Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Følg utviklingen her.

 • Aftenposten
Festet innlegg
25. februar kl 12:48av Ingeborg Moe
DEL
Bussene blir vasket og renset i byen Ahvaz i det sørvestlige Iran tirsdag morgen.
Bussene blir vasket og renset i byen Ahvaz i det sørvestlige Iran tirsdag morgen. Foto: Alireza Mohammadi / Iranian Students' News Agency/NTB SCANPIX

Nyhetsbyrå: Irans visehelseminister smittet av koronaviruset

Den iranske nyhetsbyrået ILNA melder at landets visehelseminister, Iraj Harichi, har testet positivt for det nye koronaviruset. 

Landet er alt hardt rammet av mange nye tilfeller av viruset, og bilder fra blant annet Qom viser at bygninger og hellige steder sprayes for å desinfisere dem. 

Flere av Irans naboland har ilagt innreiseforbud for reisende fra Iran på grunn av smitten. 

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Thomas Dinning Spence
  DEL

  Stor pågang på koronatelefonen – åpen søndag

  Koronatelefonen i Oslo opplevde lørdag så stor pågang at den nasjonale koronatelefonen blir åpnet i helga. Også telefonen i Oslo er åpen søndag.

  Lørdag ettermiddag kom mange ikke gjennom og ble heller ikke satt inn i ventekøen. Isteden mottok de en tekstmelding med informasjon om å sjekke om de kan finne svar på kommunens nettsider.

  – Vi arbeider med å bedre kapasiteten. Vi er også i ferd med å få på plass et registreringsskjema på nett, hvor de som skal teste seg, fyller ut et skjema. Deretter vil de bli kontaktet av kommunen om tid og sted,  sier kommunikasjonssjef Christian Ekker Larsen i helseetaten i Oslo kommune til NTB. 

  På grunn av den store pågangen, vil koronatelefonen i Oslo holde åpen også søndag mellom klokken 10 og 12.

  – Vi minner om at nærkontakter ikke skal ringe koronatelefonen, de skal holde seg i karantene og vente på at bydelen tar kontakt, understreker Larsen, og legger til:

  – Man skal heller ikke ringe koronatelefonen for å etterlyse prøvesvar.

  Den nasjonale koronatelefonen ble åpnet lørdag ettermiddag som et resultat av pågangen i Oslo. 

  Telefonen vil også være åpen søndag fra klokken 10 til 16, forteller kommunikasjonsdirektør Trine Melgård i Helsedirektoratet til NTB.

  Telefonnummeret dit er 815 55 015.

  Helsedirektoratet oppfordrer folk om å så langt det lar seg gjøre benytte seg av helsenorge.no .

 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL

  Syv nye smittetilfeller i Indre Østfold – 22 totalt

  Lørdag var det kø av folk som skulle teste seg for koronavirus i Askim.
  Lørdag var det kø av folk som skulle teste seg for koronavirus i Askim. Foto: Hans O. Torgersen

  Indre Østfold har registrert 22 nye smittetilfeller det siste døgnet. Kommunen er i gang med smittesporingsarbeidet. I 16-tiden lørdag ble det rapportert om 15 tilfeller.

  – Vi jobber fortsatt med å komme i kontakt med de smittede, og smittesporing foregår utover kvelden og i morgen, opplyser kommunen.

  De siste fem dagene er antallet meldte koronatilfeller 49, opplyser Smaalenenes Avis.

  – Flere har vært på utested i Askim forrige helg, hvor det ble påvist smitte. Da ba vi alle melde seg. Flere har gjort det, og det resulterer i nye smittetilfeller, sier kommuneoverlege Barbro Kvaal til VG. – Av tilfellene de siste dagene er det snakk om mange i 18- til 30-årsalderen, legger hun til. (NTB)

 • av Thomas Dinning Spence
  DEL

  40 festdeltagere i Oslo smittet

  40 personer er nå bekreftet smittet etter å ha deltatt på en rekke fester på Oslo vest. Alle festdeltakerne bes nå av Oslo kommune om å gå i ti dagers karantene

  – Det er cirka 190 nærkontakter fra fire fester i Bydel Vestre Aker. Vi samarbeider med Folkehelseinstituttet og andre berørte kommuner i smitteoppsporingsarbeidet, opplyser kommunen i en pressemelding lørdag formiddag.

