Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Følg utviklingen her.

 • Aftenposten
 • Koronaviruset rammer hele verden menneskelig og økonomisk. Men jakten på en vaksine er godt igang.
 • Her finner du Aftenpostens nyhetsbrev om korona.
Festet innlegg
WHO-rådgiver fraråder unødvendige flyreiser
02. mars kl 11:54av Mone Celin Skrede
DEL

Det melder Svenska dagbladet

- Sånn som situasjonen er nå, synes jeg ikke at man skal reise unødvendig, dersom man ikke må. Hvis man likevel skal bestille reise, bør man velge billetter som det lar seg gjøre å avbestillen sier Johan Giesecke. 

Giesecke er tidligere statsepidemiolog i Sverige, og er nå rådgiver for WHO, ifølge avisen.

Han begrunner vurderingen sin med at viruset har spredd seg til flere land i løpet av den siste uken.  

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Stine Barstad
  DEL

  Følg regjeringens koronapressekonferanse 12.30

  Helseminister Bent Høie og justisminister Monica Mæland stiller på dagens oppdatering om koronasituasjonen, sammen med FHI og Helsedirektoratet.

 • av Thomas Olsen
  DEL
  Fotballpuben Lille London stengte i forrige uke, men har nå åpnet igjen etter å ha vasket og desinfisert hele lokalet.
  Fotballpuben Lille London stengte i forrige uke, men har nå åpnet igjen etter å ha vasket og desinfisert hele lokalet. Foto: Arkivbilde

  Ni nye smittede i Trondheim

  Koronautbruddet i Trondheim vokser. Onsdag opplyser kommunen at ytterligere ni personer har fått påvist covid-19.

  Et barn under ti år som går på Sørborgen barneskole er blant de smittede. Alle elever på tredje trinn ved skolen er i karantene. Barn i flere barnehager i Klæbu er også pålagt karantene.

  To av de nye tilfellene har foreløpig ukjent smittekilde. Resten av de smittede har forbindelser til kjente smittetilfeller. Det gjelder utbruddet i Hammerfest, på utestedet Lille London og ved en skole i Klæbu.

  Over 1.000 personer i Trondheim var før helgen satt i karantene i forbindelse med utbruddet knyttet til en studentfestival og flere utesteder i byen.

  Det er også oppdaget at en ny, mutert versjon av koronaviruset har spredd seg i Trondheim.

  Nærmere 800 personer havnet i karantene etter å ha besøkt utestedet Lille London under koronautbruddet der i begynnelsen av oktober. Tirsdag gjenåpnet puben:

 • av Thomas Olsen
  DEL

  Belgia utsetter all ikke-akutt helsebehandling

  For å håndtere en kraftig stigning i antallet koronatilfeller, kunngjorde Belgia at de kommer til å sette nesten all helsebehandling på vent.

  Tirsdag var det 446 pasienter på landets intensivavdelinger.

  Belgia registrerte 816 nye koronavirustilfeller per 100.000 innbyggere sist uke, nest flest i Europa, og 10.443 av landets 11 millioner innbyggere har dødd med sykdommen.

  Belgias helseminister Frank Vandenbroucke har tidligere sammenlignet smittespredningen i landet med en tsunami.

  Mandag stengte Belgia alle kafeer og restauranter i en måned, og innførte portforbud mellom midnatt og klokka fem (NTB).

 • av NTB
  DEL

  Vil kartlegge nordmenns holdninger til kommende vaksiner

  22.000 personer blir onsdag invitert til å delta i Den nasjonale folkehelseundersøkelsen. I undersøkelsen spør FHI blant annet om holdninger til nye vaksiner.

  Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet opplyser at FHI i undersøkelsen, som har som mål å få landsrepresentative data om helse og levevaner, også vil spørre om koronasituasjonen.

  – Vi ønsker særlig å kartlegge innbyggernes holdninger til kommende vaksiner og rådene som gis nå under koronapandemien, fordi det er viktig for oss i planleggingen videre, forteller hun i en pressemelding.

