Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
48 kinesere virusfast i Norge
07. februar 2020 kl 18:06av NTB
DEL

48 kinesere som har fått sine fly kansellert grunnet virusutbruddet i Kina, har søkt Utlendingsdirektoratet (UDI) om utvidet opphold:

-Sakene som UDI har fått inn, er fra 31. januar til fredag 7. februar, sier pressekontakt Oda Gilleberg til VG.

Direktoratet åpnet forrige uke for å søke om visumforlengelse. Flere flyselskap har innstilt flygninger til Kina etter virusutbruddet i Wuhan. UDI behandler søknader om utvidet arbeids-, studie- og turistvisum over 90 dager, mens det er lokalt politi som behandler søknader om utvidet turistvisum under 90 dager.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Koronamedisin blir tilgjengelig i over 100 land

  Legemiddelet molnupiravir, som brukes for å behandle covid-19, skal gjøres tilgjengelig for 105 lav- og mellominntektsland.

  Produsenten MSD og organisasjonen Medicines Patent Pool (MPP) har inngått en avtale om lisensiering av produksjon og distribusjon av legemiddelet, ifølge en pressemelding fra partene.

  Tablettene bedrer sjansene for overlevelse og bidrar til å hindre sykehusinnleggelser på grunn av covid-19, ifølge produsenten. Den skal også være effektiv mot virusmutasjonene Gamma, Delta og Mu.

 • av NTB
  DEL
  59 nye smittetilfeller i Tromsø

  59 personer har testet positivt for koronaviruset i Tromsø det siste døgnet.

  Det melder iTromsø.

  Ifølge avisen ble det gjennomført 401 koronatester i kommunen. Totalt er 118 personer i koronaisolasjon i Tromsø, og to av disse er isolert i regi av kommunens koronasenter.

 • av NTB
  DEL
  – Koronaviruset Kina-OLs største utfordring

  Millioner av mennesker i Kina er bedt om å holde seg hjemme for å hindre spredning av koronaviruset – 100 dager før OL-ilden tennes.

  Arrangørene i Beijing peker på håndteringen av koronaviruset som vinterlekenes største utfordring.

  Antallet nye tilfeller i Kina er relativt lavt, men myndighetene tar ingen sjanser, og flere steder i Kina er det innført lokal nedstenging.

  Kina kommer heller ikke til å tillate noen utenlandske tilskuere.

 • av NTB
  DEL
  Forsvarsministeren møter atompress i Nato
  Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) på plass i Forsvarsdepartementet etter regjeringsskiftet i forrige uke. Denne uka deltar han på Natos forsvarsministermøte i Brussel. Foto: Fredrik Hagen / NTB
  Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) på plass i Forsvarsdepartementet etter regjeringsskiftet i forrige uke. Denne uka deltar han på Natos forsvarsministermøte i Brussel. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Norge vil som første Nato-land gå inn som observatør til FN-traktaten om forbud mot atomvåpen. Det vekker sterke reaksjoner blant allierte.

  Fredag deltar forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) på et møte i Natos kjernefysiske planleggingsgruppe.

  Der regner han med at han må forklare seg om Ap-Sp-regjeringens atomvåpenpolitikk.

  – Jeg skal iallfall prøve. Det kommer nok til å bli et tema der, sier Enoksen til NTB.

  Han bekrefter at flere allierte allerede har reagert på formuleringene i Hurdalsplattformen. Det er spesielt allierte som har atomvåpen selv, som har tatt opp saken med Norge – det vil si USA, Storbritannia og Frankrike.

  – Plattformen er blitt behørig lest av våre allierte, konstaterer Enoksen.

  – Derfor er jeg forberedt på at dette også vil bli tatt opp fredag.

 • av NTB
  DEL
  Ingen mistenkte etter dataangrepet i Østre Toten
  Østre Toten kommune ble utsatt for et dataangrep i januar. Ingen er mistenkt i saken. Foto: Lise Åserud / NTB
  Østre Toten kommune ble utsatt for et dataangrep i januar. Ingen er mistenkt i saken. Foto: Lise Åserud / NTB

  Fortsatt er ingen mistenkt eller siktet etter dataangrepet i Østre Toten kommune i januar, men politiet har avdekket mulige angrep mot andre.

