Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Pfizer søker om koronavaksine til barn
01. februar kl 23:56NTB
DEL
Pfizer ber USAs legemiddeltilsyn om godkjenning for koronavaksine til barn under fem år. På bildet klargjør sykepleier Lydia Holly en vaksinedose til et eldre barn på Children's National Hospital i Washington. Arkivfoto: Carolyn Kaster / AP / NTB

Pfizer opplyser at de søker om godkjenning for en koronavaksine for barn under fem år.

USAs 19 millioner barn under fem år er den eneste gruppa i USA som det ennå ikke er koronavaksiner til, og mange foreldre har etterspurt vaksiner til de yngste etter hvert som omikronvarianten sprer seg og rekordmange barn legges inn på sykehus.

USAs legemiddeltilsyn FDA ba Pfizer og partneren Biontech søke tidligere enn de hadde planlagt. Dersom vaksinen blir godkjent, vil barn fra seks måneder oppover kunne få den fra mars.

Vaksinen som det søkes om godkjenning til, har en styrke som bare er en tidel av dosen som voksne får.

Et åpent spørsmål er fortsatt hvor mange doser barn trenger. Testingen viser at lavdosevaksinen er sterk nok for de minste, men ikke for barn i barnehagealder. Det betyr at bare to doser blir godkjent foreløpig.

Barn har langt mindre risiko for å bli syke av koronaviruset enn voksne, men det kan skje, og nå er smitteraten blant barn høyere enn noensinne.

– Det vi ser nå, er mange flere innleggelser av barn, og dessverre, også noen dødsfall i den aldersgruppen, sier Sean O'Leary ved Colorado-universitetet.

Siste innlegg
 • NTB
  DEL
  Twitter slår ikke lenger ned på desinformasjon om korona
  Twitter er i gang med å gjenåpne stengte kontoer. Over 11.000 kontoer ble stengt i 2020 for å ha spredd usannheter om korona og vaksine. Foto: San Francisco Chronicle via AP / NTB

  Twitter vil ikke lenger ta affære overfor desinformasjon om covid-19, melder selskapet. Milliardæren Elon Musk eier i dag Twitter.

  Regelverket som tidligere ble brukt for å holde åpenbar feilinformasjon ute fra Twitter, ble fjernet onsdag i forrige. Arbeidet med å gjenåpne stengte kontoer skal være i full gang.

  Disse reglene ble innført i 2020 for å stanse spekulasjoner og direkte usannheter om viruset og vaksine.

  Den gang sa Twitter at dette ble gjort for å advare folk som kunne komme til å bruke udokumenterte behandlingsmåter eller unndra seg vaksine. Over 100.000 meldinger ble fjernet, og over 11.000 kontoer ble stengt, ifølge tidligere meldinger.

  Beslutningen i 2020 ble møtt med mye kritikk, særlig fra høyreorienterte grupperinger i det politiske landskapet i USA.

  Musk personlig har gjentatte ganger tonet ned pandemien. Han er kritisk til nedstengninger som flere ganger har bremset produksjonen ved hovedanlegget til Tesla i USA. Han innrømmer å ha vært smittet med korona i to runder.

 • NTB
  DEL
  IMF-sjefen ber Kina endre covid-politikk
  IMF-sjef Kristalina Georgieva ber Kina revurdere politikken med massiv nedstengning og isolering av millionbyer. Foto: Michael Sohn / AP / NTB

  Det internasjonale pengefondet (IMF) mener det er på tide at Kina slår inn på en annen vei i arbeidet med å demme opp for covidsmitte.

  IMF-direktør Kristalina Georgieva ber Kina justere sin bastante politikk for nullsmitte og unngå isolasjon og nedstengning av millionbyer.

  Det har de siste dagene vært store demonstrasjoner mot de drakoniske reglene i Hongkong og i mange andre kinesiske byer. Protestene er de største utslagene av folkelig misnøye som har vært i Kina på mange årtier.

