Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Hittil mest dødelige dag
08. februar 2020 kl 13:51av Helle Aarnes
DEL

86 personer døde fredag i Kina av Wuhan-viruset. Det er det høyeste antall døde av viruset på én dag hittil. 724 er døde og 34.400 personer smittet av viruset til nå, melder CNN. Viruset til nå spredt seg til 27 land.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  4.191.957 nordmenn har fått første dose

  4.191.957 personer er vaksinert med første dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk mandag. 3.707.627 personer har fått andre dose.

  77,8 prosent av befolkningen har dermed fått første dose, mens 68,8 prosent av befolkningen er fullvaksinerte.

  For befolkningen over 18 år er andelen henholdsvis 91,1 og 86,1 prosent.

  Blant ungdom i alderen 16–17 har 89,9 prosent fått første dose, og 15,3 prosent har fått andre dose.

  I alderen 12–15 er andelen henholdsvis 69,8 og 0,6 prosent.

  Foreløpig har FHI registrert at 849 personer fikk første dose over helgen, og 2161 personer fikk andre dose.

  De som har gitt første dose til størst andel av befolkningen over 18 år, er Trøndelag (92,6 prosent) og Innlandet (91,9 prosent). Lavest andel er i Troms og Finnmark (88,9 prosent) og Rogaland (89,1 prosent). For andre dose ligger fylkene Trøndelag (88,4 prosent) og Innlandet (88,1 prosent) best an.

  Norge startet koronavaksineringen 27. desember 2020. Vaksinene fra Pfizer og Moderna benyttes i dag, men man kan også søke om å få Janssen-vaksinen. Norge valgte å stanse all bruk av Astra Zeneca-vaksinen i mars.

  Det kan være forsinkelser i registrering av vaksinasjon som fører til at tallene endrer seg over tid.

 • av NTB
  DEL
  99 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

  Mandag var 99 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på fire pasienter fra fredag.

  15 av pasientene får respiratorbehandling, og 29 ligger på intensivavdeling.

  Det er én færre på respirator og tre flere på intensivavdeling enn fredag, ifølge Helsedirektoratets oversikt mandag.

  63 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sørøst, 18 er innlagt i Helse nord, 14 er innlagt i Helse Midt-Norge, og fire er innlagt i Helse vest.

  23 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sørøst, fem er innlagt hos Helse nord, og én er innlagt hos Helse Midt-Norge.

  Siden februar i fjor har 196.351 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser mandagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB-AFP-AP
  DEL
  EU har eksportert over 1 milliard doser koronavaksine
  EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen møtte pressen for å snakke om koronavaksiner i Brussel mandag.
  EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen møtte pressen for å snakke om koronavaksiner i Brussel mandag. Foto: Yves Herman, Pool Photo via AP / NTB

  EU har eksportert over 1 milliard doser med covid-19-vaksiner de siste ti månedene, opplyser EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

  – EU er helt klart den største eksportøren av covid-19-vaksiner, sa von der Leyen mandag.

  87 millioner av de eksporterte dosene er kanalisert gjennom Covax-systemet, som ledes av Verdens helseorganisasjon (WHO), til lav- og mellominntektsland.

  Vaksineeksporten er fordelt på 150 land. Brussel har sagt at opptrapping av koronavaksineringen ute i verden er EUs fremste prioritet.

  Mens flere rike land er i gang med å gi en tredje vaksinedose til sine innbyggere, har de fleste av verdens fattigere land ennå ikke fullvaksinert sine befolkninger.

 • av NTB-DPA
  DEL
  Forlenger koronarestriksjoner på New Zealand
  New Zealands statsminister Jacinda Ardern varsler minst to uker til med koronarestriksjoner i Auckland.
  New Zealands statsminister Jacinda Ardern varsler minst to uker til med koronarestriksjoner i Auckland. Foto: Robert Kitchin / Pool Photo via AP / NTB

  New Zealands største by kommer til å ha koronarestriksjoner i minst to uker til, varsler myndighetene.

