Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Følg utviklingen her.

 • Aftenposten
Festet innlegg
Syv nordmenn har vært på Tenerife-hotellet
25. februar kl 11:00av Ingeborg Moe
DEL

Reiseoperatøren TUI bekrefter at syv nordmenn har bodd på det avsperrede Tenerife-hotellet den siste uken.

Fire av dem har reist hjem. 

Tre av dem skal reise hjem i dag. De bor på et annet hotell nå fordi de egentlig skulle ha reist hjem på søndag, men ble hindre av sandstormen som har hindret flytrafikken.

– Det har ballet på seg, først sandstormen, nå koronaviruset, sier pressekontakt Kevin Brevik i TUI. 

Det var etter at en italiensk gjest på hotellet i Tenerife ble syk og testet positive på det nye koronaviruset at hotellet ble avstengt og gjestene testet i dag. Det er ingen nordmenn på hotellet i dag.  

Brevik sier at de prøver å komme i kontakt med de tre nordmennene som skal reise i dag. Deres råd er at de må ta kontakt med helsemyndighetene om de har symptomer. 

– Vi prøver å få sendt ut informasjon til alle de reisende, sier Brevik. 

Han sier at de som er på hotellet, fikk informasjon i et brev i morges, og er bedt om å holde seg innendørs. 

Hva med dem som er kommet hjem til Norge? 

– Jeg har ingen informasjon om det. 

Folkehelseinstituttet sier følgende om nordmennene som har vært og er på vei fra Tenerife.

- De skal følge de generelle rådene. Hvis de får luftveissymptomer eller feber i løpet av de neste 14 dagene skal de kontakte lege, helst på telefon, sier Are Berg ved Folkehelseinstituttet.  - Skal de testes om de er smittet?


- Det vurderer vi.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • Hans O Torgersen
  DEL

  Munnbind blir påbudt flere steder i Paris

  Turister med munnbind ved Eiffeltårnet i Paris.
  Turister med munnbind ved Eiffeltårnet i Paris. Foto: AP Photo/Michel Euler

  Munnbind blir påbudt utendørs i deler av Paris, opplyser myndighetene i den franske hovedstaden.

  Det nye påbudet trer i kraft mandag morgen i spesielt travle områder, som langs bredden av Seinen og i handlegater i flere bydeler, opplyser politiet lørdag.

  Eksperter har siden juli slått alarm om en andre smittebølge i Frankrike. Landet er hardt rammet av pandemien med rundt 30.000 koronarelaterte dødsfall.

  En rekke byer, blant dem Nice og Lille, har allerede innført obligatorisk bruk av munnbind i flere distrikter.

  Generelt er munnbind i Frankrike bare påbudt på lukkede steder og offentlig transport. (NTB-DPA)

 • Hans O Torgersen
  DEL

  Trump forlenger kriseordninger med presidentordrer 

  USAs president Donald Trump har gjennom dekret forlenget kriseordninger med utsatt skatt og forlenget arbeidsledighetsstønad under pandemien.

  Presidentordrene skal ifølge Trump hjelpe koronarammede amerikanerne på tross av at forhandlingene i Kongressen om en ny krisepakke har strandet. (NTB-AFP-AP)

 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL

  Tettpakket på hovedstadens badesteder

  Folk lå tett i tett langs badestedene i Oslo og Bærum lørdag. Kommuneoverlege ber folk ta ansvar.

  – Nå må folk skjønne alvoret. Inntil for et par uker sider var sannsynligheten for smitte på slik steder svært lav. Nå begynner vi å få såpass mye smitte i samfunnet at folk må ta personlig ansvar for å unngå smitte, sier kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen til VG.

  Avisen melder at det blant annet var fullt av gjester på Kadettangen badeplass i Bærum og i Paradisbukta og på Huk i Oslo.

  Også byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo reagerer på ansamlingene av badegjester.