  I undersøkelsen blir rundt 2.000 voksne personer fra alle landets elleve fylker invitert. Det er første gang FHI inviterer et landsrepresentativt utvalg voksne til å delta digitalt i en generell spørreundersøkelse om helse og levevaner.

  (NTB)

 • av Thomas Olsen
  DEL

  42 nye smittede i Oslo

  Tirsdag ble det registrert 42 nye koronasmittede personer i Oslo. Det er elleve færre enn dagen før.

  De siste 14 dagene er det registrert 675 smittetilfeller i hovedstaden, viser tall fra Oslo kommunes oversikt.

  I forrige uke sank snittet i Oslo fra 53 tilfeller om dagen til 44. Det er en av trendene som medvirket til at byrådet i går droppet å innføre strengere koronatiltak.

  Flest tilfeller pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene er det i bydel Frogner med 135. Totalt har ni av femten bydeler over 100 smittetilfeller per 100.000 innbyggere.

  Færrest registrerte smittede er det fortsatt i bydel Vestre Aker med 23,9 smittetilfeller per 100.000 innbyggere. Ingen bydeler ligger dermed under den «røde grensa».

 • av Christian Sørgjerd
  DEL

  Overdødelighet på 300.000 under pandemien i USA

  Hvite kors satt opp i Tulsa i Oklahoma til minne om dem som er gått bort på grunn av korona i den amerikanske delstaten.
  Hvite kors satt opp i Tulsa i Oklahoma til minne om dem som er gått bort på grunn av korona i den amerikanske delstaten. Foto: Mike Simons / Tulsa World / AP / NTB

  Tallene som viser den såkalte overdødeligheten, ble offentliggjort av smitteverninstituttet CDC tirsdag.

  Overdødeligheten viser forskjellen mellom antall dødsfall under pandemien og det tilsvarende tallet man ville forventet i samme periode i et normalår.

  Mellom 26. januar og 3. oktober anslås det at overdødeligheten var på hele 299.028 personer.

  Tallet er betydelig høyere enn antall registrerte koronadødsfall i USA, som er i overkant av 225.000. En mulig forklaring på forskjellen er at mange mennesker har dødd av andre sykdommer fordi de har vært redde for å oppsøke sykehus under pandemien.

  – Antallet mennesker som dør som følge av denne pandemien, er høyere enn vi tror, sier professor Steven Woolf til Washington Post.

  Også i yngre aldersgrupper døde det langt flere enn normalt som dør. Overdødeligheten var på 26,5 prosent blant amerikanere mellom 25 og 44 år.

  Dødeligheten varierte mye mellom ulike grupper, og blant amerikanere med latinamerikansk bakgrunn økte den med hele 53,6 prosent. For svarte amerikanere var økningen på 32,9 prosent, mens den var på 11,9 prosent for hvite.

  (NTB)

 • av Gunnar Kagge
  DEL

  Norsk studie: Hydroksyklorokin virker ikke mot koronaI

  En studie ved Akershus universitetssykehus viser at malariamedisinenen hydroksyklorokin ikke virker mot koronaviruset.

  Studien undersøkte 53 pasienter innlagt med koronaviruset mellom 25. mars og 25. mai, skriver Ahus i en pressemelding. Halvparten av pasientene ble gitt standard behandling, mens resten i tillegg ble gitt hydroksyklorokin i sju dager.

  – Vi fant ingen forskjell i virusmengde hos pasientene som fikk hydroksyklorokin i tillegg til standard behandling, verken etter 48 eller 96 timer. Det var heller ingen forskjell i sykelighet eller død mellom de to behandlingsgruppene, sier postdoktor Magnus Lyngbakken.

  (NTB)

 • av Gunnar Kagge
  DEL

  Overdødelighet på over 280.000 under pandemien i USA

  Antall døde i USA under koronapandemien er over 280.000 høyere enn i et normalår, viser nye tall fra smitteverninstituttet CDC.

