Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Følg utviklingen her.

 • Aftenposten
 • Koronaviruset rammer hele verden menneskelig og økonomisk. Men jakten på en vaksine er godt igang.
 • Her finner du Aftenpostens nyhetsbrev om korona.
Festet innlegg
WHO: 3,4 prosent av registrerte koronasmittede er døde
03. mars kl 18:30av Kristian Havnes Klemetzen
DEL
WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus.
WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Rundt 3,4 prosent av dem som er registrert smittet av det nye koronaviruset er døde, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Dette er en langt høyere dødelighet enn ved influensa, opplyser WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus tirsdag.

Samtidig er det også et faktum at det finnes et usikkert antall ikke-registrerte tilfeller.

©NTB

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  Tysklands helseminister har testet positivt

  Jens Spahn fra Angela Merkels parti CDU.
  Jens Spahn fra Angela Merkels parti CDU. Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke/NTB

  Tysklands helseminister Jens Spahn har testet positivt på koronavirus. Han har forkjølelsessymptomer og er i hjemmekarantene, melder blant annet Die Welt.

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  18 nye koronasmittede i Bergen

  I Bergen er 18 nye tilfeller av koronasmitte registrert det siste døgnet.

  Ti av de smittede er mellom 20–29 år, mens aldersspennet for samtlige smittede er 19 til 70 år.

  To av de smittede er ansatt i barnehage og skole, opplyser Bergen kommune. Flertallet er smittet av nærkontakter, to har ukjent smittevei og en er smittet i utlandet.

  Totalt 1741 personer er registrert smittet med covid-19 i Bergen. 1229 personer testet seg i løpet av tirsdagen.

  (NTB)

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  Fortsatt lavt smittenivå i Norge

  Smittespredningen i Norge er fortsatt på et relativt lav i Norge, selv om nivået har økt siden slutten av august, viser Folkehelseinstituttets (FHI) ukerapport.

  Forrige uke ble det meldt 925 nye smittetilfeller, viser ukerapporten. De tre foregående ukene har det vært mellom 717 og 1058 smittetilfeller ukentlig.

  (NTB)

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  Danmark: Det nest høyeste antall koronasmittede på ett døgn

  Ytterligere 630 personer er bekreftet smittet med koronaviruset i Danmark. Det er det nest høyeste antall som er registrert i de daglige oppdateringene.

  Kun ved ett tilfelle – den 25. september – er det bekreftet flere smittetilfeller, melder Statens serum institutt, ifølge Ritzau. Kun to ganger tidligere har landet opplevd over tall over 600 smittede på ett døgn.

  Selv om smittetallet er høyere enn tidligere, er antall innlagt på sykehus redusert med seks pasienter. Til sammen 122 personer var onsdag innlagt. Av disse er 16 på intensivavdeling, og ni er så syke at de får behandling med respirator. Det er også meldt om ytterligere to koronarelaterte dødstall.

  I Sverige er sju personer døde etter å ha blitt smittet av viruset, opplyser Folkehälsmyndigheten i sin daglige oppdatering. Til sammen 5929 personer har mistet livet i pandemien, mens 107.335 personer er bekreftet smittet i Sverige, melder TT.

  (NTB)

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  Tsjekkia innfører ytterligere koronanedstenging

  Den berømte Karlsbroa i sentrum av Praha er nesten folketom, onsdag 14. oktober.
  Den berømte Karlsbroa i sentrum av Praha er nesten folketom, onsdag 14. oktober.

  Onsdag kunngjorde Tsjekkias regjering nye bevegelsesrestriksjoner og stenging av butikker og tjenester etter en massiv koronasmittebølge.

  – Regjeringen vil begrense bevegelsesfriheten og møter med andre mennesker, med unntak av reise til jobb, handling og legebesøk, sa helseminister Roman Prymula på en pressekonferanse.

  Alle butikker utenom matbutikker og apotek må stenge fra torsdag morgen til 3. november.

  Fra før er det blant annet forbud på forsamlinger med mer enn seks personer, samt at alle restauranter og barer er stengt.

  Tsjekkia har hatt den høyeste koronasmitteraten i Europa den siste uka. Tirsdag meldte landet med drøyt 10,7 millioner innbyggere om nesten 12.000 nye smittetilfeller.

  (NTB)

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  Guldvog mener minksmitte er bekymringsfullt

  Det er bekymringsfullt at mennesker og mink kan smitte hverandre med koronavirus, mener helsedirektør Bjørn Guldvog.

  – Det er nå klart at koronasmitte går mellom mink og mennesker, først og fremst fra mennesker til mink, men vi har også sett enkelte tilfeller fra mink til mennesker, slo han fast på regjeringens koronapressekonferanse onsdag ettermiddag.