  – Kommer du til et sted der du synes det er for tett med folk, er det lureste å dra hjem igjen og heller oppsøke steder med mindre trengsel, sier han. (NTB)

 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL

  Politiet stanset fest med 100 deltagere

  Lørdag kveld hadde over 100 personer samlet seg i Middelalderparken i Oslo. Ved 22-tiden satte politiet  en stopper for festlighetene.

  – Ungdommene bryter åpenbart anbefalte smittevernregler, opplyser politiet på Twitter.

  Personene var i alderen 25 til 35 og ble bedt om å forlate området. (NTB)

 • av Thomas Dinning Spence
  DEL

  Stor pågang på koronatelefonen – åpen søndag

  Koronatelefonen i Oslo opplevde lørdag så stor pågang at den nasjonale koronatelefonen blir åpnet i helga. Også telefonen i Oslo er åpen søndag.

  Lørdag ettermiddag kom mange ikke gjennom og ble heller ikke satt inn i ventekøen. Isteden mottok de en tekstmelding med informasjon om å sjekke om de kan finne svar på kommunens nettsider.

  – Vi arbeider med å bedre kapasiteten. Vi er også i ferd med å få på plass et registreringsskjema på nett, hvor de som skal teste seg, fyller ut et skjema. Deretter vil de bli kontaktet av kommunen om tid og sted,  sier kommunikasjonssjef Christian Ekker Larsen i helseetaten i Oslo kommune til NTB. 

  På grunn av den store pågangen, vil koronatelefonen i Oslo holde åpen også søndag mellom klokken 10 og 12.

  – Vi minner om at nærkontakter ikke skal ringe koronatelefonen, de skal holde seg i karantene og vente på at bydelen tar kontakt, understreker Larsen, og legger til:

  – Man skal heller ikke ringe koronatelefonen for å etterlyse prøvesvar.

  Den nasjonale koronatelefonen: 815 55 015.

  Helsedirektoratet oppfordrer folk om å så langt det lar seg gjøre benytte seg av helsenorge.no .

 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL

  Syv nye smittetilfeller i Indre Østfold – 22 totalt

  Lørdag var det kø av folk som skulle teste seg for koronavirus i Askim.
  Lørdag var det kø av folk som skulle teste seg for koronavirus i Askim. Foto: Hans O. Torgersen

  Indre Østfold har registrert 22 nye smittetilfeller det siste døgnet. Kommunen er i gang med smittesporingsarbeidet. I 16-tiden lørdag ble det rapportert om 15 tilfeller.

  – Vi jobber fortsatt med å komme i kontakt med de smittede, og smittesporing foregår utover kvelden og i morgen, opplyser kommunen.

  De siste fem dagene er antallet meldte koronatilfeller 49, opplyser Smaalenenes Avis.

  – Flere har vært på utested i Askim forrige helg, hvor det ble påvist smitte. Da ba vi alle melde seg. Flere har gjort det, og det resulterer i nye smittetilfeller, sier kommuneoverlege Barbro Kvaal til VG. – Av tilfellene de siste dagene er det snakk om mange i 18- til 30-årsalderen, legger hun til. (NTB)

 • av Thomas Dinning Spence
  DEL

  40 festdeltagere i Oslo smittet

  40 personer er nå bekreftet smittet etter å ha deltatt på en rekke fester på Oslo vest. Alle festdeltakerne bes nå av Oslo kommune om å gå i ti dagers karantene

  – Det er cirka 190 nærkontakter fra fire fester i Bydel Vestre Aker. Vi samarbeider med Folkehelseinstituttet og andre berørte kommuner i smitteoppsporingsarbeidet, opplyser kommunen i en pressemelding lørdag formiddag.

  Lørdag kveld hadde antallet smittede etter festene vest i Oslo steget til 40 personer, skriver VG.

  Blant de smittede har fem av dem testet positivt i Bergen.

  – Vi jobber på spreng for å nå ut til alle nærkontakter og besvare anrop fra nærkontakter som prøver å nå smitteteamet. Nærkontakter som ikke kommer gjennom på telefon, kan sende en epost til smittevern@bva.oslo.kommune.no.

  - Vi ber dem som har vært på disse festene, holde seg i karantene i ti dager fra den siste festen man deltok i, selv om man har tatt en test og fått negativt svar, opplyser kommunen.