  Tallene som viser den såkalte overdødeligheten, omtales tirsdag av avisa Washington Post. Overdødeligheten viser forskjellen mellom antall dødsfall under pandemien og det tilsvarende tallet man ville forventet i samme periode i et normalår.

  Mellom 1. februar og 16. september var overdødeligheten på rundt 285.000. Det betyr at tallet nå trolig har passert 300.000.

  Tallet er betydelig høyere enn antall registrerte koronadødsfall i USA, som er i overkant av 225.000. En mulig forklaring på forskjellen er at mange mennesker har dødd av andre sykdommer fordi de har vært redde for å oppsøke sykehus under pandemien.(NTB)

 • Solveig Ruud
  DEL

  Melania Trump avlyser oppmøte på grunn av koronasymptomer

  USAs førstedame skulle egentlig delta på Donald Trumps valgmøte i Pennsylvania, natt til onsdag. Hun har imidlertid valgt å trekke seg på grunn av egne koronasymptomer, melder TV2.

  2. oktober bekreftet presidenten på Twitter at han og førstedamen var smittet av viruset. Presidenten har gjennomgått behandling og deretter fortsatt valgkampen.

  For seks dager siden avslørte Melania Trump at hennes og Trumps sønn Barron (14) også har vært syk.

  Foto: Julio Cortez / AP
 • Solveig Ruud
  DEL

  30 i karantene i Trondheim etter at smittet var innom syv utesteder i helgen

  Mandag testet sju nye personer positivt med symptomer på covid-19 i Trondheim. Flere av disse har besøkt utesteder i byen. En av dem skal ha besøkt sju serveringssteder i helgen.

  Omtrent 30 gjester eller ansatte er satt i karantene etter vedkommendes besøk.

  Resterende som har vært innom et av de sju serveringsstedene bes ta en test sju dager etter besøker, uavhengig av symptomer.

  Listen viser hvor vedkommende var innom i løpet av helgen:

  Fredag

  • Søstrene Karlsen mellom 19.45 og 21.20
  • Almas Bar og kjøkken mellom 22 og 23.

  Lørdag

  • Kaffebrenneriet Bakklandet fra 12 til 12.30.
  • Superhero pizza mellom 15.30 og 16.30.
  • Scandic Lerkendal Bistro og Bar mellom 19.30 og 21.

  Søndag:

  • Frati mellom 14.15 og 15.15
  • Egon Tårnet 19.30 til 21.30.

  (©NTB).

 • Solveig Ruud
  DEL

  Ny app for smittesporing like før jul: Netcompany skal utvikle den

  Utviklerne bak danske Smittestop skal utvikle den norske appen for digital smittesporing.

  Det melder Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

  Netcompany er et internasjonalt selskap med nærmere 3000 ansatte og har hovedkontor i København.

  – Netcompany har levert et solid tilbud. Det er en stor styrke å bygge på erfaringene fra Danmark når vi nå skal utvikle en app i Norge på nytt, sier assisterende direktør Gun Peggy Knudsen.

  Hun har svært stor tro på at man nå kommer i havn med dette selskapet som samarbeidspartner.

  Selskapet tilbyr teamet som har utviklet den danske Smittestop-appen.

  Netcompany var eneste aktør som leverte tilbud i konkurransen om digital smittesporing. Det overrasket Knudsen.

  Den nye versjonen av Smittestopp skal ifølge planen være klar til lansering 21. desember.

 • DEL

  Kommer myndighetene til å stramme inn smittevern reglene for å få ned smitten mest mulig før influensaen kommer samtidig?

  Elise

  Hei!

  Det er ingen tvil om at influensasesongen kommer til å legge et ekstra press på helsevesenet. Nasjonalt er det ingenting som tyder på strengere tiltak nå, men helsemyndighetene er opptatt av at smitten holdes så lavt som mulig der det er utbrudd, som i Oslo. Der er det allerede ganske strenge tiltak på plass. Foreløpig vil de ikke stramme inn enda mer, men byrådslederen erkjenner at influensasesongen gir ekstra utfordringer. Derfor er de opptatt av at folk holder avstand til hverandre. Det er nok ekstra viktig å være bevisst på det i en tid hvor mange tilbringer mer tid innendørs.

