Norge

Lettbrus kan gjøre deg tung

De kunstige søtstoffene i lettbrus lurer hjernen, og kan føre til overspising, ifølge ny forskning.

De kunstige søtstoffene i lettbrus kan lure hjernen, og føre til overspising, mener forskere. AP

  • Lars Martin Gimse

Sakkarin og andre sukkerfrie søtstoffer har blitt sett på som viktige våpen i kampen mot fedme. Men paradoksalt nok kan søtstoffene føre til overspising, skriver Science News.

Klarer ikke skille mellom sukker og søtstoffer

Forskere i San Diego i USA har nemlig funnet ut at hjernen behandler søte smaker forskjellige, avhengig av om en person drikker lettbrus regelmessig, eller ikke.

— Denne ideen om at det kan være grunnleggende forskjeller i hvordan folk reagerer på søte smaker basert på sine erfaringer med lettbrus, er ikke noe som har fått mye oppmerksomhet. Hjernen til de som drikker lettbrus klarer ikke å skille godt mellom vanlig sukker og søtstoffer, sier Susan Swithers ved Purdue University i Wes Lafayette.

En testgruppe på 24 friske unge mennesker ble rekruttert til å gjennomgå en hjerneskanning i forbindelse med brusdrikking. Halvparten av dem drakk lettbrus daglig, mens den andre halvparten sjelden eller aldri gjorde det.

Begge de to gruppene fikk sakkarin- og sukkeholdig vann sprøytet inn i munnen, i tilfeldig rekkefølge, og ble bedt om å rangere smakene. Dette ble gjort mens de ble hjerneskannet.

De to gruppene rangerte smakene omtrent likt, men forskjellen lå i hvilke deler av hjernen som lyste opp under testen.

Det viktigste funnet var et område i hjernen som påvirker hvor sulten og tørst du er. I denne delen av hjernen gikk aktiviteten ned jo mer lettbrus en person drakk.

Hjernen blir lurt

Ifølge forskerne har redusert aktivitet i dette området av hjernen blitt forbundet med forhøyet risiko for overvekt.

- Hjernen bruker vanligvis et forhold mellom søt smak og antall kalorier for å regulere matinntaket. Men når søt mat plutselig leverer bonuskalorier, har hjernen plutselig ikke noen ide om hva den skal forvente, sier Swithers.

Dermed lærer hjernen seg til å ignorere søte smaker når den skal anslå matens energiinnhold.

Med andre ord, når hjernen først har blitt lurt av de kunstige søtningsstoffene, klarer den ikke lenger å gi et pålitelig mål for energiforbruk.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

  1. Helse

Relevante artikler

  1. SPREK

    Forskning viser at tyggis kan være slankende. Nå advarer ekspert mot bivirkningene.

  2. FAMILIE OG OPPVEKST

    Test av iste: Seier til de sukkerfrie

  3. SPREK

    Forskning: Sportsdrikker er mer skadelig enn vi har trodd

  4. SPREK

    Ikke alle disse er så sunne som du tror

  5. SPREK

    Stor test av høstens proteinbarer: Kun én egner seg etter trening

  6. SPREK

    Ekspertene er skeptiske til metoden for å gå ned i vekt. For Silje (28) ble den redningen.