- Spilleautomat-monopol bryter ikke EØS-avtalen

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland avviser i et svar til EFTAs overvåkingsorgan, ESA, at Norsk Tippings monopol på spilleautomater bryter med EØS-avtalen. - Monopolet ble innført av sosialpolitiske årsaker, sier kulturministeren.

  • Forf>
  • <forf>jan Gunnar Furuly <

Kampen omdet norske spilleautomatmarkedet tilspisset seg kraftig etter at Kulturdepartementet i fjor ga det statlige tippeselskapet på Hamar eneretten til å drive spilleautomater fra 1. januar 2006. Saken ble klaget inn for ESA av Norsk Lotteridrift og tre andre parter. ESA ba i januar i år norske myndigheter om svar på en rekke spørsmål rundt monopolet. Samtidig truer automatbransjen her i landet med et gigantisk søksmål, hvis de stenges urettmessig ute av markedet.I går ble svarbrevet fra Kulturdepartementet, der Valgerd Svarstad Haugland kontant avviser at Norge bryter EØS-avtalen, sendt til Brussel.— Både Sverige og Finland har i dag lignende monopol for spilleautomater. De, som vi, har begrunnet dette med et ønske om å dempe faren for spillegalskap, sier hun til Aftenposten.Ekspedisjonssjef Henning Gorholt innrømmer at det kan virke som at Norge går mot strømmen ved å innføre et nytt monopol når monopolenes dager synes å være over på de fleste andre områder. - Det er forståelig at bransjen er forbannet, men vi mener helt klart at vi har jusen på vår side. Rent juridisk er jeg overbevist om at vi vinner en sak om den kommer for domstolen, sier Gorholt.I svarbrevet til ESA pekes det på at Norge de siste årene har hatt et økende problem med spilleavhengighet, og det blir vist til at det har vært vanskelig å regulere det norske spilleautomatmarkedet. Ifølge Kulturdepartementet vil fremtidens modell gi en mye mer rettferdig fordeling av spillepengene. Det legges også vekt på at spillene som drives av Norsk Tipping, ikke bidrar til spilleavhengighet i samme grad som spilleautomater.

20 mrd. i fjor

I dag har Norge Europas mest liberale regler for spilleautomater. 17 000 automater er utplassert , og softwaren i maskinene er svært aggressiv. Ikke noe annet land tillater så raske spill og for så mye penger som Norge. Siden 2001 har omsetningen på de norske spilleautomatene økt fra ca. 8,5 milliarder til ca. 20 milliarder i fjor.- Utviklingen viser hvor nødvendig det er med regulering av markedet. Det statlige monopolet skal beskytte tusenvis av nordmenn mot spillegalskap, understreker Svarstad Haugland.

Snillere automater

Fra 2006 vil det kun bli gitt oppstillingstillatelse for 10 000 maskiner, som alle skal drives av Norsk Tipping. Den nye generasjonen spilleautomater skal bli "snillere". Blant annet skal alle premier utbetales i form av papirkvittering fra maskinene.- Vi ønsker ikke at folk skal bli fristet av lyden av klirrende mynt i automatskålen, sier kulturministeren.De første 100- 200 automatene til Norsk Tipping vil bli utplassert fra 1. august i år.