  Saken har høy prioritet i distriktet, opplyser politiadvokat Marte Johansen i Innlandet politidistrikt.

  – Politiet har skaffet seg et godt bilde av hvordan dataangrepet i kommunen er gjennomført, sier hun.

  Østre Toten kommune ble rammet av et dataangrep 9. januar 2021. Noen hadde tatt seg inn bak brannmurene, slettet alle sikkerhetskopier og kryptert alle data.

  Det førte til at ingen av de 1300 ansatte i kommunen fikk brukt datasystemene sine. Kommunen anslo senere at rundt 30.000 dokumenter var omfattet av angrepet.

  – På grunn av hensynet til etterforskningen kan vi ikke gå i detalj om hva etterforskningen så langt har avdekket. Saker av denne typen er erfaringsmessig komplekse, og etterforskningen tar derfor tid, sier Johansen.

  Gjennom etterforskningen har politiet avdekket mulige angrep mot andre.

  – Det er gjennom vår etterforskning ikke funnet andre fornærmede i Norge. De mulige fornærmede ble varslet gjennom internasjonale samarbeidsorganer, sier Johansen.

  Det er gjort flere beslag som er gjennomgått av politiet og Kripos. Fremover skal ytterligere beslag hentes inn og gjennomgås, opplyser Johansen.

  Datatilsynet ilegger Østre Toten kommune et overtredelsesgebyr på 4 millioner kroner etter dataangrepet.

 • av NTB
  DEL
  Strenge tiltak i Kina etter koronautbrudd

  Et nytt koronautbrudd i Kina har fått myndighetene til å innstille hundrevis av flyvninger, stenge skoler og starte massetesting i flere regioner.

  Smitten er knyttet til et eldre ektepar som har reist rundt med en gruppe turister fra Shanghai. Torsdag var det femte dagen på rad at det ble registrert nye smittetilfeller.

  Flere titall tilfeller er blitt knyttet til reisen til det eldre ekteparet, som har hatt nærkontakt med andre personer i en rekke provinser og regioner nord og nordvest i landet, samt Beijing.

  Kina har en såkalt «zero covid»-strategi. Smittetilfeller blir fulgt opp med nedstengninger og massetesting. Kinas grenser er dessuten fortsatt stengt for de aller fleste.

 • av NTB
  DEL
  Barn fra fem år får koronavaksine i USA

  Barn fra fem til elleve år får snart tilgang på koronavaksine, ifølge en plan som Det hvite hus legger frem om få uker.

  Planen går ut på at 28 millioner barn kan få vaksinen på apoteker, på legekontorer eller på skolen når Pfizer-vaksinen blir godkjent for barn.

  Amerikanske reguleringsmyndigheter møtes de neste to ukene for å drøfte fordelene ved å gi vaksinen til så små barn – etter lange studier av sikkerheten.

  Så snart den formelle godkjenningen foreligger, trolig 2. eller 3. november, starter leveransene av vaksinene sammen med mindre nålespisser tilpasset barn.

 • av NTB
  DEL
  Én av fire har aldri tatt koronatest
  En av fire har ikke testet seg for korona siden mars i fjor.
Illustrasjonsfoto: Jil Yngland / NTB
  En av fire har ikke testet seg for korona siden mars i fjor. Illustrasjonsfoto: Jil Yngland / NTB

  I alt har 10,4 millioner koronatester blitt gjennomført i Norge. Men hver fjerde person har aldri testet seg.

  74 prosent av befolkningen har fått en koronatestpinne i nesen siden våren 2020. Det betyr at en av fire nordmenn aldri har testet seg, skriver P4.

  – Det har vært en dugnad for hele den norske befolkningen å holde pandemien under kontroll. Vi har klart å holde lave smitte- og innleggelsestall gjennom disse 18 månedene, sier avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Line Vold, til P4-nyhetene.

  Vold har gjentatte ganger understreket hvor viktig det er å teste seg hvis man har symptomer. Hun bekrefter overfor P4 at hun er blant dem som har testet seg.

