Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
WHO: 3,4 prosent av registrerte koronasmittede er døde
03. mars 2020 kl 18:30av Kristian Havnes Klemetzen
DEL
WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus.
WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Rundt 3,4 prosent av dem som er registrert smittet av det nye koronaviruset er døde, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Dette er en langt høyere dødelighet enn ved influensa, opplyser WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus tirsdag.

Samtidig er det også et faktum at det finnes et usikkert antall ikke-registrerte tilfeller.

©NTB

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  USA åpner grensene for fullvaksinerte turister

  Vaksinerte utlendinger får slippe inn i USA igjen fra og med tidlig i november, opplyser Biden-administrasjonen. Det skjer etter et 18 måneders innreiseforbud.

  USAs president Donald Trump stengte grensene tidlig i pandemien, og innreiseforbudet ble opprettholdt av hans etterfølger Joe Biden.

  – Den viktigste endringen vi gjør, er at utenlandske borgere som reiser til USA, må være fullvaksinert, sier Jeff Zientz, koronakoordinator i Det hvite hus.

  Det blir ikke krav om karantene for de vaksinerte reisende, men man må legge frem en negativ test tatt høyst tre dager før avreise.

 • av NTB
  DEL
  India gjenopptar eksport av vaksiner

  India gjenopptar i oktober eksport av koronavaksiner, fem måneder etter at eksporten ble stanset på grunn av en dødelig smittebølge hjemme.

  India, som er en av verdens største produsenter av legemidler, var en vesentlig bidragsyter til Covax-programmet til støtte for fattige land.

  Eksporten stoppet i april da viruset herjet i India og truet med å overbelaste landets helsesystem, og India fikk enormt behov for vaksinene selv.

  Helseminister Mansukh Mandaviya sier det blir produsert 300 millioner vaksinedoser i oktober og en milliard til sammen i årets tre siste måneder.

  Indias egen vaksinering fikk en treg start i januar på grunn av vaksinemangel og utbredt vaksineskepsis i befolkningen.

  Men takten har økt de siste ukene, og mellom 5 og 8 millioner vaksiner blir nå satt hver dag. Fredag fikk 22 millioner indere vaksinen.

 • av NTB
  DEL
  Pfizer: Vaksinen trygg for barn mellom 5 og 11 år

  Pfizer-Biontechs koronavaksine fungerer for barn mellom 5 og 11 år, melder vaksineprodusenten mandag. Nå vil de be om godkjenning i USA.

  Barna får en mindre dose, omtrent en tredjedel av dosen voksne får. Kliniske studier viser at vaksinen etter to doser er like effektiv som hos tenåringer og unge voksne, sier selskapene i en uttalelse.

  – Vaksinen ga en robust immunrespons hos barn i alderen 5 til 11 år, heter det i uttalelsen.

  Dosen barna får, skal også gi lignende eller færre midlertidige bivirkninger enn det tenåringer kan oppleve, som stølhet i armen og feber.

  Pfizer-Biontech vil søke om nødgodkjennelse for bruk hos barn i USA innen slutten av september. Deretter vil de også be om godkjennelse i EU og Storbritannia.

 • av NTB
  DEL
  122 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

  Mandag var 122 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på 15 pasienter fra fredag.

  20 av pasientene får respiratorbehandling, og 33 ligger på intensivavdeling.

  Det er én flere på respirator og like mange på intensivavdeling som fredag, ifølge Helsedirektoratets oversikt mandag.

  93 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 17 er innlagt i Helse Midt-Norge, sju er innlagt i Helse vest, og fem er innlagt i Helse nord.

  27 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, fire er innlagt hos Helse Midt-Norge, én er innlagt hos Helse nord, og én er innlagt hos Helse vest.

  Siden februar i fjor har 182.239 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser mandagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  Like mange døde av covid som av spanskesyken i USA

  Registrerte døde av koronaviruset i USA er i ferd med å passere antall døde i landet av spanskesyken for 100 år siden.

  Søndag kveld sto dødstallet fra covid-19 på 673.763 tilfeller, ifølge Johns Hopkins University. Rundt 675.000 mennesker døde under spanskesyken i 1918, som var den dødeligste epidemien i amerikansk historie.

  Med et daglig gjennomsnitt på 1.800 døde pr. dag for tiden, kan tallet fra spanskesyken passeres mandag eller tirsdag.

  Tallene er riktignok ikke virkelig sammenlignbare, siden USAs befolkning har vokst fra litt over 100 millioner til rundt 330 millioner i dag. Dermed er en av 500 amerikanere døde av covid, mens en av 50 døde i spanskesyken.

