Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Ikke lenger massetesting i skoler og barnehager
i dag kl 19:26av Magnus Lysberg
DEL

– Vi har nå en kraftig økning i antall smittede. Med så høye smittetall gir det mindre effekt å teste jevnlig. Vi justerer derfor i teststrategien og går bort fra rådet om jevnlig testing. Fra nå er det først og fremst personer med symptomer som bør teste seg, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding fredag kveld.

Siste innlegg
 • av NTB
  DEL
  Koronastøtten til bedrifter er åpnet igjen
  Mange bedrifter har tapt penger på grunn av smitteverntiltak. Nå gjenåpner den statlige støtteordningen slik at bedrifter kan få dekket en del av sine faste kostnader, slik som husleie. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  Mange bedrifter har tapt penger på grunn av smitteverntiltak. Nå gjenåpner den statlige støtteordningen slik at bedrifter kan få dekket en del av sine faste kostnader, slik som husleie. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  Bedrifter kan igjen søke støtte fra staten for økonomisk tap på grunn av smitteverntiltak.

  Ordningen dekker inntil 85 prosent av faste uunngåelige kostnader i månedene november, desember og januar. I februar tas maksimal dekningsgrad ned til 70 prosent. Bedrifter kan også få støtte for tapt varelager.

  – Mange bedrifter har hatt det vanskelig gjennom pandemien. Det som er viktig er å trygge flest mulig jobber og holde aktiviteten oppe og bidra til forutsigbarhet for bedriftene, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

 • av NTB
  DEL
  Sikkerheten ved vaksinesentre i Oslo styrkes

  Flere bydeler i Oslo setter inn ekstra beredskap og styrker sikkerheten etter at vaksinemotstandere tok seg inn på vaksinesenteret på Tøyen torsdag.

  – Det er for at våre ansatte og de som skal vaksinere seg skal føle seg trygge, sier Tore Olsen Pran, bydelsdirektør i bydel Gamle Oslo til Avisa Oslo. Tidligere har ikke vaksinesentret i bydelen hatt vektere.

  Også bydelene Bjerke, Nordre Aker og Grünerløkka har valgt å styrke sikkerheten ved sine vaksinesentre.

  – Basert på tidligere hendelser i byen og vurderinger om at det kan oppstå flere slike hendelser har vi valgt å benytte vektere dersom det skal komme slike aksjoner, sier bydelsdirektør Rune Hallingstad i Nordre Aker.

  Torsdag kveld troppet flere vaksinemotstandere opp på vaksinesenteret på det gamle Munchmuseet på Tøyen. Ifølge politiet ønsket de å ta med seg vaksiner for å få analysert innholdet i dem. Rundt ti personer ble bortvist, mens to personer ble pågrepet.

 • av NTB
  DEL
  Island fjerner smitteverntiltak etter to ukers innstramming

  Islands regjering fjerner en rekke koronarestriksjoner bare to uker etter at de innførte en rekke nye smitteverntiltak.

  – I dag har vi gode nyheter, sa statsminister Katrín Jakobsdóttir på en pressekonferanse fredag.

  Fra og med lørdag vil 50 personer kunne samles igjen, ikke ti som de to siste ukene. Nattklubber og puber får åpne igjen etter at de måtte stenge i midten av januar.

  Innstrammingen skyldtes frykt for at presset mot helsevesenet ville bli for stort på grunn av den svært smittsomme omikronvarianten av koronaviruset.

  Nå er planen at så å si alle restriksjoner skal være opphevet innen midten av mars. Island har de to siste ukene opplevd et smittetrykk på nesten 5.000 tilfeller pr. dag. Samtidig har antall sykehusinnleggelser nylig begynt å falle.

 • av NTB
  DEL
  Oslo inviterer alle over 30 år til å få Moderna-vaksine
  Oslo har overskudd av Moderna-doser grunnet økt smittetrykk og avlyste timer, samt ny informasjon om at kvinner og menn under 30 år ikke anbefales å ta vaksinen. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Oslo har overskudd av Moderna-doser grunnet økt smittetrykk og avlyste timer, samt ny informasjon om at kvinner og menn under 30 år ikke anbefales å ta vaksinen. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Den raske smitteøkningen i Oslo har ført til flere avlyste vaksinetimer. Nå inviterer kommunen alle, uavhengig av bostedskommune, til å komme og få Moderna.

