Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Følg utviklingen her.

 • Aftenposten
Festet innlegg
142.000 nye ledige den siste uken - det høyeste tallet siden 2. verdenskrig
24. mars kl 14:07av Marthe Øvergård
DEL

Tirsdag 24. mars var 291.000 personer registrert som helt ledige, ifølge foreløpige tall fra NAV. Det utgjør 10,4 prosent av arbeidsstyrken. Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak var på 306.000 personer, eller 10,9 prosent av arbeidsstyrken.

- Det er det høyeste tallet siden 2. verdenskrig, skriver NAV i en pressemelding.

Bransjen butikk- og salgsarbeid er hardest rammet, med en økning på 151 prosent helt ledige.

I Møre og Romsdal, fylket med kraftigst økning, er antallet helt ledige økt med 116 prosent. 

Det er flest unge kvinner som nå er arbeidsledige, men den største økningen er blant menn. Det er mer enn dobbelt så mange helt ledige menn denne uken som det var i forrige uke. 

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Magnus Kallelid
  DEL

  Reisegiganten Tui får nytt statlig milliardlån

  Den tyske reiselivsgiganten Tui har sikret seg et nytt lån på 1,05 milliarder euro som en del av en hjelpepakke fra den tyske staten. Det tilsvarer drøyt 109,6 milliarder kroner.

  Tidligere i år fikk Tui godkjent kreditter verdt 1,8 milliarder euro fra den statlige utviklingsbanken KfW. Tui skal også få et konvertibelt obligasjonslån verdt 150 millioner euro. Dersom lånet blir gjort om til aksjer, vil den tyske staten eie opp til 9 prosent av reiseselskapet.

  Tui varslet i mai at de vil kutte opptil 8.000 stillinger, i tillegg til 900 jobber i datterselskapet tuifly.

  (NTB)

 • av Magnus Kallelid
  DEL

  Legoland sier opp hver femte ansatt

  Legoland i Billund i Danmark er i hardt vær på grunn av koronakrisen.
  Legoland i Billund i Danmark er i hardt vær på grunn av koronakrisen. Foto: Trond J. Strøm

  Legoland planlegger å si opp enn femtedel av fornøyelsesparkens 250 heltidsansatte. En koronaforsinket sommersesong koster parken dyrt.

  Parken bekrefter kuttplanene overfor avisen Jydske Vestkysten og sier de vil komme med nærmere detaljer etter at de ansatte er informert torsdag.

  Grunnet koronakrisen måtte parken utsette den planlagte sesongstarten i mars med tre måneder. Da dørene endelig kunne åpne, var kapasiteten bare 10 prosent av det normale.

  (NTB)

 • av Magnus Kallelid
  DEL

  Faddervakter skal passe på Oslo-studentene i helgen

  Fadderuken er blitt mye diskutert etter at politiet har måttet bryte opp flere store fester.
  Fadderuken er blitt mye diskutert etter at politiet har måttet bryte opp flere store fester. Foto: Siri Øverland Eriksen

  I Oslo settes det i helgen inn faddervakter. Vaktene skal bidra til en tryggere start på studietilværelsen.

  – Det er viktig å vise nye studenter at vi er her for hverandre og at studiestartukene er en trygg arena. Mange av de organiserte kveldsaktivitetene er avlyst. Det tror jeg gjør det ekstra viktig at vi har folk i gatene med et spesifikt ansvar for å være der for studentene, sier Idun Kløvstad, student og leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus, i en pressemelding.

  Bak ordningen står også Universitetet i Oslo (UiO), Oslo Met, BI, Høyskolen Kristiania og Studentsamskipnaden (SiO).

  Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) og rektorene på flere av skolene er blant dem som skal være faddervakter.

