Norge

17 døde av p-plaster

Det nye, trendy p-plasteret skal ha tatt livet av minst 17 kvinner i USA siden det kom på markedet for to år siden. Kvinnene er i alderen 17 til 30 år.

 • Kjetil Kjetil Olsen

Zakiya Kennedy (18) døde da hun satt på tunnelbanen i New York. Eksperter mener det var p-plasteret hun bar, som har har skylden. 18-åringen fikk nemlig blodpropp i den ene lungen.— Hun døde fordi hun bar et plaster som skulle hindre graviditet, sier mormoren, Roberta Alloway, til New York Post.Ifølge en rapport fra FDA, USAs legemiddelverk, har minst 17 kvinner mistet livet fordi de har brukt p-plasteret Evra, som hittil er det eneste på markedet.Plasteret fører hormoner rett inn i blodet og er blitt sett på som trendy; supermodellen Naomi Campbell og idrettsstjerner som Norges beachvolleylandslag, er blant dem som har reklamert for det. Men har altså produsenten fått negativ reklame som kan ramme hardt.Kvinnene som har mistet livet, er blitt rammet av hjertestans, blodpropper og slaglignende anfall. Dette er direkte følger av at de har brukt p-plasteret, mener FDA.

Bekymret

Leger som har lest FDA-rapporten, er bekymret.- Det er grunn til uro, sier John Quagliarello, gynekologiprofessor ved NYU Medical center, til New York Post.Produsenten Ortho-McNeil mener at sykdommene og dødsfallene er like de man risikerer ved bruk av p-piller, som tar livet av 0,3 til 1,9 av 100.000 brukere i alderen 15 til 29 år.Talskvinne Mona Terrell sier at de har fått inn seks rapporter om dødsfall knyttet til bruk av Evra.- Vi skal nå utrede rapportene, sier Terrell.

 1. Les også

  Gir angrepillen æren for lavere aborttall

 2. Les også

  P-plaster kan bli gratis for tenåringer

 3. Les også

  - Dette vil vi bestemme selv!

 4. Les også

  Full krangel om sengekos

 5. Les også

  Nye hindre for sædcellen

 6. Les også

  Pillekrig rundt sengekosen

<b>Atlet-reklame.</b> Skiløper Vibeke Skofterud er en av de som reklamerte for p-plasteret i Norge. HEIKO JUNGE / SCANPIX

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. VERDEN

  «3000 mennesker døde ikke», skriver Trump om den forrige store orkanen. Nå stilles det spørsmål om hvordan han vil takle en ny katastrofe.

 2. SPORT

  - Høydeopphold er en blodpropp-trussel

 3. VERDEN

  Trump-administrasjonen ønsker å forby e-sigaretter med smak

 4. ØKONOMI

  Forskere: Unge bør slippe corona-restriksjoner for å bedre økonomien

 5. VERDEN

  Hvordan går det med landene som er hardest rammet? Italia og Spania ser lyspunkter, mens USA stålsetter seg for grufulle dager

 6. A-MAGASINET

  I januar kom «revolusjonen» leger verden over har ventet på. Behandlingsmetoden reddet livet til Victoria (33) etter hjerneslaget.