Norge

"Grov, hensynsløs og uprovosert vold"

"Grov og hensynløs voldsutøvelse begått av flere i fellesskap. Volden har vært uprovosert. Rusvik var forsvarsløs og volden har samlet sett karakter av mishandling".

 • Forf>jon Hauge (foto)
 • <forf>karin Bøhm-pedersen <

Slik oppsummerer Oslo tingrett volden som førte til at Kjetil Rusvik ble invalid for livet etter angrepet i og utenfor Holmlia-bussen 7. januar i år. Aktor hadde bedt om straffer på henholdsvis seks og seks og et halvt års fengsel for de tre gjerningsmennene. Oslo tingrett gikk lavere: To av dem fikk fire og et halvt års fengsel. Tredjemann, som ifølge retten utførte den groveste volden, ble dømt fengsel i fire år og ni måneder.Alle tre er dømt i tråd med den alvorlige tiltalen om vold og ran under særdeles skjerpende omstendigheter. De er også dømt til å betale den nå livsvarig hjerneskadde Rusvik 3 millioner kroner i oppreisning og erstatning.Den brutale voldssaken har opprørt og engasjert mange mens rettsforhandlingene har pågått i Oslo tingrett.Professor i sosialmedisin Per Fugelli sier til Aftenposten at han tror folk flest opplever det som ekstremt provoserende når voldskriminalitet skjer uprovosert på "hverdagslige" arenaer som en trikk eller en buss. — Jeg tror saker som denne krenker folkesjelens opplevelse av rettferdighet . Det ligger dypt hos folk at man ikke skal angripe den svake, holdningen er at du ikke slår noen som er mindre enn deg, sier han.

Falt på knærne.

Oslo tingrett legger til grunn som bevist at de tre gjerningsmennene må ha forstått at Rusvik var handikappet da de gikk løs på ham på bussholdeplassen på Holmlia, og at slagene og sparkene de ga ham kunne ende med alvorlig skader.Mellom 20 og 30 passasjerer sto og ventet på bussholdeplassen da Kjetil Rusvik ble omringet, fratatt sin lommebok og utsatt for kraftig vold i form av slag og spark mot hodet."Som følge av volden falt Rusvik ned på knærne. De tiltalte gikk deretter på buss nr. 80 sammen med de andre kameratene og satte seg bakerst i bussen. Rusvik skulle ikke reise med denne bussen, men klarte å reise seg og fulgte forslått og blodig etter de tiltalte", står det i dommen. Retten slår fast at ingen av de tiltalte har forklart seg troverdig, og legger til grunn som bevist at to av dem holdt Rusvik, mens tredjemann gjennomsøkte lommene hans og tok lommeboken.Retten er heller ikke i tvil om at den 18 år gamle hovedmannen, etter å ha gått av bussen, stolt viftet med den stjålne lommeboken og tok frem en 200-kroners seddel som han sa til kameratene at de kunne kjøpe drikkevarer for.

Kraftige slag og spark

. Ifølge dommen var det denne 18-åringen som var mest aktiv i voldsangrepet utenfor bussen. I tillegg til at han slo Rusvik i ansiktet med knyttneven, finner retten det bevist at han to ganger tok fart og sparket ham."Iallfall ett spark traff Rusvik i hodet mens han stod oppreist. Sparket er av flere betegnet som et "amerikansk fotballspark"; forklart som "spark av ball mellom to stenger." Uttrykket "touch down" har også vært benyttet. Retten finner det også bevist at han iallfall en gang "kneet" Rusvik i ansiktet, det vil si slo kneet i Rusviks ansikt mens han holdt hodet med hendene. Retten legger til grunn at sparket og kneingen ble utført med stor kraft", står det i dommen.Kjetil Rusviks mor, Ruth Rusvik, har fulgt hele rettssaken fra tilhørerplass. Hun var også til stede da dommer Torkjel Nesheim i går leste opp dommen med de mange grufulle detaljene om hva sønnen hennes ble utsatt for. - Straffene ble vel som ventet, selv om jeg synes det er lite mot å ha ødelagt et liv. Men det viktigste for meg nå, er å få bygget opp livet hans igjen, sørge for at han får det så bra som mulig. Kjetil hater urettferdighet. En ting er sikkert, og det er at hadde han vært tilskuer til det som skjedde på Holmlia, så ville i alle fall han ha tatt affære for å forsøke å stoppe det, sier hun. Påtalemyndigheten vurderer å anke dommen.

 1. Les også

  En logisk urettferdighet

Kjetil Rusvik ble invalid for livet etter overfallet på Holmlia 7. januar i år. Foto: TOR JARILD

- Straffene ble vel som ventet, selv om jeg synes det er lite mot å ha ødelagt et liv. Men det viktigste for meg nå, er å få bygget opp Kjetils liv igjen, sa offerets mor, Ruth Rusvik, etter at dom falt i bussvoldsaken i Oslo tingrett i går.Kjetil Rusvik ble invalid for livet etter overfallet på Holmlia 7. januar i år. Foto: TOR JARILD

Relevante artikler

 1. NORGE

  Dømt til ett års fengsel for vold mot Mohammed (16)

 2. NORGE

  Lavere straffer for Cappelens hasjliga etter ankesak i Borgarting lagmannsrett

 3. NORGE

  21-åring anker ikke dommen etter dødsfall på Holmlia

 4. NORGE

  Kommuneoverlege dømt for vitnepåvirkning

 5. OSLO

  Fikk ikke bomme røyk, spente ben for mann og trampet ham på hodet

 6. FOTBALL

  Bendtner dømt til 50 dagers fengsel for vold mot taxisjåfør