Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Nederland letter opp koronanedstengingen
14. januar kl 20:02av NTB
DEL
Folk nyter at spisesteder er gjenåpnet i Valkenburg i Nederland. Flere restauranter i byen åpnet dørene i protest mot de strenge koronatiltakene i landet. 
Foto: Peter Dejong / AP Photo / NTB
Folk nyter at spisesteder er gjenåpnet i Valkenburg i Nederland. Flere restauranter i byen åpnet dørene i protest mot de strenge koronatiltakene i landet. Foto: Peter Dejong / AP Photo / NTB

Regjeringen i Nederland lettet på deler av koronatiltakene fredag kveld. Landet har som det eneste i Europa, vært nedstengt i fire uker.

Butikker, frisører og sexarbeidere får åpne dørene igjen, sa statsminister Mark Rutte på en pressekonferanse fredag kveld.

Barer, restauranter, kafeer og kultursteder vil derimot måtte holde stengt frem til tidligst 25. januar. Rutte sier den delvise gjenåpningen er et stort lyspunkt for Nederland, som har vært nedstengt gjennom både jule- og nyttårsfeiringen.

Ikke-essensielle butikker får igjen åpne dørene fra lørdag av, men bare frem til kl. 17.00.

Ifølge helseminister Ernst Kuipers er det mulig å gjenåpne, til tross for økende smittetall med omikronvarianten. Samtidig er det for tidlig å åpne barer og andre serveringssteder. Kuipers sier at smittetallene snart vil nå 75.000 til 80.000 tilfeller pr. dag.

Flere byer i Nederland har sagt at de ikke vil hindre kafeer og restauranter i å åpne i protest på lørdag, men at de vil håndheve reglene igjen etterpå.

Det er sterkt press på myndighetene i landet for å lette på tiltakene. Fredag åpnet flere restauranter i den lille byen Valkenburg dørene for kunder, i protest mot nedstengingen.

Ordfører Daan Prevoo uttalte til TV-stasjonen WNL at den koordinerte protesten var en form for demonstrasjon, og at demonstrasjoner er en grunnleggende rettighet. Derfor kunne ikke politiet gripe inn, ifølge Prevoo.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Covax ber om 46 milliarder kroner
  Selv om det hittil er satt nærmere 10 milliarder vaksinedoser i verden, er rundt halvpartens av verdens befolkning ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) fortsatt uvaksinert. Foto: AP / NTB
  Selv om det hittil er satt nærmere 10 milliarder vaksinedoser i verden, er rundt halvpartens av verdens befolkning ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) fortsatt uvaksinert. Foto: AP / NTB

  Det internasjonale vaksinesamarbeidet Covax trenger nærmere 46 milliarder kroner innen tre måneder for å kunne forsyne fattige land med vaksine i år.

  – Dette vil hjelpe verden med å redusere risiko og usikkerhet knyttet til pandemien, sier sjefen for vaksinealliansen Gavi, Seth Berkley.

  Covax trenger drøyt 32 milliarder kroner for å finansiere et lager med 600 millioner doser, noe som skal sikre at også verdens fattigste land får tilgang på vaksine.

  Nærmere 9 milliarder kroner trengs også for sikre beredskap og forsyningslinjer i fattige land, og rundt 4,8 milliarder kroner trengs for å dekke kostnader ved utdeling av vaksine og sprøyter som alt er donert.

  Hittil i år har Covax bare fått tilsagn om i underkant av 1,7 milliarder kroner.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Ti dødsfall kan knyttes til omikron
  Omikronvarianten ble først kjent i Norge 1. desember 2021. Siden kan ti dødsfall knyttes til varianten. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Omikronvarianten ble først kjent i Norge 1. desember 2021. Siden kan ti dødsfall knyttes til varianten. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Siden omikronvarianten først ble påvist i Norge, er det registrert ti dødsfall som kan knyttes til varianten, sier Line Vold i FHI til NRK.

  Antallet nye innlagte med korona som hovedårsak falt med 23 prosent forrige uke. Trolig fordi omikron gir mildere sykdom, og folk er godt beskyttet, ifølge FHIs siste ukesrapport.

  Varianten ble først påvist i Norge 1. desember 2021 og tok i januar over for delta som den dominerende her til lands.

  Totalt er det registrert 1412 koronadødsfall pr. 19. januar. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.

 • av NTB
  DEL
  240 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

  Onsdag var 240 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på to pasienter fra dagen før.

  Koronapasientene utgjør 2,5 prosent av alle innlagte på sykehus i Norge. 106 av koronapasientene ligger på intensivavdeling, som er 43,6 prosent av alle intensivpasienter. Blant koronapasienter på intensivavdeling får 72 respiratorbehandling.