  Daniel Røed-Johansen
 • DEL

  Hvorfor strammes det ikke inn på smittevern regler i Oslo? Kommunen håndterer det lokale utbruddet svært dårlig. Må innrømme jeg ble imponert over Bergen sin håndtering og skuffet over Oslo sin håndtering..

  Oslo borger

  Hei!

  Jeg snakket akkurat med byrådsleder Raymond Johansen om dette. Han hadde denne vurderingen av situasjonen i Oslo nå:

  – Vi vurderer at situasjonen er stabil og under kontroll. Smitten er fortsatt høy og alvorlig. Men sammenligner du med andre europeisker byer, holder vi den på et veldig lavt nivå, og vi greier å holde byen åpen.

  Johansen peker på at det er liten smitte blant de mest sårbare, og at kapasiteten i helsevesenet ikke er truet. Behovet for flere tiltak vurderes hver dag.

  Daniel Røed-Johansen
 • av Sigurd Bjørnestad
  DEL

  Fire nye koronarelaterte dødsfall i Sverige – to i Danmark

  Svenske folkehelsemyndigheter har fått rapport om fire nye koronarelaterte dødsfall siden mandag. I Danmark er det registrert to nye dødsfall.

  Danmark melder samtidig at 529 personer har testet positivt for viruset det siste døgnet. Det er det høyeste antallet nye smittede siden 2. oktober.

  Statsminister Mette Frederiksen uttrykker bekymring ettersom andelen som tester positivt, ligger på 1,4 prosent mot rundt 1 prosent ved månedsskiftet.

  – Det er bekymringsfullt, og det er vår vurdering at vi går inn i en mer alvorlig fase, sa Frederiksen tirsdag.

  Mens 5.922 koronasmittede personer har dødd i Sverige, har danskene registrert 688 dødsfall så langt. (NTB)

 • av Sigurd Bjørnestad
  DEL

  13 nye koronasmittede i Bergen

  I Bergen er 13 nye tilfeller av koronasmitte registrert det siste døgnet.

  Åtte av de nye smittede er i aldersgruppen 20–29 år, opplyser Bergen kommune på sitt nettsted.

  Alle er smittet av nærkontakter utenom én, som har ukjent smittekilde. To er smittet i utlandet.

  Totalt 1.723 personer i Bergen er nå registrerte smittet med koronavirus.(NTB)

 • av Thomas Olsen
  DEL

  I starten av september brukte kun to av ti munnbind da de reiste med offentlig transport i Oslo, ifølge statistikk fra Folkehelseinstituttet.

  Men etter byrådets innstramming 29. september, der det ble påbudt med munnbind i kollektivtrafikken, har maskebruk blitt normalen på buss, bane og trikk i Oslo.

  Det viser ferske tall Aftenposten har fått fra Oslo kommune. Ruter har siden påbudet gjennomført 3 786 stikkprøver på kollektivavganger. Observatørene har anslått hvor stor andel om bord som har brukt munnbind, samt hvor full avgangen var.

  • For 26 prosent av avgangene ble konklusjonen at stort sett alle (100 prosent) brukte munnbind.
  • For 41 prosent av de observerte avgangene brukte over halvparten (75 prosent) munnbind.

  Det ble også notert hvor fullt det var på avgangene. Statistikken slår fast at jo trangere det er, jo flere bruker munnbind. De 167 avgangene der Ruter registrerte få eller ingen med munnbindf illustrerer dette:

  • På 162 av observasjonene var det få reisende
  • På 5 avganger var det halvfullt.
  • Det ble ikke observert manglende maskebruk på avganger med mye folk.

  Observasjonene fra siste uka tyder på at Ruter-passasjerer i enda større grad tilpasset maskebruk til hvor fullt det er om bord, rapporterer Ruter.

