Uværet røsker i Norge – fjelloverganger stengt og flom truer
Uvær med storm og nedbør har ført til stengte fjelloverganger eller kolonnekjøring i Sør-Norge. Det er stor skred- og flomfare på Vestlandet og vest i Agder, og i Oslo-området skaper vinden problemer.
På deler av Østlandet har uværet gitt det som er kraftig vind for landsdelen, og dette fører til problemer.
Deler av taket ved Dovre bolig- og servicesenter på Fjellhamar i Lørenskog kommune har blåst av. En mann unngikk så vidt å bli truffet, skriver Romerikes Blad.
En kvinne var på besøk på sykehjemmet da hun hørte noe var i ferd med å skje, skriver avisen.
– Vi hørte et innmari bråk, og plutselig kom delene flaksende ned foran vinduet, forteller kvinnen, som så en mann som klarte å løpe unna bjelken som kom deisende ned mot ham.
– Han så opp og hadde kjempeflaks, sier hun.
Nedblåste trær og løst stillas
På E18, ved Svartskogtoppen mellom Kolbotn og Vinterbro, ble veien stengt delvis steng fordi trær hadde blåst over veien og ledninger.
I Asker måtte brannvesenet rykke ut for å hente en flytebrygge som hadde drevet avgårde fra Hvalstand, mens det er meldt om takplater som blåser av bygninger både i Ski og Asker.
I Oslo måtte brann- og redningsetaten rykke ut til et løst stillas i Cecilie Thoresens vei og løst pipebeslag i Fougstadsgate.
Det er snart 3000 dager siden alt vær på kloden var «normalt» samtidig
Stengte veier
Riksvei 15 over Strynefjellet ble først stengt i 5.30-tida lørdag, men allerede klokka 3.35 natt til lørdag meldte Vegtrafikksentralen Vest at riksvei 13 over Vikafjellet ble stengt på grunn av uværet.
På riksvei 7 over Hardangervidda er det kolonnekjøring lørdag formiddag.
Flere ferjestrekninger er innstilt på grunn av uværet på Vestlandet, blant annet Rysjedalsvika – Rutledal – Krakhella.
– Det er antatt at ruten kan starte opp igjen rundt klokka 13, melder Fjord1.
I løpet av natta har veistrekningen Oppdal – Sunndalsøra vært stengt, etter at områdets angivelig største gran veltet over riksvei 70 midt på natta og trengte noen timer for å ryddes unna ved Flatvad.
New Zealands isbreer er innhyllet i gul røyk og sot fra skogbrannene i Australia. Tiningen vil øke kraftig.
Rødt varsel, stor fare
Det er for øyeblikket rødt farevarsel for Indre Fjordane, Voss og Hardanger, der det på grunn av forholdene ventes stor snøskredfare på grunn av fokksnø og våt snø, som kan medføre flakskred lørdag.
Årsaken er et kraftig lavtrykk ved Island som kommer inn i Norskehavet. Dette gir kraftig vind og store nedbørsmengder, opplyser vakthavende meteorolog Camilla Albertsen hos StormGeo til Bergens Tidende.
– Ferdsel i skredterreng anbefales ikke. Skred kan treffe skredutsatte veier og bebyggelse, advarer meteorologene på farevarselsidene til Yr.
Det ventes mye regn, 80-90 millimeter på 24 timer, og fra natt til lørdag mot lørdag kveld, lokalt opp mot 50-70 millimeter på 12 timer. Relativt høye temperaturer og mye vind vil i tillegg føre til stor snøsmelting.
Dermed øker faren for flom, jord-, sørpe- og flomskred for store deler av Vestlandet og Vest i Agder, advarer Varsom.no.
Styrtregn, hetebølger og mindre snø: Været var i liten grad «som normalt» i fjor
Mye være langs kysten
For stort sett hele Nordland og deler av Troms, samt resten av Vestland og Møre og Romsdal, er det skredvarsel på betydelig nivå.
– Ferdsel i skredterreng krever solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem. Generelt anbefales det å unngå skredterreng. Skred kan treffe enkelte skredutsatte veier og en sjelden gang bebyggelse, heter det i anbefalingen.
Langs kysten av Vestlandet og i fjellet er det vind- og værvarsel på gult nivå svært mange steder.