  Får man koronasmitte på en minkfarm, må hele besetningen avlives.

  I Danmark må rundt 15 millioner mink nå avlives. Også i Nederland og Spania har det vært eksempler på koronasmitte på minkfarmer.

  – Det er bekymringsfullt at mennesker og andre dyr kan samhandle rundt dette viruset. Det skaper større muligheter for endringer i virusets egenskaper, sa Guldvog.

  (NTB)

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  Legemiddelselskap: Koronavaksine vil være klar i november

  Albert Bourla i Pfizer.
  Albert Bourla i Pfizer. Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais/NTB

  Vaksinen til farmasigiganten Pfizer vil være klar i den tredje uken av november, melder sjefen for selskapet. Det skriver NRK.

  Pfizer har en spesialavtale med EU, som kan sikre rask levering også til Norge.

  Selskapets sjef Albert Bourla forteller om nyheten i et åpent brev.

 • av Stine Barstad
  DEL

  Høie om å oppgi tullenavn på utesteder: – Slutt med det!

  I Trondheim har flere gjester på utesteder oppgitt kallenavn når de registrerer seg på utesteder. Nå får de refs av helseminister Bent Høie.

  – Min korte oppfordring er: Slutt med det! sa helseminister Bent Høie (H) under onsdagens koronapressekonferanse.

  Adresseavisen skrev i forrige uke at de som driver med smittesporing i Trondheim har opplevd at gjester på utesteder skriver opp kallenavn, navnet på katten sin og at de oppgir ufullstendige telefonnumre når de skal registrere seg.

  Høie understreket at smittesporing ikke er noe å tulle med, og sa at det at folk oppgir ufullstendige opplysninger skaper store problemer for dem som jobber med sporingen.

  Justisminister Monica Mæland (H) sa at regjeringen foreløpig ikke har planer om å innføre et krav om at folk skal legitimere seg når de skal registrere seg på utesteder.

  – Men er det nødvendig, så er det nødvendig, sa Mæland.

  (NTB)

 • av Thomas Olsen
  DEL

  Høyeste antall koronainnlagte siden slutten av mai

  Ikke siden 28. mai har så mange koronasmittede pasienter vært innlagt på norske sykehus. Onsdag var 36 innlagt. Det er sju flere enn tirsdag, ifølge Helsedirektoratets oversikt. To av koronapasientene får respiratorbehandling. Det er én færre enn dagen før.

  Det var ved midnatt natt til onsdag registrert 16.771 koronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 169 meldte tilfeller siste døgn.

  Onsdag ble det rapportert om et nytt koronadødsfall i Drammen. Tirsdag hadde Folkehelseinstituttet registrert 278 koronarelaterte dødsfall her i landet siden mars.

 • av Thomas Olsen
  DEL

  Letter på innreiserestriksjoner før jul

  Det blir enklere for foreldre, besteforeldre, familie og kjærester til norske borgere bosatt i Norge å komme på besøk, opplyser justisminister Monica Mæland under onsdagens pressekonferanse. Hun varsler at myndighetene fra i dag fjerner innreiserestriksjoner slik at man skal kunne få tilbringe julen med sine kjære i Norge.

  Følgende utlendinger får nå unntak fra reiserestriksjonene:

  • barn og stebarn over 21 år til person bosatt i Norge
  • foreldre og steforeldre til barn over 21 år bosatt i Norge
  • besteforeldre og stebesteforeldre til person bosatt i Norge
  • barnebarn og stebarnebarn til person bosatt i Norge
  • etablerte kjæresters barn (innebærer et kjæresteforhold med minimum ni måneders varighet der partene har møtt hverandre fysisk)
  • ektefelle, registrert partner, samboer og barn til norsk borger som er bosatt i utlandet, og som reiser på besøk til Norge sammen med den norske borgeren
  • EØS-borgere og deres familiemedlemmer bosatt i tredjeland

  Mæland understreker at karanteneregler fortsatt gjelder og viser til detaljer i den nye forskriften.

 • av Stine Barstad
  DEL

  Følg regjeringens koronapressekonferanse 12.30

  Helseminister Bent Høie og justisminister Monica Mæland stiller på dagens oppdatering om koronasituasjonen, sammen med FHI og Helsedirektoratet.

 • av Thomas Olsen
  DEL
  Fotballpuben Lille London stengte i forrige uke, men har nå åpnet igjen etter å ha vasket og desinfisert hele lokalet.
  Fotballpuben Lille London stengte i forrige uke, men har nå åpnet igjen etter å ha vasket og desinfisert hele lokalet. Foto: Arkivbilde

  Ni nye smittede i Trondheim

  Koronautbruddet i Trondheim vokser. Onsdag opplyser kommunen at ytterligere ni personer har fått påvist covid-19.

