- Ingen spor etter schizofreni eller paranoid psykose

Eksperter innenfor psykologi og psykiatri mener Anders Behring Breivik fremstår rasjonelt under sin forklaring i Oslo tingrett.

— Min vurdering er at i hans innlegg er det ingen indikasjoner på tankeforstyrrelser man kan finne i schizofreni. Det er heller ikke noen indikasjoner på paranoid psykose, sier professor i klinisk psykologi ved Universitetet i Oslo, Svenn Torgersen, til Aftenposten.no.

- Fremstår fanatisk

— Et eksempel: Han snakker om at han er født inn i og har levd i et "fengsel" hele sitt liv. Om det hadde fremgått at det dreide seg om et faktisk, materielt fengel, kunne det vært forenlig med en paranoid psykose. Men det er for meg åpenbart at det dreier seg om en metafor og således ikke er forenlig med paranoid psykose, sier Torgersen.

Les også

- Det var en rørende film

Han understreker at det ikke er mulig å stille noen diagnose bare på grunnlag av opptredenen til Behring Breivik i retten i dag. — Han fremstår som en med fanatiske politiske holdninger. Hva han sier er ikke uforenlig med en paranoid personlighetsforstyrrelse, med det forbehold at man ikke kan stille diagnose på grunnlag av bare en slik opptreden.

— Fremstår rasjonell

Også psykiatriekspert Kjersti Narud mener Behring Breivik fremstår som rasjonell.

Etter å ha hørt på Breiviks opplesing av innlegget han hadde forberedt og deretter på den første delen av aktoratets utspørring, mener Narud at inntrykket av ham som en selvopphøyd person er styrket.

Samtidig er det en viss indre logikk i budskapet:

— Han virker fattet. Han svarer på det han blir spurt om. Vi kjenner igjen noen av setningene fra tidligere, sier hun til NTB.

- Han har jo en del merkelige ord han bruker og fremstillinger, og det ser vi en del av nå, fordi han må svare uten at han har noe manus å støtte seg til. Men han fremstår samtidig som rasjonell, innenfor sitt eget område, sier Narud.

— Prøver å fremstå frisk

Bjørn Stærk, blogger og aktiv i nettdebatten med inngående kjennskap til det islamkritiske miljøet. Han har fulgt den 75 minutter lange innledningstalen til Anders Behring Breivik.

— Slik jeg vurderer ham, forsøker han nå å fremstå som mentalt frisk slik at han kan bli hørt og at vi skal ta meningene hans seriøst. Hele poenget med terrorhandlingene var å få ut budskapet og det får han ikke hvis folk tror han er gal, sier Stærk til Aftenposten.no.

Les også

Breivik tar selvkritikk: Jeg var for pompøs

Han mener det også er forklaringen på at Behring Breivik utelot poengene som er nevnt i den første psykiatrirapporten om for eksempel avlsfarmer for nordmenn og DNA-tester av nordmenn for å finne riktig person til å videreføre den gamle kongerekken.— Disse poengene plasserer han langt utenfor alle andre og han har nok skjønt at han fremstår som mer gal ved å snakke om dem, mener Stærk.

Han sier at flere av de politiske poengene tiltalte fremførte i retten, overlapper med synspunktene til mange islamkritikere, og nevner tanken om at Europa er i ferd med å komme inn i en borgerkrig med muslimer og at det ikke er mulig å leve fredlig i Europa med islam.

Bjørn Stærk mener Breivik tar helt feil når han sier i retten at det er mange som mener det samme som ham.

FS00024157.jpg
Psykolog Svenn Torgersen.