  Dersom man bor i en annen kommune, er over 30 år og ønsker å ta koronavaksinen med Moderna, kan man få dette ved alle vaksinesentrene i Oslo. Det er nå et overskudd av Moderna-doser grunnet høyt smittetrykk og forskjøvet vaksineintervall, noe som gjør at dosene går ut på dato fra og med 2. februar, skriver kommunen i en pressemelding.

  – Vi ser at smittesituasjonen i Oslo har gitt brått utslag i svært mange avbestilte timer på vaksinesentrene. Dette er doser som Oslo har fått som en del av den ordinære fordelingen fra FHI, og som etter planen ville vært satt hvis ikke smittetrykket hadde vært så høyt. Det har også påvirket antall innbyggere som møter til drop-in, forteller Tina Arnesen, leder av vaksineprogrammet i Oslo kommune.

  Kommunen understreker at det er viktig å sette seg inn i intervallet mellom doser dersom man har flere doser.

  Kommunen er også i dialog med FHI om mulighet for å redistribuere doser til nærliggende kommuner.

  – Vi forventer å få satt en del av disse dosene de neste dagene, men med det høye antall avbestillinger vaksinesentrene nå opplever grunnet smittesituasjonen, anser vi det ikke som realistisk å få satt alle dosene innen utløp, sier Arnesen.

 • Solveig Ruud
  DEL
  Huitfeldt neppe årsak til kongens forkjølelsessymptomer
  Anniken Huitfeldt har både i dag og i går uttalt at hun håper hun ikke har smittet kongen.
  Anniken Huitfeldt har både i dag og i går uttalt at hun håper hun ikke har smittet kongen. Foto: Lise Åserud / NTB

  I dag ble det kjent at kong Harald har forkjølelsessymptomer og er sykmeldt.

  Som kjent var utenriksminister Anniken Huitfeldt i audiens hos kongen i går – kort tid før hun samme dag testet positivt for korona.

  Mange lurer på om det kan være en sammenheng. Men det tror ikke forsker Gunnveig Grødeland. Hun er ekspert på vaksineutvikling og immunologi.

  Aftenposten har stilt henne følgende spørsmål:

  – Hvis Huitfeldt skulle ha smittet kongen i går, er det da sannsynlig at det ville gitt kongens forkjølelsessymptomer i dag?

  – Det ville trolig ha tatt litt lengre tid, opplyser Grødeland.

  Huitfeldt har både i dag og i går uttalt at hun inderlig håper at hun ikke har smittet kongen, dronningen eller kronprinsen.

  Hun opplyste at hun under audiensen hadde munnbind og holdt avstand.

 • av NTB
  DEL
  20 koronapasienter innlagt i Helse Midt-Norge

  Fredag var det innlagt 20 pasienter med korona i Helse Midt-Norge. Tre koronapasienter på intensiven utgjorde en tiendedel av alle intensivpasientene i helseregionen.

  Fredag var koronapasientene tre færre enn dagen før, mens det var én flere med påvist covid-19 på intensivavdelingene.

  Blant intensivpasientene med korona får én respiratorbehandling. Det er like mange som dagen før.

  Fredag var det totalt 263 pasienter med koronavirus innlagt i norske sykehus. Det var fem færre enn dagen før.

 • av NTB
  DEL
  80 prosent har fått første dose

  49,2 prosent av befolkningen over 18 år har fått tredje dose. Henholdsvis 80 og 74 prosent av befolkningen har fått dose én og to, viser tall fra FHI.

  Når det gjelder befolkningen over 18 år, har 93,3 prosent fått dose én, og 90,6 prosent har fått dose to.

  Foreløpig gis dose tre ikke til ungdom under 18 år. Blant personer i alderen 16–17 år har 88,4 prosent fått første dose, og 74,9 prosent har fått andre dose.

  I alderen 12–15 er andelen henholdsvis 79,8 og 5,2 prosent.

  De som har gitt første dose til størst andel av befolkningen over 18 år, er Trøndelag (94,8 prosent) og Innlandet (94,2 prosent). Lavest andel er i Troms og Finnmark (91,7 prosent) og Oslo (92 prosent).

 • av Thomas Olsen
  DEL
  Eksperter: Hver dag smittes 150.000 svensker

  Trolig er det hver dag 150.000 som smittes av koronaviruset i Sverige. Det tilsvarer 1,5 prosent av befolkningen. Det betyr at mørketallene er enorme. Onsdag ble det registrert 40.055 nye smittede i Sverige, opplyser SVT.

  Men smittetoppen nærmer seg, tror eksperter ved Karolinska Institutet utenfor Stockholm.

