Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Halvparten av tyskerne har fått boostervaksine
22. januar kl 15:23av NTB
DEL
En mann tar en koronatest på et testsenter i Kronberg i Tyskland. Foto: Michael Probst / AP / NTB

Mens koronasmitten fortsetter å skyte i været, melder tyske myndigheter at halvparten av befolkningen nå har fått sin tredje vaksine.

41,7 millioner tyskere har fått den tredje dosen av koronavaksinen, melder Robert Koch Institut. Landet har 82 millioner innbyggere. Hittil har 75,4 prosent av innbyggerne fått minst én vaksinedose.

Samtidig fortsetter omikron-bølgen å herje. Berlin meldte lørdag om 14.087 nye smittede siste 24 timer.

Insidensraten over sju dager er dermed 1.473 tilfeller per 100.000 innbyggere, opp fra 1.258 dagen før.

Siste innlegg
 • av NTB
  DEL
  FHI-direktør om regjeringens budsjettkutt: – Uforsvarlig
  FHI-direktør Camilla Stoltenberg mener at bevilgningen fra regjeringen ikke strekker til. Foto: Terje Pedersen / NTB

  FHI ba regjeringen om en ekstrabevilgning på 144 millioner kroner til korona-oppfølging. De fikk 30 millioner.

  – Det å gå tilbake til et 2019-budsjett for beredskap og overvåking vil ikke være forsvarlig for Folkehelseinstituttet i den situasjonen vi er i nå, skriver FHI-direktør Camilla Stoltenberg i en e-post til NRK.

  Hun viser til at det fremdeles er usikkerhet knyttet til hvordan koronapandemien utvikler seg.

  – Det er heller ikke forsvarlig i lys av forventninger fra departement og regjering om styrket beredskap og overvåking, sier hun.

  I sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett, har regjeringen satt av 20 millioner kroner ekstra til overvåking av koronapandemien og 10 millioner kroner til videre arbeid med koronavaksinasjonsprogrammet. Regjeringen forhandler nå med SV om budsjettet.

  Statssekretær Ole Henrik Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet mener at ekstrabevilgningen er stor nok, men medgir at dette vil kunne føre til at oppgaver må «skyves på eller prioriteres vekk».

  Han sier at trusselen fra pandemien er liten i Norge i dag, og at befolkningen i stor grad er beskyttet mot alvorlig sykdom.

  – Det er derfor mindre behov for tiltak for å begrense smitte, sier statssekretæren til NRK.

 • av NTB
  DEL
  Ja til koronamedisin fra Astra Zeneca i Norge
  Enkelte personer kan ikke ta koronavaksine. En ny medisin fra Astra Zeneca skal virke forebyggende mot koronasykdom. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Koronamedisinen Evusheld fra Astra Zeneca kan tas i bruk i Norge, har Beslutningsforum bestemt. Helsedirektoratet skal utvikle faglige råd for legemiddelet.

  Det er flere grunner til at medisinen ble godkjent, blant annet at man ikke vet hvordan smittesituasjonen vil være i Norge i høst, sier fagdirektør i Helse vest, Baard-Christian Schem.

  Koronaviruset endrer seg stadig, og det kan komme nye mutasjoner av viruset som gjør at effekten av legemidler varierer, påpeker Schem.

  Evusheld er først og fremst beregnet for dem som ikke har god nok effekt av vaksine mot covid-19 eller som ikke kan eller bør ta vaksinen. Medisinen kan brukes av voksne og ungdom i alderen tolv år og eldre som veier minst 40 kilo.

  Medisinen er allerede godkjent i USA og EU.

 • av NTB
  DEL
  Beijing innfører ytterligere koronatiltak og massetesting
  En helsearbeider gjør seg klar for å teste Beijings innbyggere mandag. Foto: Andy Wong / AP / NTB

  Etter en økning i antallet koronatilfeller i Kinas hovedstad, må flere av byens innbyggere jobbe hjemmefra og studenter må undervises digitalt.

  Totalt må nå innbyggerne i seks distrikter i Beijing holde seg hjemme for å jobbe og studere, og på arbeidsplasser der tilstedeværelse er nødvendig får bare 30 prosent av arbeidsstyrken oppholde seg på jobb.

  I tillegg har Beijings myndigheter innført massetesting for befolkningen, og en rekke boligkomplekser har innført restriksjoner på hvem som får gå inn og ut av bygningen.