  (NTB)

 • DEL
  Hei. Jeg skal på arbeidsreise til Danmark den 24. august. Det er en dagsreise, og oppdraget er i felt på Vest-Sjælland. Jeg kommer ikke i kontakt med noen i det danske samfunnet under oppdraget. Kan jeg gjennomføre denne reisen ute å bryte gjeldende smittevernregler, og må jeg eventuelt i karantene ved hjemkomst?
  Trond

  Hei,

  ifølge det oppdaterte fargekartet er Sjælland, minus hovedstadsregionen i øst, merket rødt. Det betyr at du må i karantene etter hjemkomst dersom du drar dit, og det ser ut til å gjelde området du beskriver også. Myndighetene fraråder for øvrig alle unødvendige reiser til utlandet.

  Magnus Kallelid
 • av Magnus Kallelid
  DEL

  Koronasmittet mann satte seg rett på flyet til Qatar fra Gardermoen

  Ingen ansatte i passkontrollen på Oslo lufthavn blir satt i karantene etter at en koronasmittet mann tok flyet til Doha onsdag.
  Ingen ansatte i passkontrollen på Oslo lufthavn blir satt i karantene etter at en koronasmittet mann tok flyet til Doha onsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

  Kort tid etter å ha fått beskjed om at han var smittet av korona, satte en mann fra Lillehammer seg på flyet til Qatar onsdag ettermiddag.

  Mannen reiste fra Lillehammer til Gardermoen og videre til Doha med Qatar Airways etter å ha fått påvist koronasmitte. Flyplassen og politiet ble varslet først etter at flyet var i luften.

  Politiet i Øst opplyser på Twitter at det er sendt varsel til Qatar om mannen og at smitteverntiltak vil bli iverksatt der.

  – Personen ble gjort kjent med testen og at han skulle i isolat før avreise, men har valgt å ignorere dette. Kan vente seg en anmeldelse fra kommuneoverlegen for brudd på smittevernlovgivningen, skriver politiet.

  Operasjonssentralen i Øst politidistrikt opplyser til NTB at ingen politiansatte på Gardermoen vil bli satt i karantene etter mannens koronareise. De mener han ikke var i nær kontakt med passkontrollørene.

  Politivakta på Dohas internasjonale flyplass sier til NTB at de ikke kan kommentere saken.

  (NTB)

 • DEL
  Jeg føler meg ikke bra og mistenker at jeg er syk. Jeg bor sentralt i Oslo, men vet ikke hvordan jeg kan ta meg til en klinikk for å teste meg? Må jeg gå dit?
  Jannicke

  Hei,​

  Dette er en problemstilling vi tok opp for noen dager siden hos oss. Både kollektivselskapet Ruter og Oslo Taxi sier at du ikke skal ta buss eller taxi hvis du mistenker at du er smittet.

  Oslo-byrådet har nå sagt at de vil innføre "drop-in"-tilbud for testing som skal være sentralt plassert i byen. De vil også opprette egne patruljer som kan komme hjem til dem som ikke klarer å ta seg til teststasjonene.

  Magnus Kallelid
 • av Magnus Kallelid
  DEL

  USAs skoler får 125 millioner munnbind

  President Donald Trump vil åpne landets skoler til høsten og sier hans regjering gir 125 millioner munnbind til skolene.
  President Donald Trump vil åpne landets skoler til høsten og sier hans regjering gir 125 millioner munnbind til skolene. Foto: Andrew Harnik / AP

  Tiltaket er ett av i alt åtte som skal innføres i forbindelse med gjenåpningen av skolene i USA, fortalte president Donald Trump på sin daglige pressekonferanse fra Det hvite hus.

  Munnbindene skal brukes når det ikke er mulig å holde avstand til hverandre, sa presidenten.

  Trump-administrasjonen vil ha full åpning av skolene i USA til høsten, til tross for advarsler om det kan bety økt smittespredning.

  I en undersøkelse fra juli svarer kun en av ti amerikanere at de synes det er en god idé å gjenåpne barnehager og grunnskoler uten restriksjoner.

