Norge

TV pr. telefon

For første gang lanseres nå et nasjonalt tilbud om bestillingsvideo - gjennom telefonledningen. NextGenTel er først ute med en teknologi som kan endre nordmenns TV-kveld.

  • Forf>
  • <forf>per Kristian Bjørkeng <

NextGenTel lanserer nå såkalt Triple Play, eller IPTV. Det markerer starten på en helt ny utvikling for TV-markedet i Norge. Bredbånd via telefonledningen (ADSL) blir utvidet slik at det også kan bære ekte TV-kanaler. Dermed får særlig kabelselskapene en helt ny konkurrent. Er du ikke fornøyd med UPC eller Telenor, har du nå et tredje alternativ. Svært mange kabelkunder har til nå vært låst til leverandøren borettslaget eller sameiet har valgt.Et unikt konkurransefortrinn som IPTV har i forhold til både dagens kabel-TV, parabol og det kommende digitale bakkenettet, er bestillingsvideo, eller "video on demand". Med noen tastetrykk på fjernkontrollen blir det mulig å se både TV-programmer og kjøpe filmer. Dermed kan det etter hvert bli slutt på turen til videobutikken. Tjenestene kan allerede i dag bestilles av NextGenTels kunder. Selskapet har i høst hatt meget store problemer med slapp kundeservice på dagens tilbud, men hevder nå at situasjonen er forbedret og at vanlige kunder ikke skal lide på grunn av etterspørsel etter det nye TV-tilbudet.

Telenor neste.

Tjenesten lanseres i samarbeid med det lille Kristiansand-selskapet iVisjon, som nå plutselig blir nasjonal formidler av TV-signaler. Alle som bor innen 2 kilometers radius fra en telefonsentral som er utstyrt med såkalt ADSL 2+, kan få tilbudet. I dag er omtrent 60 prosent av kundene til NexTGenTel innenfor denne radiusen. Sentralene blir utbygd fortløpende i løpet av de nærmeste månedene. For den som er redd for selskapets kundebehandling, er det ingen grunn til å fortvile. Telenor har arbeidet med utprøving av IPTV i mange år allerede. Selskapet satser på det de kaller en "forsiktig lansering" på nyåret, og da går startskuddet for en ny og intens konkurranse om TV-titterne.

Topp kvalitet.

For å koble deg opp til IPTV, må du legge en kabel fra TV'en til bredbåndsuttaket. På TV'en setter du en dekoder. Med en fjernkontroll zapper du gjennom kanalene på helt vanlig måte. Signalet har full digital TV-kvalitet og skal være bedre enn dagens analoge kabelsignaler. I en egen elektronisk programguide kan du velge i kveldens TV-tilbud. Selv om det er teknisk mulig å la deg se programmene fra alle kanalene når det passer deg, er det foreløpig ikke lagt opp til dette. For å få til dette vil NextGenTel kunne lagre den siste ukens TV-programmer i telefonsentralen, og sende dem til deg når du ber om dem. Dette er det allerede lagt til rette for når du vil se film. Foreløpig er katalogen du kan nå via fjernkontrollen på bare 150 filmer. Dette har delvis sammenheng med at mange filmselskaper ennå ikke selger filmer på denne måten, og delvis at det ville bli vanskelig å navigere i tusenvis av filmer med en enkel fjernkontroll, særlig uten mulighet til å taste inn søkeord.

Én kanal av gangen.

Dette digitale TV-signalet skal ha garantert kvalitet, slik at du ikke får de samme problemene som du i dag har med web-TV over Internett, der signalet til stadighet kan droppe ut. IPTV er ikke bedre enn alternativene på alle fronter. Foreløpig er det bare mulig å se en TV-kanal om gangen. Har du en hussand med flere TV'er, må alle se på det samme. Det er heller ikke mulig å ta opp en kanal mens du ser på en annen, noe som skaper problemer for bruk i sammenheng med harddisk-opptagere. Dersom du har en såkalt Media Center PC, kan du imidlertid stille den inn til å ta opp programmene for deg. Allerede neste år vil NextGenTel trolig lansere en dekoder som kan motta to TV-kanaler samtidig.

Betal-TV fra Canal+.

De fleste vanlige kanaler er tilgjengelig via dekoderen i ulike pakker fra NextGenTel. Betal-TV-kanalene er fra Canal+. IVisjon mangler kontrakt med Viasat og TV3, så dem må du klare deg uten. Foreløpig tilbys IPTV bare i pakke sammen med bredbånd og telefoni, såkalt Triple Play. Den laveste prisen for telefon, TV og bredbånd ligger på ca. 700 kroner måneden. Det er rundt 230 kroner mer enn for bare bredbånd og telefon.

Håkon Solvang i iVisjon presenterte &quot;video on demand&quot; - bestillingsvideo via telefonledningen - for pressen i går. For to- tre hundrelapper ekstra i måneden kan NextGenTels kunder kaste seg på.
Skjermbildet som gir deg helt nye muligheter til å bestille film på direkten. Dårlig nytt for videoutleiere?