  Mandag ble det registrert 99 nye smittetilfeller av koronaviruset i Beijing, noe som er en oppgang fra et daglig gjennomsnitt på 50 tilfeller.

  I hele Kina ble det registrert 802 nye tilfeller mandag. Omtrent 550 av tilfellene var i Shanghai, der de strenge koronarestriksjonene byen har vært under i ukevis gradvis blir lettet. Søndag gjenåpnet 20 av Shanghais T-banelinjer med redusert kapasitet.

 • av NTB
  DEL
  WHO-topp: – Pandemien er ikke over
  WHOs toppsjef Tedros Adhanom Ghebreyesus ber verdens land om å fortsette kampen mot koronaviruset og sørge for å vaksinere særlig helsearbeidere og eldre. Han talte til åpningen av Verdens helseforsamling i Genève søndag. Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone via AP / NTB

  Det er risikabelt å senke beredskapen. Koronaviruset har overrasket oss igjen og igjen, advarer sjefen for Verdens helseorganisasjon Tedros Adhanom Ghebreyesus.

  Han understreket alvoret under åpningen av Verdens helseforsamling, WHOs årlige toppmøte, søndag.

  – Jeg vet dette ikke er budskapet dere vil høre, sa Tedros.

  Men han minnet om at pandemien ikke er over før det er kontroll på viruset over hele verden. Antall rapporterte tilfeller øker i nesten 70 land i alle regioner, og det skjer samtidig som antallet som tester seg, har gått kraftig ned. Bare 57 land har vaksinert minst 70 prosent av innbyggerne, og nesten alle er høyinntekts-land, påpekte WHO-toppen.

  – Viruset har overrasket oss ved hver korsvei, en storm som har rast gjennom lokalsamfunn igjen og igjen. Vi kan fortsatt ikke forutse hvilken vei den vil ta, sa han.

  Over 6 millioner covid-dødsfall er rapportert til WHO, men anslagene over hvor mange som faktisk har mistet livet, ligger på nesten 15 millioner.

  Tedros har vært WHO-sjef i fem år og vil bli gjenvalgt uten motkandidater under WHO-møtet i Genève.

  Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) skal delta på møtet mandag.

 • av NTB
  DEL
  Anklager regjeringen for løftebrudd om koronapenger
  Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) sier kommunene vil få kompensasjon, men at han vil vente på en rapport som gir en samlet oversikt over kostnader og kompensasjon gjennom pandemien. Rapporten legges fram 1. september. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB

  Kommunens organisasjon KS er opprørt over at revidert statsbudsjett ikke inneholdt kompensasjon for koronautgifter. Landsstyret anklager regjeringen for løftebrudd.

  – Vi er opprørt over at regjeringen ikke vil forplikte seg til å dekke de koronarelaterte merkostnadene, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS til NRK.

  Landsstyret i KS, som består av 53 representanter fra kommunene, vedtok fredag en uttalelse der det heter at regjeringens forslag til revidert budsjett er et klart løftebrudd. Helgesen mener saken svekker tilliten til nasjonale myndigheter i fremtidige krisesituasjoner.

  Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) lover imidlertid at det vil komme en kompensasjon for de direkte virkningene av pandemien.

  – Beløpet og innretningen på denne kompensasjonen vil regjeringen komme tilbake til etter at arbeidsgruppen har lagt frem sin rapport 1. september om kostnadene for første halvår. Det skriver han i en tekstmelding til Helgesen, gjengitt av NRK.

 • av NTB
  DEL
  Nord-Korea: Nær to millioner mistenkte koronatilfeller
  Gatene er folketomme i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. Foto: Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB

  Nord-Korea har registrert 262.720 ytterligere tilfeller av mistenkt koronasmitte. Nesten to millioner mulige tilfeller er dermed registrert siden april.

  Nordkoreanske myndigheter har kun kunnet bekrefte et lite antall koronatilfeller siden de i forrige uke for første gang erkjente at det er et utbrudd av koronasmitte i landet, men det antas av mesteparten av sykdomstilfellene er covid-19.

  Det er registrert 63 dødsfall, noe eksperter sier er kunstig lavt sammenlignet med det trolige smittetrykket.

  Nord-Korea har så langt takket nei til koronavaksiner fra utlandet. Landets 26 millioner innbyggere har dermed ingen immunitet.

  Landets leder Kim Jong-un har omtalt utbruddet som en stor krise og innført svært strenge smitteverntiltak.