 • av NTB
  DEL
  Nordmenn vil fortsette med håndsprit
  Bruken av håndsprit er blitt vanlig under pandemien. Nå svarer folk at dette er noe de gjerne fortsetter med også etter gjenåpningen.
  Bruken av håndsprit er blitt vanlig under pandemien. Nå svarer folk at dette er noe de gjerne fortsetter med også etter gjenåpningen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

  Ni av ti nordmenn vil at butikker og spisesteder skal fortsette med å tilby håndsprit etter gjenåpningen.

  Fire av fem spurte i undersøkelsen som Opinion har utført blant om lag 10.000 nordmenn i oktober, svarer at de føler det er trygt å handle og gå på kafé igjen etter gjenåpningen.

  Hele ni av ti – 88 prosent – svarer likevel ja til fortsatt håndsprit ved butikker og spisesteder. 10 prosent av de spurte svarer nei på spørsmålet om håndsprit.

  – Selv med gjenåpning og en mer normal hverdag synes folk flest at det er helt fint å fortsette med noen nye vaner, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

  Undersøkelsen avdekker samtidig at én av åtte nordmenn (13 prosent) i oktober svarer at de i all hovedsak har sluttet å gå ut av huset, som følge av pandemien. Dette er en økning på 3 prosentpoeng fra september.

 • av NTB
  DEL
  1 milliard nye vaksinedoser til fattige land blir forsinket

  Produksjonsproblemer hos Novavax gjør at 1 milliard doser koronavaksine til fattige land blir forsinket, melder Politico.

  2 milliarder Novavax-doser skal etter planen fordeles av vaksinesamarbeidet Covax, som gir vaksiner til fattige land, innen 2022.

  Det er blitt ansett som avgjørende for å få verden ut av pandemien.

  Politico skriver at produksjonsproblemer med Novavax-vaksinen gjør at selskapet kun vil klare å levere halvparten av dosene som er lovet innen 2022.

 • av NTB
  DEL
  608 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 608 koronasmittede i Norge. Det er 18 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 410 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 433, så trenden er synkende.

  Tirsdag var 101 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var to flere enn dagen før.

  30 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 18 på respirator. Det er én flere på intensiv og tre flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  Ved midnatt natt til onsdag var det utført 7,9 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor.

  I alt har 197.504 personer testet positivt.

  Til nå har 4.191.957 personer fått første dose av koronavaksinen, og 3.707.612 personer har fått andre dose.

  Til sammen er 884 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  58,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 22 dødsfall i Norge.

 • av NTB
  DEL
  USAs sikkerhetsminister har fått påvist korona
  Sikkerhetsminister Alejandro Mayorkas har fått korona, opplyser sikkerhetsdepartementet. Foto: Lynne Sladky / AP / NTB
  Sikkerhetsminister Alejandro Mayorkas har fått korona, opplyser sikkerhetsdepartementet. Foto: Lynne Sladky / AP / NTB

  USAs minister for innenlands sikkerhet, Alejandro Mayorkas, har testet positivt for korona, opplyser sikkerhetsdepartementet.

  Mayorkas er fullvaksinert og har milde symptomer. Han holder seg hjemme i isolasjon og skal jobbe hjemmefra, opplyser departementet.

  Smittesporing pågår for å finne eventuelle andre smittede.

 • av NTB
  DEL
  Kritisk koronasituasjon i Romania - 574 dødsfall tirsdag
  Helsevesenet i Romania er overbelastet som følge av de mange koronapasientene. Det er daglige smitterekorder i landet. Foto: AP / Andreea Alexandru / NTB
  Helsevesenet i Romania er overbelastet som følge av de mange koronapasientene. Det er daglige smitterekorder i landet. Foto: AP / Andreea Alexandru / NTB

  Det er daglige rekorder både i antall smittetilfeller og koronadødsfall i Romania. Landet svært lav vaksinedekning.

  Tirsdag ble det registrert 18.863 nye koronasmittede og 574 koronadødsfall. Dette er første gang med over 500 dødsfall på én dag.

