Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
FHI åpner for andre vaksinedose til 12-15-åringer
14. januar kl 11:28av Tor Arne Andreassen
DEL

Folkehelseinstituttet åpner for at all ungdom i alderen 12-15 år som har fått første dose, får tilbud om andre vaksinedose.

Hittil har denne aldersgruppen fått tilbud om bare én dose. Mange andre land har allerede tilbudt to doser til 12-15-åringer.

FHI mener 12-15-åringer allerede har god beskyttelse fra den første dosen. Samtidig kan det være en risiko for bivirkninger dersom man tar dose to. FHI mener derfor at det ikke er grunnlag for å anbefale andre vaksinedose til hele aldersgruppen.

Usikker effekt for samfunnet

Det som taler for vaksinering, er at dose to kan gi en ytterligere reduksjon i sykehusinnleggelser. Det kan også ha en smittereduserende effekt på samfunnsnivå. Men er usikker og varigheten sannsynligvis kort.

Risikoen for sykehusinnleggelse er allerede veldig lav blant dem som har fått én vaksinedose i denne aldersgruppen. FHI mener også at samfunnsnytten skal tillegges mindre vekt.

Kan åpne for koronasertifikat

Likevel mener FHI at det bør åpnes for at ungdom og deres foresatte som ser et behov og ønsker å fullføre primærvaksinasjon med to doser, får mulighet til dette.

FHI skriver at enkelte vil kunne ønske dette av ikke-medisinske årsaker, for eksempel for å få koronasertifikat.

– Regjeringen følger Folkehelseinstituttets anbefaling når det kommer til vaksinering av barn og unge. Dette er et frivillig tilbud, og foreldre må avgjøre om de ønsker å vaksinere barnet sitt, sier helseminister Ingvild Kjerkol til NTB.

Siste innlegg
 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Vaksineforsker mener det er bedre for barn å bli smittet enn å ta koronavaksine

  Med bakgrunn i FHIs vurderinger mener immunolog Gunnveig Grødeland at barn som har vært koronasmittet, har mer beskyttelse enn voksne som har vært det.

  Ifølge VG fremgår det i FHIs nye vurdering at barns immunreaksjon er annerledes enn hos voksne, blant annet ved at de har raskere og mer effektiv medfødt immunrespons.

  «Etter gjennomgått infeksjon får barn vanligvis en bred og varig adaptiv immunrespons som gir god beskyttelse mot reinfeksjon», heter det.

  Gunnveig Grødeland, som forsker på immunologi og vaksineutvikling ved Universitetet i Oslo, mener ifølge VG at det er bedre for barn å bli smittet enn å ta koronavaksine.

  – Aller først er det sånn at barn i utgangspunktet har lav risiko for betydelig sykdom. Vi regner med at en tredel av barn i Oslo har vært smittet, men mørketallene kan være store fordi mange ikke har symptomer i det hele tatt, sier hun til VG.

  Grødeland mener bare foreldre som har barn i risikogruppen, bør vurdere å si ja til vaksinering av barna.

  FHI trekker samtidig frem at immunitet etter infeksjon kombinert med vaksinasjon ser ut til ytterligere å øke beskyttelsen. (NTB)

 • av NTB
  DEL
  5.164 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn – ny topp

  Det er registrert 5.164 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 1.358 flere enn samme dag forrige uke, og 1.359 flere enn onsdag – og det høyeste på ett døgn så langt.

  Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 3.812 smittede per dag.

  Tidligere innebar testregimet at en større andel av befolkningen ble anbefalt å ta en PCR-test etter å ha testet positivt på selvtest. Omleggingene i testregimet har påvirket antallet registrerte tilfeller.

  Smittetallene er høyest i Østensjø bydel. Her er det et smittetrykk på 9.540 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

  Forrige smittetopp i Oslo var 22. januar 2022. Da ble det ble registrert 4.568.

  Til sammen er 173.835 smittetilfeller registrert i Oslo siden mars 2020.