  Dårlig vaksinedekning blant de eldre er en av hovedgrunnene til nedstengningspolitikken, mens også nye og mer smittsomme varianter av covid har utløst full stans i mange byer.

  Nedstengning har lagt en demper på all virksomhet, fra reiser til salg av forbruksvarer og biler.

 • NTB
  DEL
  Pasienter kan ha nytte av oppfriskningsdoser

  Repetert vaksinering med mRNA-vaksine øker antistoffresponsen hos pasienter med betennelsessykdommer i tarm og ledd, viser en ny studie.

  Studien fra Nor-vaC-gruppen ved Ahus omfatter 700 pasienter med betennelsessykdommer i tarm og ledd, som står på immundempende medisiner.

  – Resultatene våre indikerer at pasienter på immundempende behandling kan tilbys oppfriskningsdoser med covid-vaksine med en hyppigere frekvens enn den friske befolkningen. Pasienter som tidligere er vaksinerte og nylig har gjennomgått covid-19, kan nok avvente neste oppfriskningsdose noe, sier sisteforfatter Kristin Kaasen Jørgensen, som er overlege og seniorforsker ved gastromedisinsk avdeling på Ahus.

 • May Synnøve Rogne
  DEL
  Covid-massetesting i Kina

  Covid-tilfeller går rett til værs igjen i Kina. Beijing stenger parker, kjøpesentre og museer.

  I dag melder Reuters at områdene i storbyen Zhengzhou skal masseteste sine innbyggere i løpet av de neste fem dagene.

  Folk som bor i områder med høy risiko blir bedt om å holde seg hjemme. I andre områder blir folk bedt om ikke å gå ut om de ikke har god grunn, melder CCTV, det største fjernsynsselskapet i Fastlands-Kina.

  Zhengzhou er hovedstad i provinsen Henan. Befolkningen innen bygrensene anslås til over 2 millioner, mens hele prefekturet har over 5 millioner innbyggere.

  Kina melder om 28.127 nye tilfeller av covid på ett døgn. Det er nær forrige topp i april, skrev Aftenposten i går.

 • NTB
  DEL
  Langrennslandslaget skjerper smittetiltakene
  Det blir en god del bruk av munnbind for Johannes Høsflot Klæbo og resten av langrennslandslaget også kommende sesong. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Landslagsløperne i langrenn må igjen ta frem munnbindet når de er ute på reise, spiser i matsalen og møter på folk man ikke har kontroll på.

  Det forteller medisinsk ansvarlig i langrenn, Ove Feragen, til VG under tre uker før den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen.

  Tiltakene blir ikke bare gjort på grunn av koronaviruset, men også fordi det er varslet unormalt mye influensa og forkjølelsesvirus i omløp fremover.

  – Det er noe vi må forholde oss til, og derfor må vi finne frem noen av verktøyene vi har hatt de siste to årene, sier Feragen.

  Han utdyper at det fremste grepet er bruk av munnbind i møtet med mennesker utenfor langrennsleiren. Legen ramser opp flere eksempler på dette:

  – Som i matsaler på hoteller, flyreiser og lignende settinger innendørs.

  Feragen skyter inn at god håndhygiene også blir viktig.

  – Dette er tiltakene som tar ned risikoen for smitte.

  Verdenscupen starter i finske Ruka 25. november.

 • NTB
  DEL
  Italia skroter vaksinekrav for helsearbeidere

  Italias nye regjering opphever kravet om at alle helsearbeidere som jobber på sykehus eller sykehjem, må vaksinere seg mot covid-19.

  Tirsdag vil rundt 4000 uvaksinerte helsearbeidere kunne komme tilbake til jobb, sier statsminister Giorgia Meloni mandag kveld.

  Den tidligere regjeringens vaksinekrav skulle i utgangspunktet vart til slutten av året.

 • NTB
  DEL
  Strandet i Disneyland i Shanghai etter utbrudd

  En brå og plutselig koronanedstenging i Shanghai førte mandag til at en rekke gjester i byens Disneyland ikke får forlate parken før de har testet negativt.

