Trenger hele dagen til opprydningsarbeid etter uvær og ras på Bergensbanen

Bane Nor håper å kunne åpne Bergensbanen igjen ved midnatt.

Denne arbeidsmaskinen kjørte seg fast i snøen under arbeidet med å rydde Bergensbanen

Onsdag morgen begynte arbeidet med å reparere kontaktledningen som ble revet ned på Bergensbanen etter uvær og ras mandag. Det er fortsatt stengt mellom Ustaoset – Myrdal, melder Vy.

Ved minatt natt til torsdag regner Bane Nor med at strekningen kan åpnes igjen, skriver Bergens Tidene.

– Rasstedet er nå ryddet for snø og det ødelagte snøoverbygget er fjernet, sa pressevakt Liv Tone Otterholt i Bane Nor til Bergens Tidene ved 16-tiden.

Nå driver mannskap med å sikre og rydde vekk kontaktledningen. Dermed kan snøfreseren passere og rydde jernbanen for snø. Deretter skal arbeidet med å reparere den skadede kontaktledningen begynne.

Tidligere i dag kjørte en arbeidsmaskin seg fast i en snøfonn som er 60 meter lang og 4 meter høy cirka en kilometer øst fra Finse. Maskinen som kjørte seg fast, var den første arbeidsmaskinen som begynte å brøyte østfra. Pressevakt Otterholt forteller at de store snømengdene gjør ryddearbeidet på Bergensbanen utfordrende.

– Det har snødd veldig mye siden mandag, og noen steder er det kommet tre meter snø, sier Otterholt.

Mye vær

Snøraset mellom Myrdal og Hallingskeid, like øst for Kleven bru, traff et snøoverbygg. Bergensbanen har vært stengt siden mandag.

Også fjellovergangene for bil har merket snøfallet. E134 Haukelifjell har vært stengt i dagevis på grunn av enorme snømengder. Onsdag morgen startet Veivesenet sprengningsarbeidet for å få åpnet veien. Det tar tid å rydde veien og fjellet, og veien har nå kolonnekjøring.

Onsdag kunne imidlertid statsmeteorologene melde om at været roer seg,men pausen blir kort.

– Det har vært både snø og kraftig vind flere steder, men nå blir det en pause utover dagen. Vi vil få lettere vær, sier vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen ved Meteorologisk institutt.

Ifølge Andersen blir det mindre nedbør utover dagen. Men allerede mot kvelden vil det snu igjen.

– Natt til torsdag får vi en ny runde med vindøkning og nedbør, sier hun.

Les også

50 sitter fast på Haukeliseter: – Måtte returnere til fjellstuen da snøstormen kom

E134 over Haukelifjell åpner tidligst onsdag ettermiddag etter å ha vært stengt i flere dager på grunn av uvær. Bildet er tatt mandag.

Fylkesvei 50 åpnes ikke onsdag

Flere fjelloverganger i Sør-Norge er fortsatt stengt onsdag ettermiddag.

Vegtrafikksentralen melder på Twitter at fylkesvei 50 Aurland-Hol ikke vil åpnes onsdag. En geolog vil undersøke stedet i løpet av formiddagen.

Status fjelloverganger som er stengt eller har kolonne:

  • E134 Haukelifjell: Åpen for trafikk.
  • Rv 13 Vikafjellet: Stengt. Åpnes ikke i dag.
  • Rv 7 Hardangervidden: Kolonne
  • Fv 50 Hol - Aurland: Stengt på grunn av snøras. Ny vurdering mandag.
Her gikk snøskredet mandag

Innesnødde gjester går skitur i dag

50 personer var innesnødd på Haukeliseter fjellstue i Vinje fra søndag til tirsdag på grunn av den stengte veien. Gjestene fikk tiden til å gå med snøhulebygging, spørrekonkurranse og et improvisert foredrag om Nepal.

Tirsdag ettermiddag kunne imidlertid 35 av gjestene som skulle østover, reise hjem igjen.

De 15 som skulle vestover, har fremdeles ikke kommet seg hjem. De regner med å komme seg hjem i løpet av onsdagen, ifølge bestyrer Håkon Aarthun på Haukeliseter fjellstue.

– Endel av dem er på skitur i dag, så det er jo hyggelig at de fikk med seg denne flotte dagen. Det er jo drømmevær i dag, sier Aarthun til NTB.

Les også

Januar 2020 ble den våteste noensinne

Bergensbanen fortsatt stengt

Bergensbanen har vært stengt siden mandag etter snøras mellom Ustaoset og Myrdal.

Onsdag morgen melder Bane Nor at det fortsatt er full stans i trafikken mellom Hallingskeid og Myrdal på grunn av værforholdene. Bane Nor vet foreløpig ikke hvor lang tid det vil ta å få linjen åpnet igjen.

– En geologisk ekspert har vurdert situasjonen og mener det ikke er forsvarlig å ta mannskap inn i området. Men vi har folk klare til å begynne arbeidet med å rydde snø så fort det lar seg gjøre, sier pressevakt Liv Tone Otterholt i Bane Nor til Aftenposten.

Nedbør i sør torsdag

Det kraftige lavtrykket som er ventet fra kvelden av, vil prege været i lavereliggende strøk torsdag.

– Lavtrykket kommer først inn på Vestlandet med nedbør og vindøkning. Utover dagen i morgen vil det bre seg nedbør på store deler av Sør- og Østlandet, sier statsmeteorolog Andersen.

Hun legger til at det kan komme litt nysnø nord for hovedstaden, og at snøgrensen vil stige gradvis til 400–800 meter i løpet av dagen.