Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet

Hovedredningssentralene sier at svekket redningskapasitet gjør at risikoen ved ulykker kan øke. De vil ha svar på hvor de nye redningshelikoptrene kan lande.

Viking SKy fikk motorproblemer over Hustadvika i Møre og Romsdal lørdag.

Hovedredningssentralenes (HRS) årsrapport fra i fjor blir onsdag tema på et møte i Justis- og beredskapsdepartementet, skriver Stavanger Aftenblad. Også redningsaksjonen på cruiseskipet Viking Sky blir drøftet, ifølge HRS Sør-Norge.

Les også

Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag

I rapporten peker HRS på helikoptermangel i Kystvakten og en antatt ytterligere reduksjon i tilgjengeligheten av Forsvarets Orion-fly de neste årene, noe HRS mener vil føre til redusert redningsberedskap i deres redningsansvarsområde.

Samtidig peker sentralen på økt aktivitet innen turisme, fiskeri og petroleumsvirksomhet, noe som øker risikoen for ulykker. Fungerende avdelingsdirektør Ståle Jamtli i HRS Sør-Norge sier sentralen har sagt fra om utviklingen i flere årsrapporter. Motorstansen og evakueringen på cruiseskipet Viking Sky mener han er en del av utviklingen.

– Det er utvilsomt hendelser med store cruiseskip som er den mest krevende operasjonen å håndtere, fordi det er så mange folk om bord, sier han.