  Slike plutselige koronanedstenginger er relativt vanlige i Kina, der man fortsatt holder fast på en covid-politikk med nullvisjon. Massetesting og lange karanteneperioder følger også med politikken. Nye varianter av viruset har ført til at lokale myndigheter sliter med å stanse utbrudd før de sprer seg. Dette fører til at store deler av Kina nå lever under en stadig mer kompleks mosaikk av koronarestriksjoner.

  Besøkende i den store fornøyelsesparken får ikke forlate området før de har levert en negativ koronatest. De som har besøkt parken siden torsdag, må teste negativt for korona tre dager på rad og unngå alle gruppeaktiviteter.

 • NTB
  DEL
  Menstruasjonsblødninger føres som vaksinebivirkning
  Kraftige menstruasjonsblødninger føres opp som bivirkning av koronavaksiner. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har konkludert at kraftige menstruasjonsblødninger etter koronavaksinering skal omtales som en bivirkning i produktinformasjonen til mRNA-vaksinene Pfizer/Biontech og Moderna.

  Det opplyser Statens legemiddelverk i en pressemelding.

  Overlege Ingrid Aas sier de har fått mange meldinger om menstruasjonsforstyrrelser etter vaksinering.

  – Allerede i juni 2021 tok vi signalet og begynte å undersøke nærmere. Folkehelseinstituttet var raske med å inkludere spørsmål om menstruasjonsforstyrrelser i sine befolkningsundersøkelser og vi løftet problemstillingen til EMA, sier Aas.

 • NTB
  DEL
  FHI: Koronasmitten øker svakt

  Folkehelseinstituttet mener det er sannsynlig at koronasmitten kan tilta utover senhøsten og vinteren. Men foreløpig er det kun registrert en svak økning.

  Antall nye pasienter innlagt i sykehus med covid-19 som hovedårsak, har vært relativt stabilt de siste ukene. Det er foreløpig rapportert om 103 nye pasienter i uke 42 og 116 i uke 41, etter 100 i uke 40, viser tallene fra FHI.

  Antall intensivinnleggelser er også på et lavt og stabilt nivå, mens antall dødsfall har ligget relativt stabilt mellom 17 og 36 siden uke 34. Det er foreløpig registrert 17 covid-19-relaterte dødsfall i uke 42 og 28 i uke 41.

 • NTB
  DEL
  Inhalerbar koronavaksine tilbys kinesere
  Det kinesiske selskapet Cansino Biologics har utviklet en koronavaksine som inhaleres gjennom munnen. Vaksinen produseres hos Thousand Oaks Biopharmaceutiva (bildet) i Haimen i Jiangsu-provinsen øst i Kina. Foto: Chinatopix Via AP / NTB

  Shanghais innbyggere tilbys nå en inhalerbar koronavaksine. De er angivelig de første i verden som får en slik vaksine mot viruset.

  Vaksinen tilbys gratis som en boosterdose til folk som allerede har fått vanlig vaksine, opplyser byens myndigheter i sosiale medier.

  Vaksinen er utviklet av det kinesiske selskapet Cansino Biologics, som sier de har testet den i Kina, Ungarn, Pakistan, Malaysia, Argentina og Mexico.

  En vaksine som tas gjennom munnen, kan gjøre det lettere å vaksinere dem som ikke liker sprøyter, og kan også være lettere å distribuere i fattige land. En annen sprøytefri koronavaksine er godkjent for bruk i India. Det er en nesespray som er utviklet i USA. Det er en av flere nesespray-vaksiner som testes globalt, ifølge Verdens helseorganisasjon.

 • NTB
  DEL
  Anker dom etter koronautbrudd på Hurtigruten
  Både kapteinen og skipslegen på hurtigruteskipet Roald Amundsen ble i tingretten bøtelagt etter koronautbruddet på skipet i juli i 2020. Begge har anket dommen. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Både kapteinen og skipslegen på Hurtigruteskipet Roald Amundsen anker dommen etter at de ble dømt til bøter i forbindelse med koronautbruddet på skipet.

