist å omtale preparatene som vaksiner? Er det mer presist å kalle det for medikamenter, som kan beskytte mot alvorlig forløp? Noen vil hevde det ikke betyr noe hva vi kaller det, selv er jeg ikke så sikker på at det er uten betydning.

  Misk

  Man kan absolutt fortsatt kalle vaksinene for vaksiner:)

  Vaksiner trener opp immunsystemet til å senere gjenkjenne virus, og selv om virusene muterer videre er jo treningen den samme.

  av Gunnveig Grødeland

Les mer om

 1. Koronaviruset