Norge

Her feirer de russiske diplomatene sammen i Oslo. Sporene etter den spionsiktede går til selskaper i ti land.

Mannen i midten er assisterende handelsattaché Aleksandr Stekolsjtsjikov, som PST har utpekt som etterretningsoffiser og denne uken ble erklært uønsket i Norge. Mannen til venstre har vært tilknyttet den russiske militære etterretningstjenesten GRU før han kom til Oslo. Bildet er fra 31. august 2019 i den russisk-norske ungdomsforeningen i Oslo.

Etterforskningen av den spionsiktede nordmannen går langt utover Norges grenser. Selskaper i over ti land undersøker nå hva slags data de har delt.

  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Journalist

Alle smilte da laget til den russiske handelsrepresentasjonen gjorde rent bord og vant førsteprisen i den populære russiske spørreleken «Hvem, hva, hvor» i Oslo.

«Kunnskap er makt», var slagordet til ambassadelaget, hvor assisterende handelsattaché Aleksandr Stekolsjtsjikov var leder.

Ett år senere er to av de fem deltagerne på lagbildet pekt ut som russiske etterretningsoffiserer som jobbet i Norge under dekke av å være fredelige diplomater.

Mannen til venstre var tilknyttet den militære etterretningstjenesten GRU før han kom til Oslo, noe Aftenposten avslørte i vår. Mannen i midten satt lørdag i forrige uke på kafé med den spionsiktede DNV GL-medarbeideren i Oslo, og har ifølge PST gitt nordmannen «betydelige» beløp i kontanter mot informasjon.

Les hele saken med abonnement