 • av NTB
  DEL
  24.288 nye smittede registrert siste døgn
  En omlegging innebærer at flere ikke lenger trenger å ta PCR-test etter å ha testet positivt på selvtest, og dermed blir smitten heller ikke registrert hos FHI. Folk oppfordres imidlertid til å registrere positive tester hos sin kommune. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
  En omlegging innebærer at flere ikke lenger trenger å ta PCR-test etter å ha testet positivt på selvtest, og dermed blir smitten heller ikke registrert hos FHI. Folk oppfordres imidlertid til å registrere positive tester hos sin kommune. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Det siste døgnet har FHI registrert 24.288 koronasmittede i Norge. Det er 7411 flere enn samme dag i forrige uke.

  Dette kommer frem i tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

  24. januar 2022 gjorde FHI store endringer i testsystemet, slik at færre koronasmittede blir registrert i MSIS. På grunn av dette er ikke tall etter 25. januar sammenlignbare med tallene før.

  Omleggingen innebærer at flere ikke lenger trenger å ta PCR-test etter å ha testet positivt på selvtest. Dermed blir smitten heller ikke registrert hos FHI. Folk oppfordres imidlertid til å registrere positive tester hos sin kommune.

 • av NTB
  DEL
  Finland lemper på noen koronarestriksjoner

  Finland vil fra 1. februar begynne en gradvis lettelse av koronarestriksjonene, opplyser den finske regjeringen.

  Noe av det første som skjer, er at restauranter får utvidet åpningstidene med tre timer, til klokka 21. Restaurantene må imidlertid stanse alkoholserveringen klokka 20. Åpningstiden for barer og puber endres ikke, de må fortsatt stanse alkoholserveringen klokka 17 og stenge dørene klokka 18.

  Regjeringen anbefaler også at det blir noen lettelser på restriksjonene i idretts- og kultursektoren, men påpeker at det er opp til regionale myndigheter å avgjøre det.

  Den gradvise lettelsen skulle opprinnelig starte i midten av februar, men har blitt framskyndet fordi smittetrykket ikke lenger anses som like alvorlig som tidligere.

 • av NTB
  DEL
  Tirsdag kommer regjeringens koronalettelser
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helse- og omsorgsminister
Ingvild Kjerkol (Ap) har sammen med justisminister Trygve Slagsvold Vedum invitert til pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag neste uke. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har sammen med justisminister Trygve Slagsvold Vedum invitert til pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag neste uke. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB

  Regjeringen har varslet store lettelser i koronarestriksjonene neste uke. Tirsdag får vi svar på hva som endres, og når.

  Mange har etterlyst raske lettelser, deriblant opposisjonen, etter de nye rådene fra helsemyndighetene.

  – Jeg kan allerede nå varsle at vil bli betydelige lettelser, og disse vil bli kommunisert ut på en pressekonferanse i neste uke, sa helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en skriftlig uttalelse til NTB onsdag.

  Hun og regjeringen venter på faglige råd fra Folkehelseinstituttet (FHI), Helsedirektoratet og en ekspertgruppe som ledes av økonomiprofessor Steinar Holden.

  – Denne gruppen gjør nå også en vurdering av tiltaksnivå og innretninger på tiltak og vil gi råd til regjeringen, sier Kjerkol.

 • av NTB
  DEL
  Vil ikke gi koronavaksine til småskolebarn

  Svenske helsemyndigheter vil ikke anbefale koronavaksine til barn mellom fem og elleve år. Fordelene er ikke store nok, lyder konklusjonen.

  – Vaksinene er trygge, det er veldig gode vaksiner, men vi fokuserer nå på de medisinske fordelene til hvert enkelt barn, og vi kan ikke se at fordelene er store nok til å anbefale den til hele gruppen, sier Britta Björklund fra Folkhälsomyndigheten torsdag.

  Hun legger til at de ikke vil vaksinere en hel gruppe barn for samfunnets skyld.