 • av NTB
  DEL
  FHI skal undersøke kloakken for koronavirus
  Forskerne hos FHI skal nå undersøke kloakken for om mulig å spore koronavirusvarianter og smitteøkning i befolkningen. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Å undersøke kloakken har tidligere avdekket både narkotikabruk og andre uhumskheter. Nå skal kloakken brukes for å spore koronaviruset.

  Det illeluktende avløpsvannet kan nemlig gi en pekepinn både om smitteøkning, og om hva slags variant det er snakk om. Det kan spesielt være nyttig nå når man ikke lenger koronatester seg via det offentlige like mye som før.

  I Sverige har forskere holdt på med et lignende prosjekt i over et år. Der testes kloakken i Stockholm, Göteborg og Malmö. Også Danmark, Finland og Nederland gjennomfører slik avløpsovervåking.

  Nå er Folkehelseinstituttet (FHI) i gang med et testprosjekt også her i landet, og i første omgang skal kloakken fra Tromsø, Trondheim, Bergen, Oslo og Ullensaker/Gardermoen – området testes.

  Avføring og sekreter fra smittede personer går ut i avløpsvannet, som føres til renseanlegg i kommunen. I prosjektet tas det prøver fra ubehandlet avløpsvann ved innløpet til renseanleggene, altså før det blir renset.

  FHI vil motta et utvalg prøver for å kartlegge nye virusvarianter og kartlegge den genetiske sammensetningen av virus i prøven.

 • av NTB-DPA
  DEL
  New York øker beredskapen mot korona

  New Yorks ordfører Eric Adams øker beredskapen som følge av en betydelig økning av koronatilfeller i byen.

  Antall innleggelser på sykehus på grunn av koronasmitte har økt jevnt og trutt de siste månedene etter hvert som stadig flere newyorkere tester positivt.

  New Yorks helsekommissær Ashwin Vasan ber folk ta valg som beskytter dem mot smitte, og han understreker at byen har verktøyene som trengs for å bremse epidemien, slik som tester, munnbind og tilgang til behandling.

  Dagen før opplyste Vasan at 16 millioner hjemmetester skal fordeles til befolkningen, samtidig som han kom med en sterk anbefaling om å bruke munnbind på offentlig sted.

 • av NTB
  DEL
  Vaksineprodusent beklager bivirkninger
  Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Vaksinemakeren Astra Zeneca beklager at friske, uskyldige mennesker ble rammet av bivirkningen som førte til at vaksinen ble tatt ut av bruk i Norge. Fem mennesker døde.

  Norge tok Astra Zeneca-vaksinen ut av bruk etter flere meldinger om uvanlige blodpropper. Flere ble syke, og fem helsearbeidere som hadde fått vaksinen, døde.

  – Det som skjedde, er utrolig sørgelig og trist. Vi har kondolert overfor familiene som har tatt kontakt med oss, og de har selvsagt vår dypeste medfølelse, sier kommunikasjonsdirektør for Astra Zeneca, Jacob Lund, til VG.

  – Vi beklager at uskyldige, friske mennesker ble rammet. Samtidig har vaksinen vært med på å spille en avgjørende rolle i å slå tilbake pandemien, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Nord-Korea melder om 15 nye koronadødsfall

  Nord-Korea melder søndag om 15 nye dødsfall forårsaket av «feber». Nylig ble det første offisielle tilfelle av koronavirus registrert, og landet er stengt ned.

  I alt har 42 personer dødd, og over 820 mennesker er blitt smittet av en febersykdom siden slutten av april, melder det statlige nyhetsbyrået KCNA. Minst 324.000 får behandling.

  Landets leder Kim Jong-un sier at utbruddet er en «stor forstyrrelse», men at landet kan komme seg gjennom krisen.

  Nord-Korea bekreftet torsdag at den svært smittsomme omikronvarianten var oppdaget i hovedstaden Pyongyang, noe som førte til en landsomfattende nedstenging.

  KCNA melder at «alle provinser, byer og fylker i landet har blitt fullstendig nedstengt».

 • av NTB
  DEL
  Norge ble kalt inn på teppet over Aztra Zeneca-vaksinen

  Da Norge i fjor stanset bruken av Astra Zeneca-vaksinen og sa den kunne føre til blodpropp, endte det i oppvaskmøte hos EUs legemiddelverket EMA.