  – Smitten vil nå toppen og begynne å gå nedover om én til to uker. Og smittetallene vil synke like raskt som de økte, sier professor infeksjonsepidemiologi, Joakim Dillner.

  Han tror omikronvarianten innebærer slutten for pandemien globalt.

  – Den sprer seg så raskt over store deler av verden at vi nærmer oss noe som ligner global immunitet. Da er det gode muligheter for at vi etter en tid kommer ut av pandemien, sier Dillner til SVT.

 • av NTB
  DEL
  Filippinene åpner grensene for vaksinerte turister

  Vaksinerte turister fra Norge og 156 andre land kan få lov til å reise til Filippinene igjen fra neste måned av, opplyser myndighetene.

  Filippinene stengte grensene for å holde koronaviruset ute og har holdt turistene ute i snart to år. Fra 10. februar åpner landet igjen for turisme, men med krav om at de tilreisende er fullvaksinert.

 • av NTB
  DEL
  Tyske ledere frykter covidjuks under OL
  Flyplassansatte i fullt smittevern utstyr følger med når norske, danske og svenske OL-utøvere, støtteapparat, trenere og presse ankommer Beijing. Foto: Heiko Junge / NTB
  Flyplassansatte i fullt smittevern utstyr følger med når norske, danske og svenske OL-utøvere, støtteapparat, trenere og presse ankommer Beijing. Foto: Heiko Junge / NTB

  Tyske ledere mener faren for juks med koronatester under OL er like overhengende som det tidligere har vært med dopingprøver.

  President Michael Hölz i det tyske snowboardforbundet sier ifølge Insidethegames at han frykter ulike forhold for utøverne i Kina.

  – Jeg tviler på at vi vil se fair play i konkurransene i Kina, sier Hölz i en podkast for det tyske snowboardforbundet.

  – Det er relativt enkelt med covid-19-testing: Noen kan alltid etterpå si «beklager, det var en falsk positiv».

  Hölz mener det er grunn til å sammenligne systemet for dopingprøver med koronatester.

  – Vi vet hvordan temaet doping er blitt behandlet i «slike land», sier Hölz.

  Kinas OL-arrangør avviser at det er grunn til å frykte uregelmessigheter i testsystemet under vinterlekene.

  – Våre testlaboratorier er driftet av profesjonelle helsearbeidere som har fått omfattende trening i forkant av lekene. Vi vil sørge for at det ikke er rom for feil, sier Huang Chun, som er visedirektør ved det medisinsk forebyggende kontoret i den kinesiske OL-komiteen.

 • av Thomas Olsen
  DEL
  FHI: Novavax-vaksinen blir tilgjengelig i Norge
  Novavax-vaksinen blir klar i Norge i uke 10, men mesteparten blir donert til utlandet.
  Novavax-vaksinen blir klar i Norge i uke 10, men mesteparten blir donert til utlandet. Foto: Dado Ruvic / REUTERS / NTB

  Koronavaksinen fra Novavax blir tilgjengelig i uke 10, i midten av mars, melder Folkehelseinstituttet (FHI).

  Koronavaksinen Nuvaxovid fra Novavax er en proteinbasert vaksine og bygger på en mer tradisjonell vaksineteknologi enn mRNA-vaksinene fra Moderna og Pfizer, som er mest brukt i Norge.

  Vaksinen ble godkjent av det europeiske legemiddelbyrået (EMA) i slutten av desember 2021 til bruk fra 18 års alder.

  Norge forhåndsbestilte opprinnelig rundt 500.000 doser. Men behovet for denne vaksinen antas å være lavt i Norge. En vesentlig andel av den planlagte leveransen vil bli donert til andre land, skriver FHI.

  – Det er besluttet å gjøre et mindre antall doser av Nuvaxovid tilgjengelig i Norge slik at de som ønsker å benytte seg av denne vaksinen, får mulighet til det, sier overlege Sara Viksmoen Watle ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

 • av NTB
  DEL
  Hurtigruten får millionbot etter smitteutbrudd
  Hurtigruteskipet Roald Amundsen til kai i Tromsø i august 2020 etter smitteutbruddet. Nå har rederiet fått 1 million kroner i foretaksstraff.
Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB
  Hurtigruteskipet Roald Amundsen til kai i Tromsø i august 2020 etter smitteutbruddet. Nå har rederiet fått 1 million kroner i foretaksstraff. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB

  Hurtigruten får en foretaksstraff på 1 million kroner. Kapteinen og den ene skipslegen straffes med bøter etter koronautbruddet i 2020.

