Norge

Chateau Hjemmelaget

Tenk når dine gjester sukker av velvære etter å ha blitt servert den klareste og mest velsmakende vin de har kjent på lenge. En du har laget selv.

  • Foto)
  • Forf>(tekst
  • <forf>trond Hansen <

Det er ikke med lite stolthet du serverer ditt første glass med hjemmelaget vin. En vin du har slitt med, gledet deg over og lurt på i spenning i et års tid. Nå har du den på glass. Klinkende klar, lys rød og nesten sukkertøydunstende ripsaktig. Eller korngul og halvsøt, et resultat av forrige høsts eplesanking. Eller helt klar, med en anelse grønnskjær, tørr, med smak av stikkelsbær og rabarbra. Tilfredsstillelsen er komplett når gjestene smatter, svelger, nikker, ser på hverandre — og sier: "Har du virkelig laget denne selv?"Nesten all slags frukt og bær kan benyttes til din egen vinproduksjon. Ikke er det vanskelig heller. Det er faktisk både spennende og morsomt. For her snakker vi om å lage vin fra bunnen av. Din egen produksjon. Tålmodighet er nesten det viktigste. Og at du er nøyaktig og renslig. For når du først er i gang, er det gjort. Du blir dratt med av din egen nysgjerrighet fra den dagen det begynner å knitre i gjæringskaret. Du er med når bærene fjernes fra væsken og denne helles over på vinballongen. Du blir garantert stående fascinert og se og høre på at det bobler i gjærlåsen. Den første omstikkingen er spennende. Og den andre. Og til slutt tappingen på flaske.I ventetiden tigger du tomme vinflasker fra venner og bekjente. Disse vaskes i glovarmt vann med såpe og litt klor, både for å få dem rene og for å få fjernet den gamle etiketten. For en ekte vinprodusent har nemlig laget sine egne etiketter på PC'en. Disse limes på, vinen tappes over, flaskene korkes (sannsynligvis det vanskeligste under hele produksjonen) og en pyntekapsel settes på ved hjelp av hårføneren.Og der står du med din egen "chateau-et-eller-annet". Vi anbefaler å legge vekk halve produksjonen. Glem den et år eller to. Resten skal nytes på varme sommerettermiddager og kvelder. Eller ved peisen en sur vinterkveld.Det eksisterer en mengde forskjellige oppskrifter på hvordan du lager din egen vin. Det er viktig at du følger oppskriften når det gjelder fremgangsmåte og tilbehør. Det er viktig å vite at selve frukt- og bærblandingen kan du egentlig bestemme selv. Står det for eksempel kun rips i oppskriften, er vår erfaring at det også kan blandes inn andre bærsorter. Men hold deg gjerne til "hvite frukter og bær" i én blanding og "røde frukter og bær" i en annen. På denne måten får du enten røde eller hvite viner. Foretrekker du rosé, er det selvfølgelig bare å blande i vei. Det viktigste er imidlertid å følge angitte mål og tid i bruksanvisningene.Utstyr til selve vinleggingen, som oppskrifter, gjær og svoveltabletter, får du kjøpt i jernvareforretninger og i enkelte apoteker. Heverter, gjærlåser og annet fåes også hos jernvarehandlere og i spesialforretninger. Det er ikke noe i veien for å la vinen gjære ferdig på plastkanner, men glassballonger er mye koseligere. Dessuten er de enklere å rengjøre. Glassballonger i kurv kan kjøpes hos brukthandlere. De koster fra ca. 60 kroner.Det finnes egne oppskrifter for svak- eller sterkvin. Det er bare å velge. Og det beste av alt: Det er fullstendig lovlig - så lenge du ikke produserer vin med høyere alkoholprosent enn 20 prosent. Våre favorittbær er rips, blåbær og stikkelsbær (gjerne blandet). Spennende er det også med rabarbra, løvetann og epler.

Kilder:

"Egen vin av frukt og bær, Schibsted Forlag" (bok)

Dr. Heidenreichs "Gjør-det-selv"-brosjyre (vinoppskrifter og fremgangsmåte)

Kargus, rettledning og oppskrifter for fremstilling av vin (brosjyre)

Les også

Overraskende gode