  – Etter hvert som vi sporer opp tilfeller, avdekker vi flere selskaper med over 20 personer i Oslo og andre kommuner hvor folk kan ha blitt smittet, sier bydelsdirektør i Vestre Aker, Elisabeth Vennevold, til VG.

  Det er uklart om disse sammenkomstene var før eller etter festene i bydel Vestre Aker, men Vennevold bekrefter at det har vært smittede personer på sammenkomster med over 20 personer i Oslo og på én sammenkomst på Nesodden.

  Så langt er smitten knyttet til fire fester, men minst ti fester undersøkes. (NTB)

 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL

  169 testet positivt i Danmark siste døgn

  Et covid-19- testsenter er opprettet i Ringsted. Antallet nye smittede med koronavirus øker, og særlig Ringsted og Aarhus er hardt rammet.
  Et covid-19- testsenter er opprettet i Ringsted. Antallet nye smittede med koronavirus øker, og særlig Ringsted og Aarhus er hardt rammet. Foto: Claus Bech, Ritzau/NTB scanpix

  Siden fredag har 169 personer testet positivt for koronavirus i Danmark, det høyeste tallet på ett døgn siden 25. april, melder Ekstra Bladet. Den danske avisen viser til tall som myndighetene har oversendt til partiene på Folketinget.

  79 av smittetilfellene er påvist i Aarhus. Fra torsdag til fredag fikk 145 personer påvist smitte i Danmark. På grunn av stigende smittetall de siste ukene har regjeringen besluttet å utsette neste fase av gjenåpningen av samfunnet. (NTB)

 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL

  Stor pågang på koronatelefoner lørdag

  Lørdag ettermiddag er det så stor pågang på koronatelefonen i Oslo at flere ikke kommer gjennom. Det arbeides med å bedre kapasiteten.

  Også koronatelefonen i Indre Østfold kommune opplever stor pågang.

  – Det har vært en veldig stor pågang den siste uken – en betydelig økning fra tidligere, sier kommunikasjonssjef Christian Ekker Larsen i Helseetaten i Oslo kommune til NTB.

  Lørdag ettermiddag var pågangen så stor at mange kom ikke engang inn i ventekøen. Isteden mottok de en tekstmelding med informasjon om å sjekke om de kan få svar på det de lurer på kommunens nettsider.

 • av Thomas Dinning Spence
  DEL

  15 nye smittetilfeller i Indre Østfold kommune

  Det er registrert 15 nye smittetilfeller i Indre Østfold kommune i dag.

  Lørdag var det kø av mennesker som ble testet for korona ved legevakten i Askim.
  Lørdag var det kø av mennesker som ble testet for korona ved legevakten i Askim. Foto: Hans O. Torgersen

  «Vi jobber fortsatt med å komme i kontakt med de smittede og smittesporing foregår utover kvelden og i morgen», heter det i en pressemelding lørdag klokken 15.00.

  Per 8. august har 105 personer fått påvist smitte.

  Per 6. august har vi testet 4826 personer, heter det. 

 • av Thomas Dinning Spence
  DEL

  Barnehageansatt koronasmittet i Sandefjord

  En barnehageansatt i Sandefjord har testet positivt for covid-19. Rundt 20 barn og flere voksne er satt i karantene, og smitteoppsporing er satt i gang.

  Alle de ansatte og foresatte ved Veraåsen barnehage er orientert om situasjonen, opplyser Sandefjord kommune i en pressemelding.

  – Vi har et godt samarbeid med kommuneoverlegen. Og i likhet med alle våre barnehager har Veraåsen gode rutiner, både forebyggende og ved påvist smitte, i tråd med FHIs anbefalinger og Utdanningsdirektoratets smitteveileder, sier regionleder Lars Grimstad for Læringsverkstedet, som eier barnehagen.

  Det er foreløpig ukjent hvor den ansatte ble smittet.