  Et barn under ti år som går på Sørborgen barneskole er blant de smittede. Alle elever på tredje trinn ved skolen er i karantene. Barn i flere barnehager i Klæbu er også pålagt karantene.

  To av de nye tilfellene har foreløpig ukjent smittekilde. Resten av de smittede har forbindelser til kjente smittetilfeller. Det gjelder utbruddet i Hammerfest, på utestedet Lille London og ved en skole i Klæbu.

  Over 1.000 personer i Trondheim var før helgen satt i karantene i forbindelse med utbruddet knyttet til en studentfestival og flere utesteder i byen.

  Det er også oppdaget at en ny, mutert versjon av koronaviruset har spredd seg i Trondheim.

  Nærmere 800 personer havnet i karantene etter å ha besøkt utestedet Lille London under koronautbruddet der i begynnelsen av oktober. Tirsdag gjenåpnet puben:

 • av Thomas Olsen
  DEL

  Belgia utsetter all ikke-akutt helsebehandling

  For å håndtere en kraftig stigning i antallet koronatilfeller, kunngjorde Belgia at de kommer til å sette nesten all helsebehandling på vent.

  Tirsdag var det 446 pasienter på landets intensivavdelinger.

  Belgia registrerte 816 nye koronavirustilfeller per 100.000 innbyggere sist uke, nest flest i Europa, og 10.443 av landets 11 millioner innbyggere har dødd med sykdommen.

  Belgias helseminister Frank Vandenbroucke har tidligere sammenlignet smittespredningen i landet med en tsunami.

  Mandag stengte Belgia alle kafeer og restauranter i en måned, og innførte portforbud mellom midnatt og klokka fem (NTB).

 • av NTB
  DEL

  Vil kartlegge nordmenns holdninger til kommende vaksiner

  22.000 personer blir onsdag invitert til å delta i Den nasjonale folkehelseundersøkelsen. I undersøkelsen spør FHI blant annet om holdninger til nye vaksiner.

  Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet opplyser at FHI i undersøkelsen, som har som mål å få landsrepresentative data om helse og levevaner, også vil spørre om koronasituasjonen.

  – Vi ønsker særlig å kartlegge innbyggernes holdninger til kommende vaksiner og rådene som gis nå under koronapandemien, fordi det er viktig for oss i planleggingen videre, forteller hun i en pressemelding.

  I undersøkelsen blir rundt 2.000 voksne personer fra alle landets elleve fylker invitert. Det er første gang FHI inviterer et landsrepresentativt utvalg voksne til å delta digitalt i en generell spørreundersøkelse om helse og levevaner.

  (NTB)

 • av Thomas Olsen
  DEL

  42 nye smittede i Oslo

  Tirsdag ble det registrert 42 nye koronasmittede personer i Oslo. Det er elleve færre enn dagen før.

  De siste 14 dagene er det registrert 675 smittetilfeller i hovedstaden, viser tall fra Oslo kommunes oversikt.

  I forrige uke sank snittet i Oslo fra 53 tilfeller om dagen til 44. Det er en av trendene som medvirket til at byrådet i går droppet å innføre strengere koronatiltak.

  Flest tilfeller pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene er det i bydel Frogner med 135. Totalt har ni av femten bydeler over 100 smittetilfeller per 100.000 innbyggere.

  Færrest registrerte smittede er det fortsatt i bydel Vestre Aker med 23,9 smittetilfeller per 100.000 innbyggere. Ingen bydeler ligger dermed under den «røde grensa».

 • av Christian Sørgjerd
  DEL

  Overdødelighet på 300.000 under pandemien i USA

  Hvite kors satt opp i Tulsa i Oklahoma til minne om dem som er gått bort på grunn av korona i den amerikanske delstaten.
  Hvite kors satt opp i Tulsa i Oklahoma til minne om dem som er gått bort på grunn av korona i den amerikanske delstaten. Foto: Mike Simons / Tulsa World / AP / NTB

  Tallene som viser den såkalte overdødeligheten, ble offentliggjort av smitteverninstituttet CDC tirsdag.

  Overdødeligheten viser forskjellen mellom antall dødsfall under pandemien og det tilsvarende tallet man ville forventet i samme periode i et normalår.

  Mellom 26. januar og 3. oktober anslås det at overdødeligheten var på hele 299.028 personer.

  Tallet er betydelig høyere enn antall registrerte koronadødsfall i USA, som er i overkant av 225.000. En mulig forklaring på forskjellen er at mange mennesker har dødd av andre sykdommer fordi de har vært redde for å oppsøke sykehus under pandemien.

  – Antallet mennesker som dør som følge av denne pandemien, er høyere enn vi tror, sier professor Steven Woolf til Washington Post.