 • DEL

  Har noen i Oslo kommune fått bot for å ikke følge munnbind påbudet?

  Eirik

  Hei, Erik!

  Oslo-politiet har hittil ikke gitt bøter for manglende munnbindbruk i kollektivtrafikken, opplyser kommunikasjonsrådgiver i politidistriktet, Steinar Wulfsberg-Gamre.

  Det var stor forvirring rundt dette da byrådet i Oslo kom med påbud om munnbind 29. september. Oslo politidistrikt sendte til slutt ut en pressemelding der det ble understreket at politiet vil håndheve kommunale smittevernregler «innenfor rammen av vår daglige tjeneste», men at det ikke vil bli gjennomført noen systematiske kontroller.

  Aftenposten har fått tips om at det er observert politi i kollektivtrafikken. Da vi snakket med politimester Beate Gangås 8. oktober, avkreftet hun planer om politiaksjoner mot manglende munnbindbruk.- Vi vil gi råd og veilede innbyggerne i Oslo. Men der det er behov, gir vi pålegg, sa hun.

  Oslo-politiet opplyste tidligere i oktober at det var registrert 174 politisaker relatert til koronautbruddet i Oslo. 84 av sakene gjelder brudd på karantene eller isolasjon. Det har blitt gitt bøter i størrelsesorden 5000 til 22 000 kroner, avhengig av om bruddene har vært gjentatt. Noen saker har vært langt alvorligere, som at enkelte har truet polititjenestemenn og andre offentlig ansatte med koronasmitte. Det har også blitt avdekket bedrageri av statlige midler i forbindelse med Covid-19.