  Lørdag kveld hadde antallet smittede etter festene vest i Oslo steget til 40 personer, skriver VG.

  Blant de smittede har fem av dem testet positivt i Bergen.

  – Vi jobber på spreng for å nå ut til alle nærkontakter og besvare anrop fra nærkontakter som prøver å nå smitteteamet. Nærkontakter som ikke kommer gjennom på telefon, kan sende en epost til smittevern@bva.oslo.kommune.no.

  - Vi ber dem som har vært på disse festene, holde seg i karantene i ti dager fra den siste festen man deltok i, selv om man har tatt en test og fått negativt svar, opplyser kommunen.

  – Etter hvert som vi sporer opp tilfeller, avdekker vi flere selskaper med over 20 personer i Oslo og andre kommuner hvor folk kan ha blitt smittet, sier bydelsdirektør i Vestre Aker, Elisabeth Vennevold, til VG.

  Det er uklart om disse sammenkomstene var før eller etter festene i bydel Vestre Aker, men Vennevold bekrefter at det har vært smittede personer på sammenkomster med over 20 personer i Oslo og på én sammenkomst på Nesodden.

  Så langt er smitten knyttet til fire fester, men minst ti fester undersøkes. (NTB)

 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL

  169 testet positivt i Danmark siste døgn

  Et covid-19- testsenter er opprettet i Ringsted. Antallet nye smittede med koronavirus øker, og særlig Ringsted og Aarhus er hardt rammet.
  Et covid-19- testsenter er opprettet i Ringsted. Antallet nye smittede med koronavirus øker, og særlig Ringsted og Aarhus er hardt rammet. Foto: Claus Bech, Ritzau/NTB scanpix

  Siden fredag har 169 personer testet positivt for koronavirus i Danmark, det høyeste tallet på ett døgn siden 25. april, melder Ekstra Bladet. Den danske avisen viser til tall som myndighetene har oversendt til partiene på Folketinget.

  79 av smittetilfellene er påvist i Aarhus. Fra torsdag til fredag fikk 145 personer påvist smitte i Danmark. På grunn av stigende smittetall de siste ukene har regjeringen besluttet å utsette neste fase av gjenåpningen av samfunnet. (NTB)

 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL

  Stor pågang på koronatelefoner lørdag

  Lørdag ettermiddag er det så stor pågang på koronatelefonen i Oslo at flere ikke kommer gjennom. Det arbeides med å bedre kapasiteten.

  Også koronatelefonen i Indre Østfold kommune opplever stor pågang.

  – Det har vært en veldig stor pågang den siste uken – en betydelig økning fra tidligere, sier kommunikasjonssjef Christian Ekker Larsen i Helseetaten i Oslo kommune til NTB.

  Lørdag ettermiddag var pågangen så stor at mange kom ikke engang inn i ventekøen. Isteden mottok de en tekstmelding med informasjon om å sjekke om de kan få svar på det de lurer på kommunens nettsider.

 • av Thomas Dinning Spence
  DEL

  15 nye smittetilfeller i Indre Østfold kommune

  Det er registrert 15 nye smittetilfeller i Indre Østfold kommune i dag.

  Lørdag var det kø av mennesker som ble testet for korona ved legevakten i Askim.
  Lørdag var det kø av mennesker som ble testet for korona ved legevakten i Askim. Foto: Hans O. Torgersen

  «Vi jobber fortsatt med å komme i kontakt med de smittede og smittesporing foregår utover kvelden og i morgen», heter det i en pressemelding lørdag klokken 15.00.

  Per 8. august har 105 personer fått påvist smitte.

  Per 6. august har vi testet 4826 personer, heter det. 

