Myndighetene nekter støttedemonstrasjoner for George Floyd i Oslo, Bergen og Trondheim

Faren for koronasmitte gjør at myndighetene setter foten ned for demonstrasjonene i Oslo, Bergen og Trondheim i forbindelse med George Floyds dødsfall.

Fredag var det etter planen dukket for en demonstrasjon utenfor USAs ambassade i Oslo i forbindelse med George Floyds dødsfall.

Over 15.000 personer har varslet at de vil delta på demonstrasjonen utenfor USAs ambassade på Makrellbekken i Oslo.

– Vi har fått beskjed fra kommunen om at uten en dispensasjon fra Helsedirektoratet kan vi ikke samle flere enn 50 på ett sted, sier Rahwa Yohaness til Klassekampen.

Hun er styremedlem i African Student Association, som er blant arrangørene bak demonstrasjonen. Beskjeden fra myndighetene gjør at arrangementet ikke kan gjennomføres som planlagt.

Rahwa Yohaness er styremedlem i African Student Association UiO.

Verken området utenfor ambassaden eller Eidsvolls plass kan romme det høye antallet interesserte deltakere, hvis man skal holde avstand av smittehensyn.

Høie frykter smitterisiko ville overskygget budskap

I en uttalelse skriver helse- og omsorgsminister Bent Høie at han er redd for at risikoen for smittespredning kunne overskygget temaet for demonstrasjonen.

«Dette er en sak som berører og engasjerer mange, jeg har stor forståelse for dem som ønsker å demonstrere. Ytringsfriheten står svært sterkt i Norge», skriver Høie.

«Jeg er også redd for at dersom demonstrasjonen fører til store ansamlinger av folk, vil det bli mer oppmerksomhet rundt risikoen for smittespredning enn oppmerksomhet rundt en viktig sak», legger han til.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) begrunner avlysningen med risiko for smitte.

Alternativ markering

Istedenfor at flere tusen samles utenfor den amerikanske ambassaden, har arrangørene nå gått med på at en gruppe på 50 deltakere marsjerer fra ambassaden til Stortinget.

– Utenom dette kan folk lage en «human chain» i byen, med to meter avstand. Her vil vi gå ut med tilleggsinformasjon, blant annet om at folk må melde seg til sjekkpunkter slik at ikke for mange samler seg. Vi vil ikke sette noen i risiko, sier Yohaness til VG.

– Arrangørene African Students Association og organisasjonen ARISE har godtatt å markere på denne måten etter samtaler med smittevernlegen i Oslo og politiet, sier stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt til avisen.

Bergenspolitiet støtter demonstrasjon

Arrangørene bak demonstrasjonen i Bergen og Trondheim har også fått beskjed fra henholdsvis kommunen og politiet om at forsamlingen over 50 personer vil anses som brudd på smittevernreglene.

Opprinnelig skulle 5000 personer møtes på Festplassen i Bergen fredag. Politiet fremhever at de likevel ikke kommer til å stanse en demonstrasjon så lenge smittevernsreglene overholdes.

– Vi har ingen plan om å sette foten ned. Organisasjons- og ytringsfriheten står sterkt, og vi støtter budskapet demonstrasjonen står for fullt ut, sier Morten Ørn, leder for politiet i Stor-Bergen, til NTB.

Til Aftenposten sier Ørn at de ikke ennå har gitt et svar til arrangørene for demonstrasjonen i Bergen, og at de avventer svar fra Bergen kommune om hvorvidt covid-19-forskriften som begrenser forsamlinger til 50 personer også skal gjelde for demonstrasjoner.

Demonstrasjonen i Trondheim er allerede utsatt til 15. juni.

Dødsfallet til afroamerikaneren George Floyd har skapt kraftige reaksjoner over hele verden. 46-åringen døde etter at en politimann holdt ham i bakken med et kne mot nakken i flere minutter under en pågripelse.