Norge

- Droppet russefeiring for å besøke venninnens grav

Anders Behring Breivik drepte 14 ved pumpehuset på Utøya. Lars Henrik Rytter Øberg unnslapp. I dag møtte han foreldrene til dem som ikke var like heldige.

 • Marie Melgård
 1. mai i år tok Lars Henrik Rytter Øberg seg fri fra russetiden. Han tok flyet til Trondheim for å besøke kirkegården hvor venninnen hans ligger begravet. De møtte hverandre på Utøya, der hun ble drept av massemorderen og han overlevde.

Jenta, som han delte en kaffe med og som rispet inn navnet hans en låvebro på Utøya om kvelden 21. juli, skulle ha fylt 18 år 1. mai.

— Etter iherdig leting i nesten en time fant jeg graven. Jeg tok frem et russekort, skrev «Gratulerer med dagen», forteller Øberg til Aftenposten.

Foto: Stig B. Hansen

Overlevde pumpehuset

Iført russedressen inntok Øberg vitneboksen i Oslo tingrett i dag. 19-åringen har tatt fri å vitne om det som hendte ved pumpehuset på Utøya 22. juli, men rettssaken skal ikke få ødelegge hans russetid.

Ved pumpehuset tok Anders Behring Breivik livet av 14 mennesker. Øberg var en av de få som klarte å unnslippe Breiviks kuler.

19-åringen forklarte at han var i kafébygget da han hørte smell. Folk begynner å løpe og i mengden ser han en venninne som faller. Han får henne med seg og sammen løper de inn i skogen. Til slutt kommer de nær vannet. Der møter de en gruppe på cirka 20 mennesker som gjemmer seg bak pumpehuset.

Øberg forteller at gruppen gjemmer seg der i om lag en time. Han står med tre venner.

Les også

Heltedådene på Utøya

— God følelse

— Det er merkelig, men mens vi sto ved pumpehuset var det en god følelse: Det var godt å være der med venner og kamerater, godt å se at vi tar vare på hverandre. Noen visste kanskje noe, men jeg hadde ingen formening om det som skjedde, forklarte Øberg i retten.

Plutselig hører de en rolig, autoritær stemme.

— Du kan forestille deg en politimann som snakker til deg på gata. Han var rolig og rett frem, forklarer han til Aftenposten.

Mannen sa han var fra politiet, og spør noen som gjemmer seg ved vannkanten om det er flere i nærheten.

— En svarer og peker mot oss. En person spør om han kan bevise at han er politi, da svarer han at vi bare skal vente, en båt kommer. Vi slår oss til ro med det, alle er lettet, forklarte Øberg.

Så hører han et smell.

Så rett i øynene på Breivik

— Jeg ser en jente i vannet som er skutt. Vi ved pumpehuset er lammet, vi blir stående. Så kommer gjerningspersonen ned til huset, og blir stående bak hushjørnet. Jeg ser rett på ham, han har blå øyne, nybarberte kinn, virket som om han var høy. Så går det et par sekunder.

Det første skuddet faller.

I avhør har han forklart at han så at Breivik henrettet folk. I dag forteller han at han husker dårlig.

— Når jeg kommer til mine fulle fem, ligger jeg med en jente over meg. Jeg dytter henne av meg, og snur meg 180 grader og løper mot vannet.

Han klarer å svømme utover i vannet, men må opp for luft.

— Når jeg kommer opp, ser jeg at han står like ved meg og retter våpenet mot meg. Av en eller annen grunn, snur han seg. Han går tilbake til dem som er skutt. Jeg svømmer lengre ut. Når jeg dukker opp igjen ser jeg en gutt som gjerningsmannen skyter.

Øberg svømmer så langt ut at han føler seg trygg på at Breivik ikke kan nå ham. Han speider mot pumpehuset.

- Jeg ser den røde genseren til venninnen min. Jeg skjønner at de fleste som var ved pumpehuset ikke lever, forklarer 19-åringen.

Øberg finner en flytegjenstand, og svømmer så langt ut at han føler seg trygg. Han ser andre blir skutt på og skutt etter. Til slutt blir han hentet opp av vannet.

— Jeg var heldig

- Hvilke tanker gjør du deg om at du er en av få overlevende fra pumpehuset?

- Jeg tenker ikke på det, jeg tenker på de gode øyeblikkene mens vi tok vare på hverandre. Det er mitt tankesett. Jeg var heldig. Det var personer foran meg som ble skutt. Rett og slett, sier han.

Da 19-åringen var ferdig med sin forklaring, kom mange pårørende bort til ham. De ville vite de siste detaljene om dem de ikke fikk hjem.

— Det er mange av dem har jeg tenkt lenge på at jeg burde ha snakket med, men aldri helt fått gjort det. Det var deilig å få gitt noen klemmer, og noen gode ord om de som er borte, sier Øberg.

Rispet inn «Lars» på låvebroa

Aftenposten møter 19-åringen sammen med faren, Hans Arvid Øberg. I sønnens konfirmasjonstale fortalte Øberg om at da han var liten og gikk en tur på Lofthus med sin far.

Faren pekte på et hus og fortalte at her bodde en familie med jøder som ble deportert til Polen, og som aldri kom tilbake. Jenta i huset, var farens ungdomsforelskelse, noe han aldri fikk fortalt jenta.

— Jeg sa til Lars Henrik at jeg håper du aldri skal få oppleve noe sånt med dine avstandsforelskelser… Så får du denne historien med denne jenta her, sier Øberg.

— Han benekter at de var forelsket, men hun må ha likt ham godt siden hun risset navnet hans inn i låvebrua, sier far.

— Hun var hyggelig å drikke kaffe med. Den dagen diskuterte vi hvor fælt det var med sol. Hun var en veldig hyggelig jente, sier sønnen.

 1. Les også

  Utøya-overlevende gjemte sårede i rocketeltet

 2. Les også

  - Jeg er ikke bare glad for å ha overlevd. Jeg føler meg fortsatt skyldig.

Les mer om

 1. 22. juli

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Han er Behring Breiviks besøksvenn (48): – Jeg må se enkelt på det. Han har krav på menneskelig kontakt.

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  Meldingene fra Utøya

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Meldingene fra Utøya: «Ikke ring meg. Dere er verdens beste foreldre»

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  De ble angrepet av terrorister. Dette er hva de gjorde for å unngå å bli drept

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Midt i en Nesbø-krim bestemte riksadvokaten seg: «Dette orker jeg ikke mer»

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  De kalte henne for «nazisvin» og «Rinnan-jævel»