- Egentlig ikke et spørsmål om jøder, sier Trond Ali Linstad

Trond Ali Linstad.
  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
  • Jeg er ikke antisemitt, sier Linstad. Tirsdag får han kongens fortjenstmedalje for innsatsen med Urtehagen, men blir angrepet for sin jødekritikk.

— Egentlig er det ikke spørsmål om jøder i det hele tatt, egentlig er det spørsmål om en ideologi, en kolonistisk ideologi, som farger tenkningen til en del mennesker, av historiske og andre årsaker, sier Linstad.

Linstad er lege, tidligere leder av Palestinakomiteen og konvertitt, sjiamuslim .

Han startet stiftelsen Urtehagen, som i dag driver flere muslimske skoler og barnehage

Linstad er redaktør for nettstedet Koranen.no. Det er der han ved flere anledninger har uttrykt sin motstand mot staten Israel og jøders «uhederlighet utad for å fremme en sak».

Les også

Stang nekter å dele ut kongens fortjenstmedalje til jødekritiker

Det er denne kritikken av jøder som førte til en proteststorm mandag mot at han får kongens fortjenstmedalje. Proteststormen kom etter at nettstedet Vepsen.no skrev om saken.

— Refleksjoner rundt staten Israel

Linstad mener selv at han ikke er antisemitt og grunngir sin kritikk av jødene med sin motstand mot opprettelsen av staten Israel, en motstand som blant annet stammer fra hans arbeide som lege i palestinske flyktningsleire.

— Jeg kjenner den lidelsen som er påført det palestinske folk fordi de ble fordrevet da den israelske staten ble opprettet. Da starter man å gjøre seg refleksjoner rundt denne staten, som har en politisk ideologi, sionismen, som sitt grunnlag.

Linstad sier at det er et historisk faktum at palestinerne ble drevet bort for at staten Israel skulle bli etablert.

— Tidligere var de fleste jøder i mot sionismen. I dag, gjennom historiske prosesser i Europa, så er de fleste jøder blitt for sionismen.

- Vi må være kritiske

Ifølge Linstad ser mange jøder det etter hvert som en sannhet at de har rett til en stat i Palestina.

— Når personer med dette grunnsyn gjør analyser av Midt-Østen-problemer, så må vi være kritiske. Vi må i hvert fall vite at de uttaler seg ut fra dette fundamentet, sionismen. Egentlig er dette ikke et spørsmål om jøder i det hele tatt, egentlig er det et spørsmål om en ideologisk, kolonistisk ideologi

De som anklager ham for å være antisemitt, har ikke forstått hva han mener, hevder Linstad.

— Jeg er antisionist, antikolonist, i mot en sekterisk statsdannelse etablert på palestinsk jord, være seg jødisk, buddhistisk, kall det hva du vil.

Ordfører og byrådsleder-motstand

Oslos ordfører Fabian Stang, skulle ha delt ut fortjenestemedaljen til Trond Ali Linstad, men nektet.

Stang får tydelig støtte fra sin partifelle, byrådslederen. Røsland tok opp temaet i en Twitter-melding mandag kveld:

— Noen må snakke med noen de neste 20 timene. Forfattere av konspirasjonsinnlegg «Vær kritisk til jøder» kan ikke få fortjenestemedaljer, skriver Røsland.