  Konstituert statsadvokat Jørn Bremnes hos Troms og Finnmark statsadvokatembeter, som har påtaleavgjort saken, sier at overtredelsen vurderes å være vesentlig med tanke på antall passasjerer og mannskap, sykdommens art, alvor og smittsomhet, og faren for videre smitte.

  – Påtalemyndigheten mener det er riktig å ilegge Hurtigruten en bot for dette. Vi mener ut fra overtredelsens art og alvorlighet at 1 million kroner er riktig bøtestraff, sier han i en pressemelding fra Troms politidistrikt.

  Hurtigrutens MS Roald Amundsen var på to seilaser fra Tromsø og rundt Svalbard i juli 2020. Fra onsdag 29. juli, to dager før anløp Tromsø havn, hadde rederiet flere uavhengige opplysninger som tilsa smitte av covid-19 om bord på skipet.

  Etter ankomst til Tromsø fredag 31. juli, under den andre seilasen, ble det påvist koronasmitte blant mannskap og passasjerer.

  Til tross for dette unnlot rederiet å sette inn smitteverntiltak, varsle passasjerer, mannskap eller offentlige myndigheter om dette, skriver politiet i pressemeldingen.

  – Dette er et komplisert saksforhold som reiser en rekke rettslige utfordringer. Derfor skal vi bruke helgen og de neste dagene på å gå gjennom detaljene i forelegget, og hva det betyr for selskapet, sier advokat Berit Reiss-Andersen. Hun representerer Hurtigruten Coastal AS.

  – Vi kommer tilbake med flere kommentarer når vi og styret i Hurtigruten Coastal AS har konkludert, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Skremt av vaksinemotstandere som krysser grensen
  En demonstrasjon mot koronavirustiltakene i Wien 8. januar i år. Foto: Lisa Leutner / AP / NTB
  En demonstrasjon mot koronavirustiltakene i Wien 8. januar i år. Foto: Lisa Leutner / AP / NTB

  Radikale aktivister som er motstandere av koronavaksinene, tar seg inn i Østerrike for å delta i demonstrasjoner, sier landets etterretningssjef.

  Etterretningssjef Omar Haijawi-Pirchner sier utenlandske aktivister reiser til Østerrike, der det blir innført vaksinepåbud neste måned, for å demonstrere.

  – De holder nettverksmøter med sine partnere, høyreekstreme, advarer etterretningssjefen.

  Ifølge Haijawi-Pirchner er det ikke bare er vaksinemotstand som blir spredt i gruppene, men også høyreekstrem ideologi som antisemittisme.

  – Vi ser mange som er veldig radikaliserte, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Isolasjonstiden kan blir kortet ned

  Fire dagers isolasjon for koronasmittede kan bli aktuelt i Norge, sier helsedirektør Bjørn Guldvog. I dag er det seks dagers isolasjon for smittede.

  – Det gjør vi en løpende vurdering av, så det kan komme endringer også på det i løpet av noe tid her i Norge, sier Guldvog til P4.

  I Danmark kan man avslutte isolasjonen etter fire dager dersom man er symptomfri, og 1. februar gjenåpner landet.

  Helsedirektoratet mener at vi kan lette på tiltakene, men at en full gjenåpning er for tidlig blant annet fordi økt smitte kan føre til høyt sykefravær. En forkortet isolasjonstid kan derfor være en god løsning, mener Guldvog.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Vaksineforsker mener det er bedre for barn å bli smittet enn å ta koronavaksine

  Med bakgrunn i FHIs vurderinger mener immunolog Gunnveig Grødeland at barn som har vært koronasmittet, har mer beskyttelse enn voksne som har vært det.

  Ifølge VG fremgår det i FHIs nye vurdering at barns immunreaksjon er annerledes enn hos voksne, blant annet ved at de har raskere og mer effektiv medfødt immunrespons.

  «Etter gjennomgått infeksjon får barn vanligvis en bred og varig adaptiv immunrespons som gir god beskyttelse mot reinfeksjon», heter det.

  Gunnveig Grødeland, som forsker på immunologi og vaksineutvikling ved Universitetet i Oslo, mener ifølge VG at det er bedre for barn å bli smittet enn å ta koronavaksine.

  – Aller først er det sånn at barn i utgangspunktet har lav risiko for betydelig sykdom. Vi regner med at en tredel av barn i Oslo har vært smittet, men mørketallene kan være store fordi mange ikke har symptomer i det hele tatt, sier hun til VG.

