Norge

Rettssaken har pågått i over ett år - fortsatt ikke dømt

GAMBIA (Aftenposten.no): Den overgrepstiltalte nordmannen i Gambia er mest opptatt av kausjon og at norske myndigheter har sviktet ham. Men han må selv ta mye av ansvaret for at rettssaken har tatt så lang tid.

Her føres den overgrepstiltalte nordmannen inn til et nytt, kort møte i retten i Gambia.
  • Svend Ole Kvilesjø
Nordmannens to forsvarere, Sheriff Marie Tambadou og Sigurd Klomsæt, utenfor fengselet ved Gambias hovedstad Banjul i januar 2011.

Den 46 år gamle Telemarksmannen er bitter, sint og oppgitt. Men der han sitter i en fangetransport parkert under et stort mangotre, utenfor et rettslokale øst for Gambias hovedstad Banjul, har han det meste mot seg.

Tiltalt for overgrep mot seks barn

I desember 2010 ble han pågrepet i huset han selv har bygget i kystbyen Brufut. En bekymringsmelding fra politiet i Oslo, oversendt via Interpol, førte til at lokalt politi aksjonerte.

Les også

- Gi meg 10.000 kroner, så er jeg fri

De fant nordmannen på soverommet, sammen med seks gutter i alderen tre til ti år. Ifølge aktoratet har nordmannen forgrepet seg grovt seksuelt mot disse guttene, mens han har filmet og/eller tatt bilder av handlingene.

— Det er ikke sant! De har ingen beviser mot meg. Jeg har aldri gjort noe galt her i Gambia, hevder 46-åringen til Aftenpostens reporter gjennom sprinklene på vinduet i fangetransporten.

— Denne saken handler ikke om Gambia. Den handler om et brev som norsk politi sendte via Internett til Gambia. Derfor ble jeg arrestert. Ingen har anmeldt meg, de har ingen sak.

Politiet hevder derimot at flere PCer og minnekort som ble funnet i mannens bolig, er fulle av fellende video- og bildebeviser.

Løy om språkforståelse

Den tiltalte nordmannen har selv gjort sitt til at etterforskningen og rettssaken har tatt unødvendig lang tid.

Allerede i det første avhøret på hovedpolitistasjonen i Banjul hevdet han at han ikke behersket engelsk og krevde norskspråklig tolk.

Etter det Aftenposten erfarer har både en pensjonert etnisk norsk statsborger og en norsk statsborger med gambisk opprinnelse vært leid inn av politiet. Ingen av disse skal ha godkjent utdannelse som tolk.

Rettssaken mot den overgrepstiltalte 46-åringen startet i februar i fjor. I Gambia blir det ikke avsatt tid i retten for å fullføre hovedforhandlingen innen en gitt periode, så saken blir splittet opp i dager og timer og kan derfor måtte pågå over lang tid.

Etter flere måneder sa nordmannen at han var så oppgitt av kvaliteten på sine tolker at han ga klar beskjed til dommeren.

— Jeg sa at de like gjerne kunne kjøre rettssaken på engelsk, sier tiltalte til Aftenposten.

Han kommuniserer nå med både forsvarsadvokaten, politiet, aktoratet, fengselsbetjenter og andre insatte i fengselet på engelsk.

- Ble utsatt for tvang

Saken fikk også en ny vendig da tiltalte på slutten av 2011 hevdet at han ble utsatt for tvang da han måtte underskrive forklaringen han ga i det første politiavhøret - og at forklaringen derfor ikke er gyldig.

— Ja, jeg ble utsatt for tvang. Jeg hadde ikke fått mat, skjønte ikke språket og ble truet til å underskrive, sier han.

Retten jobber nå med å innhente vitneforklaringer fra flere politiansatte som var tilstede under avhøret. Men det er lite trolig at dette vil få noen avgjørende betydning.

Kilder har tidligere sagt til Aftenposten at video- og bildebevisene i sakene er umulige å snakke seg ut av. Det ble derfor tidlig i hovedforhandlingen gjort et forsøk på å inngå en avtale med aktoratet, om å droppe en eller flere av de tre punktene i tiltalen.

På den måten kunne saken avgjøres raskere, mot en mildere straff. Men den tiltalte nordmannen sa nei. Han ønsket ikke å forhandle. Han ville renvaskes.

I Norge har 46-åringen sonet ferdig for tilsvarende handlinger, deriblant mer enn 100 overgrep mot sin eneste sønn, som da var yngre enn ti år.

Skiftet dommer flere ganger

På grunn av ofrenes unge alder og den alvorlige tiltalen i Gambia, gikk første del av hovedforhandlingen i lukket rett. Tiltalen har en strafferamme på opp mot 15 års fengsel.

Ett år etter at rettssaken startet, er det dommer nummer tre som nå jobber med saken.

— Vi burde ha vært ferdig etter maks seks måneder, sier nordmannens forsvarer, advokat Sheriff Tambadou.

— Nå er det blitt fortgang i saken og for min del kan vi gjerne møte i retten flere ganger i uken. Forhåpentlig vil dommen falle innen juni måned er over, sier Tambadou til Aftenposten.

Les også

  1. Pågrepet nordmann dømt for minst 100 overgrep mot sønnen

  2. Barnevernet lot overgriperen fortsette misbruket