  Det opplyser forsvarerne til de to til NRK.

  Kapteinen og skipslegen ble i Nord-Troms og Senja tingrett dømt til bøter på henholdsvis 36.000 kroner og 46.000 kroner.

  Bøtene ble gitt for manglende varsling til norske myndigheter. Skipslegen ble i tillegg bøtelagt for mangler ved yrkesutøvelsen som helsepersonell.

  386 personer ble satt i karantene og 71 ble smittet i koronautbruddet på hurtigruteskipet i juli 2020. Hurtigruten har tidligere vedtatt en bot på én million kroner for brudd på skipssikkerhetsloven og smittevernloven.

 • NTB
  DEL
  EUs vaksinekjøp etterforskes
  EUs felles påtalemyndighet skal etterforske om alt gikk riktig for seg da det ble kjøpt milliarder av vaksinedoser mot Covid-19 fra Pfizer og Moderna. Foto: Tone Spieler/ NTB

  EUs felles påtalemyndighet har åpnet etterforskning av EU-kommisjonens anskaffelse av koronavaksiner verdt milliarder av euro.

  – Denne eksepsjonelle bekreftelsen kommer etter at det har vært ekstremt stor offentlig interesse, heter det i en knapp uttalelse fra EUs påtalemyndighetskontor EPPO fredag.

  – Ingen ytterligere detaljer vil bli offentliggjort på dette stadiet, tilføyer EPPO.

  Det er uklart hva eller hvem som er målet for etterforskningen.

  EU-kommisjonen har forhandlet frem og innfridd kontrakter om flere hundre millioner vaksinedoser på vegne av EU. De 27 medlemslandene har selv vært ansvarlige for å kjøpe vaksinene fra EUs sentraliserte lager.

  Norge har også deltatt i EUs vaksinesamarbeid og fått tilgang til koronavaksiner til den norske befolkningen gjennom en avtale med EU.

  En avtale med Biontech/Pfizer om kjøp av 1,8 milliarder doser fra våren 2021 har vært gjenstand for spesiell offentlig oppmerksomhet. Verdien på avtalen ble i sin tid anslått å være 35 milliarder euro.

  The New York Times har skrevet at personlig kontakt mellom Pfizer-sjef Albert Bourla og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen var nødvendig for å spikre avtalen.

  Journalister har ikke fått innsyn i tekstmeldinger utvekslet mellom de to, på tross av anmodninger om offentlig innsyn.

  En talsperson for EU-kommisjonen sier til nyhetsbyrået AFP at alle spørsmål må rettes til EPPO, ettersom det er en uavhengig påtalemyndighet.

  – Med hensyn til SMS-saken vil jeg understreke at presidenten ikke forhandlet frem kontraktene, tilføyer talspersonen.

  EPPO ble åpnet i 2021 med hovedkvarter i Luxembourg. Organet har fullmakt til å etterforske og føre for retten saker som gjelder kriminalitet der EU-budsjettet er involvert, for eksempel saker der det er snakk om korrupsjon eller misbruk av EU-midler.

  Så langt er 83 prosent av EUs befolkning fullvaksinert mot covid-19.

 • NTB
  DEL
  Taiwan opphever koronarestriksjoner
  Taiwan opphevet torsdag innreiserestriksjonene som var innført på grunn av koronapandemien. De første turistene som ankom øya, fikk suvenirer og blomsterkranser. Foto: Chiang Ying-ying / AP / NTB

  Taiwan har etter to og et halvt år opphevet alle innreiserestriksjoner som var innført på grunn av koronapandemien. Dermed kan turister igjen fritt besøke øya.

  Hongkong og Taiwan krevde lenge, i likhet med Kina, at besøkende satt i karantene, også da de fleste andre land åpnet grensene for turister.

  Nå må ikke lenger besøkende gå i karantene eller ta PCR-test, men de må stadig følge med på egen helse i uken etter de ankommer, samt avlegge negativ hurtigtest dagen de ankommer.