  (©NTB)

 • av Ingrid Åbergsjord
  DEL

  43 nye koronasmittede i Sør-Korea, noen av dem knyttes til en kirke

  Det siste døgnet er 43 nye personer bekreftet koronasmittet i Sør-Korea, opplyser myndighetene i landet.

  16 av dem har tilknytning til en kirke i Gyeonggi-provinsen, nordvest i landet, skriver CNN. Dette er den andre kirken i området som har hatt et smitteutbrudd.

  13 av de nye smittetilfellene er importert fra utlandet, blant annet via filippinske havnearbeidere.

 • av NTB
  DEL

  Ingen nye smittetilfeller i Moss

  I Moss er det tatt 91 prøver det siste døgnet, og ingen ny koronasmitte er oppdaget.

  Det melder kommune i en pressemelding. I starter av uken mente kommuneoverlege Kristian Krogshus at utbruddene var stanset.

  Det totale antallet som har blitt valgt påvist smitte i kommunen, er 134. Torsdag ble ytterligere én person bekreftet koronasmittet.

  Kommuneoverlege i Moss, Kristian Krogshus.
  Kommuneoverlege i Moss, Kristian Krogshus. Foto: NTB Scanpix

 • av NTB
  DEL

  Tre pasienter isolert etter kontakt med smittet ansatt ved Oslo universitetssykehus

   

  Tre pasienter er i isolasjon etter kontakt med en koronasmittet ansatt ved Oslo universitetssykehus. Den ansatte var på jobb i to dager med potensiell smitte.

  Alle prosedyrer er blitt fulgt etter at mistanke om smitte ble reist, opplyser administrerende direktør Bjørn Atle Bjørnbeth ved Oslo universitetssykehus i en pressemelding.

  – Det er selvsagt ubehagelig for tre pasienter å vite at de har hatt kontakt med en som er smittet. Det beklager vi, sier Bjørnbeth.

  Den ansatte merket symptomer onsdag og ble bekreftet smittet torsdag.

 • av Ingrid Åbergsjord
  DEL
  NASA tok dette bildet av Thwaitesbreen i 2014.
  NASA tok dette bildet av Thwaitesbreen i 2014. Foto: NASA/REUTERS

  Polarforskningen kraftig redusert på grunn av koronaen 

  For å hindre smittespredning i Antarktis har The British Antarctic Survey (BAS) redusert sin forskningsaktivitet i området kraftig, skriver BBC. 

  De fleste prosjektene har blitt utsatt i ett år. Det gjelder blant annet studien av isbreen Thwaitesbreen, som smelter i raskt tempo, og som britene samarbeider med amerikaner om å forske på. 

  BAS sier at den ikke har kapasitet til å behandle mennesker hvis de blir syke.

   

 • av Wasim Riaz
  DEL

  SAS-passasjerer fra Frankrike rakk ikke karantenefristen

  Passasjerene fra Franrike klappet da de landet på Gardermoen, men nå viser det seg at de likevel må i karantene.
  Passasjerene fra Franrike klappet da de landet på Gardermoen, men nå viser det seg at de likevel må i karantene. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

  Et SAS-fly fra Nice som skulle ha landet i Norge 0.10, klarte å kutte flytiden med rundt ti minutter. Men passasjerene må likevel i karantene.

  Ifølge Dagbladet klappet passasjerene om bord da det ble opplyst at flyet hadde landet klokken 0.00, noe som også er tiden som Avinor opererer med. Ifølge Flightradar24 landet flyet 0.01.

  Pressevakt Elisabeth Johansen i Helse- og omsorgsdepartementet sier til NRK at passasjerene må i karantene, og viser til at karantenekravet gjaldt «fra og med midnatt». (NTB)

 • av Wasim Riaz
  DEL

  Har avdekket flere selskaper. Nå øker smittetallene.

  Bydelsdirektør i Vestre Aker, Elisabeth Vennevold, sier til VG lørdag at til sammen 35 festdeltagere er bekreftet smittet etter de fire vestkantfestene i bydelen.

  – Etterhvert som vi sporer opp tilfeller avdekker vi flere selskaper med over 20 personer i Oslo og andre kommuner hvor folk kan ha blitt smittet, sier hun videre.