  Også i yngre aldersgrupper døde det langt flere enn normalt som dør. Overdødeligheten var på 26,5 prosent blant amerikanere mellom 25 og 44 år.

  Dødeligheten varierte mye mellom ulike grupper, og blant amerikanere med latinamerikansk bakgrunn økte den med hele 53,6 prosent. For svarte amerikanere var økningen på 32,9 prosent, mens den var på 11,9 prosent for hvite.

  (NTB)

 • av Gunnar Kagge
  DEL

  Norsk studie: Hydroksyklorokin virker ikke mot korona

  En studie ved Akershus universitetssykehus viser at malariamedisinenen hydroksyklorokin ikke virker mot koronaviruset.

  Studien undersøkte 53 pasienter innlagt med koronaviruset mellom 25. mars og 25. mai, skriver Ahus i en pressemelding. Halvparten av pasientene ble gitt standard behandling, mens resten i tillegg ble gitt hydroksyklorokin i sju dager.

  – Vi fant ingen forskjell i virusmengde hos pasientene som fikk hydroksyklorokin i tillegg til standard behandling, verken etter 48 eller 96 timer. Det var heller ingen forskjell i sykelighet eller død mellom de to behandlingsgruppene, sier postdoktor Magnus Lyngbakken.

  (NTB)

 • av Gunnar Kagge
  DEL

  Overdødelighet på over 280.000 under pandemien i USA

  Antall døde i USA under koronapandemien er over 280.000 høyere enn i et normalår, viser nye tall fra smitteverninstituttet CDC.

  Tallene som viser den såkalte overdødeligheten, omtales tirsdag av avisa Washington Post. Overdødeligheten viser forskjellen mellom antall dødsfall under pandemien og det tilsvarende tallet man ville forventet i samme periode i et normalår.

  Mellom 1. februar og 16. september var overdødeligheten på rundt 285.000. Det betyr at tallet nå trolig har passert 300.000.

  Tallet er betydelig høyere enn antall registrerte koronadødsfall i USA, som er i overkant av 225.000. En mulig forklaring på forskjellen er at mange mennesker har dødd av andre sykdommer fordi de har vært redde for å oppsøke sykehus under pandemien.(NTB)

 • Solveig Ruud
  DEL

  Melania Trump avlyser oppmøte på grunn av koronasymptomer

  USAs førstedame skulle egentlig delta på Donald Trumps valgmøte i Pennsylvania, natt til onsdag. Hun har imidlertid valgt å trekke seg på grunn av egne koronasymptomer, melder TV2.

  2. oktober bekreftet presidenten på Twitter at han og førstedamen var smittet av viruset. Presidenten har gjennomgått behandling og deretter fortsatt valgkampen.

  For seks dager siden avslørte Melania Trump at hennes og Trumps sønn Barron (14) også har vært syk.

  Foto: Julio Cortez / AP
 • Solveig Ruud
  DEL

  30 i karantene i Trondheim etter at smittet var innom syv utesteder i helgen

  Mandag testet sju nye personer positivt med symptomer på covid-19 i Trondheim. Flere av disse har besøkt utesteder i byen. En av dem skal ha besøkt sju serveringssteder i helgen.

  Omtrent 30 gjester eller ansatte er satt i karantene etter vedkommendes besøk.

  Resterende som har vært innom et av de sju serveringsstedene bes ta en test sju dager etter besøker, uavhengig av symptomer.

  Listen viser hvor vedkommende var innom i løpet av helgen:

  Fredag

  • Søstrene Karlsen mellom 19.45 og 21.20
  • Almas Bar og kjøkken mellom 22 og 23.

  Lørdag

  • Kaffebrenneriet Bakklandet fra 12 til 12.30.
  • Superhero pizza mellom 15.30 og 16.30.
  • Scandic Lerkendal Bistro og Bar mellom 19.30 og 21.

  Søndag:

  • Frati mellom 14.15 og 15.15
  • Egon Tårnet 19.30 til 21.30.

  (©NTB).

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Virus
 3. Kina
 4. WHO
 5. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. NORGE

  Ingen holdepunkter for at nye virusendringer vil gi mer alvorlig sykdom

 2. NORGE

  Minkfarmer i flere land har hatt koronautbrudd. I Norge er det ennå ikke påvist smitte hos dyr.

 3. NORGE

  Teststasjon i Bergen fortsatt stengt på grunn av kullosforgiftning blant ansatte

 4. OSLOBY

  Bak smittetallene finnes flere oppløftende tegn. Derfor strammer ikke Oslo inn koronareglene nå.

 5. SPORT

  Bildene vekker oppsikt: Her er 46.000 mennesker samlet