  – Vi ønsker å se at det har en klar fordel for barna selv og det enkelte barn, så det er derfor vi ikke anbefaler det for øyeblikket, sier Björklund, som åpner for at avgjørelsen kan endres hvis helsesituasjonen endrer seg.

  Heller ikke norske myndigheter anbefaler koronavaksine for alle barn mellom fem og elleve år, kun for de med underliggende sykdom.

 • av Kristoffer Rønneberg / Siril Thesen
  DEL
  Huitfeldt besøkte kongen rett før hun testet positivt
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

  UD bekrefter at utenriksminister Anniken Huitfeldt var i audiens hos kong Harald torsdag. Like etterpå testet hun positivt for korona.

  – Jeg skulle av hele mitt hjerte ønske at jeg ikke testet positivt samme dag som jeg hadde audiens hos kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon. Jeg testet meg i dag tidlig og den var negativ, men testet meg igjen da jeg fikk akutt hodepine i ettermiddag, sier Huitfeldt til Aftenposten.

  - Slottet ble varslet med en gang. Som alle er jeg redd for å smitte andre. Og jeg håper selvsagt inderlig at jeg ikke har smittet hans majestet kongen, dronningen eller kronprinsen selv om jeg hadde munnbind på og holdt avstand, fortsetter hun.

  Huitfeldt møter kongen ukentlig for å avlegge rapport om norsk utenrikspolitikk.

  - Kongeparet og kronprinsen mottok utenriksministeren i audiens i dag. I ettermiddag ble vi varslet om at utenriksministeren hadde testet positivt for covid-19. Kongeparet og kronprinsen vil derfor, i henhold til smittevernreglene, teste seg. Det sier Sven Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff til Aftenposten.

  Andre som har vært på møtet med utenriksministeren har også blitt varslet.

  Les hele saken her:

  teaser
  i går 19:20
  Utenriksministeren er koronasmittet – besøkte kongeparet rett før hun testet positivt
 • av Kristoffer Rønneberg
  DEL
  Utenriksministeren har korona
  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau via AP/NTB

  Utenriksminister Anniken Huitfeldt har koronaviruset. Huitfeldt testet positivt på torsdag, får Aftenposten bekreftet fra UD.

  – Hun testet positivt i ettermiddag og er i isolasjon, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide i UD, og legger til:

  – Hun testet seg fordi hun plutselig fikk hodepine, men har bare milde symptomer.

  Dette betyr blant annet at hun ikke kan reise til Beijing for å representere Norge ved åpningsseremonien til årets vinter-OL.

  Det var ikke bekreftet at Huitfeldt skulle dra til Beijing, men hun har tidligere gjort det klart at hun ikke støtter en diplomatisk boikott av lekene.

  USA, Storbritannia, Canada og en rekke andre land velger å holde sine politikere hjemme fra OL på grunn av Kinas brudd på menneskerettighetene.

  teaser
  i går 19:20
  Utenriksministeren er koronasmittet – besøkte kongeparet rett før hun testet positivt
 • av NTB
  DEL
  Ordensforstyrrelse på vaksinesenter i Oslo

  Om lag 30 vaksinemotstandere samlet seg torsdag utenfor vaksinesenteret ved det gamle Munchmuseet i Oslo. To av dem er kjørt til arresten.

  I alt var det mellom åtte og ti av vaksinemotstanderne som tok seg inn i selve vaksinesenteret.

  – Dette er vaksinemotstandere som har stått på innsiden og utsiden av vaksinesenteret for å ytre sin motstand mot vaksiner, sier operasjonsleder Cathrine Sylju i Oslo politidistrikt til NTB.

  Da politiet kom til stedet, ga de vaksinemotstanderne pålegg om å forlate vaksinesenteret. Flertallet etterkom dette, men to av dem nektet og blir kjørt til arresten for å nekte å etterkomme politiets pålegg.

  – Vi ga dem tilbud om å stå utenfor senteret og ytre seg, men to nektet, sier Sylju.