  Hun sitter ikke med oversikt over om disse andre sammenkomstene var før eller etter festene i Vestre Aker, men bekrefter at det har vært smittede personer på sammenkomster med over 20 personer i Oslo og på én sammenkomst i Nesodden.

 • av Wasim Riaz
  DEL

  Danmark utsetter neste fase av gjenåpningen

  Danmarks statsminister Mette Frederiksen sier det er for tidlig å gå videre med gjenåpningen av samfunnet.
  Danmarks statsminister Mette Frederiksen sier det er for tidlig å gå videre med gjenåpningen av samfunnet. Foto: Stephanie Lecocq, Reuters / NTB Scanpix

  Antall koronasmittede i landet stiger, og mange har begynt å glemme bort eller gi blaffen i rådene som skal redusere faren, sier sier statsminister Mette Frederiksen til Avisen Danmark.

  Smittespredningens utvikling i landet er så alvorlig at man må skyve på neste fase av gjenåpningen av samfunnet, sier Frederiksen.

  Neste fase, fase fire, skulle tre i kraft i august. Nattklubber og arenaer som har vært stengt, skulle få åpne igjen, samtidig som grensen for hvor mange mennesker som får samles samtidig, skulle heves. (NTB)

 • av Wasim Riaz
  DEL

  Nakstad er inhabil i håndteringen av smitteutbruddet på Hurtigruten

  Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er inhabil i Hurtigruten-saken.
  Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er inhabil i Hurtigruten-saken. Foto: Annika Byrde, NTB scanpix

  Onsdag i forrige uke ble Helsedirektoratet varslet av Folkehelseinstituttet om at en passasjer på Hurtigruteskipet MS Roald Amundsen hadde testet positivt for koronaviruset. Siden har Helsedirektoratet deltatt i flere krisemøter om saken, uten at Nakstad har vært til stede, skriver Dagens Næringsliv.

  Årsaken er at Nakstads kone, Johanna Nakstad, jobber som kundeansvarlig i Hurtigruten.

  – Nakstad og ledelsen i Helsedirektoratet har vurdert habilitetsspørsmålet og har konkludert med at han ikke medvirker direkte i saken, opplyser presseavdelingen i Helsedirektoratet i en epost til avisen.

 • av Wasim Riaz
  DEL

  Latin-Amerika har flere koronadøde enn Europa

  Her blir et togsett i Rio de Janeiro i Brasil desinfisert. Landet har nesten tre millioner koronasmittede.
  Her blir et togsett i Rio de Janeiro i Brasil desinfisert. Landet har nesten tre millioner koronasmittede. Foto: Ricardo Moraes, Reuters / NTB Scanpix

  Latin-Amerika og Karibia har til sammen 213.120 koronarelaterte dødsfall. Det er 460 flere enn Europa, viste en oversikt som nyhetsbyrået AFP hadde innhentet, basert på offisielle data, klokken 19 fredag.

  Utviklingen stemmer overens med en oversikt fra Worldometer, som også viser at Latin-Amerika og Karibia har passert Europas dødstall.

  Klokken 2 natt til lørdag sto det koronarelaterte dødstallet for Europa på 205.606, mens det tilsvarende tallet for Latin-Amerika og Karibia var 214.732. (NTB)

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Virus
 3. Kina
 4. WHO
 5. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. KRONIKK

  Slik ligger vi an: Dette er utfordringene med koronavaksinene

 2. DEBATT

  Jeg er en av de såkalte «festdeltagerne» fra Oslo vest

 3. VERDEN

  Turkmenistan melder om null smittede, uten å bli trodd

 4. OSLOBY

  Nytt koronatiltak på populær badeplass: – Jeg fatter ikke hvorfor de ikke har gjort dette før

 5. ØKONOMI

  Stine Grøndal Sesseng gledet seg til å jobbe på kontoret. Så kom kontrabeskjeden.

 6. ØKONOMI

  Konkurransetilsynet følger med på munnbindprisene – vil ikke sette pristak