  Om man ønsker å gå utendørs i den første uken, må man avlegge negativ hurtigtest enten samme dag eller dagen før.

  Flere titalls tilreisende fra Thailand var blant de første som ankom Taiwans hovedstad Taipei like etter midnatt torsdag.

  Myndighetene på øya anslår at 244 turister fra 20 forskjellige turistgrupper kommer i løpet av dagen.

 • NTB
  DEL
  FHI: Kan bli aktuelt å gi fjerde vaksinedose til flere
  11 prosent av den norske befolkningen har så langt fått den fjerde dosen med koronavaksine. Det kan bli aktuelt å anbefale den for flere.Foto: Lise Åserud / NTB

  En synkende immunitet i befolkningen gjør at FHI venter en ny koronabølge i høst og vinter. Samtidig kan det bli aktuelt å gi en fjerde vaksinedose til flere.

  – En rekke land i Europa har en økning i smittespredning og innleggelser på sykehus. Vi vet ikke hvordan det vil påvirke Norge, og hvilken økning vi vil få her, sier områdedirektør for smittevern i Folkehelseinstituttet (FHI) Trygve Ottersen til NRK.

  11 prosent av den norske befolkningen har så langt fått den fjerde dosen med koronavaksine. Det kan bli aktuelt å anbefale den for flere, sier Ottersen.

  – Men det aller viktigste nå er at de som har fått anbefalt vaksinen, tar den. For det er de som har størst risiko, sier han.

  De som nå har fått tilbud om en fjerde vaksinedose av kommunen, er sykehjemsboere, alle som er 65 år eller eldre samt risikogrupper i alderen 18 til 64 år.

  Vaksinedekningen i befolkningen som helhet for første, andre og tredje dose er oppgitt til henholdsvis 78, 72 og 54 prosent.

 • NTB
  DEL
  Frykter ny koronabølge

  Folkehelseinstituttet (FHI) frykter en ny koronabølge som skyldes avtagende immunitet i befolkningen. Dette skriver de i ukerapporten for uke 39 og 40.

  Ifølge FHI har smittespredningen vært relativt stabil de siste ukene i Norge. Grunnen til at de likevel vurderer situasjonen som uforutsigbar, er at smittespredningen øker, og at flere legges inn på sykehus i flere europeiske land.

  Dette frykter de kan være starten på en bølge som skyldes nye varianter, avtagende immunitet i befolkningen og kaldere vær. FHI skriver at det er usikkert hvor stor bølgen blir i Norge, men at helseinstitusjoner må være forberedt.

 • NTB-TT
  DEL
  Astra Zeneca skrinlegger ny koronavaksine

  Legemiddelgiganten Astra Zeneca og forskere ved Oxford-universitetet avvikler utviklingen av en koronavaksine som skulle gis i nesen. Effekten var for dårlig.

  Nesesprayen ga ikke noe pålitelig antistoffsvar i slimhinnene, og sprayen førte heller ikke til utvikling av noe sterkt systemisk immunsvar i de kliniske studiene som ble gjort. Det skriver svenske Läkemedelsvärlden.

  Effekten var ikke god nok til å kunne forsvare videre utvikling av en nesesprayvaksine, konkluderer forskerne.

  Målet var å videreutvikle Astra Zenecas eksisterende koronavaksine Vaxzevria slik at den kunne brukes som nesespray i stedet for injeksjon med sprøyte i overarmen.

 • NTB
  DEL
  Koronabøter fra Bergen tas opp i Høyesterett
  Norges Høyesterett behandler denne uken hvorvidt gjeldende koronarestriksjoner ga grunnlag for å gi koronabøter. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

  Gulating lagmannsrett mente Bergens koronaforskrift ikke hadde noen klar medisinskfaglig begrunnelse. Retten satte to koronabøter til side. Nå skal saken opp for Høyesterett.

