Norge

- Jeg er lettet og glad, sier terror-frikjent.

David Jakobsen (33) er lettet og glad for at han ble frifunnet for terror-forbund. Hans medtiltalte, Mikael Davud (40) og Sawad Sadek Saeed Bujak (39), ble begge dømt.

David Jakobsen ble frifunnet for terrorforbund i Oslo tingrett. Dette bildet ble tatt da han ble løslatt fra varetekt i oktober 2010. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX

 • Hans O. Torgersen
  Journalist
 • Arild Jonassen

— Ja, jeg er glad og lettet, sier Jakobsen til Aftenposten.no.

Jakobsen er lettet over frifinnelsen for terror-forbund, selv om han ble dømt for anskaffelse av ingredienser til å lage bombe. Jakobsen kjøpte stoffet hydrogenperoksid, som kan brukes til å lage en bombe.

Det var Jakobsen som gikk til PST med mistankene om bombeplaner, men han ble likevel tiltalt. Da han tok kontakt med PST, hadde de allerede han og hans to kamerater under overvåkning.

Straffen for Jakobsen ble fire måneders fengsel, som allerede er sonet gjennom varetektsfengslingen.

Han kommer til å ta betenkningstid når det gjelder spørsmålet om han vil anke dommen.

Syv år fengsel, påstanden var 11 år

Straffen ble syv års fengsel for hovedtiltalte Davud og tre og et halvt års fengsel for Bujak.

Aktor la ned påstand om at Davud skulle dømmes til 11 års fengsel for terrorforbund og anskaffelse av sprengstoff.

Når Oslo tingrett har fastsatt straffen til syv års fengsel, er det på bakgrunn av hvor mye skade bomben som han planla å lage kunne ha forårsaket.

Bomben ville ha blitt så liten at det ikke er gitt at en person som oppholdt seg to og en halv meter fra den ville ha blitt drept.

Retten slår fast at den planlagte bomben ville ha forårsaket mye mindre skade enn terrorbombene både i Madrid i 2004 og London i 2005.

Usikker gjennomføring

Retten legger også, i dommen, vekt på at Davuds terrorplanlegging ikke var kommet så langt at han visste hvordan han skulle komme seg til København eller Århus for å gjennomføre angrepet på Jyllandsposten.

«Det innebærer at det er usikkert om bombeattentatet ville ha blitt gjennomført, og uansett lå tidspunktet for når det ville ha skjedd, noe fram i tid», heter det i dommen.

Store sprik i tiltaltes forklaringer

Tiltalte Shawan Sadek Saeed Bujak sammen med sin forsvarer, advokat Arvid Sjødin, like før dommen ble lest opp mandag. Foto: HANS O. TORGERSEN

Det var store sprik i forklaringene til de tre tiltalte underveis i rettssaken.Davud forklarte at han alene hadde til hensikt å sprenge den kinesiske ambassaden i Oslo.

Bujak på sin side forklarte at Jyllands-Posten i Danmark var målet, skriver NTB.

Liten fare for liv

Retten forstår Davud slik at han ikke hadde bestemt seg for om han skulle plassere bomben innedørs eller utendørs, i eller utenfor vanlig arbeidstid i Jyllandsposten.

Retten har valgt å legge det for Davud mest gunstige alternativet til grunn: At bomben ville bli plassert utendørs og utenfor vanlig arbeidstid.

Risikoen ville dermed ha vært liten for at det ville ha gått med menneskeliv, men retten mener likevel at bomben oppfyller kravet i straffelovens paragraf 147a om «å volde spregning hvorved tap av menneskeliv eller utstrakt ødeleggelse av fremmed eiendom lett kan forårsakes».

Rengjøring

Alle tre tiltalte har hele tiden nektet for terrorforbund, og at hydrogenperoksiden Jakobsen kjøpte kun var ment til bruk i rengjøringssammenheng.

Påtalemyndigheten mener på sin side at de tre bare manglet noen dråper syre for å ferdigstille bomben.

Davuds forsvarere har tidligere gått ut og hevdet påtalemyndigheten kun har lappet sammen en rekke tilfeldigheter for å få de tre dømt for å ha en kobling til al-Qaida, og for at Davud er organisasjonens mann i Norge.

Aktor la ned påstand om henholdsvis elleve års fengsel for Davud og fem års fengsel for Bujak og Jakobsen da den seks uker lange saken gikk mot slutten like før jul.

Alle de tre tiltalte tok mandag ettermiddag betenkningstid når det gjelder spørsmålet om anke.

 1. Les også

  PST vil ha elleve års fengsel for Mikael Davud

 2. Les også

  De tiltalte hvisket av frykt for avlytting

 3. Les også

  - Spurte etter bombeingrediens på Kiwi

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  18-åring fikk ett års fengsel for hjemmelaget bombe

 2. NORGE

  Hjalp 2000 til å snyte på skatten - dømt til seks års fengsel

 3. NORGE

  Dømt til 11 års forvaring for dobbeltdrapet i Kristiansand

 4. NORGE

  Janne Jemtlands ektemann dømt til fengsel i 18 år

 5. NORGE

  23-åring dømt for å ha bestilt seksualisert barnedukke på nettet

 6. VERDEN

  Fire ganger har dansk politi prøvd å utvise drapsdømt pakistansk bandeleder. Nå sa retten nei igjen.