  (NTB)

 • av Magnus Kallelid
  DEL

  Peru gjeninnfører portforbud på søndager

  Masker og munnbind er påbudt på offentlig transport i Lima i Peru.
  Masker og munnbind er påbudt på offentlig transport i Lima i Peru. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB scanpix

  Siden Peru startet å lempe på koronarestriksjonene 1. juli er tallet på daglige nye smittetilfeller med enn doblet fra 3.300 til rundt 7.000.

  Nå strammes det derfor inn igjen, og på søndager får folk ikke forlate hjemmene sine. Familiesammenkomster blir også forbudt denne dagen.

  Peru er det tredje verst rammede landet i Latin-Amerika etter Brasil og Mexico og har så langt rapportert 490.000 smittetilfeller og mer enn 21.500 dødsfall.

  (NTB)

 • Hans O Torgersen
  DEL

  VG: Skipslege på Hurtigruten overrasket over at vondt i halsen er koronasymptom

  Den ene av skipslegene på hurtigruteskipet Roald Amundsen skal ha sagt til smittevernoverlegen i Tromsø at han var overrasket over at folk med vondt i halsen kunne ha Covid-19, skriver VG.

  I et referat fra et koordineringsmøte som VG har fått innsyn i, står det at også at skipslegen skal ha spurt Kathrine Wennevold, medisinskfaglig lege i Tromsø kommune, om «vondt i halsen kunne være symptom på covid-19».

  – Jeg ble overrasket over det spørsmålet, sier Wennevold til VG. (NTB) 

 • av NTB
  DEL

  Én person bekreftet smittet på kystvaktskipet Andenes​

  Foto: Marit Hommedal/NTB scanpix

  Sjøforsvaret bekrefter at én person har fått påvist koronasmitte om bord på kystskipet KV Andenes. Skipet blir nå satt i karantene, og alle om bord testes.

  – KV Andenes vil gå direkte til marinebasen Ramsund, hvor den som er bekreftet smittet med covid-19 vil bli flyttet på land og satt i isolasjon, skriver sjef for operasjonsavdelingen Kystvakten, kommandørkaptein Birger Ingebritsen, i en pressemelding.

  Det var mandag denne uken at Kystvakten meldte om mistanke om covid-19 om bord. Tolv besetningsmedlemmer som hadde lettere luftveissymptomer ble testet – hvorav én altså nå har testet positivt.

  Resten av mannskapet på i alt 62 personer vil nå bli testet. Skipet blir satt i karantene med videre oppfølging i tett samråd med helsepersonell

 • av Stine Barstad
  DEL

  Kraftigste smitteøkning i Frankrike siden mai

  Over 2.500 nye koronasmittede ble registrert i Frankrike de siste 24 timene, opplyste helsemyndighetene onsdag. Det er det høyeste tallet siden mai.

  Av 600.000 tester som ble gjort i forrige uke, var 11.600 positive. Det er en rate på 2,2 prosent, opp fra uka før da det var 1,6 prosent.

  August er den tradisjonelle feriemåneden i Frankrike, og myndighetene ber folk ta forholdsregler så smitten ikke øker igjen.

  Til sammen er det registrert 206.696 smittede og 30.371 dødsfall fra korona i Frankrike.

  Frankrike har registrert 30,4 smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, et godt stykke over grensen som innebærer at norske myndigheter innfører reiseråd og karantenekrav.

  (NTB)

 • Hans O Torgersen
  DEL

  Tyske myndigheter avviser at de forventer en koronavaksine til høsten

  Tyske folkehelsemyndigheter avviser at en koronavaksine vil være klar til høsten etter at Robert Koch-instituttet ved en feil la ut et utdatert dokument.

  Dokumentet ble senere trukket fra hjemmesiden, og en talskvinne for tyske folkehelsemyndigheter opplyste onsdag kveld at de ikke forventer at en vaksine vil være klar til høsten, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

  Det tyske bioteknologifirmaet BioNTech samarbeider med den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer om utviklingen av en ny vaksine mot SARS-CoV-2, som det nye koronaviruset offisielt heter. (NTB)

 • Hans O Torgersen
  DEL

  Over 5.000 døde koronasmittede i Argentina

  Antall døde som er smittet av koronaviruset i Argentina passerte onsdag 5.000 etter at det ble registrert 325 nye dødsfall på 24 timer, melder NTB-AFP.