 • av NTB
  DEL
  Nytt koronadødsfall ved Sørlandet sykehus

  En pasient med covid-19 døde på sykehus i Flekkefjord søndag. Dette er det tolvte koronarelaterte dødsfallet ved Sørlandet sykehus.

  Pasienten var over 65 år og hadde underliggende sykdom. Sykehuset gir ikke ut mer informasjon om pasienten, skriver Fædrelandsvennen.

 • av NTB
  DEL
  Synkende smittetrend i Trondheim – 55 personer registrert smittet i helgen

  I løpet av de siste tre dagene har Trondheim kommune registrert 55 smittetilfeller. Det er en kraftig nedgang fra 131 smittetilfeller helgen før.

  Fredag ble det registrert 15 smittetilfeller i Trondheim: 11 menn og 4 kvinner. Størst andel av de smittede var enten i tenårene eller 40-årene, der det var tre smittede i hver av aldersgruppene.

  Lørdag ble det oppdaget 26 smittetilfeller. 16 av de smittede var menn, og 10 var kvinner. Hele 11 av de smittede var i tenårene.

  På ukens siste dag testet 14 personer positivt for korona. Åtte var menn, og seks var kvinner. Tre av de smittede var i tenårene.

  Den nedadgående trenden i Trondheim følger synkende smittetall i andre av landets store byer, slik som Oslo og Bergen.

 • av NTB
  DEL
  Auckland forlenger nedstengingen i minst to uker
  Statsminister på New Zealand, Jacinda Ardern, har forlenget nedstengingen av landets største by Auckland i ytterligere to uker. Arkivfoto: Mark Mitchell / AP / NTB
  Statsminister på New Zealand, Jacinda Ardern, har forlenget nedstengingen av landets største by Auckland i ytterligere to uker. Arkivfoto: Mark Mitchell / AP / NTB

  Innbyggerne i New Zealands største by Auckland må leve under koronarestriksjoner i minst to uker til, men noen tiltak blir lettet på.

  Statsminister Jacinda Ardern opplyste mandag at byen med 2 millioner innbyggere vil gå fra det fjerde til det tredje nivået i New Zealands restriksjonssystem.

  Det betyr blant annet at restauranter får åpne for take away med kontaktløs betaling. Men innbyggerne i byen må fremdeles holde seg hjemme, sier Ardern.

  – Vi går ned et nivå siden det ikke tyder på at vi har noen større, uoppdagede koronautbrudd i Auckland, fortalte statsministeren. Myndighetene er likevel fast bestemt på å slå ned all koronasmitte i byen.

  New Zealand gikk inn i en nasjonal nedstengning 17. august etter at det første tilfellet av den smittsomme deltavarianten ble oppdaget i landet.

 • av Thomas Olsen
  DEL
  Avdekker tusenvis av falske vaksinasjonskort
  Påtalemyndigheten på Hawaii har publisert bilder av falske vaksinasjonskort. En kvinne fra Illinois skal ha forsøkt å bruke dette kortet for å slippe karantene. Kvinnen ble avslørt, blant annet fordi man hadde feilstavet Moderna til Maderna på kortet.
  Påtalemyndigheten på Hawaii har publisert bilder av falske vaksinasjonskort. En kvinne fra Illinois skal ha forsøkt å bruke dette kortet for å slippe karantene. Kvinnen ble avslørt, blant annet fordi man hadde feilstavet Moderna til Maderna på kortet. Foto: Hawaii Attorney General's Office/AP/NTB

  Amerikanske tollmyndigheter opplyser at de oppdager tusenvis av falske vaksinasjonskort som sendes fra Kina til mottakere i USA. NBC News har kontaktet en rekke selgere av falske vaksinasjonsbevis gjennom appen Telegram. Selgerne krever flere hundre dollar for slike piratkort.

 • av NTB
  DEL
  161 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn

  Det er registrert 161 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 33 færre enn samme dag forrige uke.

  De siste to ukene er det i snitt blitt registrert 349 koronasmittede pr. dag i Oslo, til sammen 4688 personer. Godt over halvparten, 59 prosent, er barn og unge opp til 19 år.

  Smittetoppen i Oslo var 30. august i år med 680 tilfeller på ett døgn.

  Smittetallene er for tiden høyest i Grorud bydel. Her er det et smittetrykk på 1036 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene. Deretter følger Søndre Nordstrand og Stovner bydel med henholdsvis 927 og 879.

  Tallene er lavest i bydelene St. Hanshaugen, Grünerløkka og Frogner.

  Til sammen er 50.498 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Det tilsvarer vel sju prosent av befolkningen.

 • av NTB
  DEL
  474 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 474 koronasmittede i Norge. Det er 179 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 871 koronasmittede pr. dag i Norge. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1268, så trenden er stadig fallende.

