Norge

Kan slippe bråk på Stortinget

Ved å satse på både Ørland og Nord-Norge for kampflyet F-35, unngår Regjeringen det som ville blitt en knallhard, distriktspolitisk strid i Stortinget.

Forsvarsminister Espen Barth Eide og Regjeringen vil provosere en hel landsdel hvis den velger Ørlandet som eneste base, mener Frps Jan Arild Ellingsen. Her er Barth Eide på vei inn til et møte i Pentagon i delstaten Virginia i januar. MARTIN JACQUELYN

 • Lars Inge Staveland
 • Sveinung Berg Bentzrød
  Journalist

Det kan meget vel bli en fast jagerflybase også i Nord-Norge, og noe langt mer enn en utrykningsbase for NATO. Slik ordla forsvarsminister Espen Barth Eide seg i Aftenposten i går.

Forsvarspolitisk talsmann Jan Arild Ellingsen i Frp er en av flere politikere som sier at Regjeringen dermed vil få det lettere i Stortinget.

— Helt klart. Ett av Regjeringens problemer er at de vil provosere en hel landsdel om de velger Ørlandet som enebase, og reduserer den militære tilstedeværelsen i nord, sier han.

Også Ivar Kristiansen (H), som i likhet med Ellingsen sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen, sier at det i seg selv er bra med kampfly i nord.

Å velge en slik løsning stemmer også bedre med Regjeringens egen retorikk om nordområdene. Aftenposten har gått gjennom dokumenter fra de siste årene der Regjeringen til de grader fremhever nordområdenes betydning, og viktigheten av Forsvarets nærvær her:

I "Fakta om Forsvaret, 2012", en publikasjon fra Forsvarsdepartementet, skriver Regjeringen:

"Den økte vektleggingen av nordområdene understreker at dette er Norges viktigste strategiske satsingsområde...I tillegg skjer det en gradvis endring i det globale, sikkerhetspolitiske landskapet, som igjen har innvirkning på behovet for å følge opp våre interesser i nord."

- Tilbake til start

Men om Jan Arild Ellingsen og Ivar Kristiansen, begge representanter for Nord-Norge, er fornøyd med at det likevel kan ligge an til en base i nord, er de langt fra sikre på at Evenes er det beste valget.

- Dette er å gå tilbake til start. Hovedargumentet mot Bodø var jo at løsningen ble for dyr. Dersom Ørland og Evenes nå velges er det noe med regnestykkene jeg ikke forstår, sier Kristisansen.

— Jeg synes valget er rart. Evenes har kvaliteter, men ingen aktivitet i dag. En ambisjon har vært å redusere antall baser i Luftforsvaret. Evenes, Bardufoss, Andøya og dagens Bodø ligger i kort flyveavstand fra hverandre, sier Ellingsen.

sveinung.bentzrod@aftenposten.no

 1. Les også

  Forsvarsministeren vil gå for Ørland

 2. Les også

  Pentagon skal holde liv i gamle F-16-fly

 3. Les også

  Krever granskning av norske bombe-mål i Libya

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Turbulens er foreløpig siste argument i kampen for å beholde Andøya

 2. NYHETSANALYSE

  Nå skal forsvarssjefen presentere sitt syn på morgendagens forsvar. Det blir Andøyas siste sjanse.

 3. NORGE

  Derfor risikerer milliardinvesteringen F-35 å bli stående i plasttelt

 4. NORGE

  I dag legger Regjeringen frem Forsvarets langtidsplan

 5. NORGE

  Kampflyregningen har økt med 16 milliarder kroner

 6. NYHETSANALYSE

  De bryter ingen regler – men gir Norge problemer