Norge

- Dette var et nøye planlagt angrep

Foto: VIDAR TANGERUD

Mellom 40 og 50 tsjetsjenske menn angrep Nordbybråten transittmottak i Våler i Østfold. Minst 23 personer er skadet.

  • Amund Trellevik
  • Ntb

Har du tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Les også: Mellom 40 og 50 tsjetsjenske menn,

Les også

Masseslagsmål på asylmottak

inn på området til Nordbybråten transittmottak i Våler i Østfold.

I det som av mottaksleder Ole Morten Lyng blir beskrevet som et nøye planlagt og koordinert angrep på mottaket, ble minst 23 personer skadet.

— De klatret over gjerder og brøt seg gjennom låste porter og grinder. Vi har fått fortalt at de kom kjørende i biler, før de delte seg opp og angrep mottaket fra flere forskjellige vinkler. Det kan virke som om dette var nøye planlagt, sier Lyng til Aftenposten.no.

Flere episoder

Stemningen på mottaket er i dag trykket, og mange av beboerne er tydelig preget av gårsdagens hendelse. Personer som Aftenposten.no har snakket med sier at de føler seg redde.

Flere medier melder at en blodhevn skal være årsaken til angrepet i går kveld. Lyng vil ikke kommentere dette, utover at det tidligere har vært enkelte episoder mellom personer av kurdisk og tsjetsjensk opprinnelse på mottaket.

— Det har vært noen episoder, men det har vært mer på det individuelle plan. Da har vi grepet inn og ryddet opp mellom partene umiddelbart. Det har aldri vært noen episoder som kan sammenlignes med denne.

(Saken fortsetter under bildet.)

Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX

— Vil dere vurdere å skille de forskjellige etniske gruppene på mottaket?

— Det er noe vi må se på, ja, sier Lyng.

De materielle skadene etter angrepet er store, og selv om mottaksleder Lyng ikke har hele oversikten fredag morgen blir det rapportert om knuste vinduer, ødelagte dører og knuste møbler. Personene som angrep mottaket skal målrettet ha gått inn i flere bygninger og banket opp personer, i all hovedsak kurdere.

Ville innføre sharia-lover

Lyng forteller at også noen personer av arabisk opprinnelse har blitt angrepet.

I 2005 hadde politiet en rekke uttrykninger til Nordbybråten på grunn av bråk. Da var det en

Les også

Vil ha muslimske lover på asylmottak

.

Les også

Asylnaboer føler seg overkjørt

Ordfører Kjerstin Wøyen Funderud har tidligere uttalt at hun mener Våler har tatt sin del av ansvaret for å huse asylsøkere som kommer til landet, og har kjempet mot en ytterligere økning i mottaksplasser i kommunen.

Hun vil imidlertid ikke spille politisk mynt på gårsdagens angrep.

— Trenger trygghet

— Dette er en tragisk og ufattelig trist episode. Det viktige nå er ikke at dette blir en debatt om selve mottaket, men en debatt om hvordan vi skal beskytte dem som bor der best mulig.

— Dette er personer som har rømt fra krig og konflikt, og som trenger beskyttelse og trygghet. Det er trist at de skal måtte oppleve å bli angrepet på denne måten, sier Wøyen Funderud til Aftenposten.no.

Thomas Haugen, som er nærmeste nabo til mottaket, forteller at politiet var på området onsdag kveld, angivelig for å rydde opp etter en krangleepisode.

Har fryktet dette

.— Det er akkurat dette vi har fryktet skal skje i lang tid. Det er stadig episoder her, og vi har i lang tid bedt om at det blir forsterket vakthold på mottaket - nettopp for å hindre at noe slikt skal skje, sier Haugen til Aftenposten.no.

Les også

  1. Masseslagsmål på asylmottak

  2. Vil ha muslimske lover på asylmottak

  3. - Har aldri opplevd lignende

Thomas Haugen, som er nærmeste nabo til mottaket, forteller at politiet var på området onsdag kveld, angivelig for å rydde opp etter en krangleepisode. Her fotografert foran asylmottaket tidligere i vår. Foto: ARASH A. NEJAD