Norge

Omfattende etterforskning av asfaltjuks

Konkurransetilsynet prioriterer saken om et mulig ulovlig prissamarbeid mellom veientreprenører høyt. Tilsynet håper å avslutte etterforskningen før sommeren.

En tidligere asfaltsjef i Veidekke i Midt-Norge sa til Dagsrevyen tirsdag at han har drevet ulovlig prissamarbeid med sin største konkurrent NCC. Her noen som jobber med å legge asfalt i Trondheim. Foto: ARKIVGORM KALLESTAD/SCANPIX

 • Eivind Sørlie

— Dette er en svært omfattende sak, som vi bruker betydelige ressurser på, sier etterforskningsdirektør Eirik Stolt-Nielsen i Konkurransetilsynet til NTB.

En tidligere asfaltsjef i Veidekke i Midt-Norge sa til Dagsrevyen tirsdag at han har drevet ulovlig prissamarbeid med sin største konkurrent NCC.

Målet skal ha vært å kontrollere markedet og lure det offentlige for millionbeløp. Veidekke ASA gikk selv til Konkurransetilsynet for å få etterforsket påstander om ulovligheter ved virksomheten i Trøndelag, opplyste selskapet til NRK.

Onsdag kveld bekreftet konsernsjefen i Veidekke, Terje Venold, overfor NRK at selskapet har deltatt i ulovlig prissamarbeid i Midt-Norge over flere år.

Venold avviser imidlertid at konsernledelsen visste om ulovlighetene.

Ransakinger

Konkurransetilsynet har det siste året gjennomført ransakinger ved flere regionkontorer i Veidekke og NCC, fra Trondheim ned til Bergen, forteller etterforskningsdirektør Stolt-Nielsen.

Etterforskningsdirektør Eirik Stolt-Nielsen i Konkurransetilsynet sier de har gjennomført en rekke ransakninger. FOTO: SCANPIX

— Vi sitter med et omfattende fysisk og digitalt materiale, som det tar tid å gå gjennom. Det dreier seg om flere store anbudskonkurranser. Vi har også gjennomført en rekke avhør, som har ledet til nye ransakinger. Denne etterforskningen har svært høy prioritet hos oss, og vi håper å sluttføre etterforskningen før sommeren, sier Stolt-Nielsen til NTB.

Gebyrer

Foreløpig foregår etterforskningen bare i Konkurransetilsynet, som kan reagere på eventuelle ulovligheter med gebyrer. Det kan også bli aktuelt å koble inn politiet, for en etterforskning etter et strafferettslig spor.

- Foreløpig foregår etterforskningen bare hos oss, i Konkurransetilsynet. Eventuell politietterforskning får vi avklare når vi er ferdige, sier Stolt-Nielsen.

Gebyrene for et ulovlig prissamarbeid kan uansett svi: De kan være opp til 10 prosent av selskapets omsetning.

— Så høye gebyrer er ikke brukt i Norge før. Men rettsutviklingen i Europa går i retning gebyrer opp mot denne grensen. Det svir, og det er også meningen, sier Stolt-Nielsen.

Tung dag i Veidekke

Veidekkes konsernsjef Terje Venold (60) skriver i sin blogg at det var tøft å se Dagsrevyen tirsdag kveld.

— Det er mange typer utfordringer man skal håndtere som leder. Trusler mot arbeidsplassens omdømme, navn og rykte, er blant de aller vanskeligste. Derfor blir dette en utfordrende dag i Veidekke – og ikke minst tenker jeg på våre over 6000 medarbeidere som nok har en tung start på dagen, skriver Venold.

Han advarer mot å dømme en hel bedrift og bedriftskultur på grunn av påstander om feil som er gjort av enkeltpersoner.

— Selv om det er tøft akkurat nå, er det spesielt én ting som gjør meg trygg på at vi skal komme ut av dette med hevet hode. For Veidekke hadde ikke vært der bedriften er i dag hvis det var ulovligheter som preget hverdagen. Vissheten om at det er nettopp sterk profesjonalitet og redelighet som preger hverdagen for våre medarbeidere, gjør meg stolt av å få lov til å lede denne bedriften.

 1. Les også

  – Ulovlig prissamarbeid i asfaltbransjen

 2. Les også

  Sterke reaksjoner på påstander om prissamarbeid

Relevante artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Varsler bøter på en halv milliard kroner mot aktører i bokmarkedet

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Konkurransetilsynet varsler 21 milliarder i gebyrer til Norges største dagligvarekjeder

 3. KULTUR
  Publisert:

  Konkurransetilsynet varsler milliongebyr til fire forlag

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Konkurransetilsynet etterforsker drivstoffmarkedet

 5. NORGE
  Publisert:

  Det er et av de største fornyelsesprosjektene i Telenors historie. Nå har hoveddelen av prestisjeprosjektet strandet.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Russiske nettroll skulle få amerikanere til å hate hverandre. Her er instruksene de fikk.