  Auckland har vært under strenge restriksjoner siden et smittetilfelle ble registrert 18. august. Byen har omtrent 1,7 millioner innbyggere og har registrert 2005 smittetilfeller i pandemien.

  New Zealands statsminister Jacinda Ardern sier at restriksjonene vil vare i minst to uker til.

  Det er blant annet hjemmeskole, påbud om hjemmekontor og forbud mot å samles i grupper på flere enn ti. Det har vært flere regelbrudd, noe Ardern advarer mot.

  – Vi finner ikke bare opp regler, de er basert på råd fra helsemyndighetene, sier hun.

 • av NTB-DPA
  DEL
  Vil styrke kontrollen på grensen til Polen

  Lederen for Tysklands føderale politiforbund ber om midlertidig styrket grensekontroll ved grensen til Polen.

  Forbundssjef Heinz Teggert sier det er en helserisiko for grensepolitiet når det nå kommer et stort antall personer til grensen som ikke har rett til innreise i Tyskland.

  Antallet personer som blir stanset, har økt betydelig de siste månedene, skriver Teggert i et brev til innenriksdepartementet. Han advarer om at håndteringen kan kollapse.

  – Våre kolleger er utsatt for en betydelig helserisiko ettersom koronasmitten fortsatt er høy, særlig blant migranter fra Irak, Syria, Jemen, Iran, Afghanistan og så videre, advarer Teggert.

 • av NTB-DPA
  DEL
  Australia kan åpne grensene før jul
  Et fly på Sydney internasjonale flyplass, like ved stranda.
  Et fly på Sydney internasjonale flyplass, like ved stranda. Foto: Rick Rycroft / AP / NTB

  Australia kan åpne grensene for internasjonale reisende før jul, sier handelsministeren.

  Australia har stengt grensene i pandemien og åpnet nylig for at landets egne borgere kunne reise fritt inn i landet.

  – Så klart er prioriteten vår å få hjem australierne, men etter mitt syn kan vi snart begynne på resten, inkludert internasjonale turister, sier handels- og turistminister Dan Tehan.

  Australia er ikke bare et yndet feriemål, men også et land mange internasjonale studenter og arbeidere vil inn i.

  Dersom vaksineringen går som planlagt, vil Australia kunne åpne for alle disse gruppene innen jul, mener Tehan.

 • av NTB
  DEL
  209 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 209 koronasmittede personer i Norge. Det er 78 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 398 koronasmittede pr. dag her i landet. Tilsvarende snitt for sju dager siden var 432.

  Fredag var 95 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før. 26 av pasientene lå på intensivavdeling, og blant dem fikk 16 behandling i respirator.

 • av NTB
  DEL
  Forskere: Korona påvirket søvnen vår

  Studier verden over viste at koronapandemien bidro til søvnløse netter, men også til bedre søvn for noen. Søvnforskere tror gjenåpningen kan by på utfordringer.

  – Selv om forekomsten av søvnproblemer økte under pandemien, er det individuelle forskjeller. Undersøkelser har vist at blant såkalt «gode sovere» før pandemien, var det 20 prosent som opplevde at søvnen ble dårligere. Mens blant dem som hadde insomni fra før, var det 25 prosent som fant at søvnen ble bedre, sier postdoktor Erlend Sunde ved Universitetet i Bergen (UiB) til NTB.

  I siste utgave av magasinet Søvn har Sunde oppsummert et utvalg av studier som har undersøkt sammenhenger mellom covid-19-pandemien og søvn.

  Ler mer her.

 • av Jan Gunnar Furuly
  DEL
  Smitterekord i Alta

  Alta kommune rapporterer om den verste smittebølgen hittil under koronaepidemien.

  Lørdag ettermiddag kom beskjeden om 17 nye smittetilfeller i kommunen siden fredag formiddag, melder iFinnmark. 32 personer befant seg lørdag i isolasjon.

  – Aldri før har Alta hatt så høyt smittetrykk som nå, skriver kommunen på Twitter.

  Kommuneoverlege Ingunn Heggheim opplyser at det er flest uvaksinerte som er smittet. Hun mener det også er en del smitte ute i samfunnet som ikke er blitt oppdaget.

