Norge

- Fjordman tror på borgerkrig i Europa

Intens, oppsiktsvekkende anonym, fylt med konspirasjonsteorier og overbevist om at Europa går mot en blodig borgerkrig.

Den høyreradikale bloggeren Fjordman tar avstand fra terrorsiktede Anders Behring Breivik. I sitt manifest skriver Breivik selv at Fjordman er hans favorittforfatter.

 • Sæba Sæba Bajoghli

Slik beskrives «Fjordman» av personer som har møtt ham. «Fjordman» er den anonyme bloggeren som hylles av terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Ifølge personer som kjenner bloggeren, frykter han nå for sin egen sikkerhet.

Redaktør av nettstedet Honest thinking, Ole Jørgen Anfindsen sier han møtte «Fjordman» i sommerhalvåret 2009, i forbindelse med at han bidro til i Anfindsens bok «Selvmordsparadigmet».

— Han nektet å oppgi sin identitet. Mitt og forleggerens krav var at han skulle møte meg ansikt til ansikt, uten å behøve å røpe sin identitet for oss. Han gikk med på det, sier Anfindsen til Adresseavisen .

- Var bekymret for Vesten

Møtet ble lagt til en dag «Fjordman» oppga å være i Oslo:

— Vi møttes på Egertorget i Oslo sentrum, og ruslet ned til et utested på Aker Brygge. Vi tok en øl og snakket sammen i to – tre timer. Hans fremtoning var helt ordinær, men han har en intensitet over seg i den forstand at han har sterke meninger. Han har virkelig engasjert seg i Den store saken: Han mener Europa og Vesten må våkne og se at utviklingen som pågår nå er risikabel, at vi gambler med våre barns fremtid. Så langt deler jeg hans syn, men vi var uenige om andre ting, sier Anfindsen.

Etter å ha diskutert multikultur, innvandring og islam, ble Anfindsen overbevist om at det var bloggeren som satt tvers overfor ham. Han anslår at bloggeren er mellom 35 og 45 år. Sist han var i kontakt med «Fjordman», var da han mottok en mail fra «Fjordman» for to dager siden.

— Han har overfor meg gitt uttrykk for at han er bekymret for sin sikkerhet. Tidligere har han sagt at han gjerne skulle sagt mer om seg selv, men at han ikke torde av hensyn til seg og sin familie, hevder Anfindsen.

- Skremt

Hege Storhaug fra Human Rights Service sier hun ble skremt av «Fjordmans» meninger da de møtte hverandre på Oslo-kafeen Mona Lisa i 2003.

— Ingen av oss som møtte han kan i dag huske utseendet hans eller dialekten. Jeg har tenkt over dette i ettertid, og må si at han var oppsiktsvekkende vag og anonym – helt motsatt av det inntrykket han gir i sine mange tekster som er publisert på ulike nettsteder de siste årene, sier hun til Adresseavisen.

- Grå og kjedelig

Hun beskriver «Fjordman» som en mann i 30-årene, 1,80 eller maksimalt 1,85 høy – og som en «vanlig, grå og kjedelig hverdagsnordmann».

— Jeg fant han helt uinteressant som videre samtalepartner, han var veldig ubehagelig. Hans meninger var ekstreme og han hadde en overbevisning om at vi går mot en blodig borgerkrig i Europa. Hans konspirasjonsteorier var sterke. Han var overbevist om at norske politikere og kulturpersoner har gått i allianse med islamistiske krefter for å utradere vår kultur, sier Storhaug. Ifølge Storhaug opplyste mannen at han var tidligere FN-soldat.

— Han virket ideologisk forkvaklet, og var fullstendig overbevist om sin egen verden og virkelighetsforståelse. Han mente han hadde sett lyset, og han var ikke til å bevege. Han viste ingen interesse for å lytte til andres meninger eller å endre på sitt verdensbilde, sier hun.

- Bor utenfor Oslo

«Fjordman» skrev i går i et e-postintervju med NRK at han vil samarbeide med politiet, som sier de vil avhøre mannen. Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier at Fjordman ikke er etterlyst, men at han vil avhøres som vitne i saken.

- På sin nå nedlagte blogg skriver Fjordman at han er fra Trøndelag. Stemmer disse opplysningene med det politiet nå sitter inne med?

— Det kan jeg ikke kommentere, men jeg kan si at det er snakk om en mann utenfor Oslo.

- Er «Fjordman» mistenkt for noe kriminelt?

— Nei, det er han ikke. Han har sagt han er villig til å vitne, og det finner vi interessant, sier Hjort Kraby.

- Har Anders Behring Breivik sagt noe om Fjordman i sine politiavhør?

— Det kan jeg ikke huske noe om. Vi har et 45 siders avhør av siktede, og han har nevnt flere av de navene han har skrevet om i sitt manifest. Om «Fjordman» er nevnt i dette avhøret kjenner jeg ikke til.

PST i Trondheim involvert

PST i Sør-Trøndelag bekrefter overfor Adresseavisen at de er involvert i etterforskningen etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

Ved PST sies det at de har fått flere anmodninger fra etterforskningsledelsen i Oslo, noen av disse anmodningene skal kreve en mer omfattende etterforskning enn andre. De vil ikke kommentere om de etterforsker noe rundt Fjordman, eller om hans påståtte forbindelser til Trøndelag.

 1. Les også

  Utenlandsk politi bidrar i kartlegging av nett-kontakter

 2. Les også

  Han skal lede terroretterforskningen

 3. Les også

  – Politiet kjenner identiteten til Fjordman

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Konspiratoriske og islamhatende blogger inspirerte 22. juli-massakren. Bør «Fjordman» få spalteplass?

 2. NORGE
  Publisert:

  Politiet vil ha Manshaus i isolasjon – leter fortsatt etter medhjelpere

 3. NORGE
  Publisert:

  Fra «høflig, skoleflink og omtenksom» til terrorsiktet. Politiet mener radikaliseringen startet to år før angrepet mot moskeen.

 4. KULTUR
  Publisert:

  Anders Danielsen Lie: – Jeg har endret syn på Behring Breivik

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Da han forberedte seg til rollen som Breivik studerte han avhørene i timesvis. Men det var ikke nok.

 6. SPORT
  Publisert:

  Kjetil Kroksæter går av etter 32 år: Slik husker idrettsprofilene Adressa-kommentatoren