  Grødeland mener bare foreldre som har barn i risikogruppen, bør vurdere å si ja til vaksinering av barna.

  FHI trekker samtidig frem at immunitet etter infeksjon kombinert med vaksinasjon ser ut til ytterligere å øke beskyttelsen. (NTB)

 • av NTB
  DEL
  5164 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn – ny topp

  Det er registrert 5164 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 1358 flere enn samme dag forrige uke, og 1359 flere enn onsdag – og det høyeste på ett døgn så langt.

  Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene er det i snitt registrert 3812 smittede pr. dag.

  Tidligere innebar testregimet at en større andel av befolkningen ble anbefalt å ta en PCR-test etter å ha testet positivt på selvtest. Omleggingene i testregimet har påvirket antallet registrerte tilfeller.

  Smittetallene er høyest i Østensjø bydel. Her er det et smittetrykk på 9540 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

  Forrige smittetopp i Oslo var 22. januar 2022. Da ble det ble registrert 4568.

  Til sammen er 173.835 smittetilfeller registrert i Oslo siden mars 2020.

 • av NTB
  DEL
  24.288 nye smittede registrert siste døgn
  En omlegging innebærer at flere ikke lenger trenger å ta PCR-test etter å ha testet positivt på selvtest, og dermed blir smitten heller ikke registrert hos FHI. Folk oppfordres imidlertid til å registrere positive tester hos sin kommune. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
  En omlegging innebærer at flere ikke lenger trenger å ta PCR-test etter å ha testet positivt på selvtest, og dermed blir smitten heller ikke registrert hos FHI. Folk oppfordres imidlertid til å registrere positive tester hos sin kommune. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Det siste døgnet har FHI registrert 24.288 koronasmittede i Norge. Det er 7411 flere enn samme dag i forrige uke.

  Dette kommer frem i tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

  24. januar 2022 gjorde FHI store endringer i testsystemet, slik at færre koronasmittede blir registrert i MSIS. På grunn av dette er ikke tall etter 25. januar sammenlignbare med tallene før.

  Omleggingen innebærer at flere ikke lenger trenger å ta PCR-test etter å ha testet positivt på selvtest. Dermed blir smitten heller ikke registrert hos FHI. Folk oppfordres imidlertid til å registrere positive tester hos sin kommune.

 • av NTB
  DEL
  Finland lemper på noen koronarestriksjoner

  Finland vil fra 1. februar begynne en gradvis lettelse av koronarestriksjonene, opplyser den finske regjeringen.

  Noe av det første som skjer, er at restauranter får utvidet åpningstidene med tre timer, til klokken 21. Restaurantene må imidlertid stanse alkoholserveringen klokken 20. Åpningstiden for barer og puber endres ikke, de må fortsatt stanse alkoholserveringen klokken 17 og stenge dørene klokken 18.

  Regjeringen anbefaler også at det blir noen lettelser på restriksjonene i idretts- og kultursektoren, men påpeker at det er opp til regionale myndigheter å avgjøre det.

  Den gradvise lettelsen skulle opprinnelig starte i midten av februar, men er blitt fremskyndet fordi smittetrykket ikke lenger anses som like alvorlig som tidligere.

 • av NTB
  DEL
  Tirsdag kommer regjeringens koronalettelser
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helse- og omsorgsminister
Ingvild Kjerkol (Ap) har sammen med justisminister Trygve Slagsvold Vedum invitert til pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag neste uke. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har sammen med justisminister Trygve Slagsvold Vedum invitert til pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag neste uke. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB

  Regjeringen har varslet store lettelser i koronarestriksjonene neste uke. Tirsdag får vi svar på hva som endres, og når.

  Mange har etterlyst raske lettelser, deriblant opposisjonen, etter de nye rådene fra helsemyndighetene.

  – Jeg kan allerede nå varsle at vil bli betydelige lettelser, og disse vil bli kommunisert ut på en pressekonferanse i neste uke, sa helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en skriftlig uttalelse til NTB onsdag.

  Hun og regjeringen venter på faglige råd fra Folkehelseinstituttet (FHI), Helsedirektoratet og en ekspertgruppe som ledes av økonomiprofessor Steinar Holden.

  – Denne gruppen gjør nå også en vurdering av tiltaksnivå og innretninger på tiltak og vil gi råd til regjeringen, sier Kjerkol.

Les mer om

 1. Koronaviruset