  Thomas Olsen
 • av Stine Barstad
  DEL
  29 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus
  Tirsdag morgen var 29 koronasmittede pasienter innlagt på norske sykehus. Det er en økning på én pasient fra mandag.
  Tre av pasientene får respiratorbehandling, ifølge Helsedirektoratets oversikt. Det er samme antall som mandag.
  21 av koronapasientene er innlagt på sykehus i Helse sør-øst, to i Helse vest, to i Helse Midt-Norge og fire i Helse nord.
  FHI har registrert 278 koronarelaterte dødsfall her i landet siden mars.
  (©NTB)
 • av Stine Barstad
  DEL
  25 smittetilfeller i Hammerfest
  Flere ansatte ved Hammerfest sykehus har testet positivt for koronavirus. Det er nå 15 ansatte som er bekreftet smittet på sykehuset. Foto: Finnmarkssykehuset / NTB
  Flere ansatte ved Hammerfest sykehus har testet positivt for koronavirus. Det er nå 15 ansatte som er bekreftet smittet på sykehuset. Foto: Finnmarkssykehuset / NTB
  Tirsdag er det til sammen registrert 25 koronasmittede i Hammerfest kommune. Ordføreren sier de venter at tallet vil øke. Smittekilden er ukjent.
  Tirsdag formiddag testet ytterligere to personer, utenlandske arbeidere fra samme sted i Hammerfest, positivt for koronaviruset da de ble testet på Gardermoen teststasjon.
  Finnmarkssykehuset opplyste tirsdag kveld at nok en ansatt ved Hammerfest sykehus har testet positivt for korona. Smittesporing pågår. Det er nå 15 ansatte som er bekreftet smittet på sykehuset, ifølge iFinnmark.
  Tirsdag ettermiddag og kveld meldte kommunen i tillegg om to andre smittede. Den ene var på Brygga Mathus torsdag 08. oktober og utviklet symptomer. De to andre, inkludert den sykehusansatte, har hatt nærkontakt med andre koronasmittede, ifølge kommunen.
  Antallet bekreftet smittet med korona i byen har dermed steget til 25 personer, åtte flere siden kommuneledelsen hadde pressekonferanse mandag.
  FHI bistår
  Folkehelseinstituttet (FHI) var tirsdag i Hammerfest for å bistå i smittesporingsarbeidet. Det er gjennomført omfattende smittesporing, men foreløpig har ikke sykehuset greid å fastslå noen smittekilde, opplyser Finnmarkssykehuset.
  – Vi har en svært alvorlig og bekymringsfull situasjon i Hammerfest. Tromsø kommune har vært belastet over lengre tid, ikke med så store utbrudd, men med en kontinuerlig belastning. Samlet sett er vi i en annen situasjon nå enn vi var tidligere i pandemien, sier direktør Cecilie Daae i Helse nord til NRK.
  I alt 168 personer er i karantene, fordelt på 112 blant ansatte på sykehuset og de øvrige ellers blant byens 8.000 beboere. Selv om personer får negativt svar på smittetest, må de fullføre karanteneperioden.
  Flere med symptomer
  – Det er flere som er i karantene, og vi har et antall som har begynt å utvikle symptomer. Her kan det komme nye positive tilfeller, sier ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap).
  To av de nye smittede er ansatt på sykehuset, mens den siste er nærkontakt til en smittet. Av de 23 som er smittet, er en person innlagt på sykehuset for å få helsehjelp til å håndtere kraftige symptomer.
  Tirsdag morgen var fire av pasientene ved sykehuset smittet, mens 14 ansatte hadde fått påvist viruset. De som har blitt syke av viruset, som kommunen har vært i kontakt med, beskriver sykdomsforløpet som en kraftig influensa, opplyser ordføreren.
  Bekymret for skipsanløp
  Alle ansatte på Finnmarkssykehuset i Hammerfest er eller skal bli testet for smitte. I helga foregikk et omfattende test- og smittesporingsarbeid. Mandag ble 140 personer testet.
  – Det testes ett menneske hvert tredje minutt på teststasjonen, så de er ganske effektive, sier rådmann Leif Vidar Olsen.
  Rådmannen uttrykte tirsdag likevel bekymring over at Hammerfest har en rolle og forpliktelse til å ta imot båter som måtte oppleve smitteutbrudd om bord, og mener byen ikke vil ha kapasitet til en slik hendelse nå.
  Rød beredskap
  Beredskapssituasjonen for Finnmarkssykehuset, som består av sykehuset i Kirkenes og Hammerfest og med klinikker i Alta og Karasjok, er som helhet gul.
  Lokalt i Hammerfest er derimot beredskapen satt til rødt. Sykehuset er stengt for besøkende. Blodgivere er gitt egne regler for karantene og skal ellers møte.
  Sykehuset opplyser tirsdag at alle planlagte behandlinger i nærmeste framtid er avlyst.
  Medisinsk avdeling ved sykehuset i byen er stengt, og pasienter med behov for hjelp i Hammerfest, blir alle sendt til Universitetssykehuset i Tromsø (UNN).
  (©NTB)
 • av Thomas Dinning Spence
  DEL

  Ivrig restaurantgjest var koronasmittet

  En person som mandag testet positivt for covid-19 i Trondheim, besøkte syv serveringssteder i helgen, skriver Adresseavisen.

  I alt syv personer ble mandag bekreftet smittet i Trondheim.

  – Vi jobber med å avklare smitterisiko for gjester og ansatte. Det er uvisst hvor lenge vedkommende har sittet på de ulike serveringsstedene, sier kommuneoverlege Tove Røsstad til Adresseavisen.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Virus
 3. Kina
 4. WHO
 5. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. NORGE

  Teststasjon i Bergen stengt på grunn av kullosforgiftning blant ansatte

 2. OSLOBY

  Bak smittetallene finnes flere oppløftende tegn. Derfor strammer ikke Oslo inn koronareglene nå.

 3. SPORT

  Bildene vekker oppsikt: Her er 46.000 mennesker samlet

 4. VERDEN

  Britiske forskere vil smitte friske frivillige med korona

 5. VERDEN

  Her blir legen slått bevisstløs. Familien hevnet seg fordi en pasient døde.