Norge

Et nytt helseregister for dyr innføres

Fra 1. oktober skal rundt 200 dyresykehus være innmeldt i et nasjonalt helseregister for dyr. Veterinærinstituttet sier at et slikt register er nyttig.

Hundesykdommen i Norge har skapt bekymring blant hundeeiere. Nå innføres det et nytt helseregister for dyr. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

 • NTB

Norge vil være det første landet i verden med et slikt register for dyr. Systemet gjør det enklere for veterinærer å få oversikt over diagnoser.

– Hadde vi hatt dette tidligere, kunne det ha vært til stor hjelp for oss nå, sier kommunikasjonsdirektør Asle Haukaas i Veterinærinstituttet til NRK.

Minst 26 hunder over hele landet har dødd etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden. Enda flere har fått symptomene, men Veterinærinstituttet og Mattilsynet sliter med å finne årsaken til sykdomstilfellene.

Det har ikke hittil vært noe landsbasert statistikk over hunders helse. Haukaas sier at det at de ikke har noe å sammenligne med, er en utfordring når de skal prøve å finne årsaken til denne sykdommen.

– Vi trenger å vite om sykdomsbildet har vært normalt. Er dette variasjoner vi finner fra år til år, eller er dette et utbrudd. Det å få dette systemet nå vil være en stor hjelp for oss i arbeidet vårt, sier han.

Les mer om

 1. Hund
 2. Mattilsynet

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Alle kjente virus er sjekket ut etter hundedødsfall

 2. NORGE
  Publisert:

  Har gjort «unormale funn» under hundeobduksjon

 3. NORGE
  Publisert:

  Nye prøvesvar om hundesykdommen: – Har funnet bakterie med iboende antibiotikaresistens

 4. NORGE
  Publisert:

  Mattilsynet: Flere syke hunder – to ny dødsfall

 5. NORGE
  Publisert:

  Hvorfor dør hundene? I dag kan veterinærene få flere svar i jakten på dødsårsaken.

 6. NORGE
  Publisert:

  Flere virus utelukkes som årsak til hundesykdommen. Men ennå ingen klare svar.