  Til sammen er det registrert over 260.000 smittede av viruset. Over 90 prosent av tilfellene er registrert i Buenos Aires-området.

  President Alberto Fernández har redusert tempoet på gjenåpningen som startet i juli, da det viste seg at smitten økte igjen. Men han ønsker ikke å gjeninnføre strenge karanteneregler på grunn av skaden det gjør på økonomien.

  Argentina ligger imidlertid langt bedre an enn nabolandet Brasil. Regnet pr. million innbyggere har Argentina 112 døde og Brasil 485, i følge Worldometers.

 • av Frøydis Braathen
  DEL

  FHI: 16 flyvninger til Norge med bekreftet koronasmitte  

  FHI vil fremover offentliggjøre tid og sted for avganger med fly, tog, buss og skip, der det har vært passasjerer med bekreftet koronasmitte.
  FHI vil fremover offentliggjøre tid og sted for avganger med fly, tog, buss og skip, der det har vært passasjerer med bekreftet koronasmitte. Foto: Scanpix

  Folkehelsinstituttet (FHI) publiserer onsdag ettermiddag en liste over flyvninger til Norge med bekreftet koronasmitte. 

  Fremover vil FHI publisere informasjon om tid og sted for avganger der personer som er smittet med covid-19 har vært om bord, både på fly, tog, skip og buss.

  På listen publisert onsdag ettermiddag er det 16 flyvninger inn til Norge, der det har vært passasjerer med bekreftet koronasmitte. Flyvningene er blant annet fra:

  • Amsterdam
  • Barcelona
  • Milano
  • Paris
  • Wien 
  • Amsterdam
  • København

  Du kan sjekke hvilke flyavganger det gjelder på FHIs nettside

  FHI skriver på nettsiden sin at på reiser med plassreservasjon blir passasjerer som har sittet i nærheten av en person med bekreftet smitte kontaktet direkte av lokale helsemyndigheter. Disse passasjerene blir informert om videre oppfølging i forbindelse med smittesporing. 

  Alle andre som har vært om bord på de spesifikke reisene oppfordres til å være oppmerksomme på egen helse og ta kontakt med helsetjenesten dersom de får symptomer på luftveisinfeksjon. Så lenge man ikke har symptomer, er ikke karantene nødvendig, ifølge FHI. 

  Siden skal oppdateres jevnlig. Rapporter fra perioden før uke 32 er ikke inkludert. Bare reiser meldt til FHI er inkludert. 

 • av Frøydis Braathen
  DEL

  Kun én ny koronasmittet i Indre Østfold

  Indre Østfold kommune har onsdag bare registrert ett nytt tilfelle av koronasmitte.

  Mellom 200 og 250 personer har blitt testet for korona på de travleste dagene ved legevakten i Askim.
  Mellom 200 og 250 personer har blitt testet for korona på de travleste dagene ved legevakten i Askim. Foto: Hans O. Torgersen

  – Det kan tyde på at tiltakene vi har iverksatt har hjulpet. Folk er flinke til å ta kontakt og teste seg, sier kommunikasjonssjef i kommunen, Mimi Kopperud Slevigen i en uttalelse.

  I alt 138 personer i kommunen har fått påvist korona. Over 60 av disse tilfellene er meldt den siste tiden, og søndag vedtok kommunen å stenge ned for å få bukt med smittespredningen.

  (©NTB)

 • av Frøydis Braathen
  DEL

  Tysk institutt tror på vaksine til høsten

  Det tyske Robert Koch-instituttet tror at en vaksine mot koronaviruset kan vært klar allerede i høst, melder Reuters.