  Smitteutbruddet i Alta startet for to uker siden.

  - Fra starten var det et ganske avgrenset utbrudd knyttet til en liten kjerne. Vi ser nå at utbruddet er i store deler av Alta, og i ulike aldersgrupper. Det er også en god del påvist smitte der vi ikke klarer å spore smitten noen steder heller, sier Heggheim til avisen.

 • av NTB
  DEL
  Melbourne starter gjenåpning

  Den australske byen Melbourne starter kommende uke en gradvis gjenåpning etter å ha gjennomlevd verdens lengste nedstengning på grunn av koronapandemien.

  Blant annet vil et krav om at man må holde seg hjemme, oppheves, og fra fredag blir flere restriksjoner lempet på.

  Fredag vil Melbourne ha vært nedstengt i totalt 262 dager fordelt på seks nedstengninger siden mars i fjor. Byen som har vært nest lengst nedstengt, er Buenos Aires med 234 dager, skriver Reuters.

 • av NTB
  DEL
  Drapsdømt eiendomsarving koronasyk
  Foto: AP / NTB

  Den drapsdømte amerikanske eiendomsmagnaten Robert Durst er syk med covid-19 og er lagt i respirator, opplyser hans advokat.

  78 år gamle Durst ble torsdag dømt til livsvarig fengsel for å ha skutt og drept sin venn Susan Berman i Beverly Hills i 2000.

  Lørdag opplyser hans advokat Dick DeGuerin til NBC News at Durst har testet positivt på covid-19 og er lagt i respirator på et sykehus. Advokaten sier at Durst hadde tydelige problemer med å både puste og snakke da han var i retten torsdag for å motta straffen.

  Durst, en mangemillionær som HBO-dokumentaren «The Jinx» handlet om, ble i september kjent skyldig i å ha drept Berman. Durst har hele tiden sagt han er uskyldig.

 • av Lene Skogstrøm
  DEL
  Latvia regner med mange covid-pasienter på sykehus

  Den latviske regjeringen har kansellert de fleste planlagte sykehusoperasjonene fra mandag. De regner med et økt behov for senger og ansatte etter hvert som covid-19-tilfellene stiger, sa helsedepartementet i en uttalelse torsdag. Epidemiologene i landet mener covid-pasientene raskt vil ha behov for sykehusbehandling. (Reuters)

 • av Lene Skogstrøm
  DEL
  Over 43.000 nye covid-tilfeller i Storbritannia

  Storbritannia rapporterte 43.423 nye covid-19-tilfeller lørdag. Det totale antallet tilfeller registrert mellom 10. og 16. oktober har steget med 12,8 prosent fra de foregående syv dagene.

  (Reuters)

 • av Per Magnus Riseng
  DEL
  Rekordmange korona-dødsfall i Russland

  Det siste døgnet er det registrert 1002 korona-dødsfall i Russland, melder Reuters. Dette er det høyeste antallet landet har meldt om i pandemien. Det offisielle dødstallet er dermed steget til 222.315.

  Antall registrerte smittede i Russland det siste døgnet er 33.208, noe som også er rekord.

 • av NTB
  DEL
  423 nye koronasmittede registrert siste døgn
  Det siste døgnet er det registrert 423 koronasmittede i Norge. Det er 44 færre enn samme dag i forrige uke. Trenden er fortsatt synkende.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Det siste døgnet er det registrert 423 koronasmittede i Norge. Det er 44 færre enn samme dag i forrige uke. Trenden er fortsatt synkende. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 423 koronasmittede i Norge. Det er 44 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 393 koronasmittede pr. dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 448, så trenden er synkende.

  Fredag var 95 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før.

  Ved midnatt natt til lørdag var det utført 7,9 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor.

  I alt har 195.808 personer testet positivt.

 • av NTB
  DEL
  Munnbindkravet på Oslo lufthavn fjernes
  Nå droppes munnbindkravet på Oslo lufthavn Gardermoen.
Foto: Geir Olsen / NTB
  Nå droppes munnbindkravet på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Geir Olsen / NTB

  Ullensaker kommune har opphevet munnbindpåbudet på Oslo lufthavn Gardermoen, melder Flysmart24.