  Det skal ikke være skader hverken på person eller materiell, men vaksinemotstanderne skal ha vært verbalt utagerende.

  – De har laget støy og ytret sin motstand mot vaksiner, forklarer Sylju.

  Hun sier politiet i første omgang trodde det dreide seg om en demonstrasjon som ikke var meldt inn, men skjønte da de ankom stedet, at det dreide seg om noe annet.

  – Vi rykket ut for å ivareta ro og orden, sier Sylju.

  Hun legger til at politiet fortsatt er på stedet for å notere ned personalia på de involverte.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Oslo-skolene slutter med jevnlig koronatesting

  Oslo-skolene slutter med jevnlig koronatesting tirsdag 8. februar. Det fremgår i en melding sendt ut til skolene i dag.

  Slik lyder meldingen, ifølge VG:

  Jevnlig testing på 1. til 10. trinn: Fra 8. februar avsluttes jevnlig testing av elever på 1. til 10. trinn. Elever og foresatte kan hente selvtester på bydelenes utdelingssteder hvis de har symptomer på korona eller noen i husstanden er smittet. Skolene vil også få et lite beredskapslager av selvtester til elever.

 • av NTB
  DEL
  NHO ber regjeringen avvikle hjemmekontor
  Administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn.
Foto: Vidar Ruud / NTB
  Administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn. Foto: Vidar Ruud / NTB

  NHO mener det ikke lenger er forholdsmessig med koronarestriksjoner som for eksempel hjemmekontor.

  – Det er en feilslutning å si at hjemmekontor er et lite inngripende tiltak, mener Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

  Arbeidsgiverorganisasjonen skriver i en pressemelding at de mener hjemmekontor er et svært inngripende tiltak næringsmessig, og at de opplever det som belastende for mange ansatte.

  – Hjemmekontor snur rundt på livsstilen vår og rammer mange servicebransjer, fra frisører til kantiner. Tusenvis av ansatte i servicenæringen er fortsatt permittert, sier Kaltenborn.

 • av NTB
  DEL
  EMA godkjenner Pfizers koronapille

  Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) har godkjent den Pfizer-produserte koronamedisinen Paxlovid til bruk i EU.

  Pfizers koronapille blir dermed den første pillen som blir godkjent til bruk mot covid-19 i Europa.

  EMA anbefaler at Paxlovid godkjennes til bruk i behandling av covid-19 hos voksne som er i risikogruppe.

 • av Redaksjonen
  DEL
  Nettmøtet er avsluttet

  Takk til alle lesere som sendte inn spørsmål til vaksineforsker Gunnveig Grødeland.

  En oppsummering av de viktigste spørsmålene kan du lese her:

  teaser
  i går 15:51
  Vaksineforskeren i nettmøte: «Med vaksine pluss smitte har du et bedre utgangspunkt for fremtiden»
 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Over 50.000 smittede i Danmark

  Danmark registrerte 51.033 nye koronasmittede siste døgn. Det er en ny topp i smittekurven.

  Landets regjering har besluttet at alle innenlandske restriksjoner skal opphøre fra 1. februar. Årsaken er at omikronvarianten gir mildere sykdom og mindre belastning på sykehusene enn tidligere varianter.

  Det lå 955 personer med koronasmitte på danske sykehus torsdag, 17 flere enn dagen før. Men mange av disse er innlagt av andre årsaker enn korona.

  37 lå på intensivavdeling, og 22 av disse måtte ha respiratorhjelp. Landet har registeret 18 nye koronarelaterte dødsfall siste døgn, skriver Berlingske.

 • DEL

  Mange under 45 ønsker å reise til utlandet. Bør de ta vaksine nr tre av den grunn?

  Lene

  Det er jo et valg man bør ta. Jeg tenker det første spørsmålet er når man har tenkt å reise til utlandet.