  – Foreløpige prognoser viser at en eller flere vaksiner muligens vil kunne være tilgjengelige så tidlig som til høsten, skriver instituttet på sin hjemmeside onsdag.

  Instituttet mener samtidig at det vil ta lenger tid å få pandemien under kontroll.

  – Det vil være farlig på nåværende tidspunkt å stole på at en vaksine fra høsten 2020 vil kunne kontrollere pandemien, lyder advarselen, ifølge Reuters.

  Det tyske bioteknologifirmaet BioNTech samarbeider med den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer om utviklingen av en ny vaksine mot SARS-CoV-2, som det nye koronaviruset offisielt heter.

  BioNTech meldte tirsdag at de har tenkt å be om at vaksinen godkjennes så tidlig som i oktober hvis de kliniske testene viser seg å være vellykket.

  (©NTB)

 • av Stine Barstad
  DEL
  Sveriges innenriksminister Mikael Damberg.
  Sveriges innenriksminister Mikael Damberg. Foto: Scanpix

  Svensk minister mener norske innstramminger vil påvirke samarbeidet

  Sveriges innenriksminister mener at Norges beslutning om å rødliste ytterligere seks svenske regioner kan få konsekvenser for det nordiske samarbeidet.

  Beslutningen innebærer at det fra 15. august kun er personer som har vært i regionene Västerbotten, Södermanland og Kalmar som kan reise inn i Norge uten å tilbringe ti dager i karantene.

  – Vi respekterer Norges rett til å fatte beslutningene, men mange mennesker synes nok at det begynner å bli vanskelig å henge med i alle ulike nye beskjeder. Vi hadde gjerne sett at man fortsatt holder grensen åpen innen Norden, sier innenriksminister Mikael Damberg i en kommentar til nyhetsbyrået TT.

  (NTB)

 • DEL
  Ligger Kastrup i hovedstadsregionen i Danmark?
  Britt Inger Ileby

  Ja. Se dette kartet over Region Hovedstaden: https://www.regionh.dk/om-region-hovedstaden/fakta/geografi/Sider/Geografi.aspx

  Hans O Torgersen
 • Hans O Torgersen
  DEL

  Jordan stenger grensa til Syria etter koronautbrudd

  Jordan stenger grensa til Syria i en uke etter at det er blitt registrert en kraftig økning av koronasmitte ved en grensestasjon.

  Flere ansatte ved grensestasjonen Jaber på veien til Syria har testet positivt, og alle som jobber der, blir satt i karantene.

  Jordan tester jevnlig sjåfører som krysser grensa med lastebiler, og de som tester positivt, blir satt i karantene der myndighetene bestemmer.

  Siden tirsdag har Jordan registrert 25 nye tilfeller. Hittil har landet registrert 1.200 koronasmittede og elleve dødsfall. De fleste tilfellene er jordanere som vender hjem fra utlandet. (NTB-DPA)

 • DEL
  Jeg bor i Barcode, hvordan kan jeg teste meg? Jeg har ikke bil eller sykkel, men hvordan kommer jeg meg til en klinikk for å teste meg? Jeg er veldig syk :(
  Anonym

  Hei. Trenger du akutt helsehjelp? Kontakt legevakten på 116117. Ved fare for liv og helse ring 113. Hvis du ikke er akutt syk, ring den nasjonale koronatelefonen 815 55 015. Den er åpen til 18.00. 

  Hans O Torgersen
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Virus
 3. Kina
 4. WHO
 5. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. NORGE

  Massetesting skal hindre ny nedstenging. De største byene mangler planer for å få det til.

 2. KOMMENTAR

  Det er et nederlag at folk med lav utdannelse ikke føler seg hjemme i det norske tillitssamfunnet

 3. VERDEN

  Plutselig er det smitteutbrudd der viruset nærmest var borte. Dette kan vi lære av utbruddene.

 4. DEBATT

  Kommunene var bedre forberedt på koronaen enn næringslivet

 5. ØKONOMI

  Stor skuffelse i Värmland etter norsk innstramming