Super-K for hele kroppen

Uunnværlig for hjerne, hjerte og knokler. Så hvorfor ikke sørge for mer påfyll av K i kroppen? Vi må vite mer før vi anbefaler økte inntak, sier myndighetene.

Omstridt. I følge noen ernæringsekspertene burde vi fråtse i mat som er rik på ulike varianter av vitamin K. Det skader i alle fall ikke å hive inn på mer. For maten vi spiser inneholder på langt nær så mye K-vitamin som nyere, internasjonale anbefalinger tilrår.Norske ernæringseksperter har fastslått at det er altfor lite K-vitamin i den maten i spiser. Beregningene tyder på at nordmenn får i seg mindre enn halvparten av de anbefalinger amerikanske myndigheter gir. Ekspertene spør seg om det lave inntaket av K-vitamin kan forklare hvorfor Norge ligger på topp i benskjørhet.— Bør vi øke inntaket av K-vitaminer?- Ja. Det er en av de klare konsekvenser av undersøkelsen vår, konstaterer Christian André Drevon. Han er medansvarlig for undersøkelsen som nylig ble offentliggjort.

Vente og se

De nordiske landene kom i sommer med felles anbefalinger om hvor mye vi bør spise av blant annet vitamin K. Den anbefalte mengden for vitaminet ligger urørt, på samme nivå som den gjorde på nittitallet. Dette til tross for at enkelte andre lands myndigheter råder sine innbyggere til økt inntak av K-vitaminet. Følger vi ikke med i timen?- Vi vet ikke nok om hvilken rolle K-vitaminet spiller. Vi må være sikrere på at økt inntakt gir en målbar helsegevinst, før vi kan gå ut med anbefalinger for hele folket, påpeker Jan Pedersen. Han er professor i ernæring (UiO) og er medansvarlig for de nordiske retningslinjer. - Vitaminet er interessent. Derfor følger vi nøye med og holder muligheten åpen for å endre våre anbefalinger, forsikrer Pedersen.

Vet nok

— De gamle anbefalingene er ikke høye nok til å gi effekt hverken mot hjerte/karsykdom eller benskjørhet. Vi vet mer enn nok om de gode virkningene av K{-1} og K2, til å anbefale folk å spise mer, konstaterer ernæringsfysiolog ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, Merete Askim. Høyskolelektoren har i mange år pekt på K-vitaminets helsebringende virkninger.- Får vi ikke nok i oss gjennom maten, så suppler med kosttilskudd. Det finnes tilskudd som kombinerer Kalsium, D- og K-vitamin. Eller lag din egen natto. Den er stappfull av K2. Japanske skolebarn spiser dette hver dag, som forebyggende medisin, forklarer Askim.Om noen år spiser vi kanskje egg beriket med K2. Et forskningsprosjekt er i gang ved høyskolen, der verpehøns gis fôr tilsatt natto. De slåss om foret, beskriver Askim. Det gjenstår å se om K2 lar seg overføre til egget og om folk er villig til å betale for dyrere egg. Studenter ved skolen jobber også med å fremstille en sportssjokolade rik på K2.Norsk produksjon av natto er også et prosjekt som er i gjæring ved høyskolen.

<b>Året rundt. </b>Høyskolelektor Merete Askim (venstre) og studentene Linda Medby og Kristin Østby frister med grønne vekster, rike på K-vitamin og annet godt for kroppen.