  Fredag var 107 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var ti flere enn dagen før. 33 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 19 på respirator. Disse tallene oppdateres ikke i helgene.

 • av NTB
  DEL
  Vaksinering til værs i Italia etter påbud
  En togpassasjer får sitt koronapass kontrollert på jernbanestasjonen Porta Garibaldi i Milano. Foto: Luca Bruno / AP / NTB
  En togpassasjer får sitt koronapass kontrollert på jernbanestasjonen Porta Garibaldi i Milano. Foto: Luca Bruno / AP / NTB

  Vaksinering mot koronaviruset har skutt i været i Italia etter at alle ansatte fikk påbud om å være vaksinert eller å ha testet negativt. Kravet gjelder ikke folk som vært covidsyke.

  Italias koronaansvarlige, Francesco Figliuolo sier at det har vært en økning av vaksinebookinger på 20–40 prosent sammenlignet med uken før.

  Nesten 41 millioner italienere er fullvaksinert – 76 prosent av alle over tolv år. Men foran influensasesongen er myndighetene bekymret for dem som har motsatt seg vaksine.

  Det grønne passet som ble innført i august, er påkrevd for å komme inn på museer, restauranter og idrettsstevner, og denne uken ble det utvidet til å omfatte alle arbeidsplasser. De som ikke kan fremvise et slikt pass, permitteres uten lønn.

  En koronatest koster fra nå av penger, men er fortsatt gratis for dem som er unntatt fra kravet om vaksinering av helsegrunner.

 • av NTB
  DEL
  166 nye koronasmittede registrert i Oslo

  Det er registrert 166 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 128 færre enn samme dag forrige uke, og 44 færre enn fredag.

  De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 360 smittede pr. dag.

  Smittetoppen i Oslo var 30. august i år med 680 tilfeller på ett døgn.

  Smittetallene er høyest i Grorud bydel. Her er det et smittetrykk på 1097 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

  Deretter følger Søndre Nordstrand og Stovner bydel med et smittetrykk på henholdsvis 940 og 936.

  Tallene er lavest i bydelene St. Hanshaugen, Frogner og Grünerløkka.

  Til sammen er 50.337 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  570 nye smittede siste døgn - synkende trend

  Det siste døgnet er det registrert 570 koronasmittede i Norge. Det er 270 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 896 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 1327, så trenden er synkende.

  Fredag var 107 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var ti flere enn dagen før.

  33 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 19 på respirator. Det er like mange på intensiv og én færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

 • av NTB
  DEL
  Her er det mest smitte i verden akkurat nå
  Her får en eldre kvinne koronavaksine på landsbygda i Montenegro. Landet har for øyebliblikket mest smitte i verden.
  Her får en eldre kvinne koronavaksine på landsbygda i Montenegro. Landet har for øyebliblikket mest smitte i verden. Foto: Stevo Vasiljevic, Reuters / NTB

  Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte koronasmittede pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall pr. 100.000 i samme periode).

  Montenegro: 1294 smittede (13,5 døde)

  Mongolia: 1265 smittede (3,9 døde)

  Israel: 1250 smittede (4,3 døde)

  Serbia: 1153 smittede (5,2 døde)

  Surinam: 1085 smittede (10,8 døde)

  Cuba: 987 smittede (10 døde)

  Malaysia: 820 smittede (16,3 døde)

  Georgia: 796 smittede (19,9 døde)

  Storbritannia: 700 smittede (2,9 døde)

  Costa Rica: 651 smittede (7,5 døde)

  Palestina: 635 smittede (3,7 døde)

  USA: 626 smittede (7,6 døde)

  I Norge er det registrert 303 nye smittetilfeller og 0,4 dødsfall pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

  For de øvrige nordiske landene er tallene pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene 141 smittede og mindre enn ett dødsfall i Sverige, 106 smittede og mindre enn ett dødsfall i Danmark, 122 smittede og mindre enn ett dødsfall i Finland og 125 smittede og ingen døde på Island.

  Kilde: Johns Hopkins-universitetet

 • av NTB
  DEL
  Sammenstøt mellom politi og demonstranter i Australia
  Politiet brukte pepperspray under sammenstøtet mot folk som demonstrerte mot koronarestriksjonene. Seks politifolk ble skadd under sammenstøtene.
  Politiet brukte pepperspray under sammenstøtet mot folk som demonstrerte mot koronarestriksjonene. Seks politifolk ble skadd under sammenstøtene. Foto: James Ross, AAP / AP / NTB

  Seks politifolk ble brakt til sykehus med skader de fikk under sammenstøt med folk som demonstrerte mot koronarestriksjonene i Melbourne i Australia.