  Myndighetene sliter med å få vaksinert befolkningen, og Romania er et av EU-landene med færrest vaksinerte. Bare 34 prosent av befolkningen er fullvaksinert, og kun Bulgaria har en lavere andel.

  President Klaus Iohannis oppfordrer vaksineskeptiske rumenere til å ta vaksinen.

  WHO sa tirsdag at de skal bistå Romania blant annet med å fordele 34.000 hurtigtester og 200 oksygenmasker for å behandle koronapasienter.

  Hittil i pandemien er det registrert 1,4 millioner koronatilfeller og 42.616 dødsfall blant koronasmittede i Romania.

 • av NTB
  DEL
  Island åpner opp
  Islandske myndigheter satser på full gjenåpning av landet i november, men allerede onsdag kommer noen lettelser. Her er Hallgrímskirkja i Reykjavik, den største kirken på Island. Foto: Marianne Løvland / NTB
  Islandske myndigheter satser på full gjenåpning av landet i november, men allerede onsdag kommer noen lettelser. Her er Hallgrímskirkja i Reykjavik, den største kirken på Island. Foto: Marianne Løvland / NTB

  Island opphever alle koronatiltak 18. november dersom smittetallet holder seg lavt. Allerede onsdag kommer det noen lettelser.

  Det opplyser helseminister Svandis Svavarsdottir.

  Fra onsdag kan 2000 personer delta på arrangementer, mot 500 i dag. Kravet om munnbind på slike tilstelninger fjernes også. Restauranter, barer og utesteder kan dessuten utvide åpningstiden.

  89 prosent av befolkningen over 12 år på Island er fullvaksinert.

 • av NTB
  DEL
  Smitten stiger i Nederland etter gjenåpningen
  25. september gjenåpnet Nederland. Kravet om avstand på 1,5 meter ble opphevet, noe flere innbyggere i Amsterdam feiret på utestedet Paradiso. Nå stiger smitten i landet. Foto: AP / Peter Dejong / NTB
  25. september gjenåpnet Nederland. Kravet om avstand på 1,5 meter ble opphevet, noe flere innbyggere i Amsterdam feiret på utestedet Paradiso. Nå stiger smitten i landet. Foto: AP / Peter Dejong / NTB

  Det er en kraftig og vedvarende økning i koronatilfeller og innleggelser på sykehus etter gjenåpningen i Nederland, ifølge helsemyndighetene.

  Det er 44 prosent flere tilfeller de siste sju dagene enn i forrige uke, opplyser helsemyndighetene tirsdag.

  Det var 48 dødsfall de siste sju dagene, nær en dobling fra uken før. På sykehusene må inngrep utsettes på grunn av den store pågangen av koronapasienter. Rundt 80 prosent av de smittede er uvaksinerte.

  Helsemyndighetene mener økningen i smittetilfeller skyldes gjenåpningen for tre uker siden, da nederlenderne fikk lov til å droppe avstandskravet på 1,5 meter.

  Fortsatt må de bruke munnbind på kollektivtransport. Bevis på vaksine, gjennomgått koronasykdom eller negativ koronatest er påbudt ved restaurantbesøk.

 • av NTB
  DEL
  Ny dagsrekord for dødsfall i Russland
  Leningrad-stasjonen i Moskva desinfiseres mens koronasmitten øker i Russland. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko Jr / AP / NTB
  Leningrad-stasjonen i Moskva desinfiseres mens koronasmitten øker i Russland. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko Jr / AP / NTB

  Russland noterte seg tirsdag nok en dagsrekord i antall dødsfall fra koronaviruset, og presset på helsevesenet øker.

  Grunnet rekorden innfører ordfører i Moskva Sergej Sobjanin nye tiltak mot viruset. Disse innebærer at alle uvaksinerte over 60 år må arbeide hjemmefra, og at bedrifter må la minst en tredel av de ansatte jobbe hjemme.

  Myndighetene meldte om 1.015 nye dødsfall siste døgn, og dermed har dødstallet økt nesten hver eneste dag de siste ukene. Totalt er det kommet opp i 225.325, det høyeste i Europa. Det ble også registrert 33.740 nye smittede.