 • av Thomas Dinning Spence
  DEL

  Barnehageansatt koronasmittet i Sandefjord

  En barnehageansatt i Sandefjord har testet positivt for covid-19. Rundt 20 barn og flere voksne er satt i karantene, og smitteoppsporing er satt i gang.

  Alle de ansatte og foresatte ved Veraåsen barnehage er orientert om situasjonen, opplyser Sandefjord kommune i en pressemelding.

  – Vi har et godt samarbeid med kommuneoverlegen. Og i likhet med alle våre barnehager har Veraåsen gode rutiner, både forebyggende og ved påvist smitte, i tråd med FHIs anbefalinger og Utdanningsdirektoratets smitteveileder, sier regionleder Lars Grimstad for Læringsverkstedet, som eier barnehagen.

  Det er foreløpig ukjent hvor den ansatte ble smittet.

  (©NTB)

 • av Ingrid Åbergsjord
  DEL

  43 nye koronasmittede i Sør-Korea, noen av dem knyttes til en kirke

  Det siste døgnet er 43 nye personer bekreftet koronasmittet i Sør-Korea, opplyser myndighetene i landet.

  16 av dem har tilknytning til en kirke i Gyeonggi-provinsen, nordvest i landet, skriver CNN. Dette er den andre kirken i området som har hatt et smitteutbrudd.

  13 av de nye smittetilfellene er importert fra utlandet, blant annet via filippinske havnearbeidere.

 • av NTB
  DEL

  Ingen nye smittetilfeller i Moss

  I Moss er det tatt 91 prøver det siste døgnet, og ingen ny koronasmitte er oppdaget.

  Det melder kommune i en pressemelding. I starter av uken mente kommuneoverlege Kristian Krogshus at utbruddene var stanset.

  Det totale antallet som har blitt valgt påvist smitte i kommunen, er 134. Torsdag ble ytterligere én person bekreftet koronasmittet.

  Kommuneoverlege i Moss, Kristian Krogshus.
  Kommuneoverlege i Moss, Kristian Krogshus. Foto: NTB Scanpix

 • av NTB
  DEL

  Tre pasienter isolert etter kontakt med smittet ansatt ved Oslo universitetssykehus

   

  Tre pasienter er i isolasjon etter kontakt med en koronasmittet ansatt ved Oslo universitetssykehus. Den ansatte var på jobb i to dager med potensiell smitte.

  Alle prosedyrer er blitt fulgt etter at mistanke om smitte ble reist, opplyser administrerende direktør Bjørn Atle Bjørnbeth ved Oslo universitetssykehus i en pressemelding.

  – Det er selvsagt ubehagelig for tre pasienter å vite at de har hatt kontakt med en som er smittet. Det beklager vi, sier Bjørnbeth.

  Den ansatte merket symptomer onsdag og ble bekreftet smittet torsdag.

 • av Ingrid Åbergsjord
  DEL
  NASA tok dette bildet av Thwaitesbreen i 2014.
  NASA tok dette bildet av Thwaitesbreen i 2014. Foto: NASA/REUTERS

  Polarforskningen kraftig redusert på grunn av koronaen 

  For å hindre smittespredning i Antarktis har The British Antarctic Survey (BAS) redusert sin forskningsaktivitet i området kraftig, skriver BBC. 

  De fleste prosjektene har blitt utsatt i ett år. Det gjelder blant annet studien av isbreen Thwaitesbreen, som smelter i raskt tempo, og som britene samarbeider med amerikaner om å forske på. 

  BAS sier at den ikke har kapasitet til å behandle mennesker hvis de blir syke.

   

 • av Wasim Riaz
  DEL

  SAS-passasjerer fra Frankrike rakk ikke karantenefristen

  Passasjerene fra Franrike klappet da de landet på Gardermoen, men nå viser det seg at de likevel må i karantene.
  Passasjerene fra Franrike klappet da de landet på Gardermoen, men nå viser det seg at de likevel må i karantene. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

  Et SAS-fly fra Nice som skulle ha landet i Norge 0.10, klarte å kutte flytiden med rundt ti minutter. Men passasjerene må likevel i karantene.

