Norge

Leger advarer mot underlivskontroll av alle jenter

Leger advarer mot å innføre underlivskontroll av alle småjenter for å avsløre omskjæring.

Nylig vedtok stortingsflertallet å be regjeringen utrede innføring av obligatorisk kontroll av småbarns kjønnsorganer for å få bukt med kjønnslemlestelse av jenter.

Senterpartiets Magnhild Meltveit Kleppa understreker at det ikke drier seg om gynekologiske undersøkelser, og peker på at fagfolk kan avdekke kjønnslemlestelse med det blotte øyet. Men ekspertene er uenige.

— Jeg synes det er vanskelig å forsvare et slikt vedtak. Det kan hende at barnet blir et uskyldig offer, og det kan igjen vanskeliggjøre nødvendig kontakt med helsevesenet senere, sier overlege Torkild Aas ved sosial pediatrisk seksjon ved barnesenteret ved Ullevål universitetssykehus til VG.

Både han og avdelingsoverlege Bjørn Busund ved gynekologisk avdeling ved Ullevål universitetssykehus mener legen i tvilstilfeller må berøre kjønnsorganet for å foreta undersøkelse.

— Bare det å legge ei lita jente på rygg og så forklare at «nå skal vi sjekke hva slags foreldre du har», kan bli vanskelig, sier Aas.

Også kommunalminister Erna Solberg (H) er rystet over stortingsvedtaket. Hun er selv mor til ei lita jente og opplever dette som fornedrende mot titusenvis av jenter.

Les også

  1. Vil ikke betale for omskjæring av gutter

  2. Imamen har ordet, styret har makten

  3. Legger ned prosjekt mot omskjæring

  4. Dobbelt så mange omskårne kvinner som vil opereres

Les mer om

  1. Helse