  Det er 23 flere på respirator og 32 flere på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt onsdag.

  Regionfordelingen av innlagte koronapasienter er som følger, med prosentandel av alle innlagte i regionen i parentes: 161 hos Helse sørøst (3,2), 42 hos Helse vest (2,2), 26 hos Helse Midt-Norge (1,8), og elleve hos Helse nord (1).

  Av pasientene på intensivavdeling er regionfordelingen som følger, med prosentandel av alle intensivpasienter i regionen i parentes: 79 hos Helse sørøst (52,3), 13 hos Helse Midt-Norge (52), ni hos Helse vest (32,1), og fem hos Helse nord (12,8).

 • av NTB
  DEL
  Mer smittsom undervariant av omikron øker hurtig

  En undervariant omikron som er mer smittsom enn den opprinnelige, øker kraftig i Norge, skriver Folkehelseinstituttet i sin ukerapport.

  I rapporten skriver FHI at det var sju påvisninger av varianten 4. januar, men at dette hadde økt til 611 påvisninger 19. januar.

  Virusvarianten som kalles BA. 2, er påvist hovedsakelig i Oslo.

  Undervariantens egenskaper er ikke kjent annet enn at denne er mer smittsom enn den opprinnelige omikronvarianten (BA. 1). BA. 2 øker tilsvarende i Danmark og Sverige. Den kan se ut til å ta over for BA. 1 allerede, ifølge FHI.

 • av Chamanpreet Kaur
  DEL
  Johnson: Slutt på munnbind og hjemmekontor

  Fra neste uke er det ikke lenger krav om munnbind og hjemmekontor i England, opplyser statsminister Boris Johnson onsdag. Han legger til at forskere mener omikronvarianten har nådd en topp i landet, melder Reuters.

  Det er fremdeles krav om isolasjon, men Johnson ønsker etter hvert å fjerne lovgivningen rundt dette.

 • av Per Anders Johansen
  DEL
  Kraftig fall i antallet innleggelser i pandemien

  Antallet nye pasienter med korona som hovedårsak falt med 23 prosent i forrige uke. Det viser FHIs siste ukesrapport.

  112 nye pasienter ble innlagt med korona som hovedårsak, mot 145 uken før.

  Antall nye pasienter innlagt i intensivavdeling er foreløpig 18 i uke 2, en 42 prosents nedgang fra uken før.

  Til tross for høye smittetall går antallet innleggelser ned. Det ble meldt inn 70.300 smittetilfeller i Norge i uke 2. Det er en 52 prosents økning fra uken før.

 • av NTB
  DEL
  Trondheim strammer inn på bruken av PCR-tester

  Fra torsdag skal PCR-tester i Trondheim bare brukes til å bekrefte positive hurtigtester og slik at folk kan teste seg ut av innreisekarantene.

  Årsaken til innstrammingen er stort press på analysekapasiteten ved St. Olavs hospital og økt pågang på kommunens teststasjoner, opplyser Trondheim kommune i en pressemelding.

  Personer med symptomer og de smittedes nærkontakter må dermed teste seg med en hurtigtest.

  Trondheim kommune opplyser at de venter en ytterligere økning i smittetallene. De tror derfor at behovet for PCR-testing av personer som har testet positivt på hurtigtest, vil øke.

  I den forbindelse utvides tilbudet på Tiller teststasjon med innlevering for PCR-spyttester.

 • av NTB
  DEL
  727 nye smittede registrert i Bergen siste døgn – økende trend blant barn og unge

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 465 koronatilfeller pr. dag i Bergen. Det er 74 flere enn dagen før og 332 flere enn samme dag for en uke siden.

  Basert på gjennomsnittlig smittetall har det vært en smitteøkning på 63 prosent siste sju dagene.

  Smittetallene er størst i aldersgruppen 13 til 19 år med 168 registrerte tilfeller siste døgn. Bergen kommune opplyser at andelen smittetilfeller blant barn og ungdom på 6 til 19 år er stadig økende.

  – Vi ser at barna ikke blir veldig syke når de blir smittet. Vi har tidligere erfart at når barna blir smittet, sprer smitten seg ofte til foreldrene. Vi venter en slik effekt også denne gang, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik i Bergen kommune.

 • av NTB
  DEL
  Smitteutbrudd i militærleiren på Rena

  Til sammen 60 personer er smittet i et utbrudd i militærleiren på Rena i Åmot.

  Ingen er alvorlig syke, sier kommuneoverlege Ole Lohmann i Åmot kommune til Østlendingen.

  – Alle de berørte i Rena leir har kun lette symptomer på covid-19 og de har det etter forholdene bra, sier Lohmann. Han legger til at kommunen har et tett og godt samarbeid med Forsvaret for å hindre videre smitte.