  Ifølge Dagbladet klappet passasjerene om bord da det ble opplyst at flyet hadde landet klokken 0.00, noe som også er tiden som Avinor opererer med. Ifølge Flightradar24 landet flyet 0.01.

  Pressevakt Elisabeth Johansen i Helse- og omsorgsdepartementet sier til NRK at passasjerene må i karantene, og viser til at karantenekravet gjaldt «fra og med midnatt». (NTB)

 • av Wasim Riaz
  DEL

  Har avdekket flere selskaper. Nå øker smittetallene.

  Bydelsdirektør i Vestre Aker, Elisabeth Vennevold, sier til VG lørdag at til sammen 35 festdeltagere er bekreftet smittet etter de fire vestkantfestene i bydelen.

  – Etterhvert som vi sporer opp tilfeller avdekker vi flere selskaper med over 20 personer i Oslo og andre kommuner hvor folk kan ha blitt smittet, sier hun videre.

  Hun sitter ikke med oversikt over om disse andre sammenkomstene var før eller etter festene i Vestre Aker, men bekrefter at det har vært smittede personer på sammenkomster med over 20 personer i Oslo og på én sammenkomst i Nesodden.

 • av Wasim Riaz
  DEL

  Danmark utsetter neste fase av gjenåpningen

  Danmarks statsminister Mette Frederiksen sier det er for tidlig å gå videre med gjenåpningen av samfunnet.
  Danmarks statsminister Mette Frederiksen sier det er for tidlig å gå videre med gjenåpningen av samfunnet. Foto: Stephanie Lecocq, Reuters / NTB Scanpix

  Antall koronasmittede i landet stiger, og mange har begynt å glemme bort eller gi blaffen i rådene som skal redusere faren, sier sier statsminister Mette Frederiksen til Avisen Danmark.

  Smittespredningens utvikling i landet er så alvorlig at man må skyve på neste fase av gjenåpningen av samfunnet, sier Frederiksen.

  Neste fase, fase fire, skulle tre i kraft i august. Nattklubber og arenaer som har vært stengt, skulle få åpne igjen, samtidig som grensen for hvor mange mennesker som får samles samtidig, skulle heves. (NTB)

 • av Wasim Riaz
  DEL

  Nakstad er inhabil i håndteringen av smitteutbruddet på Hurtigruten

  Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er inhabil i Hurtigruten-saken.
  Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er inhabil i Hurtigruten-saken. Foto: Annika Byrde, NTB scanpix

  Onsdag i forrige uke ble Helsedirektoratet varslet av Folkehelseinstituttet om at en passasjer på Hurtigruteskipet MS Roald Amundsen hadde testet positivt for koronaviruset. Siden har Helsedirektoratet deltatt i flere krisemøter om saken, uten at Nakstad har vært til stede, skriver Dagens Næringsliv.

  Årsaken er at Nakstads kone, Johanna Nakstad, jobber som kundeansvarlig i Hurtigruten.

  – Nakstad og ledelsen i Helsedirektoratet har vurdert habilitetsspørsmålet og har konkludert med at han ikke medvirker direkte i saken, opplyser presseavdelingen i Helsedirektoratet i en epost til avisen.

 • av Wasim Riaz
  DEL

  Latin-Amerika har flere koronadøde enn Europa

  Her blir et togsett i Rio de Janeiro i Brasil desinfisert. Landet har nesten tre millioner koronasmittede.
  Her blir et togsett i Rio de Janeiro i Brasil desinfisert. Landet har nesten tre millioner koronasmittede. Foto: Ricardo Moraes, Reuters / NTB Scanpix

  Latin-Amerika og Karibia har til sammen 213.120 koronarelaterte dødsfall. Det er 460 flere enn Europa, viste en oversikt som nyhetsbyrået AFP hadde innhentet, basert på offisielle data, klokken 19 fredag.