  – Internasjonalt møtte vi jo mye motstand. Vi ble kalt inn på teppet til EMA, altså det europeiske legemiddelkontoret, sier overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk til VG.

  11. mars i fjor stanset Norge bruken av Astra Zeneca-vaksinen etter at fem mennesker døde med blodpropp, lave blodplater og blødninger etter å ha tatt vaksinen.

  En uke senere konkluderte leger ved Rikshospitalet at det var vaksinen som førte til disse sjeldne blodproppene hos ellers helt friske mennesker. Det falt ikke i god jord hos EMA.

  – De syntes vi gikk for tidlig ut med for dårlig grunnlag, og var redde for omdømmet til vaksineringen, sier Hortemo til avisen.

  EMA konkluderte først med at blodproppene ikke kunne knyttes til vaksinen, men snudde senere i saken.

 • av NTB
  DEL
  21 koronadødsfall i Nord-Korea

  Nordkoreanske myndigheter melder om 21 dødsfall fredag og 174.440 nye personer med febersymptomer knyttet til utbruddet av covid-19 i landet.

  I alt har 27 personer dødd, og over 500.000 mennesker er blitt rammet av en febersykdom siden slutten av april, ifølge landets myndigheter. Nærmere 300.000 isoleres i forbindelse med behandling.

  Statlige medier spesifiserer ikke hvor mange av de febersyke og dødsfallene som er bekreftede tilfeller av covid-19. Landets befolkning er uvaksinert, og Sør-Korea planlegger å sende koronavaksiner til nabolandet.

  Torsdag ble det innført en landsomfattende nedstenging etter at Nord-Korea registrerte sitt første offisielle tilfelle av koronavirus.

  Landets leder Kim Jong-un sier at utbruddet er en «stor katastrofe», men at landet kan komme seg gjennom krisen.

 • av NTB
  DEL
  Stigende koronasmittetall i Afrika
  Koronasmitten er stigende i Afrika. Bildet viser folk, noen med munnbind, andre uten, ved et kjøpesenter i Johannesburg i Sør-Afrika. Foto: Themba Hadebe /AP / NTB

  Flere afrikanske land opplever stigende koronasmitte, advarer Den afrikanske unions (AU) helseorgan Africa CDC.

  Africa CDCs leder John Nengasong peker blant annet på en vekst i antall smittetilfeller i Sør-Afrika på 57 prosent gjennom de siste fire ukene. For hele kontinentet anslås veksten i tilfeller å være på 25 prosent.

  Helseorganet har registrert 11,5 millioner smittetilfeller i Afrika siden pandemiens begynnelse og har klart å koble 252.000 dødsfall til covid-19.

  Imidlertid er det bare utført 106 millioner koronatester på kontinentet hittil, av en befolkning på 1,4 milliarder.

  Ifølge Africa CDCs tall er bare 17,3 prosent av befolkningen fullvaksinert. Egypt, Kapp Verde, Mauritius, Rwanda, Sao Tome og Principe og Tunisia har alle en vaksinasjonsgrad på over 35 prosent.

 • av NTB
  DEL
  Over 2 millioner koronarelaterte dødsfall

  Antall bekreftede koronarelaterte i dødsfall i Europa har nå passert 2 millioner, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

  – En fryktelig milepæl er nådd ettersom antall bekreftede koronadødsfall i land i WHOs Europa-region har oversteget 2 millioner, skrive WHO i en kunngjøring torsdag.

  WHOs Europa-region omfatter 53 land og regioner, deriblant flere i Sentral-Asia. Ifølge organisasjonens oversikt er det nå registrert 2.002.058 koronarelaterte dødsfall i regionen siden pandemien startet.

  Torsdag ble det kjent at antall bekreftede koronarelaterte dødsfall i USA har passert 1 million, flest av alle land i verden.

 • av Siril Thesen
  DEL
  USA markerer 1 million døde av koronaviruset
  Foto: Tiffany Blanchette / The Daily Journal via AP

  Torsdag markerte USA at de har tapt en million amerikanske liv til koronaviruset, skriver Washington Post.

  President Joe Biden kaller det en "tragisk milepæl", og sier at landet må fortsette å kjempe mot pandemien.

  Samtidig ba han Kongressen om å få fortgang i å vedta en pakke på ti milliarder dollar som skal brukes til å øke tilgangen til tester, behandling og vaksiner landet over.