  Om det er til sommeren, kan man jo vente en stund og se om ikke EU etter hvert også går inn for de samme anbefalingene for vaksinering som FHI.

  av Gunnveig Grødeland
 • DEL

  Jeg har slitt mye med hormon/underlivsproblemer, og har påfallende mange venninner som har opplevd store endringer i syklus etter vaks. Lange blødninger eller opphørt mens f.eks. Mange av disse vil ha barn, og en har f.eks. mistet mens lenge nå. Dette gjør at jeg føler et kjempestort NEI i hele meg når jeg tenker på å ta vaksinen. Den eneste grunnen til å gjøre det er fordi jeg føler så mye stress av alt presset + litt for å få frihet i rundt 9 mnd... Hva vet vi SIKKERT om hvorfor det påvirker syklus (og evt. fertilitet)? Er vi sikre på at dette er trygt for unge jenter, også på lang sikt?

  Linn

  Det begynner å bli ganske overbevisende data på at vaksinen kan påvirke menstruasjonssyklusen. Det sagt, viser også data vi har så langt, at dette er ufarlig og ikke påvirker fertilitet.

  av Gunnveig Grødeland
 • DEL

  Gitt at man er fullvaksinert (3x), sett bort i fra selve opplevelsen av å bli syk, er det immunresponsmessig "bedre" å få delta-varianten enn omikron-varianten, eller motsatt?

  Wilhelm

  Det vil immunresponsmessig gå litt ut på det samme. Smitte med alle varianter av SARS-CoV-2 trener opp immunsystemet til å gjenkjenne ulike deler av viruset, og noen av disse er felles eller veldig like for alle variantene.

  Derfor kan smitte gi bred beskyttelse mot mange ulike varianter av SARS-CoV-2.

  av Gunnveig Grødeland
 • DEL

  Hvorfor er det ikke hvor lang tid etter vaksine eller sykdom som teller for fritak fra karantene? Nå er det bare 3. vaksine som gir fritak. Hva med gjennomgått sykdom for 6 mnd siden og første vaksine for tre uker siden? Er ikke det like bra som tredje vaksine for tre uker siden?

  Geir Ståle Kleppe

  Biologisk sett er gjennomgått sykdom fullt på høyde med en vaksinedose, så hvorfor EU har satt de reglene de har for koronapass er, vel et spørsmål.

  av Gunnveig Grødeland
 • DEL

  Hei da høres det ut som det rette er å oppsøkesmitte nå, selv om konsekvensen blir ubehag. Blir ikke ubehaget større senere når noe av effekten av boosterdosen er borte?

  Anne-Grete Skofterød

  Ubehaget blir større når effekten av boosterdosen er redusert.

  Det sagt, så er det mulig at vi til høsten har tilgjengelig vaksiner som er oppdaterte mot omikron eller den varianten som sirkulerer da, så det er en vurdering hva man må gjøre:-)

  av Gunnveig Grødeland
 • DEL

  Hei. Beskytter nylig gjennomgått Corona beta nr. 4 forkjølelsesvirus mot Omikron?

  Beskytter coronavaksinen mot forkjølelsesviruset nevnt over? Vi var 3 i min familie som fikk Corona beta nr 4 forkjølelsesvirus. Den seneste vaksinerte ( 3 mnd) ble frisk etter 3 dager ( fra å være febersyk med snue,hoste på kveld nr 2, til helt frisk neste morgen. )Den med lengst tid fra siste vaksine ( 5/6 mnd ) ble mer syk med hoste i flere uker.

  hanne hertzberg

  Det er et interessant spørsmål, og noe det er mange forskere rundt omkring som vurderer.

  Det er likheter mellom de tidligere forkjølelsesvirusene og SARS-CoV-2, så vanskelig å se for seg at det ikke skal være dannet noen relevante immunresponser fra tidligere eksponering for disse.

  Det sagt, så vet vi ikke enda akkurat hvor mye de beskytter.

  av Gunnveig Grødeland

Les mer om

 1. Koronaviruset