  – Munnbindpåbudet på Oslo lufthavn oppheves i dag, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Iselinn Næss i Ullensaker kommune overfor nettavisen.

  Det er kommuneoverlegen i Ullensaker som har tatt beslutningen. Den kommer etter at alle flyselskapene har kuttet ut pålegget om munnbindbruk om bord.

 • av NTB
  DEL
  Russland starter ny folketelling

  Russiske myndigheter setter omsider i gang en ny folketelling etter flere forsinkelser på grunn av koronapandemien.

  Pandemien, som har ført til minst 400.000 koronarelaterte dødsfall i landet, har ytterligere forverret Russlands demografiske krise.

  Befolkning har fortsatt å synke nærmest konstant siden Sovjetunionens fall i 1991. Årsakene har vært lav fødselsrate, et mangelfullt helsevesen og utvandring.

  I 2020 sank befolkningen med 510.000 mennesker, som er den kraftigste nedgangen i landet på 15 år, ifølge det russiske statistikkbyrået Rosstat.

  Russland har tidligere foretatt to folketellinger etter Sovjetunionens fall, ett i 2002 og i 2010. Resultatene fra årets folketelling, som utføres frem til november, blir trolig klare i april.

 • av NTB
  DEL
  USA åpner for fullvaksinerte turister

  Fra 8. november får fullvaksinerte turister lov til å reise inn i USA, kunngjør Det hvite hus.

  – Denne politikken er styrt av folkehelsen, klart og konsekvent, tvitrer assisterende pressesekretær i Det hvite hus, Kevin Munoz, fredag.

  I henhold til de nye retningslinjene som ble skissert forrige måned, vil vaksinerte reisende fortsatt måtte gjennomgå testing og smittesporing for å komme inn i USA.

 • av NTB
  DEL
  Frykter vold når italienere skal protestere mot tiltak
  Demonstranter marsjerer i Roma mot det såkalte grønne passet, som skal sikre at alle arbeidstakere enten er vaksinert, har testet negativt for korona eller er blitt friske etter covid-19 før de slipper inn på egen arbeidsplass. Foto: Cecilia Fabiano / LaPresse via AP / NTB
  Demonstranter marsjerer i Roma mot det såkalte grønne passet, som skal sikre at alle arbeidstakere enten er vaksinert, har testet negativt for korona eller er blitt friske etter covid-19 før de slipper inn på egen arbeidsplass. Foto: Cecilia Fabiano / LaPresse via AP / NTB

  Italienere raser mot at de fra nå av må vaksinere seg eller vise fram en negativ koronatest for å komme inn på egen arbeidsplass.

  Tiltaket ble iverksatt fredag og er ett av de strengeste i Europa for å bekjempe koronasmitte.

  For å komme inn på egen arbeidsplass må arbeidstakerne vise et helsepass som bekrefter at de enten er vaksinert, har avlagt en negativ koronatest eller har vært koronasmittet i løpet av det siste halvåret. Uten passet slipper de ikke inn, og får heller ikke lønn. Alle typer yrker omfattes av påbudet.

  I frykt for at protestene kan utarte i vold, er det et stort politioppbud i gatene, skoler stenger tidlig og ambassader har advart sine borgere om at situasjonen kan bli voldelig, slik den ble i Roma i helgen.

 • av NTB
  DEL
  95 pasienter innlagt på sykehus

  Fredag var 95 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er like mange som dagen før. 16 av pasientene får respiratorbehandling, og 26 ligger på intensivavdeling.

  Det er like mange på respirator og like mange på intensivavdeling som dagen før. Det viser Helsedirektoratets oversikt.

  61 av pasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 14 er innlagt i Helse nord, 11 er innlagt i Helse Midt-Norge, og 9 er innlagt i Helse vest.

  21 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, tre er innlagt hos Helse nord, og to er innlagt hos Helse Midt-Norge.

  Siden februar i fjor har 195.385 personer fått påvist koronasmitte i Norge. Det viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer.

Les mer om

 1. Koronaviruset