  Myndighetene har hittil utelukket en ny nedstengning som den i fjor som rammet økonomien og oppslutningen om president Vladimir Putin.

  Men visestatsminister Tatjana Golikova foreslår en hjemmeuke fra 30. oktober for å bremse den kraftige smittebølgen.

  Treg vaksinering av en vaksineskeptisk befolkning, en slapp holdning til tiltakene som er innført, og myndighetenes motvilje mot nedstengninger ligger bak smitteøkningen.

 • av NTB
  DEL
  Rekordmange koronadødsfall i Ukraina
  En helsearbeider tar imot en pasient på et sykehus i russisk-kontrollerte Donetsk i Ukraina. I Donetsk-regionen er det registrert over 1.000 nye koronasmittede og 100 dødsfall siste døgn. Foto: Alexei Alexandrov / AP / NTB
  En helsearbeider tar imot en pasient på et sykehus i russisk-kontrollerte Donetsk i Ukraina. I Donetsk-regionen er det registrert over 1.000 nye koronasmittede og 100 dødsfall siste døgn. Foto: Alexei Alexandrov / AP / NTB

  Ukraina registrerte tirsdag ny rekord i koronadødsfall. Smitten øker, og det er vanskelig å overtale en vaksineskeptisk befolkning til å vaksinere seg.

  Helsemyndighetene meldte om 538 nye dødsfall det siste døgnet, det høyeste tallet siden pandemien brøt ut i fjor. Det ble også registrert 15.579 smittede og 2.852 innleggelser på sykehus.

  Ukraina har tidligere slitt med å skaffe nok vaksiner, men sliter nå med å overbevise en vaksineskeptisk befolkning om behovet for å vaksinere seg. Et annet problem er at det florerer med falske vaksinepass og falske PCR-tester.

  Fire vaksiner, inkludert Pfizer, Astra Zeneca og Moderna, er tilgjengelig i landet, men bare 16 prosent av befolkningen er fullvaksinert.

  Det er hittil registrert over 2,6 millioner koronasmittede og 61.000 dødsfall fra covid-19 i Ukraina.

 • av NTB
  DEL
  101 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

  Tirsdag var 101 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på to pasienter fra dagen før.

  18 av pasientene får respiratorbehandling, og 30 ligger på intensivavdeling.

  Det er tre flere på respirator og én flere på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt tirsdag.

  63 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sørøst, 22 er innlagt i Helse nord, elleve er innlagt i Helse Midt-Norge, og fem er innlagt i Helse vest.

  22 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sørøst, seks er innlagt hos Helse nord, og to er innlagt hos Helse Midt-Norge.

  Siden februar i fjor har 196.896 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser tirsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB-DPA
  DEL
  Latvia varsler ny nedstengning

  Smitteøkningen i Latvia er så stor at landet må bli nedstengt i nesten en måned, varsler statsministeren.

  Den nye nedstengningen må godkjennes av nasjonalforsamlingen onsdag. Statsminister Krisjanis Karins opplyser at nedstengning vil vare fra torsdag og frem til 15. november.

  Det innebærer stenging av alle butikker utenom dem som selger essensielle varer og utstrakt bruk av hjemmeskole. Det vil bli innført et delvis portforbud fra klokken 20 til 5 på morgenen.

  Smitteøkningen har skjedd til tross for at det allerede er koronarestriksjoner i landet. Mandag lå smittetrykket på rundt 1.300 smittede pr. 100.000 innbyggere.

  Kun like under halvparten av landets voksne befolkning er fullvaksinert mot koronaviruset.

 • av NTB
  DEL
  545 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 545 koronasmittede i Norge. Det er 67 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 408 koronasmittede per dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 431, så trenden er synkende.

  Mandag var 99 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var fire flere enn dagen før.

  29 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 15 på respirator. Det er tre flere på intensiv og én færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  Ved midnatt natt til tirsdag var det utført 7,9 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor.

  I alt har 196.896 personer testet positivt.

  Til nå har 4.191.957 personer fått første dose av koronavaksinen, og 3.707.612 personer har fått andre dose.

  Til sammen er 884 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  58,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 22 dødsfall i Norge.

Les mer om

 1. Koronaviruset