  – Det er ikke slik at smitten sprer seg til de øvrige som oppholder seg i Rena leir. Vi har forholdsvis god kontroll. Forsvaret gjør en veldig god jobb med dette, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Ny smitterekord i Trondheim: – Flott at mange smittes med omikron

  Trondheim kommune opplyser at 747 nye koronasmittede er registrert siste døgn. Det er det høyeste smittetallet i kommunen så langt i pandemien.

  Det er 573 flere smittede enn dagen før og 72 flere enn mandag.

  De siste dagene er det satt en rekke nye dagsrekorder i Trondheim, skriver Adresseavisen.

  – Det er flott at mange smittes med omikron, sier kommuneoverlege Tove Røsstad til avisen. Hun peker på at varianten gir lite alvorlig sykdom, men likevel immunitet som beskytter mot farligere varianter som kan komme senere.

 • av NTB
  DEL
  Covid gir mer senplager hos de yngste barna

  Blant barn og unge som får covid-19, er det ett- til femåringer som sliter mest med senvirkninger.

  Det viser en ny undersøkelse som Folkehelseinstituttet (FHI) står bak.

  Undersøkelsen er publisert i det anerkjente tidsskriftet The British Medical Journal.

  Studien viser at ett- til femåringer hadde en mer langvarig økning i allmennlegebesøk, det vi si fastlege og legevakt, enn barn i alderen 6-15 og 16-19 år.

 • av NTB
  DEL
  Nakstad: Smittetallene tyder på lengre doblingstid med omikron enn antatt
  Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Det ble onsdag satt ny smitterekord i Norge med 15.367 nye bekreftede tilfeller siste døgn. Smitten stiger imidlertid ikke like raskt som for to uker siden.

  15.367 koronatilfeller er 5745 flere enn samme dag i forrige uke og det høyeste tallet så langt under pandemien. Men økningen er ikke like kraftig som den har vært tidligere.

  – Dette viser at smitten fortsatt stiger i Norge, men ikke like kraftig som for to uker siden, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

  Han sier dagstallene tyder på en 50 prosent stigning sammenlignet med for en uke siden.

  – Det kan derfor se ut som doblingstiden for omikron er nærmere ti dager. Det er gunstig fordi sykefraværet blir mindre, og sannsynligheten for at innleggelsestallene stiger om en uke, er mindre, sier Nakstad.

  I sine tidlige modelleringsrapporter om omikron tok FHI utgangspunkt i at omikron i verste fall kunne ha en doblingstid på 2,4 dager.

 • av NTB
  DEL
  FHI vil sende ut 4 millioner SMS-er om Smittestopp
  Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB
  Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB

  Onsdag og torsdag skal Folkehelseinstituttet sende ut tekstmeldinger til alle over 16 år om appen Smittestopp.

  Appen ble utviklet for å være et verktøy i pandemien og er blitt lastet ned 1,1 millioner ganger. Antallet som melder seg smittet i appen har økt kraftig de siste ukene.

  – Vi forventer en betydelig smitteøkning i ukene fremover, og den enkelte skal nå i større grad si fra om smitte til nærkontaktene sine. Ved å melde fra gjennom Smittestopp oppnår du i tillegg at nærkontakter du ikke kjenner til får beskjed. Og du får selv beskjed dersom du har vært i nærheten av noen som er smittet, sier direktør Camilla Stoltenberg i FHI.

 • av NTB
  DEL
  Mer enn 100.000 nye koronatilfeller i Tyskland
  En kvinne blir testet ved en mobil teststasjon i Frankfurt. Foto: Michael Probst / AP / NTB
  En kvinne blir testet ved en mobil teststasjon i Frankfurt. Foto: Michael Probst / AP / NTB

  Det er registrert 112.323 nye koronatilfeller i Tyskland det siste døgnet, opplyser folkehelseinstituttet RKI.

  I samme tidsrom er det registrert 239 dødsfall blant koronapasienter, ifølge instituttet. Samtidig har raten for nye smittede per 100.000 mennesker den siste uka økt til 584.

  Tyskland har strammet inn smitteverntiltakene. Kun folk som har fått en påfyllingsdose, eller tester negativt etter å ha blitt fullvaksinert eller vært syke, får ta i bruk utesteder og restauranter.

  Det er samtidig lov med maksimalt ti mennesker i private samlinger, eller eventuelt kun folk fra til sammen to forskjellige husstander, om det er uvaksinerte til stede. Den siste smittetoppen kommer mens omikron har blitt den dominerende varianten, med mer enn 70 prosent av de nye tilfellene.

  Det samme skjer i andre europeiske land. I nabolandet Frankrike har det blitt registrert i snitt 300.000 nye smittetilfeller hver dag den siste tida.