  Denne uken behandler Høyesterett saken fra Bergen hvor to kvinner nektet å betale bøter de fikk etter å ha deltatt på en fest. På festen var det langt flere deltagere enn det som var lov i henhold til gjeldende forskrift i Bergen.

  Forskriften slo fast at det var forbudt å samle mer enn fem personer i private hjem.

  De to kvinnene deltok i november 2020 på fest hvor det var 15 personer samlet i en leilighet i Sandviken. Da politiet kom til stedet, klarte en person å stikke av, mens de 14 andre fikk forelegg. Tolv vedtok foreleggene, mens de to kvinnene nektet, skriver Bergensavisen.

  I juni i fjor ble de to kvinnene dømt av Bergen tingrett til å betale bøter på 6000 kroner og 12.000 kroner.

  Dommen ble anket til Gulating lagmannsrett, som derimot mente at koronaforskriften i Bergen kommune manglet «klar medisinskfaglig begrunnelse». Retten frifant kvinnene.

  Påtalemyndigheten er uenig i dette, og saken ble derfor anket til Høyesterett. Det er satt av tre dager til saken.

  Den skal behandles sammen med en annen sak, fra Oslo, som gjelder samme rettslige problemstilling, men hvor Borgarting lagmannsrett kom til motsatt resultat av Gulating.

 • Lene Skogstrøm
  DEL
  Forskerpanel: Koronaviruset stammer fra dyr

  Et internasjonalt panel bestående av 14 forskere har konkludert med at koronaviruset stammer fra dyr og ikke fra et laboratorium.

  Forskergruppen består blant annet Veterinærinstituttets direktør for forskning og internasjonalisering, Carlos das Neves.

  I en pressemelding sier han at konklusjonen bygger på svært omfattende dokumentasjon.

  – Vi har analysert alle relevante tilgjengelige data og vurdert ulike teorier, inkludert laboratorielekkasje eller uhell. Men de vitenskapelige bevisene er overveldende i retning av en zoonotisk overføring fra dyr, sier han.

  Studien ble blant annet omtalt i det amerikanske forskningstidsskriftet Science tirsdag.

  Forskergruppen skriver at både befolkningsvekst blant mennesker og husdyr, endret arealbruk, klimaendringer, reiser og global handel kan bidra til spredning av slike sykdommer fra dyr til mennesker.

 • NTB
  DEL
  FHI-overlege: Unge, friske har trolig tatt siste vaksinedose
  FHI-overlege Preben Aavitsland sier at unge, friske nordmenn under 45 år sannsynligvis har tatt sin siste vaksinedose mot covid-19. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Eldre blir anbefalt å ta en oppfriskningsdose med koronavaksine. Men unge, friske nordmenn vil trolig ikke få flere anbefalinger, sier FHI-overlege Preben Aavitsland til ABC Nyheter.

  – Høy alder er den klart viktigste risikofaktoren. Vi anbefaler derfor alle over 65 å ta en oppfriskningsdose snarest, og vi vurderer om det er behov for friske i aldersgruppen 45–64 år. For friske under 45 år blir det neppe noen gang anbefaling om flere koronavirusdoser, sier Aavitsland til avisen.

  Det er ingen tegn til økning av influensa i samfunnet, men det kan komme en samtidig bølge med både korona- og influensasmitte senere i høst, advarer han.

 • NTB
  DEL
  Snart kan man reise på ferie til Japan igjen
  Japans statsminister Fumio Kishida varsler at turister igjen får innpass til Japan. Foto: Andres Kudacki / AP / NTB

  Japans strenge grenserestriksjoner skal omsider avvikles neste måned, kunngjorde statsminister Fumio Kishida torsdag. Dermed kan turister igjen besøke landet.

  11. oktober åpner grensene også for enkeltturister, ikke bare de som reiser med offisielt godkjente grupper.

  En grense på antallet turister som får innpass, oppheves også. Japan tillot i praksis ikke turister overhodet under koronapandemien, og tillot heller ikke utenlandske turister under sommer-OL i Tokyo i 2021.