 • av NTB
  DEL
  Koronasmittet Stoltenberg avlyser NHO-deltagelse
  Nato-sjef Jens Stoltenberg er smittet av koronaviruset. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg avlyser deltagelsen på NHOs årskonferanse torsdag etter at han ble koronasmittet.

  Stoltenberg har fått påvist koronasmitte, og planen var opprinnelig at han skulle delta på NHOs årskonferanse digitalt. Det blir ikke noe av.

  – Stoltenberg har besluttet at han heller deltar fysisk på NHOs årskonferanse i 2023. Han har fortsatt milde symptomer og jobber hjemmefra, sier presserådgiver Sissel Kruse Larsen til NTB.

  Nato opplyste tirsdag at Stoltenberg følger belgiske retningslinjer og jobber hjemmefra de kommende dagene. Til helgen er det utenriksministermøte i Berlin.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Fortsatt nedgang i innlagte koronapasienter
  Smittetrenden er synkende, ifølge FHI. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Koronasmitten er fortsatt synkende, men synker trolig ikke like raskt som i mars og april, mener FHI. Hittil denne uken er det 62 nye innlagte mot 79 uken før.

  Det viser Folkehelseinstituttets (FHI) ukerapport for koronasituasjonen.

  Fem nye pasienter er innlagt på intensivavdeling mot ni uken før. Tallene for både innlagte og pasienter på intensivavdeling ventes å bli oppjustert.

  Det er registrert totalt 3.061 dødsfall frem til 8. mai. Denne uken er det hittil registrert 37 dødsfall, mot 70 uken før.

  – Tallene for de siste ukene, spesielt den siste uken, forventes oppjustert, skriver FHI.

  Medianalder for de som døde i uke 18, var 84 år, og 59 prosent døde på annen helseinstitusjon enn sykehus, primært sykehjem.

 • av NTB
  DEL
  Jens Stoltenberg koronasmittet
  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er koronasmittet, men har milde symptomer. Dette bildet av ham ble tatt i Brussel 28. april. Foto: AP / NTB

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har testet positivt for covid-19, opplyser presserådgiveren hans.

  – Stoltenberg har testet positivt for korona. Han er fullvaksinert og har milde symptomer, sier Sissel Kruse Larsen.

  – Han følger belgiske retningslinjer og jobber hjemmefra de kommende dagene, opplyser Natos talsperson Oana Lungescu på Twitter.

  63 år gamle Stoltenberg skulle etter planen ha deltatt på NHOs årskonferanse i Oslo torsdag.

  – Vi planlegger for at han deltar digitalt, sier Kruse Larsen.

  Stoltenberg skulle også ha ledet Natos utenriksministermøte i Berlin i helgen, men har meldt avbud.

 • av NTB
  DEL
  WHO: Kinas korona-strategi er ikke bærekraftig
  Kinesiske myndigheter har innført omfattende tiltak for å hindre spredning av koronaviruset. Foto: AP / NTB

  Kinas såkalte null covid-strategi for å bekjempe pandemien er ikke bærekraftig, mener Verdens helseorganisasjon (WHO).

  – Når vi snakker om en null covid-strategi, tenker vi ikke at det er bærekraftig, gitt virusets oppførsel nå og hva vi venter i fremtiden, sier WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus.

  Kina har i over to år opprettholdt en strategi der målet er ingen koronasmitte. Også i møte med den svært smittsomme omikronvarianten av viruset har kinesiske myndigheter forsøkt å slå ned alle smitteutbrudd med harde restriksjoner. Det omfatter hyppige nedstengninger, massetesting og reisebegrensninger.

  De siste månedene har dette vært praktisert blant annet i millionbyene Shanghai og Beijing.

 • av NTB
  DEL
  EU: Forventet levealder ligger fortsatt under 2019-nivå
  Forventet levealder i EU er fortsatt lavere enn før pandemien. Foto: Frank May/NTB

  Nivået på forventet levealder ligger fortsatt lavere i europeiske land i dag enn det gjorde før koronapandemien. Det viser tall fra EUs statistikkontor.

  Korona har en negativ effekt som gir redusert levealder i nesten halvparten av EU-landene, viser data fra Eurostat. Foreløpige tall som ble sluppet fredag, viser utviklingen fra 2020 til 2021.

  Verst var det i Slovakia og Bulgaria. Der har forventet livslengde sunket med 2,2 år. Luxembourg er eneste land hvor det ventes at folk vil leve lengre, ifølge Eurostat.

Les mer om

 1. Koronaviruset