  Tysklands statsminister Olaf Scholz ønsker å introdusere vaksineplikt, men har møtt motstand fra regjeringspartner FDP. 60 millioner av Tysklands 83 millioner innbyggere er fullvaksinert.

 • av NTB
  DEL
  Stiftelser gir milliarder til pandemitiltak
  Cepi har hovedkontor i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Cepi har hovedkontor i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Bill & Melinda Gates Foundation og Wellcome gir 300 millioner dollar til Cepis arbeid mot koronapandemien og fremming av beredskap mot epidemier.

  Beløpet, der halvparten kommer fra hver av de to stiftelsene, tilsvarer drøyt 2,6 milliarder norske kroner.

  Samtidig oppfordrer de verdens ledere til å støtte opp om Cepis arbeid.

  – Mens verden svarer på utfordringen med det raskt utviklende viruset, har behovet for å levere nye, livreddende verktøy blitt mer kritisk, sier Bill Gates i en pressemelding.

  Bidraget til Koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier – eller Cepi – kommer samme uke som det er fem år siden den formelle etableringen. Cepi har hovedkontor i Oslo.

 • av NTB
  DEL
  3091 nye smittede registrert i Oslo siste døgn

  Det er registrert 3091 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 1411 flere enn samme dag forrige uke, og 717 flere enn mandag.

  Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 2234 smittede pr. dag.

  Smittetallene er høyest i Søndre Nordstrand bydel. Her er det et smittetrykk på 5679 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

  Smittetoppen i Oslo var 11. januar 2022 med 3296 tilfeller på ett døgn. Til sammen er 133.740 smittetilfeller registrert i Oslo siden mars 2020.

 • av NTB
  DEL
  Stiftelser gir milliarder til pandemitiltak

  Bill & Melinda Gates Foundation og Wellcome gir 300 millioner dollar til Cepis arbeid mot koronapandemien og fremming av beredskap mot epidemier.

  Beløpet, der halvparten kommer fra hver av de to stiftelsene, tilsvarer drøyt 2,6 milliarder norske kroner.

  Samtidig oppfordrer de verdens ledere til å støtte opp om Cepis arbeid.

  Bidraget til Koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier – eller Cepi – kommer samme uke som det er fem år siden den formelle etableringen. Cepi har hovedkontor i Oslo.

 • av Marianne Stensland
  DEL
  Rekord: 15.367 registrert smittede siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 15.367 koronasmittede i Norge. Det er 5745 flere enn samme dag i forrige uke og det høyeste tallet så langt under pandemien.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 11.180 koronasmittede pr. dag.

  Tirsdag var 238 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var to færre enn dagen før.

  74 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 49 respiratorbehandling. Det er fem færre på intensiv og seks færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

 • av NTB
  DEL
  Koronasmitten synker i Spania
  Helsepersonell klargjør koronavaksiner på et vaksinesenter i Logrono nord i Spania. Foto: AP / NTB
  Helsepersonell klargjør koronavaksiner på et vaksinesenter i Logrono nord i Spania. Foto: AP / NTB

  Antall smittetilfeller i Spania synker for første gang på to og en halv måned, opplyser spanske helsemyndigheter.

  Nedgangen kan tyde på at omikronvariantens raske spredning er i ferd med å avta, ifølge Reuters.

  Tirsdag ble det registrert litt over 94.400 nye tilfeller av koronasmitte. Samtidig er det færre covid-19-syke pasienter innlagt på spanske sykehus nå enn hva det var under tidligere smittebølger.

 • av NTB
  DEL
  Rekordhøyt smittetall i Frankrike
  En koronasyk pasient får behandling på et sykehus i Strasbourg. Frankrike har satt ny smitterekord med nesten en halv million nye smittetilfeller på ett døgn. Foto: AP / NTB
  En koronasyk pasient får behandling på et sykehus i Strasbourg. Frankrike har satt ny smitterekord med nesten en halv million nye smittetilfeller på ett døgn. Foto: AP / NTB

  Tirsdag ble det registrert 467.769 nye tilfeller av koronasmitte i Frankrike. Det er det høyeste døgntallet siden pandemien brøt ut.

  Tall fra helsemyndighetene viser også at antall koronarelaterte dødsfall på franske sykehus økte med 288 det siste døgnet til totalt 100.339.

  Søndag ga den franske nasjonalforsamlingen grønt lys til å innføre vaksinepass. Det innebærer at man må være vaksinert for blant annet å kunne spise på restaurant, delta på kulturarrangementer og reise med intercitytog.

  Det er imidlertid ikke bestemt når ordningen skal tas i bruk.

Les mer om

 1. Koronaviruset