Norge

Tolv nye overgrepssaker i Tysfjord

Politiet etterforsker 17 nye saker i Tysfjord i Nordland. Tolv av dem omfatter overgrep. Det er grunn til å tro at det blir opprettet flere saker, ifølge politiet.

I juni sto 11 menn og kvinner frem i VG og fortalte om seksuelle overgrep i Tysfjord kommune i Nordland. Foto: Ingar Storfjell

 • NTB
 • Ingvild Fjelltveit

Av de 17 nye sakene er fire knyttet til tre trusselbrev som tidligere har vært fremme i mediene i forbindelse med overgrep, mens én sak er knyttet til anmeldelsen av den læstadianske forsamlingen, opplyser politiadvokat Siv Remen til NTB.

– Det har i avhør framkommet informasjon som gir oss grunn til å tro at det er flere overgrep som ennå ikke er anmeldt. Det er grunn til å anta at det dermed blir opprettet nye saker, opplyser Remen.

Hun sier videre at det er snakk om seksuelle overgrep av ulik karakter.

Flere henvendelser

Det var i begynnelsen av juni at 11 menn og kvinner sto frem i VG og fortalte om seksuelle overgrep i Tysfjord kommune.

Den læstadianske menigheten og kommunen er blitt beskyldt for å ikke ha gjort nok for å avdekke og forebygge overgrep, og flere av de utsatte beskriver en fortielseskultur.

 • Tysfjord-ordføreren: - Ante ikke at omfanget var så stort

Kusinene Marion og Marlene Knutsen har tidligere fortalt Aftenposten at de har fått henvendelser fra mennesker som har opplevd det samme som dem, etter at de fortalte om overgrep.

- Viktigst å avverge

Politiet i Nordland åpnet etterforskning etter avsløringene i juni. De fleste av sakene gjelder forhold langt tilbake i tid, men ifølge Remen er også et par av sakene som etterforskes, nye.

– Etterforskningen har aller høyeste prioritet i politidistriktet, og vi gjør alle grep som må gjøres. Aller høyeste prioritet er å avverge overgrep som skjer nå, sier Remen.

I forbindelse med etterforskningen er det er opprettet en prosjektgruppe der både Kripos og etterforskningsledelsen bistår det lokale politiet ute i distriktet med ressurser innen etterforskning, avhør og analyse.

– Det er mange. Vi er i gang med avhør, men vi kan ikke si enda hvor nær vi er å pågripe noen i saken, sier hun.

DNA-tester

Trusselbrevene politiet har mottatt er sendt til analyse hos Kripos for blant annet sjekk av DNA og fingeravtrykk, men det vil ta litt tid å få svar, opplyser politiet.

«Politiet jobber aktivt i det forebyggende sporet og har blant annet involvert Statens barnehus i Bodø for å nyttiggjøre seg deres spesialkompetanse når det gjelder barn og overgrep. Til høsten vil det bli arrangert møter både med ansatte på skolen og elevene», sier politiet i en pressemelding onsdag.

– Viser stor styrke

Politiadvokaten berømmer dem som har kontaktet politiet for å fortelle det de vet.

– Det viser stor styrke å fortelle om overgrep. Særlig av hensyn til dem som har valgt å fortelle sin historie er det viktig at vitner og andre som har informasjon også tar kontakt med politiet, sier politiadvokaten, som ber folk ha lav terskel for å ta kontakt og la politiet vurdere om informasjonen er viktig.

IfølgeVG er enkelte av de antatte gjerningspersonene blant dem som har vært anmeldt for seksuelle overgrep tidligere.

Menigheten anmeldt

Forrige uke ble det kjent at den læstadianske menigheten i Tysfjord er anmeldt for å ikke ha gjort nok for å avdekke overgrep.

Selv mener menigheten at de ikke har bidratt til å legge lokk på overgrep.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne har tidligere sagt at hun reagerer sterkt på uttalelsene fra menigheten til Aftenposten.

Les mer om

 1. Tysfjord

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Politiet har avdekket 151 overgrepssaker i Tysfjord

 2. NORGE
  Publisert:

  Menighet i Tysfjord anmeldt etter overgrep

 3. NORGE
  Publisert:

  Flere nye overgrepssaker i Tysfjord

 4. NORGE
  Publisert:

  Tysfjord-politiet granskes for å ha unnlatt å etterforske overgrepspåstander

 5. NORGE
  Publisert:

  Politiet frykter at Tysfjordsaken vil fortsette å vokse

 6. NORGE
  Publisert:

  Tysfjord-mann siktet for fem voldtekter