  Utviklingen stemmer overens med en oversikt fra Worldometer, som også viser at Latin-Amerika og Karibia har passert Europas dødstall.

  Klokken 2 natt til lørdag sto det koronarelaterte dødstallet for Europa på 205.606, mens det tilsvarende tallet for Latin-Amerika og Karibia var 214.732. (NTB)

 • av Wasim Riaz
  DEL

  83 nye smittede fredag

  Det var registrert 9551 tilfeller av koronasmitte i Norge ved midnatt natt til lørdag, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

  Det utgjør en økning på 83 tilfeller det siste døgnet. De siste to dagene er økningen på 142 tilfeller.

  15 personer var fredag innlagt på sykehus med påvist koronavirus. Det er én mer enn torsdag. Det har ikke vært flere innlagte koronapasienter på norske sykehus siden 3. juli, viser tall fra Helsedirektoratet.

  FHI har registrert 256 koronarelaterte dødsfall her i landet. (NTB)

 • DEL
  Det dukker stadig opp "eksperter" og "Professorer" som predikerer bruk av munnbind. Jeg gadd like å vite hva de bygger sine utsagn på. Vi bør ikke komme inn i en modus der vi frykter at alt går galt. Det mest effektive hadde kanskje vært stengte grenser. Hva har folk i Spania å gjøre?
  Arild Lauritsen

  Hei,

  Takk for spørsmål. Det siste må være opp til hver enkelt å svare på, men her er noen som har vært ute og reist i det siste. En del følte på skam.

  Her kan du lese et interessant debattinnlegg fra lege Gunnar Hasle med råd om munnbind. Kildene er i saken.

  Foto: Thomas Brun

  Og her er en enkel guide til hvordan de skal brukes dersom man velger å gjøre det. 

  Vennlig hilsen Ingeborg 

  Ingeborg Senneset
 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL

  Hurtigruten dekker utgifter for ansatte i karantene

  Hurtigruten har gått med på å dekke kost og losji for ansatte i karantene etter diskusjoner med fagforeningen Sjømannsforbundet.

  – Mange faste ansatte som er bosatt i Sverige, har allerede gått i permisjon lenge. Flere har gått flere måneder uten lønn. Da hadde det vært en svært stor utgift for dem å dekke hotellopphold i ti dager, sier hovedtillitsvalgt i Hurtigruten for Sjømannsforbundet, Jørn Lorentzen, til NRK.

  Forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund er kritisk til at rederiet ikke tok regningen med en gang. Han legger til at han håper de ansatte også vil få lønn i karanteneperioden. (NTB)

 • av Wasim Riaz
  DEL

  29 smittet etter hjemmefester i Oslo

  Det er avdekket 29 tilfeller av koronasmitte etter ti fester vest i Oslo i helgen. Over 150 festdeltakere må kartlegges, og noen er også sporet til Bergen.

  Bydelsdirektør Elisabeth Vennevold i Vestre Aker bydel bekrefter til VG fredag kveld at ytterligere én person er smittet.

  Så langt er smitten knyttet til fire fester, men i alt ti fester undersøkes.

  Noen av festdeltakerne har dessuten reist til Bergen, opplyser smittevernoverlege Frode Hagen til NTB. (NTB)

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Virus
 3. Kina
 4. WHO
 5. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. KRONIKK

  Slik ligger vi an: Dette er utfordringene med koronavaksinene

 2. DEBATT

  Jeg er en av de såkalte «festdeltagerne» fra Oslo vest

 3. VERDEN

  Turkmenistan melder om null smittede, uten å bli trodd

 4. OSLOBY

  Nytt koronatiltak på populær badeplass: – Jeg fatter ikke hvorfor de ikke har gjort dette før

 5. ØKONOMI

  Stine Grøndal Sesseng gledet seg til å jobbe på kontoret. Så kom kontrabeskjeden.

 6. ØKONOMI

  Konkurransetilsynet følger med på munnbindprisene – vil ikke sette pristak