  700 folk deltok i demonstrasjonen lørdag rundt. Rundt 235 av dem er nå arrestert. Demonstrasjonen var mot nedstengingen i Melbourne.

  Det ble satt inn 2000 politifolk, som blant annet skulle prøve å hindre demonstranter fra å nå sentrum. Politiet brukte etter hvert pepperspray da demonstrantene ble voldelige.

  Melbourne gjennomgår nå sin sjette nedstenging siden pandemien startet. I hele delstaten Victoria ble det rapportert over 500 koronatilfeller lørdag.

  Myndighetene har kunngjort at de fleste restriksjonene som er pålagt i Victoria, New South Wales og hovedstaden Canberra, vil fortsette å gjelde til minst 70 prosent av befolkningen, 16 år og eldre, er vaksinert mot covid-19.

 • av NTB
  DEL
  25 nye koronatilfeller registrert i Bergen

  Det er registrert 25 nye koronasmittede personer i Bergen siste døgn.

  Kommuneoverlege Trond Egil Hansen sier i en pressemelding at lørdagens smittetall er på samme nivå som foregående dager, med en relativt jevn aldersspredning.

  – De fleste smittetilfellene opptrer fortsatt i nære relasjoner. Bergen kommune har nå ingen egne regler eller anbefalinger når det gjelder smittevern, men følger det som gjelder nasjonalt. Det er viktig at nasjonale regler og anbefalinger følges, sier han.

  14 av de smittede siste døgn er nærkontakter, åtte har ukjent smittevei og tre er uavklart.

 • av NTB
  DEL
  India vaksinerte 22 millioner på en dag
  Rekordmange fikk første dose koronavaksine i India fredag.
  Rekordmange fikk første dose koronavaksine i India fredag. Foto: Ajit Solanki, AP / NTB

  India nådde ny rekord og vaksinerte 22 millioner mennesker mot covid-19 fredag. Det var bursdagsgaven til statsminister Narendra Modi.

  Myndighetene satte opp ekstra vaksinasjonssentre i stadioner, på kjøpesentre, klinikker og andre steder for å komme nærmere landets mål om å vaksinere 1,1, milliarder mennesker innen utgangen av året.

  Modi, som ble 71 år fredag, skrev på Twitter at alle indere burde være stolte av å ha nådd denne rekorden.

  Omtrent 788 millioner vaksinedoser er nå gitt, men andelen fullvaksinerte i landet ligger fortsatt på under 20 prosent.

  Indiske myndigheter har tidligere fått hard kritikk for håndteringen av pandemien under det store utbruddet i april og mai, da over 200.000 mennesker døde.

 • av NTB
  DEL
  141 pasientkrav om erstatning etter vaksinering

  Etter at massevaksineringen mot koronavirus startet har Norsk pasientskadeerstatning (NPE) nå fått totalt 141 erstatningskrav.

  Fire av erstatningskravene er i forbindelse med den alvorlige bivirkningskombinasjonen vaksineindusert immun trombotisk trombocytopeni (VITT), som hos noen få nordmenn ble utløst av koronavaksinen til Astra Zeneca.

  NPE-direktør Rolf Gunnar Jørstad sier til NRK at tre av sakene er avgjort, og at det for alle tre er gitt grunnlag for erstatning.

  Erstatningssummen er ennå ikke fastslått.

  Ifølge kanalen fikk totalt åtte personer VITT etter AstraZeneca-vaksinering i Norge. Fire av dem døde.

  Ingen har fått påvist VITT i forbindelse med vaksinene til Moderna og Pfizer, som er dem som tilbys nå i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Undersøkelse: – Nordmenn mindre bekymret for koronasmitte
  Andelen nordmenn som venter økning i smitte, har falt med hele 22 prosentpoeng siden forrige uke.
  Andelen nordmenn som venter økning i smitte, har falt med hele 22 prosentpoeng siden forrige uke. Foto: Berit Roald, NTB

  Kun tre av ti nordmenn sier at de er bekymret for å bli smittet av koronaviruset. Det er det laveste antall siden juni i fjor.

  Det er i undersøkelsen Norsk koronamonitor fra Opinion at nordmenn er blitt spurt om sine bekymringer for at de selv eller noen i familien blir koronasmittet.

  Så langt i september sier tre av ti nordmenn (31 prosent) at de er bekymret for å bli smittet. Det er 4 prosentpoeng færre enn i august og er laveste måling siden juni i fjor.

  47 prosent av de spurte sier at de er bekymret for at noen i familien vil bli smittet. Det er 5 prosentpoeng lavere enn i august og er laveste nivå under hele pandemien.

Les mer om

 1. Koronaviruset